przepisy z cukinią - 1500 przepisów (strona:65/100)

Placuszki z cukinii na rukoli 149

SKŁADNIKI:1 średnia cukinia1 jajko1/2 szklanki mąki pszennej1/2 szklanki bułki tartejŚwieży koperekok. 70 ml mlekaSól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy jajko, posiekany koperek, mąkę, bułkę tartą, mleko, sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Smażymy na rozgrzanej patelni z tłuszczem. Aby nie straciły swojej chrupkości, układamy usmażone placuszki na papierowym ręczniku, który pochłonie zbędny

kulinarnyJa
Krem z cukinii i pora z groszkiem ptysiowym 144

rosołoweŚmietana 18%Groszek ptysiowyOregano (najlepiej świeże), sól, pieprzPRZYGOTOWANIE:W pierwszej kolejności wstawiamy do gotowania pory, marchewkę, seler, pietruszkę, ząbek czosnku. Gdy warzywa lekko zmiękną dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię. Dodajemy dwie kostki rosołowe, oregano. Wszystko gotujemy do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Następnie blendujemy z dodatkiem świeżej bazylii na jednolity krem i dalej gotujemy doprawiając solą i pieprzem.Podajemy

kulinarnyJa
Kotlety z indyka, cukinii i papryki 212

rzodkiewki:1 biała rzodkiew8 rzodkiewek czerwonych3/4 szklanki jogurtu naturalnegoszczypiorekpieprz biały mielonysólPRZYGOTOWANIE kotletów z indyka z warzywami:Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy drobno pokrojoną paprykę i cukinię. Smażymy na w półmiękkie i odstawiamy.Do miski przekładamy mielone mięso z indyka. Dodajemy jajko, usmażone warzywa, 1/2 szklanki bułki tartej i 1/3 szklanki mleka oraz posiekany koperek. Doprawiamy solą, papryką

kulinarnyJa
Zupa jarzynowa z młodą kapustą 208

dymkę. Gdy się delikatnie zeszkli, dodajemy posiekaną kapustę. Doprawiamy szczyptą soli i rozmarynem. Wszystko razem dusimy ok 10 min. Następnie przekładamy do gotującego się bulionu.Na odrobinie oliwy podsmażamy pokrojoną cukinię i również dodajemy do bulionu.Na końcu smażymy na oliwie pokrojone w kostkę pomidory z dodatkiem posiekanej bazylii. Gdy pomidory całkowicie się rozpadną przecieramy je na sitku i dodajemy do bulionu.Zup

kulinarnyJa
12 pysznych przekąsek na imprezę sylwestrową 15412

pieczonych pomidorów.3. Coca czyli hiszpańska pizzaPłaski drożdżowy chlebek z oliwkową tapenadą, anchois, pieczoną papryką i rukolą. Kroimy w kwadraty i podajemy gościom.4. Roladki z cukiniiRoladki z cukinii z suszonymi pomidorami, serem gorgonzola i świeżą bazylią.5. KeftedakiaCoś dla mięsożerców. Małe wołowe klopsiki przyprawione kuminem i miętą. Podajcie z wykałaczkami, na które goście będą je nadziewać.6. Kolorowa tortilla

Chilli Czosnek i Oliwa
Śródziemnomorska sałatka makaronowa z kurczakiem i duszonymi warzywami 182

Czas przygotowania:20 minutPorcje: 4   Składniki:150 g Makaronu Czanieckiego kokardka mała,1-2 piersi kurczaka,1 czerwona papryka,200 g dyni,2 liście jarmużu,cukinia,3 ząbki czosnku,1 cebula szalotka,1/2 szklanki oliwek (czarne, czerwone, zielone),1 łyżka ziół prowansalskich,1 łyżeczka ostrej papryki,2 gałązki tymianku,2-3 łyżki białego wytrawnego wina(...)czas smażenia), liście jarmużu porwać palcami na mniejsze kawałki (tylko miękką część), czosnek pokroić w plasterki.Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę, dodać czosnek, dynię i paprykę, dusić 6 minut. Dodać cukinię, tymianek i jarmuż, polać 2 łyżkami wina, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą, cukrem i pieprzem, dusić 2 minuty.Makaron wymieszać z warzywami (ewentualnie doprawić do smaku), na wierzchu wyłożyć kawałki

SzczyptaSmaQ
Jeszcze więcej pomysłów! 171

Podział przepisów z użyciem wybranych produktów cieszy się ogromnym powodzeniem, może znajdziecie coś dla siebie? Mój faworyt to 22 dania z cukinią, którą mogę jeść przez cały rok, a pomysłów nigdy nie brakuje! Łącznie ponad 200 przepisów dla Was!25 dań z pomidorami!22 dania z cukinią!15 przepisów na dania z papryką17 dań jednogarnkowych13 pomysłów na dania z brokułami

