Pycha!!Danie podałam na przepięknym talerzu AGAWA GOLD- PORCELANA BOGUCICE Składniki: 2 garście makaronu wstęgi ozdobne 2-jajeczne Makarony Polskie 30 dag piersi z kurczaka 1 młoda cukinia 1 por 1 pęczek natki pietruszki szklanka śmietany 12% szklanka bulionu warzywnego sól,pieprz Wykonanie: Piersi z kurczaka oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dokładamy pokrojonego pora(...)pokrojoną w plastry cukinię. Obsmażamy. Dolewamy bulion, wrzucamy makaron, podduszamy do miękkości makaronu. Po tym czasie wrzucamy posiekaną natkę pietruszki oraz wlewamy śmietanę. Mieszamy aż sos zgęstnieje. Doprawiamy
Z Majeczką w kuchniSezon na cukinie powoli zbliża się do końca. Możecie teraz trafić na egzemplarze, które znacznie przewyższają rozmiarem to co się spotyka w sklepach - zwłaszcza we własnych ogródkach. Warto wtedy wykorzystać ją nieco inaczej niż zwykle - czyli zrobić cukinię nadziewaną. Z wielu możliwości dziś wybrałem wersję bez mięsa, klasyczne włoskie połączenie mozzarelli i suszonych pomidorów z dodatkiem węgierskiej czubricy
Milion Smakówsmakuje. Słowem, ma wszystko czego nam potrzeba;) No i jest gotowa w 15 minut! Składniki na 4 porcje: 8 wiejskich jaj 1 średniej wielkości cukinia 1/2 ostrej czerwonej papryki 3 szalotki świeży tymianek (ok łyżka listków) łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Szalotki obrać i pokroić w półplasterki. Zeszklić(...)patelni z oliwą. Cukinię pokroić na cienkie plasterki (ok. 2-3mm), dodać do szalotki i podsmażyć, aż zrobią się elastyczne. Odrobinę posolić. Dodać posiekaną papryczkę i tymianek. Jajka ubić trzepaczką, dodać do smaku pieprz i szczyptę soli. Zalać masą jajeczną warzywa i smażyć, aż brzegi zaczną się ścinać. Wstawić razem z patelnią do piekarnika nagrzanego do 200 stopni
Kulinarne Inspiracjejest to najlepsze danie na takie upały...no ale akurat na to mieliśmy ochotę. A siłę trzeba mieć by przetrwać! Leczo z kalafiorem SKŁADNIKI: 1 średni młody kalafior 1 cukinia 3 kolorowe papryki 1 cebula 500g mięsa mielonego puszka pomidorów sól, pieprz, ostra papryka, czosnek, majeranek, słodka papryka, olej Kalafior umyć, podzielić na różyczki, włożyć do garnka i ugotować(...)rozgrzać olej i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę a następnie mięso mielone. Dodać czosnek i pokrojoną papryczkę chilli. Po 10-15 minutach duszenia wsypać pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię, dusić pod przykryciem kolejne 10 minut. Dodać puszkę krojonych pomidorów, przyprawić do smaku solą i innymi przyprawami. Dusić do miękkości warzyw. Dodać róże kalafiora, wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia
MarciochaKucharzySKŁADNIKI: 500g mięsa wieprzowego 500 g mięsa wołowego gulaszowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów bez skórki 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 cukinia 1 marchewka 1 korzeń pietruszki zielony groszek (opcjonalnie) ok 500 ml wody słodka papryka, papryka chili, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, zioła prowansalskie, sól, pieprz olej dodatki: kasza gryczana(...)kosteczkę. Obsmażamy na patelni razem z czosnkiem. Dodać do gotującego się mięsa. Dusić pod przykryciem ok 1 godziny. Marchewkę, pietruszkę obieramy i kroimy w niewielka kosteczkę. Paprykę i cukinię myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy w kostkę. Warzywa dodać do gulaszu, dodać pomidory z puszki i całość gotować pod przykryciem ok 1 godziny. Doprawić solą, pieprzem, słodką
