przepisy z cukinią - 1500 przepisów (strona:59/100)

Grzyby i warzywa jesienne - podsumowanie akcji 198

zapiski SOS Z MAŚLAKÓW czyli prosty sos grzybowy autorka: Na Dokładkę z bloga Na Dokładkę   Zapiekanka ziemniaczana z grzybami autorka: Kulinarna Arkadia z bloga mojakulinarnaarkadia.blogspot.com Placki ziemniaczane z cukinią autorka: stokrotka123 z bloga To i owo stokrotki "Buraki po burgundzku" autorka: chilliczosnekioliwa z bloga Chilli, czosnek i oliwa - blog o kuchni śródziemnomorskiej Pierogi z kaszą gryczaną, dynią i boczniakami(...)bloga Katalog smaków Jesienne szaszłyki z borowikiem, maślakiem i aromatycznym kotlecikiem z dynią serwowane z pastą z bakłażana autorka: jednopalnikowa z bloga Jednopalnikowa Makaron penne ze świeżymi borowikami i cukinią autorka: MilionSmakow z bloga Milion Smaków Puree z topinambura z jarmużem - prawie jak ruskie autorka: jazzowesmaki z bloga Jazzowe Smaki   Ulubione pieczone warzywa autorka: PatK z bloga pat-elnia

Weekendy w domu i ogrodzie
Schabowy w warzywach 172

Składniki marchewka, 2 małe sztuki seler, 1/2 małej sztuki pietruszka, 1 mała sztuka cukinia, 1/2 małej sztuki cebula, 1 duża sztuka pomidory krojone, 1 puszka czosnek 2-3 ząbki ziemniaki 5-6 dużych sztuk schab, 5-6 kawałków/plastrów mąka pszenna, 1 szklanka jajko, 1 sztuka sól, pieprz vegeta natka pietruszki oliwa, 4-5 łyżek Przygotowanie W dużym rondlu(...)rozgrzewamy oliwę. Cebulę siekamy w dużą kostkę. Czosnek kroimy w plasterki. Marchew, seler i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Cukinię ścieramy na tarce bez obierania skórki. Starte warzywa wrzucamy do rondla, podsmażamy przez około 10 minut. W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy w średnią kostkę. Do rondla dolewamy 2 szklanki wody, doprawiamy 2 łyżeczkami vegety

Gotowanie moimi oczami
Wołowina w winnym sosie 107

Jedyne czego potrzebujemy (oczywiście prócz kilku składników) to czasu do duszenia mięsa aby było kruche. Spokojnie, na pewno nie 5 godzin jak do rosołu. Oprócz udźca składniki są następujące: cukinia, pieczarki, świeży szpinak, czosnek, oliwa i masło, wytrawne czerwone wino, sól, pieprz, kmin rzymski, ostra papryka w proszku, kolendra, kmin natka pietruszki Opakowanie świeżego szpinaku wrzucam do miski z zimną(...)wrzucam rozgniecione ząbki czosnku aby tylko oddały swój smak do sosu oraz posiekane pół pęczka natki pietruszki. W międzyczasie podsmażamy na oliwie pieczarki i po ok. 10 minutach dorzucam cukinię, przyprawiam odrobiną soli i świeżego pieprzu. W przypadku tego dania wybierałem jak najmniejsze pieczarki aby smażyć je w całości. Szpinak zostawiamy na ostatnie 5-7 minut całego pichcenia. Wystarczy całość

Right Behind The Kitchen
morszczuk pieczony z cytryną 216

gust. Do takiej ryby polecam klasyczną surówkę z jabłka i marchewki z odrobiną soku z cytryny.  Składniki: 500 g filetów z morszczuka 1 cytryna 1 cebula 1 mała cukinia 2 łyżki masła łyżka posiekanej natki pietruszki 1 jajko ząbek czosnku sól biały pieprz zioła lub dobra przyprawa do ryb (używam tej w młynku z Kamisa) Jajko ugotować na twardo(...)Cytrynę sparzyć wrzątkiem. Cukinię, cebulę i cytrynę pokroić na plastry. Rybę posypać solą, pieprzem i przyprawą. W blaszce lun naczyniu żaroodpornym ułożyć rybę a obok niej plasterki warzyw i cytryny. Natkę pietruszki posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Wymieszać je z masłem. Masło pokroić na kawałki i ułożyć na rybie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tarta z cukinią 183

Składniki: 250 g mąki pszennej szczypta soli 3-4 łyżki wody 125 g masła zimnego cukinia żółta, zielona pierś kurczaka natka pietruszki ser do zapiekania sól, pieprz ząbek czosnku kilka kropel sosu sojowego cebula  2 jajka 3/4 szkl śmietany 1/2 szkl mleka ostra papryka Przygotowanie: Mąkę, sól, masło i wodę zagnieść i wsadzić do zamrażarki(...)Następnie rozwałkować, przełożyć na wysmarowaną masłem formę i schłodzić w lodówce kolejne 10 min. Podpiec w 200 st C przez ok 15 min. Cukinię, kurczaka pokroić w mniejsze kawałki. Podsmażyć z pokrojoną cebulą. Doprawić do smaku solą, pieprzem, kilkoma kroplami sosu sojowego i rozgniecionym przez praskę czosnkiem. Posypać poszatkowaną natką. Przełożyć wszystkie składniki na podpieczony spód, zalać rozbełtanymi jajkami

