przepisy z cukinią - 1500 przepisów (strona:14/100)

Placuszki z marchewki i cukinii 565

Placuszki z marchewki i cukinii – idealne na piątkowy obiad! :) Wedle uznania można je jeść zarówno na ciepło jak i na zimno, z dodatkiem śmietany lub jogurtu naturalnego, a nawet bez niczego – zawsze smakują idealnie! :) Zobacz również przepis na: Placki z cukinii wg Ewy Wachowicz @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(...)auto;width:330px;} } @media(min-width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Placuszki z marchewki i cukinii – Składniki: 1 średnia cukinia – ok. 370g 2 średnie marchewki – ok. 200g 3 czubate łyżki mąki pszennej 2 jajka kilka gałązek szczypiorku szczypta soli i pieprzu do smaku

Kulinarne Przeboje
CUKINIA FASZEROWANA MIELONYM MIĘSEM I POMIDORAMI 140

Cukinię podaje się na surowo, smażoną, pieczoną, duszoną lub gotowaną.  Główną jej zaletą jest wyborny smak.  Należy do warzyw niskokalorycznych . Składa się w 90 procentach z wody a   100 gram cukinii dostarcza organizmowi zaledwie 15-16 kcal! Ponadto:  odkwasza organizm   sprzyja przemianie materii.  bogata w witaminy B1, B2, C i PP.  cenne(...)jego utratę drogą pocenia się.                         Cukinia to warzywo, które umożliwia” detoks” i ochronę przed szkodliwymi dla naszego organizmu substancjami. Można ją jeść bez obawy o trucizny, jakimi nasiąka wiele produktów spożywczych.  Nie kumuluje bowiem metali

potrawyregionalne
Zupa krem z cukinii 175

Zupa krem z cukinii z dodatkiem śmietankowego serka topionego. Bardzo prosta zupa, która jest łagodna, lekka i orzeźwiająca. Serek nadaje jej kremowości i wyjątkowego smaku, który powinny polubić nawet dzieci. Cukinia to wyjątkowe, bogate w witaminy warzywo z którego można zrobić niemal wszystko. Bardzo łatwo się ją przyrządza, jest niskokaloryczna i odkwasza organizm, dlatego korzystajmy z cukinii, póki jeszcze(...)Zupę polecam podawać z grzankami czosnkowymi (najlepiej z chleba pełnoziarnistego) lub ewentualnie domowymi groszkami ptysiowymi.Zupa krem z cukinii:ok. 5 średnich cukinii lub 6 mniejszychok. 700 ml bulionu warzywnego (może być z domowej kostki)1 duża cebula1 duży lub 2 mniejsze ziemniaki2 ząbki czosnku4 łyżki posiekanej świeżej bazylii lub mięty100 g topionego serka śmietankowegosól morska, świeżo mielony lub młotkowany pieprzoliwa

Poezja smaku
Makaron z cukinii z boczkiem i kaparami 249

Makaron z cukinii z boczkiem i kaparami to danie, które po jednym przygotowaniu będziecie powtarzać! Tym bardziej, że robi się je błyskawicznie – potrzebowałam zaledwie 20 minut. Cukinia w formie makaronu zachwyci każdego, zarówno Waszych znajomych, jak i domowników Oczywiście możecie przygotować taki makaron z każdym rodzajem sosu, ja natomiast zrobiłam ją w sosie śmietanowym z dodatkiem ostrego sera cheddar(...)oraz czosnku i ozdobiłam kaparami. Do przygotowania makaronu potrzebujecie specjalnego nożyka lub spiralizera – zdjęcie mojego znajdziecie na końcu wpisu. To danie udowadnia, że z warzyw można wyczarować cuda! Cukinia jest bardzo wdzięcznym warzywem do eksperymentów! Zobacz też: Makaron z łososiem i cukinią Placuszki z cukinii Przepis na makaron z cukinii z boczkiem i kaparami Drukuj przepis Porcji: 2 Czas

Kuchnia Bazylii
56 przepisów czyli Karnawał z Moją smaczną kuchnią! 267

Przygotowałam dla Was karnawałowe dania, inspirowane smakami całego świata, łącznie 56 pomysłów.  Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Brokułowo-jajeczna sałatka z majonezem Bruschetta z cukinią i hokkaido Bukiet sałat z brokułami i jajkiem Chrupiąca ciabatta z pesto rosso Chrupiące grzanki czosnkowe  Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiąca sałatka(...)białej kapusty z koperkiem Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Gofry z kakaową bitą śmietaną i z cukrem pudrem Gofry z malinami

