polecam je na niedzielny obiad. Mojemu mężowi bardzo smakowało. Składniki na 3 sztuki: 3 jajka ugotowane na twardo 1 duży pojedynczy filet z kurczaka 6 plastrów salami mała cukinia 2 ząbki czosnku łyżeczka przyprawy do kurczaka 2 łyżki oleju Mięso pokroić na 3 plastry, każdy rozbić przez woreczek. Natrzeć czosnkiem i przyprawą. Cukinię pokroić na cienkie plastry za pomocą(...)obieraczki do jarzyn. Na każdym płacie mięsa położyć dwa plasterki cukinii. Na cukinii położyć dwa plasterki salami i jedno jajko. Zwijać wszystko w roladki, mocno dociskając. Jeśli trzeba, na czas duszenia można mięso związać bawełnianą nitką lub spiąć wykałaczkami. Wrzucić na rozgrzany tłuszcz, odsmażyć ze wszystkich stron a następnie przykryć pokrywką i dusić około 20 minut
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniazawitała. Mam nadzieję, że to będzie krótka wizyta:) Na 5 słoików 900 ml: 1,5 kg czerwonej papryki (waga po oczyszczeniu)- mogą być różne kolory 1,5 kg cukinii (waga po obraniu i wydrążeniu miękkiego środka) 2 kg pomidorów (waga po odcięciu białych, twardych części przy "ogonku") 1/2 szklanki wody 5 łyżek oleju 2 płaskie łyżki soli łyżeczka(...)słodkiej mielonej pół łyżeczki ostrej papryki mielonej po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu czarnego 3 listki liścia laurowego Paprykę oczyścić, umyć i pokroić w grubą kostkę lub paski. Cukinie obrać (jeśli są małe -nie trzeba), wydrążyć miękki środek i pokroić w kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, wrzucić paprykę i smażyć 10 minut, następnie dodać
Maślane ciasteczkoCukinie rosną mi w ogródku jak szalone i już pomału brakuje mi pomysłów jak je smakowicie przyrządzać. Najczęściej rzucam wieczorkiem na grilla, pokrojone w plastry i skropione oliwą z oliwek. Pyyycha. Dzisiaj postanowiłam urozmaicić tym smakowitym warzywkiem bardzo popularną sałatkę z kurczakiem. Wyszło chyba całkiem dobrze, mi smakowała. Zamiast kapusty pekińskiej użyłam makaronu kokardki i kolorowych muszelek. Użyłam(...)garści suchego makaronu ( kokardki, muszelki, świderki) ok. 40 dkg fileta z kurczaka pokrojone w drobną kostkę 2 cebule pokrojone w "piórka" 5 ogórków konserwowych mała cukinia 4 łyżki oliwy lub oleju 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego trochę ketchupu 1 łyżeczka przyprawy gyros pęczek natki pietruszki Makaron ugotować "al dente". Przecedzić, przelać zimna wodą. Mięso usmażyć
Maślane ciasteczkoKremowa zupa z cukinii z dodatkiem kurek to obowiązkowy duet w sezonie letnim, łatwość w przygotowaniu zachęca do zrobienia, obiad gotowy w 20 minut! Zupę podałam w bulionówce MIRANDA-PORCELANA BOGUCICE Składniki: 1 duża cukinia 1,5 sztuki cebuli 20 dag świeżych kurek 3 łyżki masła+ 2 łyżki oleju 2 łyżki masła do kurek 20 dag serka topionego(...)litry rosołu sól do smaku ziarnisty zielony pierz do smaku gałka muszkatołowa do smaku Sposób przygotowania: Cukinię umyć, jeśli ma nasiona w środku, wydrążyć łyżeczką, całą pokroić w grubą kostkę,cebulę obrać posiekać drobno. W garnku rozpuścić masło z olejem wrzucić cebulę, przesmażyć chwilę, dodać cukinię, przykryć i dusić 5 minut, po tym czasie wlać rosół, doprowadzić do wrzenia
Wanilia i Kardamonpodniebienia :)) Z lekką nutą tymianku, który uwielbiam. Mięciutki środek i chrupiąca skórka. Perfekcyjne na śniadanie :)) Składniki: (na ok. 11 średniej wielkości bułeczek): 180 g cukinii 30 g świeżych drożdży 1,5 łyżeczki cukru 300 ml letniej wody 600 g mąki pszennej + odrobina do podsypania 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki tymianku łyżka oleju 1 jajko(...)posmarowania bułek) Wykonanie: Cukinię umyć, przeciąć na pół wydrążyć pestki (ja miałam młodziutką cukinię, więc nie miała pestek). Zetrzeć ją razem ze skórką (da lepszy efekt wizualny) na tarce na małych oczkach, przełożyć na sito, posolić i zostawić na 10 min. Odcisnąć z nadmiaru soku. Drożdże wymieszać z cukrem, dodać ok 50 ml ciepłej wody. Ostawić
