Składniki: 100 g serka śmietankowego, olej rzepakowy, 4 ziemniaki, ½ małej cukinii, 2 średnie marchewki, 1 mała cebula, 2 ząbki czosnku, 1 jajko, 4 łyżki płatków owsianych, 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu, 1 kopiata łyżka mąki, 4 łyżki ziaren ugotowanej lub konserwowej kukurydzy, sól do smaku, pieprz kolorowy świeżo zmielony, szczypta kurkumy. Przygotowanie: Cebulę, ziemniaki, czosnek razem miksujemy, cukinię i marchewkę(...)cienkiej tarce trzemy. Cukinię z nadmiaru wody odsączamy, wszystkie warzywa razem ze sobą mieszamy. Dodajemy jajko, mąkę, rozmaryn, kukurydze i płatki owsiane, a solą, pieprzem, kurkumą jest doprawiane. Z przygotowanego „ciasta” placki na oleju rzepakowego smażymy, wyjmujemy gdy złoto – brązowy kolor ich widzimy. Na papierowy ręcznik je przekładamy, w ten sposób z nadmiaru oleju odsączamy. Fasolę mamut w osolonej wodzie
Moniki Smakołykizagościły szaszłyki w towarzystwie cukini, bakłażana i pieczarek. Oczywiście nie mogło zabraknąć sosu tzatziki. Souvlaki z grillowanymi warzywami Składniki: 3 piersi z kurczaka 1 średni bakłażan 2 młode cukinie 20 dag pieczarek patyczki do szaszłyków olej Marynata do szaszłyków: 2 łyżki suszonego oregano1 łyżka suszonego tymianku1 łyżka rozkruszonego suszonego chilli 1/3 szklanki oliwy(...)dłużej tym lepiej. Po tym czasie mięso nadziewamy na drewniane patyczki. Rozgrzewamy grilla elektrycznego, smarujemy olejem jego powerzchnię i układamy szaszłyki. Smazymy ze wszystkich stron na rumiany kolor. Cukinię i bakłażana kromi w podłużne plastry, pieczarki nadziewamy na patyczki. Warzywa smarujemy przy pomocy pędzla marynatą do mięsa. Smażymy na grillu z obydwu stron, Należy pamiętać, że cukinia doskonale smakuje
Kulinarne przygody GatityTemperatura za oknem trochę spadła, więc pora na zupę, lekką z sezonowych warzyw. Dziś przedstawiam krem z młodej kapusty z dodatkiem cukinii. Lekka zupa krem z młodej kapusty Składniki: 1 główka młodej kapusty 1 średnia cukinia 3 nóżki z kurczaka 1.5 litra wody pęczek koperku 1/ 2łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżeczka zmielonego lubczyku płynna przyprawa maggi 1 łyżka domowej(...)litra wody, dorzucamy nóżki, wsypujemy vegettę. Gotujemy około 30 minut. Kapustę pokrojoną na kawałki podsmażamy na oliwie w innym garnku, po 10 minutach dodajemy pokrojoną na kawałki cukinię, smażymy kolejne 5 minut. Następnie warzywa przekładamy do garnka z wywarem mięsnym, dodajemy wszystkie przyprawy oprócz koperku. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie, po czym wyjmujemy nóżki
Kulinarne przygody GatityPicanha, brazylijski udziec wołowy w plastrach podany z jednym z wybranych sosów (powidła śliwkowe z orzechami, powidła agrestowe z imbirem, sos barnaise); jeden wybrany dodatek do steka (frytki domowe, cukinia w tempurze, sałatka domowa, szpinak blanszowany, ziemniaki pieczone pod sezamem, plastry pomidorów i cebuli pod powidłem domowym); a na deser sernik z powidłem. Sashimi Cukinia w tempurze, z tyłu(...)blanszowany szpinak Do steków wybraliśmy cukinię smażoną w tempurze, była chrupiąca, delikatna, a co najważniejsze nie ociekała tłuszczem. Drugim dodatkiem był blanszowany szpinak z płatkami ostrego sera, idealnym dodatkiem do szpinaku. Steki zostały wysmażone zgodnie z tym jak prosiliśmy kelnera. Do steków wybraliśmy sos ze śliwkowych powideł i orzechów. Sos był bardzo smaczny, choć niestety żadnych
Kulinarne przygody Gatitypodlać białym winem. Na roladkach ułożyć plastry mozzarelli. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 20 minut aż mozzarella się zarumieni. Kuskus przygotować według przepisu. Cukinie umyć, osuszyć i razem ze skórką pokroić w kostkę. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i wrzucić pokrojoną cukinie. Smażyć aż cukinia nieco zmięknie ale nadal pozostanie chrupiąca. Do smaku doprawić solą