Gaździnka warzy
Omlet z kwiatami cukinii 151

kwiatów cukinii pół cebuli 2 jajka sól pieprz pieprz ziołowy tłuszcz do smażenia Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce tłuszczu, ułożyć kwiaty cukinii, przez chwilę smażyć z jednej strony, odwrócić i zalać rozmąconymi jajkami. Posolić posypać pieprzem i przykryć pokrywką. Smażyć jeszcze ok 2 min pod przykryciem aż jajko się zetnie. Podać z pomidorkiem i kromką chleba z masłem

Gotowanie jest łatwe
sałatka z wędzonym łososiem i szpinakiem 175

każdego z nas na smakowite drugie śniadanie do pracy. Składniki : 200g wędzonego łososia 1 szklanka komosy ryżowej 250g brokułów 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 mała cukinia 1 zielony ogórek 4 pomidory 1 czerwona cebula 5 orzechów włoskich mała garść mix'u suszonych owoców 2 łyżki soku z cytryny skórka z cytryny kilka liści szpinaku oliwa z oliwek Sposób(...)solimy i gotujemy przez 20 minut, aż komosa zmięknie i wchłonie cały płyn brokuły myjemy, pozostawiamy różyczki i gotujemy w osolonej wodzie około 8 minut paprykę czerwona i żółtą, cukinię oraz czerwoną cebulę myjemy, kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy na patelni, delikatnie doprawiając solą ogórka myjemy, obieramy, kroimy w kostkę, a pomidory sparzamy w gorącej wodzie, usuwamy skórę

zobacz ich smak
Pierś z kurczaka w miodowo-ziołowej marynacie + warzywa w sosie śmietanowo-ziołowym 179

mniejsze kawałki. Czosnek posiekać. Wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Obtoczyć w niej pokrojoną pierś. Odstawić na 1h do lodówki. Piec w 180 stopniach około 30 minut. Warzywa: 1 cukinia 1/3 niedużej dyni 1 czerwona papryka kilka pieczarek 1 ząbek czosnku zioła włoskie 100 g śmietany 18 % 2 łyżki oleju Przygotowanie: Ząbek czosnku posiekać. Cukinię, dynię (hokkaido kroimy ze skórką

Fabryka pomysłów
Ketchup domowy - wiem, co jem 128

porcje. U mnie 7 małych i średnich słoiczków SKŁADNIKI: 1,5 kg pomidorów ( miękkich) 2 marchewki 2 papryki czerwone 4 jabłka  (winne) 3 ząbki czosnku 1/2 małej  cukinii ( można więcej) 1/2 pietruszki 3-4 łodygi liści selera naciowego  3 cebule Przyprawy: 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego garść bazylii 1 łyżka ziół prowansalskich 2-3 łyżki(...)octu WYKONANIE Pomidory płuczemy, wyrzynamy środki i kroimy na ćwiartki.  Marchewkę, jabłko, pietruszkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Z papryki usuwamy ziarna i kroimy w kostkę. Cukinie i  cebule również kroimy w kostkę, dodajemy rozdrobniony czosnek, liść i ziele angielskie. seler i bazylię siekamy i łączymy z pozostałymi składnikami. dodajemy zioła prowansalskie. wszystko gotujemy pod przykryciem

W kuchennym oknie Ewy
Pstrąg tęczowy parzony- soczysty jak z patelni 166

głębi. Po prostu zdrowe, dietetyczne danie palce lizać. SKŁADNIKI na 2 małe porcje: 1 pstrąg tęczowy (nazywany też pstrąg łososiowy) 8-10 różyczek brokuła 1 czerwona papryka 1 mała cukinia 1 marchewka 1 pietruszka lub pasternak 1 średnia cebula 4-5 czarnych oliwek sól i pieprz do smaku garść listków „baranich uszu” garstka solirodka na winegret: 2 łyżki(...)owinąć ściśle spożywczą folią plastyczną. Odstawić. Składniki na winegret połączyć razem i odstawić. Warzywa oczyścić i dalej: cebulę pokroić w pół krążki, paprykę w podłużne pasy, marchewkę, pietruszkę i cukinię w plastry, natomiast oliwki w krążki, a brokuły pozostawić w małych różyczkach. Warzywa posolić i popieprzyć. Liście „baranich uszu” i solirodek również opłukane, osuszyć i odstawić. Nie trzeba