Walijskie PichcenieBrązowy ryż ze szpinakiem, oliwkami i cukinią Danie niesamowicie proste, a naprawdę smaczne. Trzeba jedynie zadbać o jakość warzyw- nie używać tych z marketu, a z ryneczku. Wtedy warzywa mają tak pyszny smak, że nie trzeba ich przyprawiać. Wystarczy ugotować ryż, poddusić warzywa i kolacja gotowa J Składniki: - 100g ryżu naturalnego(...)łyżeczki kurkumy - 1 młoda cukinia - odrobina kardamonu - 300g świeżego szpinaku - sól
Wegańska kuchnia orientalnaPotrawy z cukinii nie muszą być wyłącznie na "słono". U mnie dziś cudowne brownie z cukinii! Jest delikatne, wilgotne, po prostu pyszne ! Składniki: 11,5 dag masła, ½ szklanki oleju, 25 dag cukru, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 2 jajka, ½ szklanki gęstej śmietany, 30 dag maki, 6 dag kakao, 2 łyżeczki(...)rozpuszczalnej kawy, 2 szklanki startej młodej cukinii, 6 dag gorzkiej czekolady. Wykonanie: Masło utrzeć na jednolitą masę, dodać olej i nadal ucierać. Następnie wsypać cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, wanilię i sól do smaku. Wbić jajka i cały czas ucierając dodawać na przemian mąkę i śmietanę. Następnie kakao i startą cukinię i posiekaną czekoladę. Formę wyłożyć papierem do pieczenia
Tradycyjna Kuchniamoje autorskie danie. Usmażona cukinia z suszonymi pomidorami stanowi idealne połączenie. Długo zastanawiałam się z czym to połączyć. Upieczenie pysznej i chrupiącej focacci było bardzo dobrym rozwiązaniem. Do tego zapiekanego dania podaliśmy miskę z sałatką. To wspaniały pomysł na smaczny obiad. Składniki: Focaccia - 110 ml ciepłego mleka - 620g mąki - 8 g suchych drożdży instant - 5 łyżek oliwy - łyżeczka(...)ponownego wyrośnięcia. Wierzch delikatnie smarujemy oliwą i posypujemy tymiankiem. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 25 minut. Po tym czasie odstawiamy focaccie do przestygnięcia. Cukinię myjemy, obieramy, dzielimy wzdłuż i wydrążamy środek. Kroimy w pół plastry. Na patelni wylewamy olej z suszonych pomidorów i smażymy cukinię. Dodajemy połowę słoika pokrojonych suszonych pomidorów i dalej smażymy
Pan i Pani Smith w kuchniZapisałam się do akcji gotuj z panną Dahl. Przeglądałam, zaznaczałam, czytałam. Wybrałam ratatouille bo powodów było kilka. Na straganach jest mnóstwo bakłażanów, pomidorów, cukinii, papryki. Drugi powód: że można na zimno, na ciepło, w kanapkę z grzanką, bułką, chlebem, z ryżem. Więc danie jest uniwersalne. po 2 pokrojone w kostkę bakłażany, cukinie, cebule, czerwone papryki 4 duże(...)pomidory pokrojone na ćwiartki puszka pomidorów 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy 1/2 łyżki nasion kolendry sól, pieprz pęczek świeżej kolendry Posyp pokrojone bakłażany i cukinie solą, włóż je do durszlaka. Po godzinie przepłucz i osusz ręczniczkiem. Rozgrzej na patelni ok 1 łyżki oliwy i zrumień warzywa ze wszystkich stron. Kiedy będą gotowe odłóż
AZgotuj!Choć nam smakują jej wszystkie wersje, latem w sezonie grillowym przygotowujemy ją na powietrzu. Dodatek warzyw jest dowolny. Każdy daje to, co lubi najbardziej. U mnie dzisiaj wersja z cukinii żółtej i zielonej, papryki i cebuli. Bywa również z bakłażanem, pieczarkami... Składniki: - 1 mała cukinia żółta - 1 mała cukinia zielona - papryka (u mnie czerwona) - 2 duże cebule - 2-3 ząbki(...)czosnku - 1 łyżka ziół prowansalskich - 3-4 łyżki oliwy z oliwek - sól do oprószenia Cukinie przekroić wzdłuż na pół, jeszcze raz na pół (na ćwiartki), a następnie pokroić w plastry. Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić ją w większą kostkę, cebule obrać i pokroić na połowy, następnie każdą połowę na 4 części (powstaną takie ćwiartki). Wszystkie warzywa przekładamy do miski