Monia miesza i gotujebyć nudne i takie samo, stwórzmy danie, które jest smaczne, zdrowe i kolorowe. Zastąpmy kiełbasę i ketchup, piersią z kurczaka w sosie chili. Składniki na 4 porcje: 1 średnia cukinia, 4 łyżki sosu chili, 4 filety z kurczaka, 8 szt. pomidorków conchita, 8 szt. pomidorków conchita yellow, 20 szt. cebulek srebrzystych, pęczek szczypiorku, 5 g kiełków rzodkiewki, sól himalajska świeżo(...)łyżki oleju, sól, pieprz, oregano, wyciśnięty czosnek, wszystko razem wymieszaj. Pierś z kurczaka umyj, pokrój na części i posmaruj marynatą. Wstaw do lodówki na ok. 30 min. Cukinię pokrój na długości, na bardzo cienkie plasterki, przełóż na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru soku. Delikatnie posól i posmaruj olejem z dwóch stron. Kurczaka, pomidorki, cebulkę i cukinię grilluj. Pierś
Moniki Smakołykismaczne dzielę się przepisem :) Jeśli nie dodamy do potrawy parówki będziemy mieć ekspresowy obiad jarski :)Składniki : 25 - 30 dag bobu 1 duża papryka czerwona, żółta i zielona cebula mała cukinia opakowanie pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku sól, pieprz świeży tymianek i majeranek olej do smażenia ewentualnie parówka lub inne ugotowane i podrobione mięso Przygotowanie : Bób ugotować i obrać z łupin(...)Warzywa; papryki, cukinię, pomidory i zioła umyć Cebulę obrać i zeszklić na oleju, dodać pokrojoną paprykę, później cukinię - razem poddusić Dołożyć pokrojone na pół pomidorki, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu do momentu, aż pomidory puszczą sok, a potem płyn nieco się zredukuje Dodać pokrojone zioła i parówkę, przeciśnięty czosnek, doprawić solą i pieprzem Wsypać bób i wszystko delikatnie
Proste PotrawyKochani mam coś idealnego na szybką przystawkę dla niespodziewanych gości....Parówki zawinięte w ciasto francuskie Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego 10 parówek cukinia pieczarki brokuły,kalafior Przyprawy ser żółty Białko do posmarowania Ciasto francuskie kroimy na prostokąty tak aby końce parówek wystawały...Cukinie, kroimy w bardzo cieniutkie plasterki, pieczarki, kalafior i brokuł kroimy bardzo drobno, ser żółty ścieramy... Następnie(...)ciasto francuskie, wykładam po kolei cukinie, pieczarki, brokuły i starty ser, posypujemy ziołami na wierzch kładziemy parówkę i zawijamy... Następnie smarujemy białkiem i pieczemy w tem. 180st. przez
NaKońcuJęzykaprzyprawionymi kolorowymi warzywami. Danie można podać również z ryżem. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram piersi z kurczaka, 2 marchewek, 1 sporej pietruszki, 1 małego selera, 1 pora, 1 cukinii, niewielkiego kawałka korzenia imbiru, 4 ząbków czosnku, 4 cebulek dymek wraz ze szczypiorkiem, pęczka natki kolendry, 2 gwiazdek anyżu, 7 goździków, 1 łyżeczki cynamonu, 15 ziaren pieprzu syczuańskiego, 1 łyżeczki(...)pokroiłem w plasterki o grubości około 3 mm. W podobnej grubości plasterki pokroiłem białą część pora. Selera obrałem i pokroiłem w półplasterki o podobnej grubości. Również w plasterki pokroiłem cukinię. 4 Ząbki czosnku obrałem z łupinek i pokroiłem je w bardzo cienkie plastry. Imbir obrałem ze skóry i również pokroiłem w plastry w poprzek włókien. Grzyby shitake osączyłem z wody
Wyprawy kulinarneSzczerze mówiąc pierwszy raz robiłam zupę-krem...i na pewno jeszcze kiedyś zrobię inną taką miksowaną zupkę..tym razem była to zupka z cukinii.. 4 średnie cukinie 1 cebula 2 duże ząbki czosnku kartonik słodkiej śmietanki (12% lub 18%) biały pieprz 2 bulionetki warzywne 2 łyżki stołowe masła klarowanego lub oleju Cebulę i czosnek drobno posiekać, dusić(...)małe kawałki i dodać do garnka z cebulą,podlać zagotowaną wodą. Dodać 1 bulionetkę. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając. Gdy cukinia zmięknie,zmiksować składniki w garnku na gładki krem. Do kremu dodać drugą bulionetkę, śmietankę oraz biały pieprz do smaku. Całość wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Jeśli zupa jest za gęsta, można