Sztuka gotowania w/g Samiry
Pstrąg tęczowy parzony- soczysty jak z patelni 169

głębi. Po prostu zdrowe, dietetyczne danie palce lizać. SKŁADNIKI na 2 małe porcje: 1 pstrąg tęczowy (nazywany też pstrąg łososiowy) 8-10 różyczek brokuła 1 czerwona papryka 1 mała cukinia 1 marchewka 1 pietruszka lub pasternak 1 średnia cebula 4-5 czarnych oliwek sól i pieprz do smaku garść listków „ baranich uszu ” garstka solirodka na winegret: 2 łyżki(...)owinąć ściśle spożywczą folią plastyczną. Odstawić. Składniki na winegret połączyć razem i odstawić. Warzywa oczyścić i dalej: cebulę pokroić w pół krążki, paprykę w podłużne pasy, marchewkę, pietruszkę i cukinię w plastry, natomiast oliwki w krążki, a brokuły pozostawić w małych różyczkach. Warzywa posolić i popieprzyć. Liście „baranich uszu” i solirodek również opłukane, osuszyć i odstawić. Nie trzeba

Sztuka gotowania w/g Samiry
Kurczak z warzywami 136

blogu podaję jak to wyglądało u mnie.  SKŁADNIKI 1 podwójna pierś z kurczaka 1 duża  marchewka  1/2 pora ( biała część) 1 mały brokuł  1/2 cukinii lub kabaczka zioła prowansalskie przyprawa do kurczaka 1/2 papryki 1 łyżka oleju WYKONANIE: Pierś płuczemy osuszamy, kroimy w paski lub dużą kostkę.  Przyprawiamy i obsmażamy na oleju. Warzywa płuczemy. Marchewkę(...)kroimy w pół krążki i wrzucamy do szerokiego garnka Podlewamy 1 szklankę wody. Nakrywamy i dusimy na małym ogniu. Następnie dodajemy pokrojoną cukinie, paprykę oraz por pokrojony w krążki. Na koniec różyczki brokułowe. Nakrywamy i dusimy pod przykryciem ok. 15 min. Następnie dodajemy podsmażonego kurczaka i mieszamy z warzywami Możemy doprawić solą i pieprzem. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie

W kuchennym oknie Ewy
Obieraczka do julienne 225

wyglądzie przypomina dużą temperówkę, która posiada dwa otwory: większy i mniejszy. Mniejszy służy do ścierania/krojenia takich warzyw jak: marchewka, pietruszka, większa zaś do cukinii czy ogórków. Prezentowaną Wam obieraczkę posiadam ze sklepu garneczki.pl marki Microplane. Za pomocą tego przyrządu możemy zrobić zdrowy i niskokaloryczny a’la makaron z surowych warzyw(...)idealne rozwiązanie dla osób dbających o linię, oraz jedzących produkty bezglutenowe. Ja zrobiłam wstążki makaronowe z cukinii , wymieszałam je z pesto bazyliowym i tak powstało zdrowe danie warzywne. Post Obieraczka do julienne pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Francja: Ratatouille 106

krojąc cieniutkie plastereczki i układając je na przemian, bo chciałam uzyskać restauracyjny efekt. Myślę, że wyszło nieźle i mały szczurek Remy nie powstydziłby się takiego dzieła. Ratatouille 1 średnia cukinia 1 średniej wielkości kabaczek 1 bakłażan 3 pomidory 1 puszka pomidorów w zalewie 1 cebula 1 łyżka posiekanego tymianku 1/2 łyżeczki soli 3-4 łyżki oliwy z oliwek ew. zioła(...)minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając Sos powinien zgęstnieć Dodać tymianek i gotować jeszcze kilka minut. Sos zmiksować blenderem i rozprowadzić na dnie naczynia żaroodpornego (24x24cm). Cukinię, kabaczka i bakłażana pokroić na 2-3 mm plasterki. Pomidory sparzyć i także pokroić, ale nieco grubiej. Układać plasterki na przemian na warstwie sosu. Polać oliwą z oliwek i przykryć

Przepysznik - BLW i nie tylko
Kurczak curry 198

ząbki czosnku 4-5 różyczek kalafiora (może być mrożony) ok. 200 g żółtej lub zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona) ok. 150 g mrożonego zielonego groszku 1 mała cukinia 2-3 łyżki oleju lub oliwy    1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) 1 kubek śmietanki 30 % (200-250 ml) 1  puszka krojonych pomidorów lub passaty pomidorowej(...)szparagową. Zalewamy całość mlekiem kokosowym i śmietaną. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie.  Na pozostałej ilości oleju podsmażamy cebulę i przeciśnięty czosnek. Dodajemy pokrojoną w grubszą kostkę cukinię i dusimy kilka minut. Cebulę z czosnkiem i cebulą przekładamy do garnka z kurczakiem i warzywami. Mieszamy. Dolewamy passatę pomidorową lub pokrojone pomidory oraz starty na tarce o drobnych oczkach

bistro mama

Proponowane wyszukiwania