Smaczne Zdrowestopni. Na blaszkę z wysokim brzegiem wykładamy usmażone falafele i zalewamy je sosem pomidorowym., pieczemy przez ok 15-20 minut. Podajemy na gorąco np. z ryżem. Sok z cukinii, ogórka i mięty Orzeźwiający sok w sam raz na upały, dodatkowo neutralizuje kwasy żołądkowe. Mieszanka soków z tych warzyw zawiera potas i fosfor – minerały alkalizujące. Cukinia i ogórek chłodzą(...)łagodnie przeczyszczają. Sok zawiera witaminy B1, B2, B3, C, beta-karoten, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, selen, krzemionkę, sód, cynk; tryptofan. Składniki: - 3 długie młode cukinie, - 5 ogórków gruntowych (dużych), - garść liści mięty Wykonanie: Do wyciskarki SANA zakładamy wkład z najdrobniejszymi sitami i dodatkowo na dzbanek sitko. Warzywa umyć, możemy ich nie obierać, jeśli są ze sprawdzonego
Co na wege obiad?Czas cukinii, kabaczków i patisonów uważam za otwarty. Pochwalę się, a co: wsztystkie te cuda są z mojego ogródka #dumna Składniki (co najmniej 4 bycze porcje): 2 średnie cukinie 4- 5 małych patisonów 3-5 marchewek 2-3 kilka cebule około pół kilograma bobu 10 śliwek suszonych śliwek przyprawy: po łyżeczce: soli, słodkiej papryki, pieprzu i 1 lub dwie łyżki(...)ciemnego sosu sojowego Przygotowanie: wszystkie warzywa umyć, marchewki obrać, cukinie i patisony pokroić w kostkę razem ze skórką, marchewki w plasterki Do dużego garnka wlewamy dwie łyżki oleju i wrzucamy bób, podsmażamy minutkę i zalewamy około 1 szklanka wody, przykryć garnek pokrywka i dusić 5-10 minut aby bób zmiękł. Kolejno dodajemy marchew, po 3 minutach resztę warzyw i pokrojone
greenscarfgałązki świeżego tymianku pieprz sól pesto orzechowe 8-10 połówek orzechów włoskich 2cm kawałek sera grana padano lub parmezanu 1/2 ząbka czosnku oliwa z olwek pieprz sól dodatkowo 1 cukinia 1 cebula 1 ząbek czosnku kilka płatków sera grana padano lub parmezanu świeża bazylia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wstawić wodę na makaron. Kurczaka pokroić w dość małe kawałki i zamarynować w soli(...)kilka łyżek oliwy z oliwek. Zmiksować. Dodawać stopniowo oliwy, aż pesto będzie miąło konsystencję gęstego sosu. Doprawić solą i pieprzem. Cebulkę pokroić w piórka, czosnek w plasterki, a cukinię przy pomocy obieraczki do warzyw zetrzeć w cieniutkie paski pryzpominające wstążki. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, podsmażyć cebulkę, dodać czosnek oraz kurzczaka, Smażyć kilka minut aż kurczak się zetnie. Dodać
DefinicjaSmakudodatkiem grzanki lub tosta może być też doskonałym samodzielnym daniem na lekki lunch lub kolację. Składniki: 2 małe sałaty rzymskie (ja wzięłam te wielkości cykorii) 1 marchewka 1 mała cukinia 1 łyżka oleju kukurydzianego (do podsmażenia warzyw) kilka zielonych cebulek 6-8 gałązek kolendry Sos: 8-10 cieniutkich plasterków imbiru drobno posiekanych 1 papryczka chili bardzo drobno posiekana łyżeczka(...)liście przy łodydze, ok. 2-3 cm od końca, odrzucam, ponieważ są gorzkie. Paski sałaty wrzucam do płaskiej, szerokiej miski. Cebulkę kroję w szerokie krążki, kolendrę grubo siekam. Cukinię kroję w długie, wąskie plasterki, marchewkę w małe słupki. Cukinię i marchewkę krótko podsmażam na patelni ze szczyptą soli u cukru, żeby zmiękły. Odstawiam warzywa do wystudzenia na papierowym
Kuchnia PrezydentowejMarchew, pietruszkę, cukinię w paski pokroiłam i z cebulką na oleju ostrym kilka minut podsmażyłam. Makaron na al. dente ugotowałam i z warzywami zmieszałam. Dużo szczypiorku dodałam i czarnuszką posypałam. To danie na talerzu mieni się kolorami i zaskakuje słodko ostrymi smakami. Składniki: 100 g makaronu pappardelle, 1 młoda cebulka, 1 średniej wielkości marchewka, 1 pietruszka - korzeń, 1/2 cukinii(...)przygotowujemy warzywa. Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Marchew, pietruszkę obieramy i kroimy w cienkie paski najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw . Cukinię bez obierania kroimy w paski, a cebulkę w plasterki. Cebulkę podsmażamy na 2 -3 łyżkach oleju, następnie dodajemy marchew, pietruszkę i całość podgrzewamy ok. 2 min. Na koniec dodajemy plasterki
Moniki Smakołyki