Moje domowe kucharzeniezupy będzie się różnił w zależności od pory roku. Oto kilka luźnych sugestii: wiosenna wersja – młode ziemniaczki*, młoda włoszczyzna, szparagi, karczochy, boćwina, rukola, szpinak letnia wersja – zielony groszek, bób, cukinia, fasolka szparagowa, młoda kapusta, a nawet z owocami morza (na wywarze rybnym) jesienna wersja – dynia, papryka, grzyby, brokuły, kalafior zimowa wersja – jarmuż, pasternak, rzepa, kapusta Warzywa można pokroić robotem kuchennym(...)smażenia rozmaryn, tymianek, liść laurowy sól, pieprz, płatki chilli (do smaku) 8 szklanek wody lub wywar warzywny/mięsny 2 kostki rosołowe warzywne ekologiczne (jeżeli nie używasz bulionu) 1 cukinia 0,5 kg fasolki szparagowej 4 ziemniaki 1 puszka pomidorów 1 puszka fasoli białej 200 g drobnego makaronu – u mnie małe kolanka snabbmakaroner parmezan do podania opcjonalnie: poszarpane listki bazylii
Chilli Czosnek i Oliwapropozycję. Zapiekanka smakuje bardzo włosko - pomidory, ser i bazylia to przewodnie nuty tej kompozycji - i przypomina mi lasagne. Jeżeli nie macie pod ręką patisonów, wykorzystajcie bakłażany lub cukinie. P.s. Dziękuję za inspirację do przygotowania tej parmigiany mojej koleżance Beacie i jej Mężowi:) Parmigiana di melanzane - historia zapiekanki z południowych Włoch Zwana parmigiana, parmigiana di melanzane lub melanzane alla(...)środku nocy lub gdy szukamy ukojenia w serowym przysmaku ;) P.s. Chyba powinnam nawiązać z Eleonorą jakąś polsko-włoską kooperatywę - nasze blogi są "tytułowymi bliźniakami" :) Patisony - połączenie dyni z cukinią Zdjęcie patisonów, podrasowane małą sztuczką w Picassie. Czy Wam też kojarzy się z obrazami przedstawiającymi martwe natury? :) Jadłam patisony pierwszy raz w życiu i chciałam podzielić się z Wami swoimi wrażeniami
Chilli Czosnek i OliwaPolecam kolejny przepis na zupę kurkową. Tym razem jest to zupa kurkowa po tajsku, z kurczakiem, trawą cytrynową, świeżą kolendrą i dodatkiem cukinii. Jeśli lubicie kuchnię azjatycką, to tak przygotowana zupa kurkowa będzie wam smakować. Na blogu jest kilka przepisów: zupa kurkowa z koperkiem zupa krem z ryżem Zupa kurkowa po tajsku: - 1 litr bulionu drobiowego – 1 pierś(...)kurczaka – świeża kolendra – 1/2 cukinii – szczypta cury – 1/2 ostra papryczka – sok z 1/2 limonki – trawa cytrynowa – sos rybny – mleczko kokosowe – kurki Do wcześniej przygotowanego rosołu, dodajemy pokrojoną w kostkę pierś kurczaka, rozgniecioną trawę cytrynową i gotujemy aż mięso zmięknie. Doprawiamy zupę solą, cury i pieprzem, wlewamy kilka łyżek sosu rybnego, dodajemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętakie warzywa, jakie miałam w kuchni. Smak był niebiański! Lekko pikantny i słony. Uwierzcie - nawet mojej mamie smakowało! Składniki: bulion warzywny (seler, pietruszka, marchew) 1/2 średniego brokuła 1/2 małej cukinii 1 średni pomidor 1 mała cebula 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka masła 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka jogurtu naturalnego lub greckiego przyprawy: sól, pieprz, 2 ziela(...)laurowy Sposób przygotowania: Do garnka z wodą wrzucamy: umyte, obrane i pokrojone warzywa na bulion. Czekamy ok. 15 minut, aż warzywa zmiękną i puszczą soki. Między czasie myjemy brokuła, cukinię, pomidora i kroimy na mniejsze części. Po upływie 15 minut wrzucamy brokuła, pomidora (można ze skórką), cukinię, cebulę. Gotujemy ok. 5-10 minut, aż będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy
Truskawkowa FiestaSurówka, którą chcę Wam zaprezentować powstała z młodych warzyw. Tak się składa, że wszystkie warzywa są młode, delikatne i kruche. Główny składnik stanowi kapusta, ale dodałam również młodą marchew, cukinię, paprykę, wspomnianą rukolę, koperek i natkę. Wszystkie składniki łączy lekki winegret. Składniki: 1 młoda, niezbyt zwarta kapusta 1 bardzo młoda cukinia (20 cm) garść rukoli 2 młode marchwie pół czerwonej(...)cukier puder do smaku 1 łyżeczka suszonych ziół do sałatek ale mogą być też zioła do pizzy Warzywa umyć. Kapustę drobno posiekać lub poszatkować. Marchew obrać, razem z cukinią zetrzeć na grubej tarce do jarzyn. Paprykę pokroić w cienkie słupki. Zieleninę drobno posiekać. Wszystkie warzywa wraz z rukolą i zieleniną umieścić wymieszać w misce lub salaterce. Składniki sosu połączyć
Czerwień i błękit