przepisy z cukinią - 1500 przepisów (strona:19/100)

Zatrzymac lato 171

kuchni i pod wplywem tej tesknoty przygotowalam przepyszne tarteletki z cukini.Niestety ten brak slonca sprawil, ze moje zdjecia sa dosc ponure i daleko im do idealu.W tym roku cukinia bardzo czesto goscila w moim domu. Az trudno w to uwierzyc, ale jeszcze rok temu nie zaliczalam sie do jej fanow. Alez ja bylam glupia! Cukinia to w tej chwili jedno(...)kostke pozostaly miasz i rowniez dodajemy do cukini.Doprawiamy chili, pieprzem, dodajemy ziola, starty ser i dobrze roztrzepane jajko. Dokladnie mieszamy. W razie potrzeby solimy, ja nie solilam poniewaz cukinia byla juz wystarczajaco slona.Wystudzone tarteletki napelniamy farszem i ponownie wkladamy do piekarnika. Zapiekamy az do chwili gdy jajko sie zetnie.Smacznego

Przysmaki Karolki
Placki cukiniowe z czarnuszką 132

placków dawno nie jadłam. Poważnie. Mówią, że najlepszą przyprawą jest głód. Rzecz jednak w tym, że nie byłam jakoś specjalnie głodna, po prostu naszła mnie ochota na placki z cukinii, no to usmażyłam. A może odkryłam właściwy sposób smażenia? A może to czarnuszka, mięta i pietruszka (rym nie był zamierzony:) sprawiły, że poszłam po dokładkę, choć głodna nie byłam(...)siak placki wyszły mniamniuśne. Łapcie przepis!:) Składniki (na 2 porcje): 300g cukinii 1 duże jajko 1 kopiasta łyżka mąki sól pieprz ziołowy 1 łyżeczka czarnuszki 2 łyżki posiekanej natki pietruszki gałązka mięty olej do smażenia sos jogurtowy: 150ml jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku sól pieprz świeżo mielony sok z cytryny do smaku (ok 1 łyżki) 2 łyżki posiekanego koperku

Obiad gotowy
Curry z kalafiorem, zieloną i żółtą cukinią 164

Cześć! Dziś chłodniejszy dzień więc zapraszam na curry z kalafiorem, zieloną i żółtą cukinią. Ostatnio uzależniłam się od cukinii. Cieszę się, że fala upałów już za nami i można delektować się takimi daniami jak moje ukochane curry! Składniki (3 – 4 porcje) 1/2 dużej główki kalafiora 1 średnia zielona cukinia 1 średnia żółta cukinia 1 średnia cebula(...)podania: ryż Wykonanie: Przygotuj składniki: cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Kalafiora opłucz i podziel na różyczki. Pomidory wraz z zalewą zmiksuj na gładką masę. Cukinie pokrój na mniejsze kawałki. Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę – do momentu aż się zeszkli. Dodaj czosnek, smaż 1 – 2 minuty ciągle mieszając. Dodaj cynamon, kolendrę, kurkumę, kumin

Moja pasja smaku
Makaron lasagne ze szpinakiem i cukinią pod beszamelem 164

światło, sałata, pomidory i ilości sera feta nie do przejedzenia. Błyskać lubię w towarzystwie, szczególnie dobrym jedzeniem i szczerym u(śmiechem). Podobno donośnym. W czeluściach lodówki znalazłam szpinak, kawałek cukinii i natkę pietruszki. Zawsze w lodówce mam masło, mam czosnek i mam mleko. W spiżarni jest cały arsenał makaronów, kasz i mąk. Jak się okazało pole do popisu miałam ogromne(...)zabrałam się zatem do dzieła. A dziełem był makaron lasagne nadziewany szpinakiem duszonym z fetą, czosnkiem i natką pietruszki. Między poszczególne warstwy makaronu nakładałam plastry cukinii i polewałam beszamelem każdą warstwę i obficie wierzch. Wyszło z tego świetne danie po zapieczeniu, takie od którego oderwać się ciężko. Takie, przy którym ludzie milkną i zamiast plotkami, zajmują się jedzenie. Bezbłędnym, doskonałym

