Cukinie są świetnym dodatkiem do wielu dań ale także super warzywem, które można faszerować i zapiekać. Dzisiaj proponujemy Wam cukinie faszerowane kurkami z zieloną cebulką i ryżem – proste a zarazem pyszne :) Składniki na cukinie faszerowane: – 2 cukinie – 150 g kurek – 3 zielone cebulki – 80 g ryżu parabolicznego
Kuchenne WariacjeDelikatne ciasto z dodatkiem cukinii to idealny dodatek do popołudniowej kawy. Jest lekkie i aromatyczne. Zamiast kakao dodałam zamiennik w postaci karobu. Składniki 500 g startej cukinii ze skórką 2,5 szkl mąki pszennej 1 szkl mleka 1 szkl cukru 2 jajka 1/2 szkl oleju 2-3 łyżki karobu 1 łyżeczka sody 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia przyprawa(...)piernika Gellwe szczypta soli 1. Do jednej miski wlewamy mleko, olej, jajka. Składniki dokładnie mieszamy z dobrze odciśniętą cukinią. 2. W drugiej łączymy przesianą mąkę z proszkiem i sodą. Dodajemy cukier, sól, karob oraz przyprawę do piernika. 3. Mieszamy dolewając zawartość pierwszej miski. 4. Masę przelewamy do tortownicy o średnicy 28 cm. Pieczemy około 45- 50 minut w 180 stopniach
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyPyszne placuszki z cukinii i łososia - idealne danie na letnie dni :) SKŁADNIKI (na około 6 placków - 1 porcja - 3 placki to 330 kcal) 1 średnia cukinia (300 g) 1 jajko 2 łyżki posiekanego koperku 25 g łososia wędzonego na zimno (plus 50 g na placki) 5 łyżek mąki pełnoziarnistej(...)łyżeczki proszku do pieczenia kilka łyżek jogurtu greckiego sól, pieprz 1 łyżka oleju rzepakowego PRZYGOTOWANIE Cukinię myjemy i ścieramy ta tarce o grubych oczkach. Odstawiamy na kwadrans i odciskamy sok. Mieszamy z jajkiem, koperkiem, proszkiem i mąką, na koniec dodajemy pokrojonego łososia. Smażymy placki na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron. Odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy z kleksem jogurtu
Moje Kuchenne RewelacjeWiosenna i lekka zupa z mixem warzyw w zielonym kolorze, czyli cukinią, fasolką szparagową, brokułami, szparagami i zielonym groszkiem wzbogacona o dodatek delikatnych, mięciutkich i maleńkich pulpecików z piersi indyka oraz makaronu. Dzięki mrożonym warzywom (nawet są mieszanki z samych zielonych warzyw) jej smakiem można cieszyć się cały rok, jednak teraz- w okresie wiosennym- warto przygotować ze świeżych darów natury(...)zielone warzywa są jednymi z najzdrowszych? No, to teraz już nie powinno być żadnych wątpliwości, aby przygotować takową zupę! 😊 Zupa, 4 porcje: * woda- 1,2 litra (lub bulion warzywny/drobiowy) * cukinia- 1 mała * fasolka szparagowa zielona- 16 strączków * brokuł- 12 małych główek * szparagi- 6 szt. * groszek zielony- 1/2 szklanki * suszona włoszczyzna- 1 łyżka * śmietanka 30%- 100 ml * sól, pieprz- do smaku
Kraina Miodem Płynącaosób ) 6 udek z kurczaka 3 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki białego wina wytrawnego 1 łyżka miodu rzepakowego 1 ząbek czosnku świeżo mielony pieprz cukinia kilka szparagów zielonych patyczki do szaszłyków gałązki rozmarynu ( nie koniecznie ) Patyczki do szaszłyków wkładamy do wysokiej szklanki napełnionej zimną wodą. Namaczamy patyczki żeby nam się nie spaliły(...)posiekanym ząbkiem czosnku. Marynatą zalewamy udka i odstawiamy na minimum 30 minut. Szparagi przygotowujemy – odłamujemy zdrewniałe końcówki, kroimy szparagi z niewielkie kawałki. Główki zostawiamy obok. Cukinię myjemy pod zimną wodą i kroimy w plasterki ( maks centymetrowe) . Wyciągamy patyczki z wody i nabijamy na przemian mięso, cukinię i szparagi – główki szparagów nabijamy na samym końcu
