przepisy z cukinią - 1500 przepisów (strona:24/100)

Mój ulubiony, najprostszy sos pomidorowy 219

Pomidory u mojej mamy obrodziły w tym roku, więc gotujemy i przerabiamy. W zeszły weekend zrobiłam kilka słoików ajvaru, a resztę przerobiłam na sos ( dodałam potem do zapiekanki z cukinią, i do makaronu dla Emilki). Po upieczeniu pomidorów na dnie naczynia pozostanie rzadki płyn – możecie przełożyć same pomidory i je zmiksować bez tej pomidorowej wody – wtedy sos będzie(...)solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. 3.5.3226 Tak jak wspominałam taki sos wykorzystywałam nie raz do różnych dań. Poniżej kilka inspiracji do czego można go wykorzystać: Pulpety z indyka z cukinią w pomidorowym sosie Zapiekane kluski z jarmużem i cukinią Pulpety z kaszy jaglanej z mięsem i warzywami Zapiekane naleśniki z mąki ryżowej Kluski z cukinią i białym serem Warzywne mini

Cooking for Emily
Grillowana cukinia z pomidorem w sosie bazyliowo – czosnkowym 127

Mimo wielu trudności podczas hodowania cukinii ( ślimaki nie dały mi żyć ), jestem na etapie zbierania plonów. I teraz cukinia dosyć często pojawia się na naszym stole. Dzisiaj proponuję grillowaną w aromatycznym sosie. Danie może być traktowane jako przystawka czy też nawet kolacja. Składniki: 1 młoda cukinia Pomidory Mozzarella Bazylia świeża ( listki garść ) Oliwa Sok z cytryny Sól Pieprz Cukier(...)ząbki czosnku Vegeta Wykonanie: Cukinię kroimy na plastry ok. 1 cm. Posypujemy z obu stron niewielką ilością vegety. Odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie grillujemy ( patelnię grillową możemy lekko posmarować oliwą ). Do mikserka wkładamy bazylię, czosnek. Wlewamy 2 łyżki oliwy. Miksujemy i doprawiamy do smaku solą, sokiem z cytryny i szczyptą cukry. Na talerz wykładamy zgrillowaną cukinię, smarujemy

Smaki Ewy
Spaghetti z pomidorem i cukinią w natce pietruszki 95

spełniają się! Dzisiejszy makaron to kwintesencja lata. Jeden z najszybszych sosów, bo przygotowany tylko ze świeżych warzyw, które nie były poddawane obróbce cieplnej. Bardzo soczyste i słodkie pomidory, chrupiąca cukinia, soczysta i zdrowa natka z pietruszki z posiekanym czosnkiem i moja ulubiona czarnuszka, całość skropiona najlepszą oliwą jaką tylko mogłam kupić. Do tego makaron al dente i danie gotowe! Gwarantuję(...)zakochacie się w tej kompozycji od pierwszego spróbowania. Nie oszczędzajcie kupując pomidory i pozostałe warzywa, smak jest najważniejszy! Spaghetti z pomidorem, cukinią w natce pietruszki / 1 porcja Składniki: 1 porcja makaronu spaghetti 1 duży pomidor 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/3 małej cukinii 4 łyżki posiekanej natki z pietruszki 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka czarnuszki sól

Moja smaczna kuchnia
Cukinia pieczona w ziołach 178

Dodatek do obiadu, makaronów, kasz, ryżu, sałatek, na kanapkę, zapiekankę na ciepło.   To także ciekawa propozycja niestandardowego caprese lub carpaccio z cukinii. Wystarczy cukinia, kilka przypraw i chwila czasu na przypilnowanie ich podczas pieczenia:) Ziół możecie użyć dowolnych, w zależności jakie kompozycje lubicie, vegeta natur i lubczyk też świetnie się sprawdzą. Składniki: 1 cukinia oliwa z oliwek pieprz, słodka(...)papryka, tymianek, szczypta soli Przygotowanie: Cukinię dobrze myjemy, kroimy w niezbyt grube plasterki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nim krążki cukinii. Polewamy ją oliwą z oliwek, posypujemy roztartymi w dłoniach ziołami i przyprawami. Pieczemy w temp. 190C bez termoobiegu grzaniem góra-dół przez ok. 20 minut. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Wegańskie pasty i pasztety do kanapek :) 210

widzę, że na stronie sklepu występuje on teraz w innym opakowaniu i całkowicie innym składzie. Choć nazwa i firma zostały te same. Pasztet spożyłam m.in. z chlebem lnianym z cukinią . Kompletnie mi on nie smakował. Zapach miał bardzo nie przyjemny, a smak specyficzny i niezbyt dobry. Ale pamiętajcie, że to tylko moje zdanie, może Wam akurat przypadnie do gustu(...)może już go jedliście, wtedy podzielcie się opinią w komentarzach :) Krem z pora i cukinii pory* 25%, nasiona słonecznika* 22%, woda, olej słonecznikowy*, cukinia* 10%, sok z cytryny*, czosnek*, sól morska. *składniki certyfikowane pochodzące z rolnictwa ekologicznego Bardzo ciekawe połączenie smaków. Por i cukinia to mix, który chyba jeszcze nie próbowałam. Pasta ma nieco rzadszą konsystencję, dzięki czemu świetnie rozprowadza