Mango Papaja
Warzywa smażone na oleju rzepakowym 130

warzywa mogą być podstawą kremowej zupy, wystarczy dodać bulion i całość zmiksować.  Przygotowałam smaczne i naprawdę proste danie. To smażone na oleju rzepakowym warzywa takie jak ziemniaki, marchewka, cukinia z czosnkiem i pozostała kapusta włoska oraz cebula. Dodatek tymianku suszonego świetnie pasuje zwłaszcza do marchewki i ziemniaków, a słodka papryka dodaje koloru całemu daniu, podobnie olej rzepakowy, który(...)złoty kolor. Koniecznie wypróbujcie, bo szkoda, aby warzywa zmarnowały się! To doskonały dodatek do dań mięsnych, także tych z grilla. Smażone warzywa / 1 porcja  Składniki: 1/2 cukinii 1/2 marchewki 2 małe ziemniaki 1 ząbek czosnku mały kawałek kapusty włoskiej 1/4 cebuli 4 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżeczki słodkiej papryki Przygotowanie: Cukinię kroimy w grube ukośne

Moja smaczna kuchnia
Bułeczki z cukinią 107

Aromatyczne bułeczki, mięciutkie i wilgotne dzięki startej cukinii. Cukinia jest niewyczuwalna po upieczeniu. Do bułeczek dodajemy ulubione zioła, ciasto możemy również wzbogacić łyżką suszonych pomidorów. Długo zachowują świeżość, idealne na kanapki. Przepis z Domowej Cukierenki .  Polecam!     Bułeczki z cukinią   Składniki na 10 sztuk:   630g mąki pszennej 300ml ciepłej wody 10g drożdży instant(...)drożdży świeżych) łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka ulubionych ziół suszonych (u mnie bazylia i oregano) 180g cukinii, startej na grubych oczkach ze skórką    Wykonanie: Cukinię mieszamy z łyżeczką soli, odstawiamy na 15 minut, by puściła sok. Mąkę mieszamy z drożdżami instant (jeśli używacie drożdży świeżych najpierw trzeba zrobić rozczyn). Do mąki dodajemy

Smak mojej kuchni
Szybkie pierożki z ciasta francuskiego i KONKURS z Bonduelle 545

tradycyjny farsz, np. pieczarkowy. Ja chciałam jednak przełamać monotonnie świątecznego stołu czymś kolorowym i pełnym ożywiających kontrastów smakowych. Mój farsz nawiązuje więc do kuchni greckiej i składa się z cukinii połączonej z koperkiem, miętą, słoną fetą, pikantnym chilli oraz słodką chrupiącą kukurydzą. Sięgnęłam po kukurydzę Bonduelle, bo ma dobry skład. Jest bez GMO i jest naturalnie słodka - do zalewy(...)sylwestrowej. Będą także świetne jako dodatek do chrupania przy zupie - tradycyjnym barszczu, czy ulubionej zupie-krem. Polecam szczególnie do zupy brokułowej i pomidorowej.  Pierożki z ciasta francuskiego z cukinią, kukurydzą i fetą Składniki / na ok. 30 sztuk: 1 cukinia (ok. 400 g) 1 ząbek czosnku 1 papryczka chilli pozbawiona pestek oliwa 250 g kukurydzy z puszki Bonduelle

Chilli Czosnek i Oliwa
Zapiekanka z cukinii i mozzarelli 145

Szybka zapiekanka z jednym z moich ulubionych warzyw, czyli cukinią. Z dodatkiem mozzarelli, parmezanu i chrupiącej panierki przyrządza się bardzo łatwo i świetnie smakuje. Przepis z moimi zmianami pochodzi z książki „Moja kuchnia wege” Audrey Cosson—>KLIK. 2 średnie cukinie 150 g tartej mozzarelli 40 g tartego parmezanu łyżka oliwy sól i pieprz kruszonka: pół bułki(...)orzeszków piniowych 10 g startego parmezanu poł łyżeczki skórki startej z cytryny łyżeczka oliwy Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Cukinię myjemy i kroimy w plastry o grubości około 0,5 cm. Podsmażamy ją na oliwie aż zmięknie. W naczyniu żarodopornym układamy warstwę cukinii, mozzarelli i parmezanu. Posypujemy je solą i pieprzem i przygotowujemy w ten sposób kolejne warstwy. Bułkę wraz

