Jeśli komuś znudziły się schabowe a nie może się obejść bez smażonego mięsa to polecam roladki z szynki. Nadziewane pieczarkami i cukinią, podajemy na obiad lub do chleba. Składniki:500 g szynki wieprzowej2 cebule2-3 ząbki czosnkumała cukiniakilka pieczarekmąka bułka tartajajkoolej sól, pieprz, majeranek, rozmarynCebule, czosnek i cukinie obieramy, szatkujemy i podsmażamy na odrobinie oleju. Doprawiamy do smaku
prawdziwe jedzeniesałatki, natomiast wszyscy z przyjemnością jemy coś rozgrzewającego, więc wrzucamy warzywa na ruszt ;) Nasza mieszanka grillowanych warzyw ma same zalety - jest pyszna, zdrowa i kolorowa. Obok papryki i cukinii znalazła się w niej kalarepka i seler naciowy.Składniki:kalarepka1 sztpapryka czerwona1 sztpapryka żółta1 sztseler naciowykilka łodygcukinia1 sztprzyprawy: sól, papryka słodka, kolendra, oregano, majeranek, pieprzlub ulubiona przyprawa grillowaolej lub oliwa
głodny alergikobiady w wersji bezmięsnej i pokazać, że takie dania też mogą być smaczne, sycące, a przede wszystkim lekkie i zdrowe :) Składniki: pół główki sałaty rzymskiej pół średniej wielkości cukinii pół pomidora kilka różyczek brokułu jajko kilka pieczarek kremowy sos balsamiczny Wykonanie: W dwóch osobnych garnkach gotujemy wodę na brokuły i jajko. Gdy woda będzie gorąca, wkładamy brokuły i gotujemy(...)momentu, aż zaczną pachnieć "sobą", wówczas odlewamy wodę i wyjmujemy warzywa. Jajko wkładamy do wrzątku na 4,5 minuty, czas mierzymy czasomierzem. Cukinię kroimy wzdłuż w paski grubości ok 1 cm, sałatę kroimy na pół. Smażymy z dwóch stron na patelni grillowej / grillu elektrycznym lub zwykłej patelni na niewielkiej ilości oleju. Pieczarki kroimy na pół i również smażymy na niewielkiej
Taste Of My Daynich to kiełbasa (boczek, wędzona szynka), cebula oraz szczypiorek. Przykłady możemy mnożyć, poniżej przedstawiam kilka dla inspiracji: - grzyby leśne, można je zastąpić pieczarkami - ser żółty - pomidory bez skórki, cukinia, szparagi, młody groszek, opieczona i pozbawiona skórki papryka - pietruszka, koper, kolendra, bazylia - jako alternatywa dla popularnego szczypiorku - krewetki, czosnek - ser feta Jako ciekawostkę powiem, że dodanie odrobiny mleka lub śmietanki(...)masę przed wlaniem na patelnię, gdyż przypomina ona wówczas omlet, zamiast jajecznicy. Podajemy tak jak lubimy najbardziej - ja tradycyjnie z pomidorem :) Smacznego! 2. Jajecznica a'la śródziemnomorska jajka cukinia pieczarki oliwki pomidory suszone ser feta opcjonalnie: papryczka chilli, szparagi marynowane tłuszcz Warzywa kroimy tak jak lubimy, ja w jajecznicy preferuję niewielkie kawałki dodatków, dlatego pokroiłam je w kostkę
Taste Of My DaySerwowaliśmy sobie wczoraj z mężem na kolację:) Była praca zbiorowa;) Bardzo udana praca i smaczna;)))) Może Wy też wypróbujecie....Składniki; 5 ugotowanych ziemniaków, 3 pomidory, średnia cukinia, bakłażan, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki oliwy, 30 dkg sera żółtego, pieprz, sól, rozmaryn, Wykonanie;Bakłażan kroimy na grube plastry, solimy i odstawiamy na chwilę aż puści sok. Cukinię, ziemniaki i pomidory(...)kroimy na plastry. Układamy w naczyniu żaroodpornym kolejno ziemniaki, bakłażan, pomidor, cukinię. Każdą warstwę wg uznania możecie posolić i popieprzyć. Na wierzch ścieramy ser. Zmiażdzone 2 zabki czosnku ucieramy ze szczyptą soli i 4 łyżkami oliwy, dodajemy pieprz i rozmaryn. Polewamy warzywa. zapiekamy ok. 15 minut