MarciochaKucharzyZiemniaczki w cieście i paprykarz w stylu kuchni morza czarnego. (4-5 osób) Składniki paprykarz: 3 duże papryki (2 czerwone, 1 żółta) 1 duża cebula czosnkowa 1 młoda cukinia 1 puszka pomidorów w soku 1/2 opakowania świeżego szpinaku garść pestek z dyni oliwa z oliwek pieprz, ostra papryka, gruzińska przyprawa Chumeli Suneli, sos sojowy Papryki, cebulę i cukinię kroimy
vegetanieoliwki, oliwa i kapary. Obok nich w zależności od wersji mogą znaleźć się różne warzywa. Tapenade w naszej wersji jest idealne do Crostini. Składniki: 1 czerwona papryka 1 cukinia 1 cebula 8 pieczarek lub innych ulubionych grzybów Przygotowanie: Grilla rozgrzać do wysokiej temperatury, następnie ją zmniejszyć do średniej i grillować warzywa natarte olejem przez około 5 minut. Paprykę grillować(...)będzie miała całą skórkę zwęgloną, cukinię, cebulę i grzyby grillować pokrojone w grube plastry. Grillowane warzywa posiekać na małe kawałki i umieścić w szklanym naczyniu z dwoma łyżkami pesto. Całość wymieszać Crostini grillowane warzywa tapenade 1 bagietka pokrojona pod kątem w kromeczki o grubości około 2,5 cm 120 gram sera koziego chevre Na pokrojone bagietki dać cienką plasterki sera
naRuszciewzględem spożywalności. Duża ilość kabaczków zmotywowała mnie aby przygotować je w ten sam sposób, no i sukces. Kabaczki są równie pyszne jak ogórki. Oczywiście zamiast kabaczków można użyć cukinii, efekt będzie ten sam. 2,5 kg młodych kabaczków lub cukinii 4 łyżki soli 1 - 2 główki czosnku 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku zalewa: 8 łyżek oleju
Jadło i czytadłoznany popularny przepis na ogórki po szwedzku. Ja od paru sezonów sałatkę szwedzką przygotowuję właśnie z wykorzystaniem cukini, bo ogórki przetwarzam na różne inne sposoby. I powiem szczerze cukinia jest delikatniejsza i bardziej nam smakuje. Polecam :) Składniki - 2,5 kg cukini ( obranej ze skórki i wypestkowanej ) - 0,5 kg cebuli - pieprz ziołowy ok.15-20 gr. - 25 dkg. cukru - 2 łyżki soli(...)szklanka octu - 1 szklanka oleju Wykonanie Cukinię i cebulę szatkuję na drobne plasterki, wkładam do dużej miski, dodaje pozostałe składniki, mieszam i odstawiam na 2 godziny. Po tym czasie przekładam do słojów i zalewam wytworzona zalewą. Szczelnie zakręcam i pasteryzuję w zależności od wielkości słojów ok. 6-8 minut. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródkociołek dla całej rodziny. Po takim obiedzie na pewno nikt nie odejdzie głodny od stołu. 500 g łopatki wieprzowej 3 białe cebule 2 ząbki czosnku 1 mała zielona cukinia 1 żółta papryka 0,5 czerwonej papryki 1 marchew 2 pietruszki Przyprawy: Sól, Pieprz, Liść lubczyku, Kolendra, Ostra i słodka papryka 1 szklanka wody Odrobina oleju Mięso kroimy w kostkę(...)wrzucamy na rozgrzany w garnku olej. Podsmażamy około 10 minut. Cebulę kroimy w piórka, dodajemy do mięsa. Cukinię, papryki żółtą i czerwoną kroimy w kosteczkę. Marchewkę oraz pietruszkę kroimy w kółka. Wszystkie warzywa dodajemy do mięsa, podlewamy wodą. Po około 30 minutach doprawiamy wszystkimi przyprawami i dusimy na wolnym ogniu do miękkości. Podałam z ziemniakami. Smacznego
VioletoweKucharzenieWitajcie kochani :) Sezon kabaczków i cukinii w pełni, więc trudno oprzeć się zrobieniu kotletów. My bardzo lubimy kotlety z cukinii czy kabaczka. Najlepiej z fasolką, ogórkiem małosolnym i ryżem. Taka też jest nasza propozycja na dzisiaj. Wspaniałe jedzenie w bardzo prostym stylu. Lubicie tak ? Kabaczek a'la kotlet z fasolką i ryżem (4 osoby ) 1 średni kabaczek fasolka