Mienta blog
Muffiny z cukinią, migdałami i rodzynkami 262

Proste, szybkie w przygotowaniu muffiny z cukinią, z dodatkiem rodzynek i płatków migdałowych. Pożywne, aromatyczne dzięki przyprawom korzennym, ładnie wyrośnięte. W środku gęste i wilgotne, wspaniałe na drugie śniadanie. Do ich przygotowania możemy użyć dowolnych bakalii i jeśli nie mamy cukru z prawdziwą wanilią lub pasty waniliowej, to możemy dodać cukier wanilinowy (lub po prostu zapach waniliowy pominąć). Bardzo polecam(...)Zapraszam na FILM .   Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});     Muffiny z cukinią, migdałami i rodzynkami Składniki na 9-12 muffinek: 300g cukinii startej na tarce z grubymi oczkami 250g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki sody 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 100ml oleju 170g jasnego brązowego cukru (nierafinowanego

Mała Cukierenka
Cukinia faszerowana pieczarkami i ryżem 257

lato to musi być cukinia! Sezon na nią trwa w najlepsze.  Lekkostrawna, łagodna w smaku, szczególnie ceniona przez osoby będące na diecie, polecana również dla małych dzieci.  Ponadto sprzyjają p rzemianie materii . Zastosowanie kabaczków (bo także jest tak nazywana) w kuchni jest szerokie, podaje się je na surowo, smażone, pieczone, duszone, gotowane. Najpopularniejszym nadzieniem do cukinii jest oczywiście(...)mięsa  oraz bardzo sycące. Może nie jest wyjątkowo eleganckie i piękne ale z pewnością przypadnie do gustu każdemu smakoszowi. SKŁADNIKI (na 2 porcje): - 1 średnia cukinia - 1/3 opakowania ryżu - 5 pieczarek - 1/3 cebuli - 1/3 szklanki bulionu - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki - 6 łyżek startego sera żółtego -sól i pieprz WYKONANIE: Cukinie umyj i przekrój wzdłuż. Wydrąż środek. Pieczarki

Fit & Healthy Life
Ravioli w sosie pomidorowym z chorizo 215

efekty mogą być zaskakujące. Dziś połączyłam kuchnię włoską z kuchnią hiszpańską. Delikatne, włoskie pierożki ravioli świetnie wkomponowały się w hiszpańskie smaki takie jak: chorizo, pomidory czy cynamon. Dodatek chrupiącej cukinii, obecnej zarówno w kuchni hiszpańskiej jak i włoskiej zmienił teksturę dania jak i smak. Z tego połączenia wyszło na prawdę wspaniałe danie, które z pewnością na stałe zagości w naszej(...)Czas gotowania 20 min Czas całkowity 30 min Składniki 500 g ravioli z ricottą 200 g chorizo Sarta 400 g pomidorów krojonych 150 g pomidorków śliwkowych 2 młode cukinie 300 ml wody 1 papryczka chili 1 cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/3 łyżeczki cukru 1/3 łyżeczki cynamonu 3 łyżki oliwy pieprz czarny sól Instrukcje Ravioli gotujemy według przepisu na opakowaniu