Moja smaczna kuchnia
Cukinia faszerowana warzywami 176

Cukinię mogłabym jeść niemal codziennie. O ile sama w sobie jak na mój gust jest mdła, i brakuje mi w niej wyraźnego (ostrego) smaku to w połączeniu z innymi dodatkami smakuje rewelacyjnie. O ile zimą jest to towar wręcz luksusowy ( ceny dochodzą do 15-20 zł za kg), to w sezonie wiosenno-letnim pozwolić na nią może sobie każdy :) Cukinia(...)rewelacyjnie smakuje w połączeniu z pomidorami w postaci zupy krem , którą bardzo często przygotowuję w sezonie jesiennym. Idealnie sprawdza się też  jako dodatek do sałatek . Faszerowana  cukinia z powodzeniem może stanowić samodzielne danie podane na obiad bądź na kolację. Cukinia faszerowana warzywami jest przepyszna i mało kaloryczna. Polecam. Składniki: 3 cukinie 10 pieczarek 1 czerwona papryka

Pobite gary Barbary
Wegańskie kotlety z cukinii 419

Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw sezonowych. Bardzo długo czekałam, aż pojawi się na targach. W okresie od lata do jesieni masowo wykorzystuje cukinie w wielu przepisach.  Od gulaszy, leczo, placków, po przez makaron czy dania deserowe. Ostatnio naszła mnie ochota na kotlety z cukinii, dlatego lekko zmodyfikowałam mój sprawdzony przepis na placki. Kotlety wyszły pyszne, chrupiące(...)zewnątrz, a w środku miękkie.  Kotlety z cukinii Składniki (na 8 średnich kotletów): 600 g cukinii (2 średnie cukinie) 5 łyżek bułki tartej* + bułka do obtoczenia 3 łyżki mąki 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia sól, pieprz Przygotowanie: Zetrzyj cukinie na małych okach tarki

wegujemy
Pide z cukinią i fetą 162

Dzień dobry, Dziś zapraszam Was na pide (czyli turecką pizzę) w wersji wegetariańskiej, z cukinią, fetą i płatkami chilli. Placek jest cienki i chrupiący, w smaku przypomina mi podpłomyk. Zwróćcie uwagę jak pięknie prezentują się na nim cienkie podłużne plasterki cukinii! Specjalnie szukałam na targu małych sztuk w kolorze zielonym i żółtym, aby osiągnąć ten efekt podpatrzony w książce Rebecci(...)Seal "Istanbul" :)Taka cukinia doprawiona słoną fetą i pikantnym chilli smakuje wyśmienicie. Trzy składniki i nie potrzeba już nic więcej :) Danie to przygotowałam w ramach wspólnego gotowania do akcji Emilii "Turcja od kuchni". Co ciekawe, tematem naszego wirtualnego pichcenia miało być lahmacun, które w oryginale przygotowuje się z mielonym mięsem. Jednak z uwagi na mój wegetarianizm, chciałam sięgnąć po podpatrzony

Chilli Czosnek i Oliwa
Smażona cukinia na ostro 175

Wiecie, że jestem ogromną fanką cukinii (ze względów smakowych - tu garść cukiniowych przepisów KLIK! , jak i zdrowotnych -  tu kilka ciekawostek KLIK!  ). Tak usmażona cukinia będzie świetną przekąską, przystawką lub dodatkiem - np. do mięs :) Gorąco polecam! SKŁADNIKI (jako dodatek 4 porcje - 1 porcja 45,5 kcal!) 300 g cukinii 1 pęczek dymki (biała i zielona część) 3 ząbki czosnku(...)czerwona papryczka chili 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżka oliwy z oliwek sól PRZYGOTOWANIE Cukinię myjemy i bez obierania kroimy w słupki (wielkości kciuka). Skrapiamy delikatnie oliwą, przyprawiamy tymiankiem i odstawiamy na kwadrans. Czosnek, dymkę i papryczkę siekamy na plasterki. Resztę oliwy rozgrzewamy na patelni i na małym ogniu przesmażamy cebulkę z czosnkiem i chili. Dodajemy cukinię, zwiększamy ogień

Moje Kuchenne Rewelacje
Jesienny keczup z cukinii 153

Mówi się, że od przybytku głowa nie boli, ale jakoś tego roku nie mogę nadążyć żeby przetworzyć cukinię :), moja siostra obdarowuje mnie nimi w przekonaniu, że nie dam się im zmarnować, a że ja nie lubię zawodzić to z potrzeby chwili i zalegających cukinii powstał keczup z cukinii. Jest super smaczny i co ważne zdrowy, bo wiemy co zawiera!. Ilość(...)przypraw, pikanterię i smak możecie sami dowolnie modyfikować wedle upodobania Waszych kubków smakowych. Na zdrowie!. Ja miałam różne rodzaje cukinii, zarówno jeśli chodzi o kolor, jak również o wielkość, najsmaczniejsze są te mniejsze z miękką skórką, ale duże też się nadają. Składniki na ok. 13-14 słoików "dżemowych", takich o pojemności ok. 220 ml 3,2 do 3.5 kg cukinii