Kuchnia na wzgórzuosób) - 3 okrągłe cukinie (u mnie żółte) - 1 szklanka zielonej soczewicy - 100 g rukoli - 1 czerwona papryczka chili - 1 łyżeczka soli - 3 łyżki oliwy S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a: soczewicę gotujemy, cukinie wydrążamy, siekamy to, co wyjęliśmy ze środka, podsmażamy na oliwie z dodatkiem(...)papryczki chili i soli. gdy cukinia jest już miękka dodajemy ugotowaną soczewicę i posiekaną rukolę. wydrążone cukinie skrapiamy oliwą i lekko solimy, nadziewamy farszem i przykrywamy kapelusikami, pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach. smacznego
Gocha gotuje!cukinie - 6 ziemniaków - 250 g białego sera - 1 czerwona cebula - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu - 100 g sera owczego (lub innego topliwego) S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a: Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Cukinie wydrążamy(...)miąższ kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie razem z posiekaną cebulą. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy biały ser, cukinię i cebulę, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Cukinię solimy w środku, nadziewamy, na wierzchu kładziemy plasterki sera owczego. Pieczemy przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego
Gocha gotuje!zrobiłem wszystko na grillu. Skoro pizza może być obiadem, to grillowana kanapka też :) Skordalia to taka pasta głównie z czosnku i podaje się ją przeważnie do dorsza, bakłażana i cukinii. Z tych trzech tylko jedna rzecz kosztuję mniej niż 5 zł za kg :) Składniki: - cukinia - czosnek - bułki - olej Wykonanie: W czosnku odcinamy nożem ogonki, naruszając przy tym ząbki(...)aluminiową i kładziemy na ruszt. Kiedy zmięknie, obieramy ząbki lub wyciskamy miąższ jak pryszcze, do osobnego pojemnika i dodajemy trochę oleju. Możemy dodać trochę namoczonego chleba i dobrze mieszamy. Cukinię obieramy, smarujemy olejem i kładziemy na ruszt, do momentu aż zmięknie. Bułki kroimy na pół kładziemy na chwilę na ruszt miękiszem do ognia. Na bułki kładziemy cukinię, a na nią
Kryzysowa Książka Kucharskamożna dodawać przeróżne składniki. Ograniczają nas tylko smaki i upodobania. Są wspaniałą alternatywą dla wegetarian. Połączenie smaków jest naprawdę rewelacyjne. Połączyłam w dzisiejszym pasztecie kaszę jaglaną, ciecierzycę i cukinię . Dodatek suszonych pomidorów podkreślił jeszcze jego smak. Składniki: 400 g ciecierzycy ( ja dodałam gotową z zalewy ) szklanka suchej kaszy jaglanej 1 większa cukinia 3-4 duże cebule 3 ząbki czosnku(...)siemienia lnianego olej do podsmażenia warzyw przyprawy wedle uznania.Ja dodałam łyżeczkę ostrej wędzonej papryki, łyżeczkę słodkiej papryki, sól, pieprz, tymianek, imbir można skroić papryczkę chili Najpierw zaczęłam od starcia cukinii na tarce. Lekko ją posoliłam i odstawiłam na 5-10 minut żeby puściła sok. Ugotowałam kaszę jaglaną i odstawiłam do ostygnięcia. Jeśli używacie suchej ciecierzycy to należy ją namoczyć
potrawyregionalnestrączki w codziennej diecie każdego wegusa są ważne chyba nie muszę przypominać. Składniki na 4 porcje (z ryżem jako danie główne): około pół kg pomidorów około pół kg cukinii (moja dokładnie ważyła 600 g) około 400 g bobu (waga ze skórką przed ugotowaniem) * można zastąpić innym strączkami lub kukurydzą 1 cebula puszka 400 ml mleka koksowego po 1 łyżeczce: kurkumy(...)obierz ze skórki), a w międzyczasie zrób curry, co zajmie Ci dokładnie tyle czasu ile będzie gotował się ryż. Pomidorki poprzekrawaj na pół lub w kostkę jeżeli używasz zwykłych, cukinię w kostkę około 1 cm, a cebulę w drobną kosteczkę. Na rozgrzany olej wrzuć cebulę i podsmażaj ja przez 2 minuty, po czym dodaj cukinię i pomidory. Smaż wszystko razem