Wędrówki po kuchni
Cukinia a'la schabowy 171

Wikipedii: Cukinia– odmiana dyni zwyczajnej. Odmianę wyselekcjonowano we Włoszech i stąd pierwotna nazwa "cukinia" od włoskiego zucchina (tj. mała dynia). Na południowym wschodzie Polski popularność zdobyła nazwa kabaczek. W Polsce roślina jest uprawiana i znana pod obiema nazwami. Ponieważ uprawiane formy mogą różnić się znacznie, więc zależnie od nazwy pod jaką je otrzymano do uprawy, traktowane są nawet jako odrębne(...)gatunki. A dziś podróbka kotleta schabowego czyli cukinia w bułce tartej. Smak takiego kotleta jest świetny! Jest to lekka słodycz. Składniki: Cukinia 2 jajka  2 łyżki mleka bułka tarta sól  pieprz olej do smażenia Wykonanie: Cukinię umyć. Odkroić piętki a resztę skroić na plastry. Jajka rozmącać z mlekiem. bułkę tartą wymieszać z solą i pieprzem. Na rozgrzany olej

Pychotkaaa
27 pomysłów na makaron 884

dań z makaronem , które znajdziecie na blogu.   Buon appetito! Duże fusilli z pieczarkami, rukolą, tymiankiem i octem balsamicznym Farfalle z brukselką, natką pietruszki i czosnkiem Kolorowe penne z cukinią i kalafiorem z dodatkiem czosnku, cebuli i bazylii Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta Makaron razowy w natce pietruszki z białą fasolą Makaron ze szpinakiem,czosnkiem i serem(...)Makaron z serem twarogowym Makaron z soczewicą i mozzarellą w brokułowym pesto Mini penne rigate z chrupiącą cukinią i czerwoną fasolą Mini penne rigate z ciecierzycą w pomidorach Mini penne z żółtą fasolką szparagową i cukinią w ziołach Pappardelle z brokułami, czosnkiem i szczypiorkiem Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Penne z grillowanymi warzywami Spaghetti w pomidorach

Moja smaczna kuchnia
Kokardki z dynią, cukinią i innymi dodatkami 161

ręce ;) A podeszły produkty charakterystyczne dla jesieni. Bo to już jesień, moi Państwo! Dodam, że piękna polska jesień :) Składniki (na dwie porcje): ok. 200 g makaronu kokardki 2 małe cukinie (ok.12 cm) kawałeczek dyni (po pokrojeniu powinno być jej tyle samo co cukinii) 4 francuskie kabanosy ok. 10 ciemnych oliwek szalotka 3 duże ząbki czosnku jalapeno lampka cydru(...)gorgonzoli olej do smażenia sól pieprz ziołowy grana padano Nastawić wodę na makaron. Posolić i ugotować al dente. Równolegle z gotowaniem makaronu przygotować sos na patelni. Cukinie pokroić na talarki. Dynię bez skóry pokroić na cienkie plastry. Rozdrobnić czosnek, kabanosy i jalapeno. Szalotkę pokroić w kostkę. Oliwki pokroić na połówki. Rozgrzać olej. Wrzucić na olej dynię i cukinię. Gdy się

Weekendy w domu i ogrodzie
Leczo z cukinii i bakłażana 199

Sezon na cukinię uznaję za otwarty. W ogrodzie dojrzewają żółte cukinie - niestety zielone są jeszcze małe, gdyż były przysmakiem dla ślimaków. Podjęłam trzecią próbę wyhodowania zielonej cukinii. Mam nadzieję, że tym razem się uda. Składniki: 1 cukinia 1 bakłażan 1 marchewka 1 cebula ( dałam czerwoną ) Pęczek pietruszki Puszka pomidorów lub świeże bez skóry 1 kiełbasa typu podwawelska lub inna albo(...)różne ( można zrobić wersję bezmięsną ) 1 pojedyncza pierś z kurczaka Kilka pieczarek papryka mielona Sól, pieprz  ewentualnie vegeta Czosnek ( może być granulowany ) odrobina oleju Wykonanie: Cukinię i bakłażana kroimy w większą kostkę ( 2 cm ) wrzucamy do garnka z odrobiną oleju, podsmażamy i dalej dusimy. Następnie dodajemy kolejno pokrojoną marchewkę, cebulę, pieczarki, pierś z kurczaka, kiełbasę, pomidory. Całość doprawiamy solą

Smaki Ewy

Proponowane wyszukiwania