pizzę 3 dkg drożdży 1 jajo 3 szkl.mąki 1 szkl. ciepłego mleka, ewentualnie wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oleju 1 płaska łyżeczka soli Dowolne dodatki ketchup z cukinii do posmarowania ciasta kiełbasa ogórek pomidor ser Ketchup McDonald's W misce rozpuścić sól, cukier i drożdże. Wymieszać i dodać pozostałe składniki. Wymieszać delikatnie okrężnymi ruchami (ręką(...)zlewu z ciepłą, lecz nie gorącą wodą. Poczekać, aż pokrywa sama odstrzeli – nasze ciasto jest gotowe!Blachę posmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto,posmarować ketchupem z cukinii, ułożyć dodatki , posypać serem.Piec około 15-25 minut w temp. 220 stopni
Moje domowe kucharzenieSkładniki: 3 małe, młode cukinie3 małe parówki2 pomidory zioła świeże lub prowansalskiesól ,pieprzłyżeczka oliwyCukinie sparzyć ,odciąć końce i wydrążyć tunel .Posypać środek przyprawami i ziołami
Kulinarny karnet Christopherakostkę , przesmażona 1 łyżka śmietany kwaśnej 18% mleko do namoczenia bułki sól, pieprz, majeranek, maggi w płynie 6 - 8 pomidorów 2 łyżki sosu chilli słodko - pikantnego 1 młoda cukinia tymianek, oregano olej, masło do smażenia Wykonanie: Szynkę wieprzową ew. łopatkę zmielić - używam tylko takiego mięsa. Jakoś nie mam zaufania do gotowego mielonego mięsa. W trakcie mielenia mięsa dodać(...)zapiekania. Miąższ z pomidorów wymieszać z 2 łyżkami sosu chilli, posolić i wlać do naczynia z pomidorami. Piec w piekarniku około 35 - 40 minut w temperaturze 190 oC. Cukinię pokroić a la julienne, najlepiej używając specjalnego nożyka . Krótko przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju. Doprawić solą, tymiankiem i oregano. Podać jako dodatek do naszych pieczonych pomidorów. Przepis widziałem [TUTAJ
Kulinarny karnet Christopherapapryka czerwona pokrojona w paski 1/4 papryka żółta pokrojona w paski2 łodygi selera naciowego pokrojonego w cienkie plasterki1 mały ogórek pokrojony w słupki ( takie cienkie frytki)1/2 mała cukinia pokrojona tak jak ogórek2 plastry piersi z indyka pokrojone w paskiPrzyprawa chińska 5 smaków, sos sojowy kikkoman, słodko-pikantny sos chilli, szczypta cukru, curry, sól, olej do smażenia(...)gorący olej wrzucamy czosnek i od razu cebulę, smażymy 1 minutę cały czas mieszając, dokładamy paprykę i seler naciowy i znowu 1 minutę. Następnie dokładamy warzywa miękkie cukinię i ogórek smażymy 2 minuty. Na koniec usmażone paski indyka. Wszystko doprawiamy. Dodajemy 1 łyżeczkę przyprawy 5 smaków, posiekany imbir, 2-3 łyżeczki sosu sojowego i do smaku czyli jak kto lubi
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki: 2 filety ze świeżego dorsza 1 mała cukinia 2 marchewki 20 dag pieczarek ½ cebuli 2 plastry cytryny 2 łyżki śmietany kremowej 2 szczypty kolendry 1 łyżka natki pietruszki sól, pieprz 2 kawałki pergaminu 1 łyżka oleju Wykonanie: Filety dorsza posypać solą i pieprzem. Cukinię i marchewki pokroić a’la Julienne ,pieczarki w plasterki ,cebulkę posiekać