Anioły w kuchniMacie już dość przetworów? Ja jeszcze nie ale :)Dzisiaj leczo do słoików.. Składniki: 0,5 kg pieczarków, 1 czerwona papryka, 1 cebula, 1/2 kg pomidorów, cukinia, sól, pieprz, papryka w proszku, Po przyprawy zapraszam na SKWORCU Po śliczne naklejki zapraszam do sklepu HanuśZZ Wykonanie:Pieczarki kroimy w kostkę, z papryki i cukinią ,wyjmujemy gniazda nasienne(...)kroimy w plasterki. Pomidory sparzyć zdejmujemy z nich skórkę, kroimy w ćwiartki. Cebule pokroić w kostkę. Pieczarki , paprykę pomidory i cukinię podlewamy woda i dusimy. Cebulę dodajemy do duszących się warzyw. Podgotowujemy razem do miękkości, dolewając wody według potrzeby. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką w proszku
Anioły w kuchniSkładniki na 2 porcje:100 g kaszy jaglanej2 duże marchewki1 średnia cukiniaCurry, cynamon, kurkuma, sólPrzygotowanie:Marchewkę obieramy, kroimy w cieniutkie paseczki, a cukinie w plasterki. Kasze jaglaną płuczemy, gotujemy (2 szklanki wody) z przyprawami. Po ok. 3/4 minutach dodajemy marchewki. Gdy kasza zacznie wchłaniać wodę dorzucamy cukinię. Gotujemy do momentu gdy zniknie woda, a kasza będzie napęczniała. Kasza jaglana polsko
CzarnawisienkaSkładniki: cukinia cebula marchewka papryka ogórki kwaszone ocet sól, pieprz cukier olej Warzywa do sałatki dobieramy w równych proporcjach: na każdy kilogram cukinii po kilogramie cebuli, marchewki itd. Warzywa obieramy. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podsmażamy na oleju z poszatkowaną cebulą. Gdy marchewka zmięknie dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, paprykę i ogórki. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem
prawdziwe jedzenietrzeba w zimny jesienny wieczór:)Takie danie jest banalnie proste w przygotowaniu - warzywa kroimy na duże kawałki i dusimy na oliwie. Możemy użyć różnych warzyw, najlepiej tych jesiennych - cukinii, bakłażanów, dyni, papryk, ale nadadzą się również fasolka szparagowa, pieczarki, marchewka, ziemniaki. Warzywa możemy doprawić na różne sposoby, np świeżymi ziołami - ja postawiłam na hiszpańską wędzoną paprykę, która świetnie podkreśliła rozgrzewający(...)hiszpańską modłę. Innym fajnym pomysłem byłoby dodanie do warzyw podsmażonej kiełbaski, np. chorizo.Duszone warzywa po hiszpańsku z jajkiem sadzonym Przepis własnyna 4 porcjeSkładniki: oliwa 2 duże cebule 1 duża cukinia lub kabaczek 3 kolorowe papryki 2 ostre papryczki (lub do smaku) 8 ziemniaków 250 g pieczarek 200 g fasolki szparagowej 1 puszka pomidorów lub 4-5 świeżych pomidorów obranych
Chilli Czosnek i Oliwateż ten okres gdzie spokojnie możemy ukryć fałdki pod ciut za dużym swetrem). Kolejne danie z cyklu pach, pach 15 minut i gotowe. KREM CUKINIOWY Składniki: 1 duża cukinia 5-7 niedużych ziemniaków 2 cebule 2 ząbki czosnku ¼ kostki masła 1 kostka rosołowa (chyba że macie bulion ale zupa z założenia ma być szybka, więc używam tego niepoprawnego dodatku(...)rozpuści dorzucamy 2 cebule pokrojone w drobną kostkę i wyciśnięte ząbki czosnku. Całość podsmażamy. Następnie dorzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, a po kilku minutach pokrojoną w kostkę cukinię (bez pestek, ale za to ze skórką). Całość staramy się smażyć (chociaż przy pełnym garnku jest to już trudne) przez ok 15 min, a następnie zalewamy bulionem (do ¾ wysokości naszej
Brzuszki Łakomczuszkipatelni, gdyż obiad przygotowywany był w przerwie między zajęciami. Pomysł zrodził się znienacka. Szybko, tanio i konkretnie! Makaron z boczkiemSkładniki ok. 100g boczku wędzonego 2-3 ząbki czosnku mała cukinia zielona makaron spaghetti pełnoziarnisty świeżo mielony pieprz suszone płatki chilli świeżo mielone szczypta soli mleczko kokosowe sos sojowy ziarenka sezamu Boczek kroimy w kosteczkę lub paseczki. Czosnek kroimy(...)plasterki, a cukinię wzdłuż na cztery część, po czym w plastry. Na patelnię wrzucamy boczek, a następnie czosnek. Po pewnym czasie dorzucamy cukinię. Razem chwilę smażymy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię do boczku i warzyw, zalewamy mleczkiem kokosowym według uznania, po czym doprawiamy solą, pieprzem i płatkami chilli. Dodajemy trochę sosu