Zdrowie na języku :P
Ratatouille (ratatuj) 154

ciut inaczej. Jak? Przekonajcie się, smacznego już dziś! Samo zdrowie w jednym dużym garze - dedykuję najwspanialszemu mężczyźnie na świecie - mojemu Mężowi, a zarazem mojemu największemu Przyjacielowi. Składniki: 3 cukinie 2 bakłażany 4 cebule 5 pomidorów 3 ząbki czosnku 2 papryki czerwone 3 papryki zielone 2 papryki żółte opcjonalnie: szklanka 250 ml passaty(...)być miękka, ale nadal lekko chrupiąca, gdy ją za bardzo przesmażymy to skórka się oddzieli, a tego nie chcemy, zrobi się taka lekka "papcia". 4. Pomidory, bakłażany i cukinię kroimy w kostkę (nie za małą, nie za dużą). Rada: Tak jak bakłażana nie obieraj cukinii ze skórki. Jest jadalna. Co do cukinii - w sklepie gdy ją wybierasz

Zasmakuj Kuchni
Cukiniowiec 147

Cukinia taka droga ale moja zachcianka jeszcze większa. Nie odstraszyły mnie ceny i zrobiłam pyszne ciasto. Nie czuć cukinii, bez obaw ciasto jest wilgotne i pyszne. Podobne do murzynka z powidłami.   Składniki: 500 g cukinii startej wiórka 150 g cukru pudru ( dałam 250) 400 g mąki pszennej typ 500 3 łyżki błonnika kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)białej czekolady (lub lukru)( dałam 200 g czekolady białej dodatkowo starłam 100 g na wiórka i posypałam kiedy zastygła)     Przygotowanie: Jak wiecie najpierw obieramy cukinie i wycinamy środki potem ścieramy na wiórka (mamy już przygotowaną więc zabieramy się za dalszą cześć). Cukier oraz jaja miksujemy na puch ( masa potraja swoją objętość).Dodajemy olej i śmietanę, delikatnie mieszamy

Różowa kuchnia
Lasagne z cukinią, pieczarkami i serem pleśniowym 196

Dzisiaj na blogu wegetariańska wersja lasagne. Farsz stanowią pieczarki i cukinia oraz ser z niebieską pleśnią. Zrezygnowałam z sosu pomidorowego, a każdą warstwę makaronu polałam sosem beszamelowym doprawionym ziołami. Składniki: ok. 250 g makaron typu lasagne 250 g sera żółtego do starcia na wierzch Farsz: trzy młode cukinie 1 cebula 500 g pieczarek 4 ząbki czosnku sól(...)beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 szklanka wody 1,5 szklanki mleka pół szklanki słodkiej śmietanki 2 łyżeczki ziół do pizzy sól i pieprz Farsz: Cukinię zetrzeć wraz z łupką n a grubej tarce i udusić na niewielkiej ilości oleju z wodą, dodatkiem ziół, soli i pieprzu. Wkruszyć ser i gotować do jego rozpuszczenia. Zostawić około

Czerwień i błękit
Cukinia w panierce 269

Szybkie do przygotowania i bardzo smaczne danie z cukinii :) Wspomnienie z dzieciństwa. Nie należy do kategorii dietetycznych, ale naprawdę warto- Zapraszam! Cukinia w panierce Składniki: średnia cukinia sól, pieprz panierka jajko rozbełtane z dwoma łyżkami mleka olej do smażenia Przygotowanie: Cukinie myjemy, obieramy i kroimy na 1cm plastry. Przyprawiamy z obu stron.  Rozgrzewamy olej. Każdą porcję cukinii obtaczamy