Apetyczna babeczka
Warzywne tagine marokańskie + kasza jaglana 152

kaszy. Warto dodać ciecierzycę, by zapewnić porcję białka organizmowi. Jest ona delikatna w smaku i nie zdominuje dania, jak mogą to zrobić inne strączkowe.  Dziś parę słów o cukinii, czy kabaczku, jak jest ona nazywana w niektórych regionach Polski. Tak, zgadza się- cukinia i kabaczek to tylko dwie nazwy tej samej rośliny;) Cukinia jest łagodna w smaku, lekkostrawna. Dzięki(...)Jakie ma więc wartości odżywcze? Zawiera żelazo, magnez, wapń i potas (szczególnie ważny dla organizmu po wysiłku fizycznym lub podczas upałów, gdyż powodują one utratę potasu drogą pocenia się). Cukinia ma też sporo witamin: B1, B2, C, PP i K. Jest też cennym źródłem karoteny, czyli prowitaminy dla witaminy A.  Co więcej, cukinia to warzywo, które umożliwia detoks

Wegańska kuchnia orientalna
Cukinie faszerowane kaszą jaglaną, mięsem z inydka i nutą orientu 159

wersja jest niskokaloryczna ze względu na wybór mięsa z indyka i niezwykle zdrowej kaszy jaglanej. Co nie znaczy, że to danie smakuje jak jałowe dietetyczne potrawy. Nic podobnego! Cukinia jest pełna smaku, lekko chrupiąca, z soczystym farszem i wyrazistymi akcentami imbiru, kolendry oraz tajskiej bazyli. Pycha! SKŁADNIKI ( 4-5 PORCJI) 4-5 okrągłych mini cukinii lub 2-3 podłużne 300g(...)pieprz do smaku kilka gałązek świeżej kolendry kilka gałązek tajskiej bazylii  2 ząbki czosnku 1 mała cebulka 100 ml passaty pomidorowej 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Cukinie dokładnie umyć i odciąć im kapelusze. Przy pomocy łyżeczki wydrążyć jak najwięcej miąższu, zostawiająć ścianki grubości do 1 cm. Jeśli używamy cukinii podłużnych należy je przekroić wzdłuż i wydrążyć miąższ

DefinicjaSmaku
Carbonara z cukinią 186

Carbonara z cukinią to idealne połączenie klasycznej carbonary (przepis TUTAJ) z cukinią. Oprócz niebiańskiego smaku nasz makaron będzie też bardzo apetycznie wyglądał. Uroku doda zielony dodatek w postaci cukinii. Jednak dodatek cukinii to nie jedyna modyfikacja w stosunku do klasycznej carbonary. W tym przepisie nie użyjemy śmietany :) No dobrze, to aby się dłużej nie rozwodzić nad tym tematem, poniżej podaję(...)listę składników i przepis. Składniki makaron do spaghetti 6-7 plastrów boczku 1 mała cukinia 2 jajka 2 ząbki czosnku sól pieprz oliwa Carbonara z cukinią – przepis Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Kiedy będzie nam się gotował makaron, na odrobinie oliwy szklimy drobno pokrojony czosnek, a następnie przesmażamy pokrojony w paseczki boczek

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Curry z kalafiora i cukinii 232

Curry z kalafiora i cukinii z mlekiem kokosowym, z ryżem jaśminowym lub ryżem basmanti to moja propozycja na zdrowy i sycący obiad lub kolację. Danie jest bez mięsa, bez glutenu i bez nabiału. Świetne dla wegetarian i wegan oraz wszystkich tych, którzy ograniczają ilość mięsa w swojej diecie. Intensywny kolor żółtego curry otrzymujemy dzięki przyprawie curry oraz obecności szafranu. Szafran(...)używamy na całe danie tylko 0.5 g, czyli mniej jak 1 g). Szafranu nie powinny spożywać także kobiety w ciąży. Składniki: (4-5 porcji) 2 duże cukinie – ok. 800 g do 1 kg w sumie 600 g kalafiora 2 łyżki oleju rzepakowego 2 cebule (ok. 350 g) 2 ząbki czosnku 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 200 ml wody

Moja Delicja
Bób z cukinią 100

Bób z cukinią Gotowy bób z cukinią Składniki 500 g bobu dwie niewielkie cukinie 4 łyżki oleju 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżka miodu czosnek Sposób przygotowania Bób gotujemy z ząbkiem czosnku w osolonej wodzie, a  następnie  obieramy z łupin i wkładamy do miski.  Cukinie dokładnie myjemy i za pomocą obieraczki do warzyw (lub noża) skrajamy(...)niej paski, obierając z miąższu aż do gniazd nasiennych( środkową część cukinii  możemy zużyć na przykład do placków). Na patelni rozgrzewamy olej z sosem sojowym i miodem, a następnie smażymy na niej paski cukinii przez 2-3 minuty (nie za długo bowiem cukinia się rozpadnie). Cukinie zdejmujemy z patelni i przekładamy do miski.  Na tą samą patelnię wrzucamy

Miód i pieprz