przepisy z cukinią - 1500 przepisów (strona:60/100)

Pulpety z indyka w sosie cukiniowo-marchewkowym z koperkiem 217

danie, pasujące do wielu smaków. Na blogu mogliście już zobaczyć wersję porową , indyjską , meksykańską , a tym razem proponuję delikatny sosik cukiniowo-porowy. Składniki na 2 porcje: na sos: ½ większej cukinii lub 1 mała 1 marchewka ½ pęczka koperku małe opakowanie śmietany 18% (200g) 1 ząbek czosnku sól 1 łyżka oleju Przygotowanie: Marchewkę i cukinię zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Czosnek

Fabryka pomysłów
Biała papryka faszerowana soczewicą i warzywami 204

aromatycznych białych paprykach, spróbujcie! ;) Przepis podaję na 4 porcje. Składniki: 4-6 sztuk białej papryki (w zależności od ich wielkości) 200g zielonej soczewicy 3 średniej wielkości marchewki 1 nieduża cukinia średnia cebula 3 ząbki czosnku około 150g sera żółtego masło do smażenia pieprz, sól czosnek granulowany Soczewicę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę siekamy drobno, a czosnek przeciskamy przez praskę(...)patelni rozgrzewamy około 1 łyżki masła i podsmażamy czosnek i cebulę. Marchewkę i cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach i dorzucamy na patelnię. Dodajemy też ugotowaną soczewicę. Dusimy, aż odparuje nadmiar wody. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym, a gdy farsz trochę wystygnie dodajemy starty na tarce żółty ser. Z papryk odcinamy kapelusze i wyjmujemy gniazda nasienne

Czerwona Porzeczka
Kasza gryczana z warzywami z patelni 183

łyżeczki cynamonu - ½ cukinii                                        - ¼ łyżeczki brązowego cukru - ½ marchewki(...)białej pietruszki - 2 łyżki mrożonej kukurydzy - 1 ząbek czosnku - kawałek papryczki chili - 1 łyżeczka oliwy Wykonanie: - Kaszę wsypać na wrzątek, dodać sól, gotować przez 15 minut - Warzywa umyć, z cukinii wyciąć gniazda nasienne i pokroić w paski, marchewkę i pietruszkę w plasterki, brokuła podzielić na małe różyczki, fasolkę na połówki, czosnek i chili drobno posiekać - Na odrobinie oliwy podsmażyć czosnek

Wegańska kuchnia orientalna
Krem pomidorowo - cukiniowy ze świeżym tymiankiem z szybkowaru 169

Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: 2 JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM  TUTAJ Zupa-krem Składniki 10 średnich pomidorów, pokrój na większe kawałki 4 młode cukinie (ok. 600 g), pokrój w kawałki 3 cm x 1 cm (ja użyłam do tego celu robota kuchennego) 1 duża cebula lub kilka małych młodych, posiekaj w plasterki świeży tymianek(...)chwilkę podsmażaj dodaj pomidory, podsmażaj do wydzielenia się soku dodaj czosnek, troszkę cukru, sól, dolej zimną wodę zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie z przepisem Etap I dodaj cukinię, zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie z przepisem Etap II całość przełóż do blendera, dodaj tymianek i zmiksuj krem przetrzyj przez sitko i ponownie wlej do blendera, w razie konieczności dopraw

Szybko Szybkowar
Placki cukiniowe 1027

kochani! Dziś mam dla Was pyszne placki cukiniowe! Trwa sezon, więc trzeba korzystać ;-) składniki: średniej wielkości cukinia 3 łyżki mąki jajko 2 łyżki mleka garść koperku pieprz, sól oliwa Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól , pieprz i jajko, mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mleko. Gdy ciasto będzie mieć gładką konsystencje dodajemy startą na grubych oczkach cukinie i posiekany koperek, mieszamy. Rozgrzewamy

Cukier&Puder
Gulasz z kiełbasy i papryki 140

pętki kiełbasy kurpiowskiej, pokrojonej w plasterki 1 cukinia, pokrojona w półplasterki 1 czerwona cebula, posiekana w piórka 1 puszka pomidorów krojonych 2 ząbki czosnku, posiekane w cienkie plasterki 2 papryki, oczyszczone i pokrojone w kostkę 3/4 lampki czerwonego wytrawnego wina łyżeczka suszonego oregano liść laurowy olej rzepakowy sól i pieprz do smaku ser feta do posypania Na patelni rozgrzewamy olej(...)patelni podsmażamy cebulę i czosnek, nie rumienimy. Wlewamy wino i gotujemy kilka minut do prawie całkowitego zredukowania płynu. Dodajemy liść laurowy i paprykę. Krotko podsmażamy. Następnie dodajemy pomidory i cukinię, dolewamy pół szklanki wody i gotujemy 20 min. Pod koniec gotowania dodajemy kiełbasę, doprawiamy oregano, solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy pokruszonym serem feta. Inspiracja: greckie Spetsofai wg Filozofii Smaku