greenscarfWami przepisem na pizzę marchewkową , która mi tak zasmakowała, że robię ją nawet do kilku razy w tygodniu. :D Ale nie o tym dzisiaj. Dzisiaj będzie o cukinii, która jest warzywem wyjątkowym w swojej przeciętności. Bo samo w sobie jako tako smaku nie ma, a zastosowań w kuchni tyle, że aż nie wiadomo za co zabrać się najpierw. ;) Wczoraj(...)byłam u cioci, która podarowała mi mega wielką, ekologiczną cukinię - prosto z ogródka! Oczywiście musiałam ją wykorzystać w jakiś ciekawy sposób, a efekty możecie zobaczyć w dzisiejszym wpisie. Cukinia posłużyła mi jako spody do pizzerinek! Wystarczyło tylko nałożyć ulubione dodatki i zapiekać przez kilkanaście minut w rozgrzanym piekarniku. Szybko, lekko, a jak pysznie! :) Zarówno na obiad, jak i imprezową przekąskę
Kuchnia EllieCukinia na moim ogródku szaleje! Już sobie obiecałam, że dość tych przetworów, ileż można?A ona ciągle rośnie, i rośnie! Wychodzę co dzień na ogródek i tak patrzę, a ona taka zieleniutka, jędrna i słyszę jak mówi: włóż mnie jeszcze do słoików :) I tak sobie myślę, że jak ją zlekceważę to na drugi rok się obrazi i w ogóle(...)urośnie! No więc wymyślam nowe sałatki :) Będzie na dwa lata. Chyba, że trochę oddam w dobre ręce :) Ilość warzyw dowolna. -cukinia -marchewka -kalafior -cebula -gałązki zielonej pietruszki i selera -ziarna gorczycy i suchego kopru -ziele angielskie -liść laurowy -rozmaryn suszony Zalewa: -8 szklanek przegotowanej wody -1 szklanka octu 10% -1 szklanka cukru -1 płaska łyżka soli Wszystkie
Kulinarne przemysleniatarta, ni pizza, ni quiche. Placek z cukinii zapiekany z pomidorem, brokułem i serem. Do tego pyszny sos czosnkowy, przecież to prawie pizza ;) To bardzo proste i smaczne danie. Idealnie sprawdzi się w roli obiadu lub kolacji. Można użyć różnych dodatków, wedle uznania. Ważne, by mogły się piec razem z ciastem przez 40 minut. Jeśli użyjemy ryby, warto ciasto przykryć(...)pizza","author":{"@type":"Person","name":"Kucharzyca"},"datePublished":"2016-07-23 12:36:39","image":"http:\/\/www.kucharzyca.pl\/wp-content\/uploads\/2016\/07\/P7230007.jpg","description":null,"recipeYield":"4 porcje","recipeIngredient":["300 g cukinia (jedna \u015bredniej wielko\u015bci)","60 g m\u0105ka gryczana (3 \u0142y\u017cki)","2 szt jajka"," s\u00f3l i pieprz (do smaku)","3 szt r\u00f3\u017cyczki broku\u0142a
Kucharzycaskładniki na ok. 12 szt.: 200 g mąki orkiszowej 250 ml jogurtu naturalnego 250 g cukinii 3 łyżki sera żółtego, startego 2 jajka 80 ml oleju 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta gałki muszkatołowej 1 szczypta soli wykonanie: Cukinię myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odstawiamy(...)Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą, gałką muszkatołową, serem żółtym oraz natką pietruszki. W osobnym naczyniu mieszamy kefir z olejem oraz jajkami i wlewamy do suchych składników. Dodajemy cukinię i mieszamy do połączenia się z ciastem. Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierowymi papilotkami foremki na muffiny. Pieczemy w 180 st. C przez ok 25-30 min., do tzw. suchego
Domowy Smak Jedzeniamnie dzisiaj danie na szybko, trzeba było zrobić małe sprzątanie lodówki, zostało kawałek chorizo, cukinii, kilka oliwek, a musiałam zrobić coś na szybko. Dawno tez nie było żadnej kaszy, bo mój młody tylko ziemniaczki i ziemniaczki z koperkiem, bo młode i tak jakoś mu posmakowały. Ja się już za kaszą jaglaną stęskniłam, więc zostało po mojemu ;)). Miłego wtorku Wam życzę(...)Składniki na 3 porcje: 1 szklanka kaszy jaglanej chorizo 1/2 cukinii kilka czarnych oliwek 2 ząbki czosnku natka pietruszki kurkuma sól pieprz olej kokosowy do smażenia Kaszę wrzucam na sitko, przepłukuję chwile pod wodą, żeby pozbyć się goryczki. Do garnka wlewam 2 szklanki wody i wrzucam kaszę. Gotuję do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę. Co jakiś czas mieszam. Cukinię
kruche babeczki