Tagebuch po polsku
Kalarepka z marchewką - do obiadu 136

trawnikami, ścieżkami i starymi drzewami, gdzie można pospacerować, pojeździć na rowerze i odpocząć. Dziś zapraszam na prostą przystawkę do obiadu z maślaną nutą, oraz na super prostą surówkę z cukinii przygotowaną identycznie jak mizeria. Kalarepka z marchewką - do obiadu 1 kalarepka 2 marchewki 1 łyżka masła 0,5 szkl. wody Szczypta soli i cukru do smaku natka pietruszki Kalarepkę(...)dusić mieszając przez 3 minuty. Wlać wodę, doprawić solą i cukrem i gotować na małym ogniu pod przykryciem 12-15 minut. Gotową przystawkę posypać natką pietruszki. Surówka z cukinii 1 cukinia dł. około 25 cm 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 18% sól, odrobina cukru do smaku 1 łyżka koperku Cukinię razem ze skórką pokroić w cienkie plastry (np. tarką

Posadzone i zjedzone
Pełnoziarniste spaghetti z pastą ajvar i kwiatami cukinii. 142

znajdziemy w tej chwili w warzywniakach to dojrzewające w słońcu warzywa o idealnym smaku do tego typu dań. Pastę ajvar połączyłam z pełnoziarnistym makaronem i podałam ze smażonymi kwiatami cukinii. Cały sezon czekałam na końcówkę lata gdzie z czystym sumieniem mogę nazrywać tego rarytasu nie niszcząc samych owoców. Jeżeli nie macie cukinii we własnych ogródkach, to szukajcie jej kwiatów(...)przeróżnych bazarkach, bo te ostatnie promienie słońca niedługo się skończą i będzie niemal niemożliwe je dostać. Składniki: makaron pełnoziarnisty spaghetti Lubella - 1 opakowanie kwiaty cukinii - 12 sztuk 1 białko jajka czerwona papryka  (można użyć typowej papryki, ale lepiej poszukać tej słodkiej podłużnej) - 0,5 kg 1 nieduży bakłażan o wadze 0,3 kg (można zastąpić cukinią) 1 biała cebula

Poezja Smaków - blog kulinarny
Gołąbki zapiekane pod pierzynką z papryki i cukinii. 175

dania gotowe, które przyrządzone według własnego pomysłu, mogą stać się pełnowartościowym posiłkiem. Na pierwszy ogień poszły gołąbki w sosie pomidorowym. Postanowiłam je zapiec pod pierzynką z papryki i cukinii. Żeby było bardziej pożywnie całość posypałam startą mozzarellą. Wyszło całkiem pyszne danie. Myślę, że wyzwanie zaliczyłam na 5+ ;). Jak na razie ja prowadzę 1:0. Serdecznie polecam!   GOŁĄBKI ZAPIEKANE(...)PIERZYNKĄ Z PAPRYKI I CUKINII.           Składniki na 2 porcje: 1 słoik gołąbków w sosie pomidorowym Pamapol 1/2 zielonej papryki 1/2 czerwonej papryki 1 mała cukinia 2 łyżki oliwy z oliwek 1 mała cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz kolorowy zioła prowansalskie 60 g tartej mozzarelli           Sposób przyrządzania

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Dodatek do obiadu - smażona cukinia 171

Pyszny dodatek do obiadu. Lekko podsmażona cukinia na oleju kokosowym.  Smczanego! :) Dodatek do obiadu - smażona cukinia Składniki: cukinia sól czosnkowa olej kokosowy Sposób wykonania: Cukinie dokładnie myjemy. Kroimy w plasterki (około 1 cm). Doprawiamy solą czosnkową i pozostawiamy na około 10 min. Po tym czasie cukinie osuszamy papierowym ręcznikiem. Rozgrzewamy olej kokosowy. Smażymy około 1 min z każdej strony

Smaki Natalii
Gulasz ze swieżych kurek i fasolki szparagowej 150

lubię ich troszkę wpałaszować. Na targu wypatrzyłam świeże kurki, a w lodówce miałam pół kilo świeżej fasolki szparagowej. Zrobiłam z tego gulasz wegetariański, który fantastycznie smakował z dodatkiem młodej cukinii i orzeszków pistacjowych. Do gulaszu dodałam tylko proste przyprawy, czyli sól i pieprz, zaś zioła pominęłam. Nie chciałam zdominować subtelnego smaku delikatnych warzyw oraz grzybów, którymi można zajadać się jedynie(...)roku. Cukinii nie gotowałam, gdyż zależało mi na zachowaniu elementu chrupkości - jeśli dodasz ją natychmiast do ugotowanych kurek, nabierze temperatury i delikatnie zmięknie. Całość wzbogaciłam śmietaną Crème fraîche.  Gulasz ze świeżych kurek i fasolki szparagowej. Składniki (Porcji: 2 duże) 250 g świeżych kurek 500 g świeżej fasolki szparagowej, przekrój w poprzek na 3 części 1 młoda, mała cukinia

Szybko Szybkowar

Proponowane wyszukiwania