Atlas Smaków
Łosoś grillowany z warzywami w curry 172

tradycyjnie w piekarniku). Wspaniały łosoś i cudowne letnie warzywa - połączenie idealne :) SKŁADNIKI: (3 porcje) 60 dag filetu z łososia 1 mały kalafior 30 dag małych pieczarek 1 papryka 1 cukinia 1 cebula 3 cienkie plasterki masła czosnkowego pieprz cytrynowy przyprawa do ryb (u mnie Vegeta W smak - Do ryb) przyprawa curry Vegeta olej 1. Łososia przekroić na 3 kawałki, każdy(...)kawałek oprószyć solą, przyprawą do ryb i pieprzem cytrynowym. Odstawić do lodówki. 2. Warzywa dokładnie umyć. Cukinię i cebulę pokroić w plasterki, paprykę w paseczki. Wszystkie razem wymieszać. Oprószyć vegetą i curry, nalać na rękę troszkę oleju i natrzeć warzywa. Przełożyć je na tackę do grillowania. 3. Łososia ułożyć na folii aluminiowej, na każdy kawałek położyć cieniutki plasterek masła czosnkowego

Kto ugości moich gości?
Zapiekane patisony faszerowane kaszą 136

wegańskiego parmezanu (lub innego wege sera) sól, czosnek szuszony *podaję składniki na same patisony, bo sama użyłam 200 g kaszy i został mi farsz, a że mam też cukinie to wykorzystałam. Przygotowanie: Kaszę ugotować. Paprykę pokroić w kostkę i podsmażyć na łyże oleju (z pomidorów suszonych jest idealny), dodać pokrojone pomidory i dodasz do kaszy, gdy ta już będzie miękka(...)oraz delikatnie ściąć spody tak aby się nie przewracały. Wydrążyć środek patisonów, ja do tego użyłam specjalnej łyżeczki do robienia kulek z owoców (miąższ wykorzystałam do zrobienia bigosu z cukinii i patisonów). Tak przygotowane wypełnić farszem, ułożyć w formie do zapiekania delikatnie posmarowanej olejem i zapiekać około 35-40 minut w temp. 180 C. Smacznego

greenscarf
Pieczona pierś kurczaka z pomidorami, cukinią i gorgonzolą z dodatkiem tymiankowo-cytrynowego ryżu 164

można jeść kilogramami jest tak obłędnie pyszny. O pieczonej z gorgonzolą i warzywami piersi kurczaka nie muszę wspominać. Smak idealny! Składniki: 300 gram piersi kurczaka 1 pomidor malinowy 1/4 cukinii 50 gram sera gorgonzola dużo świeżego tymianku i bazylii sól i pieprz 1/2 szklanki ryżu Basmati (lub innego ulubionego) 1 szklanka wody skórka z 1 cytryny 1 ząbek czosnku(...)części świeżego tymianku i skórki z cytryny. Doprawiamy solą do smaku. Piersi kurczaka kroimy na mniejsze części, rozbijamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Na patelni smażymy ząbek czosnku oraz cukinię pokrojoną w kostkę. Dodajemy pokrojonego drobno pomidora i dusimy całość 2-3 minuty. Doprawiamy. Filety kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym, na każdym filecie układamy porcję przesmażonych warzyw i kawałki gorgonzoli

Mango Papaja
Domowa chińszczyzna - kurczak sojowy z makaronem ryżowym 279

czerwona papryka 1 żółta papryka 4 łodygi selera naciowego 2 marchewki 3 ząbki czosnku imbir świeży do smaku 2 cebule 4 liście kapusty pekińskiej 4 pieczarki 1 średnia cukinia oleju sezamowego sos sojowy (ciemny) sos ostrygowy papryka ostra papryka słodka Sposób wykonania: Piersi kurczaka umyć, pokroić w paski i wymieszać z sosem sojowym. Czosnek rozgnieść i zeszklić na rozgrzanym oleju(...)sezamowym razem ze startym imbirem. Dodać kurczaka. Paprykę, seler naciowy, kapustę pekińską poszatkować w paski. Cukinię pokroić w pół plastry a marchew i pieczarki w plastry. Cebulę poszatkować w piórka. Wszystko dodać do smażącego się kurczaka. Doprawić do smaku sosem sojowym i ostrygowym oraz papryką w proszku. Gdy warzywa zmiękną dodać makaron ryżowy, wymieszać i dusić do momentu aż zmięknie