Kulinarny karnet Christopherałyżkami soli, zalać ciepłą wodą i pozostawić w zakręconym słoiku 3 dni. Składniki :1 kiszona cytryna30 dag pierś z indyka pokrojona w grubą kostkę2 cebule 1 mała cukinia 2 papryki ( zielona i czerwona) 1 świeży ogórek 2 szt. marchew10 szt daktyle garść rodzynki10 ząbków obranego czosnkuprzyprawa ras-el-hanout, harisa 1/2 szklanki bulionu z drobiuodrobinę oliwy(...)przyprawami, dajemy ich sporo. Ukiszoną cytrynę dzielimy na cząstki i układamy gwieździście przy brzegu naczynia. Między cytryny i w pozostałe wolne miejsca układamy cebulę. Następna warstwa to plasterki cukinii. Posypujemy przyprawami. Następnie układamy na przemian ogórek z paprykami i znowu przyprawa. Teraz tak samo marchewka i i przyprawa. Na górze układamy czosnek i rozsypujemy daktyle i rodzynki. Podlewamy bulionem
Kulinarny karnet Christopheranowymi pysznymi produktami. Składniki na 4 porcje: 40-50 dag wieprzowiny, łopatki, karkówki lub mięsa z golonki 2 pory - tylko biała część 1 czerwona papryka 1 mała cukinia 3 ząbki czosnku orzeszki piniowe od sprawdzonego dostawcy Skworcu.pl 3 łyżki chińskiego sosu hoisin sól i pieprz do smaku oliwa lub olej Rozgrzewamy oliwę na patelni, mięso kroimy w cienkie(...)paseczki, solimy i dokładnie obsmażamy. Następnie podlewamy woda i dusimy do czasu, aż będzie miękkie. Ugotowane mięso wyciągamy łyżką cedzakową na talerz. Czosnek i cukinie kroimy w cienkie plastry, paprykę i por w kostkę lub pół plasterki. Pokrojone warzywa wrzucamy na gorącą oliwę, smażymy kilka minut, aby zmiękły ale nie były całkiem miękkie, dodajemy wcześniej przygotowane mięso, sos hoisin, sól
Apetyczna babeczkaSkładniki: 700 g wieprzowych polędwiczek, 1/2 czerwonej papryki, 1/2 cukinii, 1 cebula, sól, pieprz, 3 łyżki mąki, 200 ml soku jabłkowego, 200 ml kremówki, 1 duże jabłko, posiekana natka pietruszki, 2 Inspiracje kulinarne Kamis- polędwiczki w sosie szałwiowym Przygotowanie: Polędwiczki kroimy po ukosie na 1 cm plastry i lekko rozbijamy. Następnie przygotowujemy panierkę z mąki, soli, pieprzu(...)słodkiej papryki, w której obtaczamy polędwiczki. Smażymy je na rozgrzanym oleju po 3 minuty z każdej strony. Na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulkę i paprykę pokrojoną w kostkę oraz cukinię pokrojoną w długie, wąskie słupki. Po 3 minutkach dodajemy pozostałe przyprawy- czosnek, szałwię, rozmaryn i tymianek. Warzywa zalewamy sokiem jabłkowym i kremówką. Na koniec dodajemy pokrojone jabłko w ósemki, natkę
Aga w kuchniPozostawić na całą noc pod przykryciem typu gaza lub siatka-chodzi tylko o muszki, komarki i inne takie stwory latające. Na drugi dzień papryke pokroić w paski oraz cukinię w dyski,plasterki lub po prostu posłużyć się robotem z tarczą do szatkowania. Dodać posiekaną natkę pietruszki i selera. Wymieszać rękami dokałdnie ,aby dyski z cukini porozdzielały się. UWAGA(...)bulgotać i gotować się, ale lekko pyrkać między słoikami, które nie mogą się wzajemnie dotykać. Smacznego! Sałatka taka jest genialna nawet bez pasteryzowania, czyli jedzona od razu, gdyż cukinia i inne składniki mają dość czasu ,aby się przegryzć. Na krakersach smakuje obłędnie, w bułkach smakuje rewelacyjnie ,a do grilowanego mięsa lub tłustych pieczeni to już musowo jest wskazana
Z Kuchni Do KuchniKolejny dietetyczny pomysł na lunch box do pracy. Przepyszne warzywne spaghetti, podane z pęczakiem i posypką z pistacji! Mniami! SKŁADNIKI: - 1 marchew - 1/2 małej cukinii Marchew i cukinię, potknij na cieniutki paseczki, za pomocą specjalnej maszynki. - 1 łyżka posiekanej pistacji - 1 łyżeczka octu balsamicznego, 1/2 łyżeczki sosu sojowego, 1/2 łyżeczki miodu, sól, odrobina chili Warzywa wymieszaj z dresingiem. - 3/4 szklanki