vegetaniePapryka f aszerowana kaszą i warzywami Składniki: 6 papryk węgierskich (dostaniecie je w Biedronce) 1 woreczek kaszy jęczmiennej 1/3 szklanki kaszy jaglanej czerwona soczewica 1/2 młodej cukinii 1/2 papryki czerwonej 1 średnia cebula tymianek, pieprz cayenne, pieprz czarny, estragon Kaszę jęczmienną gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie, osobno gotujemy kaszę jaglaną według przepisu podanego(...)przez producenta, i na 10 min. przed końcem dodajemy do kaszy 3 łyżki czerwonej soczewicy. Paprykę i cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach i odciskamy wodę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i doprawiamy przyprawami. Jeśli farsz jest zbyt wilgotny możecie dosypać otręby, aby zniwelować wilgoć. Farsz jest gotowy
vegetanieCzyż nie robi się cieplej :) Słoneczne curry z warzywami, a na dodatek kotlety ryżowe z jajkiem (4 osoby) Składniki do curry: 2 duże czerwone papryki 1 średniej wielkości młoda cukinia 1 duża cebula 2 garści fasolki szparagowej, zielonej 3 średnie ziemniaki 2 ząbki czosnku 2 duże łyżki słonecznika łuskanego 2 łyżeczki wiórków kokosowych 1 duża łyżka jogurtu naturalnego, typ grecki(...)przesmażamy cebulę z ziołami, aż się zeszkli i dodajemy ziemniaki, i fasolkę. Wlewamy wodę tak, żeby przykryła warzywa. Doprowadzamy do wrzenia i chwilę dusimy, ok. 5 min. Teraz dodajemy cukinię, paprykę, przeciśnięty czosnek i drobno pokrojoną papryczkę chili. Wszystko razem gotujemy delikatnie podlewając wodą, jeśli będzie za mało. Pamiętajcie jednak, że to nie zupa, więc nie przesadzajcie z ilością wody
vegetaniezatem szybkie spaghetti w pomidorach z oliwkami. Spaghetti w sosie pomidorowym z oliwkami (4 osoby) Składniki : 1 opakowanie spaghetti 1 opakowanie passaty pomidorowej 1 duża czerwona cebula 1/2 młodej cukinii 2-3 łyżki kukurydzy oliwki zielone oliwa z oliwek oregano, bazylia, pieprz sos sojowy Zaczynamy od wstawienia makaronu i gotujemy go al dente. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek(...)łyżki i wrzucamy cebulę pokrojoną w grubszą kostkę. Smażymy cebule aż się zeszkli i wlewamy passatę. Dusimy na małym ogniu a w międzyczasie ścieramy na dużych oczkach tarki połowę cukinii i dodajemy do sosu pomidorowego. Chwile razem dusimy i dodajemy kukurydzę, oliwki i wszystko doprawiamy ziołami, pieprzem oraz delikatnie sosem sojowym. Nie solimy ponieważ passata przeważnie ma w sobie sól
vegetaniedania jednogarnkowe ? Jeśli tak to będzie Wam smakować nasza propozycja. Paprykarz z soczewicą w jesiennych kolorach Składniki: 2 duże słodkie papryki pomarańczowe 1 duża papryka biała 1 mała młoda cukinia 2 duże cebule 1 puszka soczewicy 1 puszka pomidorów z sokiem 2 ząbki czosnku 1 duża łyżka papryki mielonej słodkiej tymianek, pieprz, ostra papryka, sól oliwa z oliwek Pracę zaczynamy(...)pokrojenia wszystkich warzyw w dość dużą kostkę. W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na początek cebulę. Chwilę ją smażymy i dodajemy paprykę, cukinię i pomidory z puszki. Wszystko dusimy razem pod przykryciem, aż pomidory zaczną się rozpadać. Odkrywamy i dodajemy łyżkę słodkiej papryki, sporo tymianku rozcieramy w dłoniach. Dodajemy jeszcze świeżo mielonego pieprzu, ostrej papryki i przeciśnięte dwa ząbki
vegetanie