Moja smaczna kuchnia
Leczo czyli warzywa z wolnowaru 219

wolnowarze. Paprykowo cebulowe leczo było kolejnym zrobionym daniem. Wolnowar sprawdził się świetnie. Danie jest bardzo aromatyczne, a jednocześnie warzywa zachowują swój kształt.  Polecam!składniki700 g papryki, mieszanej1 cukinia'3 pomidory2 czerwone cebule4 białe cebule5 dużych ząbków czosnku100 g chorizo1 łyżeczka papryki wędzonej ostrej1 łyżeczka papryki słodkiej3 łyżki keczupuparę gałązek tymiankupuszka czerwonej fasoliprzygotowanieNagrzać misę wolnowaru zgodnie(...)instrukcją obsługi.Skropić wnętrze oliwą ( najlepiej spryskiwaczem, lub posmarować pędzelkiem )Warzywa umyć. Paprykę pozbawić pestek, pokroić w paski, pomidory  i cukinię pokroić w sporą kostkę, cebule obrać i pokroić w piórka.Czosnek pokroić w plasterki. Chorizo pokroić w pasterki, lekko przesmażyć na patelni - tylko aby trochę puściła tłuszcz. Warzywa i kiełbasę

Stare Gary
Krewetki po tajsku 110

dzieła!  Skladniki na 2-3 porcje:mleczko kokosowe 165 mlłyżka zielonej pasty curry (skład: chili, trawa cytrynowa, czosnek, sól, szalotka, galangal, kmin, limonka)250 g krewetek1 cukinia kilka liści miętynatka pietruszkiryżPrzygotowanie:Do garnka wlewamy mleko kokosowe i zieloną pastę curry i podgrzewamy na średnim ogniu. Dodajemy krewetki i dusimy, aż się ugotują. Następnie dodajemy pokrojoną cukinię. Całość trzeba

Smakowity Blog Kulinarny
Mussaka 170

smażymy. Następnie dodajemy mięso i pastę pomidorowa. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy kilka minut. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami mięso, następnie pokrojone w plastry warzywa (podsmażone wcześniej bakłażan, cukinia, papryka, pomidory) i zblanszowane ziemniaki. Całość polewamy jogurtem z sokiem z cytryny, doprawiamy czosnkiem i oregano i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Pieczemy około 45 minut, aż wszystkie

Smakowity Blog Kulinarny
Tajska zupa krewetkowa TOM YUM GUN 141

dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy przez 5 minut krewetki (wcześniej rozmrożone). Następnie dodajemy pokrojone w paski warzywa: szalotkę, papryczki chili, imbir,  paprykę żółtą i zielona,  cukinie i fasolkę szparagowa- smażymy kolejne 5 minut. Następnie dolewamy szklankę wody, dodajemy pastę curry,  doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszamy. Dolewamy resztę wody i znów doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy

Smakowity Blog Kulinarny
CHŁOPSKI KOCIOŁEK 157

dodajemy pokrojona w plastry cebulę. Chwilę podsmażamy razem, dodajemy bulion, przyprawiamy przyprawami Kamis. Dodajemy pokrojona w plastry marchew. Podduszamy ok 25 minut. Dodajemy pomidory z puszki, pokrojona w kostkę cukinię. Po ok 15 minutach dodajemy makaron, jesli jest taka potrzeba dolewamy jeszcze bulionu. Doprawiamy suszonymi pomidorami i ew. jeszcze solą z pieprzem

Z Majeczką w kuchni
FRITATA NA ZIELONO 198

Składniki:4 jajka1 łyżka mąkisól,pieprz do smaku1/2 cukinii5 gałązek koperku1 cebulka dymka ze szczypiorkiemWykonanie:Jajka rozkłócamy z mąką,solą i pieprzem.Dodajemy posiekany szczypiorek z cebulką i koperkiem,mieszamy. Cukinię kroimy w drobną kosteczkę,podsmażamy na rozgrzanym oleju.Wlewamy na to masę jajeczną.Zapiekamy do ścięcia na sztywno masy jajecznej,delikatnie przewracamy na drugą stronę,zapiekamy

Z Majeczką w kuchni
RATATOUILE 130

Kamisniewielka ilość oleju do podsmażeniaWykonanie:Cebulę drobno siekamy, wrzucamy na rozgrzany olej.Bakłażana kroimy wkostkę,dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Dusimy ok 5 minut. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę cukinię.Obficie posypujemy tymiankiem, wkruszamy liście laurowe, oprószamy solą i pieprzem.Dusimy 10 minut.Dodajemy pomidory z puszki, próbujemy, doprawiamy wg uznania. Dusimy ok 5 minut. Podajemy z pieczywem

Z Majeczką w kuchni
Kasza jaglana szpinakowo-cukiniowa z serkiem makowym i żurawiną ^^ 157

Może za jakiś czas napiszę coś więcej o tym produkcie ;D~ Szpinakowo-cukiniowa kasza jaglana z cynamonem, żurawiną, serkiem twarogowym, masą makową i ostropestem ~Składniki:40g kaszy jaglenejpół cukinii (~100g)~70g szpinakusłodzidło cynamon+ 100g serka twarogowego30g masy makowejżurawinaostropest granulowanyKaszę podprażamy, opłukujemy i gotujemy przez 15 minut w lekko osolonej wodzie. Dodajemy startą na dużych oczkach cukinię, zblendowane liście

Kuchenny Skrawek Nieba