SMYKWKUCHNIratatouille na 4 porcje czas przygotowania: 30 min. Składniki: 400 g świeżego makaronu, np. tagliatelle 1/2 czerwonej cebuli 1 marchewka 1/2 bakłażana 1 czerwona papryka 1 cukinia oliwa sól, pieprz Przygotowanie: Wszystkie warzywa należy pokroić w drobną i w miarę równą kostkę. Następnie na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią warzywa w kolejności od najtwardszych, do tych(...)najszybciej gotujących się, czyli kolejno: cebulę, marchewkę, bakłażana, paprykę i cukinię. Oczywiście nie wrzucamy wszystkiego na raz, tylko co 3-4 min, gdy widzimy, że wcześniej umieszczone na patelni składniki zdołały już zmięknąć. W tym czasie zagotowujemy osoloną wodę i gotujemy w niej makaron, dla świeżego makaronu jest to ok. 3-5 min. Sos próbujemy i doprawiamy do smaku solą
Chilli Czosnek i Oliwarestauracji i poczuć się jak kucharz, szczególnie, że dostaliśmy od niego profesjonalne fartuszki :) Na początek wspólnie napiliśmy się Proscecco, po czym przystąpiliśmy do omawiania naszego menu. Oto ono: flan cukinii z sosem pomidorowym świeży makaron z sosem a'la ratatuj królik cacciatore pepperonata tiramisu Imponujące prawda? Czekało nas dużo pracy i ledwo wyrobiliśmy się w czasie. Zaczęliśmy od zagniecenia ciasta(...)dużo siły. Duża męska dłoń sprawdza się najlepiej, ja się nieźle przy tym napociłam ;) Muszę jeszcze poćwiczyć, aby nabrać wprawy, jaką miał Andrea. Zaskoczeniem był dla mnie flan z cukinii, czyli zielone babeczki pieczone w kąpieli wodnej i podane z sosem pomidorowym. Mimo niepozornego wyglądu okazały się przepyszne. Przygotowaliśmy także królika cacciatore, czyli po myśliwsku, duszonego z białym winem
Chilli Czosnek i Oliwaobranych ziemniaków, 1 duża cebula, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka mąki pszennej, 1 jajko, sól, pieprz, do smaku, 1 łyżeczka suszonego lubczyku, 2 łyżki płatków owsianych, ¼ małej cukinii, 1 średnia marchew, 200 g startej dyni, ziarenka kapary, listki bazylii do dekoracji, 20 g kiełki brokułów, olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Ciasto na placki: ziemniaki, cukinię, marchew na bardzo drobnej
Moniki SmakołykiChrupiąca ciabatta z pesto rosso, serem Capri i pomidorkami z dodatkiem suszonego oregano, doskonałej oliwy z pierwszego tłoczenia i świeżego koperku Chrupiące grzanki czosnkowe ze świeżym pomidorem, cukinią i papryką Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem z czosnkiem, szczypiorkiem i słodką papryką Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach z pomidorem, papryką i oregano Focaccia z czarnuszką i majerankiem Najlepsze(...)świecie gofry! Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy, mozzarelli i pomidorków Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą z czosnkową oliwą z oliwek extra vergine, solą morską i oregano Koktajl jeżynowy
Moja smaczna kuchniacukrem (gdyby leczo było za kwaśne). Podawać gorące z pieczywem, kaszą lub ryżem, wierzch udekorować natką. Poza sezonem można użyć pomidorów w puszce oraz wędzonych śliwek, a patisony zastąpić cukinią, która praktycznie przez cały rok dostępna jest w sklepach
Czerwień i błękit