Qchnia po prostu
Burgery z cukinii i ricotty 115

Zdrowo i smacznie Składniki 2 cukinie (ok. 50 dag) 20 dag ricotty 10 dag bułki tartej 2 jajka 2 łyżki marynowanych oliwek bez pestek 2 cebule dymki papryczka chili 4 łyżki oliwy z oliwek łyżka soku z cytryny łyżeczka skórki otartej z cytryny 3 łyżki posiekanej natki pietruszki sól świeżo zmielony czarny pieprz Przygotowanie   Cukinie umyłem , osuszyłem , odciąłem końce

R'n'G Kitchen
Gulasz z warzywami 131

Przepyszna propozycja na połączenie gulaszu z warzywami. Do tego kasza i musowo ogórki kiszone...Pycha! Składniki 500 g szynki wieprzowej 500 g cukinii 500 g pomidorów 4 dymki ze szczypiorkiem 1 papryka żółta 3 młode marchewki 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy z suszonych pomidorów 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka zielonej pasty curry 700 ml gorącej wody 5 ziaren(...)czosnek drobno siekamy ,razem z pokrojonym w dużą kostkę mięsem podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Oprószamy solą i pieprzem ,wlewamy sos sojowy. Następnie dodajemy pokrojone na talarki marchewki ,paprykę (paski) ,cukinię (kostka) ,pomidory (obrane ze skórki i pokrojone w kostkę) ,smażymy 5 min z pastą curry. Całość zalewamy gorącą wodą ,wrzucamy ziele i liść laurowy ,gotujemy na wolnym ogniu

R'n'G Kitchen
Zupa krem z cukinii 229

Pomarańczową barwę nadała zupie marchewka.  Ta zupa jest na ciepło, ale zrobię jeszcze chłodnik z cukinii :) Obie zupy to szał smakowy jest! :) Składniki: 1 cukinia 2 ziemniaki 1 marchew 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka masła 1/2 litra bulionu drobiowego ok. 10 cm pora sól pieprz Bulion mocno podgrzewamy. Można również zagotować, ale zaraz po zagotowaniu wyłączamy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Tarta z boczkiem, warzywami i serem ricotta 259

żółtka 50 ml wody Dodatkowo: *fasola "Jaś" do obciążenia ciasta przy pieczeniu *folia spożywcza *folia aluminiowa SKŁADNIKI na masę do tarty: 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 cukinia 200 g boczku parzonego 200 g sera ricotta 200 g sera mozzarella (wiórki) 3 jajka 3 łyżki śmietany 18% 1 cebula dymka 1 ząbek czosnku szczypiorek natka pietruszki sól, pieprz PRZYGOTOWANIE(...)Dodajemy zimne masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka. Szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min. PRZYGOTOWANIE farszu do tarty: Cukinię i paprykę myjemy, kroimy w kostkę i smażymy z odrobiną oliwy. Warzywa przesmażamy tak długo, aż znaczna część wody odparuje. Na drugiej patelni przesmażamy pokrojony w paseczki boczek.  Zrumieniony

kulinarnyJa
Tajskie zielone curry (Thai Green Curry) 188

łyżki sosu rybnego 2 łyżki jasnego sosu sojowego 5 listków limonki kaffir 1 łyżka cukru trzcinowego kilka różyczek kalafiora kilkanaście różyczek brokuła dwie pełne łyżki kawałków bambusa marynowanego 1/3 cukinii pokrojonej w grube półplasterki 2-3 łyżki soku z limonki 20-30 liści bazylii tajskiej świeża kolendra zielona cebulka pokrojona na ukośne krążki 1 . Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć pastę(...)przykrycia 5 minut.  3 . Zmniejszyć ogień, przykryć, gotować kolejne 5 minut. Wrzucić brokuła i bambusa, gotować kolejne 2-3minuty.  4 . Doprawić sokiem z limonki, cukrem, dołożyć cukinię i gotować jeszcze 2 minuty. Zestawić z ognia, dodać listki tajskiej bazylii, przykryć jeszcze garnek na 3 minuty. Podawać w miseczkach udekorowane zieloną cebulką i kolendrą, z ryżem jaśminowym

Kuchnia Prezydentowej

Proponowane wyszukiwania