Sajkofanka smakumąki pszennej 100 g mąki krupczatki 6 łyżek oleju rzepakowego 5 łyżek lodowatej wody 1 łyżka świeżych listków tymianku zwykłego lub cytrynowego sól Składniki na farsz: 3 średnie cukinie,3 średnie marchewki,200ml kwaśnej śmietany 50g sera edamskiego 1 jajko,1 łyżeczka listków tymiankusól, pieprz, czosnek.Wszystkie składniki na kruchy spód wyrabiamy. Ciasto powinno byc elestyczne, gładkie i nie klejące się(...)pieczenia. Na rozwałkowanym cieście odciskamy cztery foremki (10 cm) i odcinamy brzegi z 0,5 cm zapasem. Foremki wykładamy ciastem i odcinamy ewentualne wystające brzegi. Wstawiamy do lodówki. Cukinie i marchewki myjemy, marchewkę obieramy. Cukinię kroimy wzdłuż na cieńkie pasy. Tak samo postępujemy z marchewką. Pasy marchewki przez 5 minut blanszujemy, wyjmujemy z wrzątku, osuszamy i studzimy. Wyjmujemy foremki
Mia Cucina Sofietabogata w białko, nie zawiera konserwantów, glutaminianu sodu i fosforanów ) 120 ml białego wytrawnego wina. Mnie się chlupnęło 150 ml. 100 g szpinaku 100 g cebulek perłowych 1 mała cukinia baby 20 g miodu 50 g suszonych pomidorów 100 g masła 1 garść siana sól i pieprz do smaku Kiełbasę sparz i zdejmij osłonkę. Pokrój w plastry o grubości(...)Masło trzeba poddymić w garnku z podpalonym sianem i zostawić tak na 20 minut minimum. Cebulki odsączyć z zalewy i skarmelizować z miodem. Dodać pokrojoną w cienkie plastry cukinię (nie oieraj cukinii), suszone pomidory pokrojone w paski oraz kiełbasę. Całość dusić na dużym ogniu, stopniowo podlewając winem. Aromat jest fantastyczny. Na koniec dodać szpinak, sól, pieprz i dymione masło. Przemieszać
Z Kuchni Do Kuchniodmiany od klasycznych smażonych mielonych powstały pieczone kotleciki z cukinią i serem żółtym. Bardzo soczyste i delikatne. Świetnie pasują do ulubionych dodatków - czy to ziemniaki, ryż, kasza czy makaron w towarzystwie surówki, sałałatki czy po prostu krojonych świeżych warzyw. Smaczna propozycja na tani i szybki obiad. Składniki (4 porcje) -500 g mieszanego mięsa mielonego -200 g cukinii -100 g tartego(...)żółtego sera -1 jajko -4 łyżki bułki tartej -kilka gałązek natki pietruszki -sól, pieprz Przygotowanie Mięso przełożyć do miski. Cukinię umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do mięsa. Całość wymieszać z tartym żółtym serem. Wbić jajko, dodać bułkę tartą i posiekaną natkępietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Wyrobić. Z masy formować płaskie kotlety i układać na blaszce
Zielona Kuchniasera to moja propozycja pełnowartościowego, sycącego obiadu. Takie połączenie smaków to strzał w dziesiątkę! Składniki: 200g pełnoziarnistego makaronu farfalle 250g fileta z kurczaka 1/2 cebuli 150g świeżego brokułu 150g cukinii 100g groszku cukrowego 2 czerwone mini papryki 1 papryczka chilli 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka przyprawy curry 50g sera Grana Padano sól morska świeżo zmielony pieprz kilka listków świeżej kolendry(...)olej arachidowy Wykonanie: 1. Fileta umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem, odstawić na około 30 minut. 2. Cebulę pokroić w kostkę, cukinię na połowę, a następnie na półplasterki, papryczki w cienkie plasterki, czosnek drobno posiekać, a brokuł podzielić na mniejsze różyczki. 3. W woku na oleju podsmażyć kurczaka, dodać cebulę, czosnek, cukinię, brokuł, papryki, przyprawę curry
Szalona Kuchnia Eweliny