przepisy z cukinią - 1500 przepisów (strona:29/100)

Botwinka z cukinią / Young beet soup with zucchini 230

Botwinka jest jedną z moich ulubionych wiosennych zup, tak na prawdę mogę ją jeść bez końca! Jakiś czas temu zobaczyłam w sieci przepis na jej wersję wzbogaconą cukinią i stwierdziłam, że muszę jej spróbować. Zrobiłam ją inaczej niż w podanym wyżej źródle, ale sam pomysł był doskonały. Zupa wyszła obłędna, polecam! Scroll down for recipe in English Botwinka z cukinią(...)porcji) Składniki: 5-6 szklanek bulionu 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 2 pęczki botwinki z buraczkami, posiekane (buraczki i listki oddzielnie) 1 cukinia, pokrojona w półksiężyce lub kostkę 2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę 1 korzeń pietruszki, pokrojony w małą kostkę 1/4 średniego selera, pokrojonego w małą kostkę 1 pęczek koperku, posiekany 6 średnich ziemniaków, pokrojonych w kostkę

karmelowy
Najlepsze leczo z cukinią i kolorową papryką 192

takie ot sobie zwykłe leczo - ale gdy raz go spróbujecie, to się w nim zakochacie :) SKŁADNIKI  300g drobiowej kiełbasy (lub zwykłej) 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 cukinia 2 cebule 4 pomidory (najlepiej malinowe) 3 ząbki czosnku sól pieprz cukier SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Kiełbasę kroimy w półplasterki. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i osuszamy. Cukinię kroimy w półplasterki, paprykę(...)kawałki o wielkości zbliżonej do kawałków cukinii. Pomidory kroimy w grubą kostkę. Cebulę kroimy w piórka. Kiedy wszystkie warzywa są przygotowane na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i wrzucamy cebulkę. Dodajemy szczyptę soli i cukru, gdy cebulka się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz kiełbasę. Kiedy kiełbasa się lekko przesmaży dodajemy paprykę. Po 5 minutach dodajemy cukinię

DefinicjaSmaku
Szynka wieprzowa ze szparagami na kaszy gryczanej 206

książkach, które kupiłem, to więcej o niej napiszę :) Składniki :  50g kaszy gryczanej prażonej 150g szynki wieprzowej 1 duża pieczarka 4 szparagi 2 ząbki czosnku  1/2 żółtej cukinii  2 pomidorki cherry  2 łyżki oliwy z oliwek Przyprawy :  pieprz czarny  kmin rzymski mielony papryka wędzona świeże listki oregano  świeże listki bazylii tajskiej Szynkę myjemy, odsączamy(...)prażoną przesypujemy do pojemnika na ryż i na 15 minut przed końcem parowania mięsa, zalewamy ją wrzątkiem i układamy na 2 poziom. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki, cukinię żółtą podobnie tylko następnie kroimy jej  plastry na ćwiartki. Szparagi płuczemy, suszymy i odłamujemy końcówki. Na 8 minut przed końcem parowania obok szynki wrzucamy na folii aluminiowej szparagi

Parowar Faceta
Grillowana cukinia z kurczakiem 310

jedzenie i nikt nie wiedział co ma zrobić. Powstały takie oto szybkie szaszłyki, które przygotowaliśmy wspólnie, świetna zabawa i smakowite zakończenie.  Składniki: 1 cała pierś kurczaka 3 duże cukinie serek typu philadelphia  do smaku bazylia,  sól,  słodka papryka odrobina oliwy Wpadajcie w tym tygodniu na grilla   tutaj Przygotowanie: Cukinię tniemy na cienkie paski(...)grillujemy z obu stron na patelni grillowej. Kurczaka tniemy na kostkę 2cm x 2cm doprawiamy. Z grillowaną cukinię smarujemy serkiem, układamy kurczaka zawijamy i nadziewamy na wykałaczkę. Po 3 cukinie na wykałaczce. Szaszłyki układamy na blasze wyłożonej papierem pergaminowym i delikatnie skrapiamy oliwą. Pieczemy w 200 C przez 20 minut. Podajemy z jogurtem greckim, możemy go delikatnie osolić. Smacznego

Niezły Młynek
Potrawka z kurczaka z chilli peperoncini 235

jest o papryczkach chilli peperoncini. Ciekawostką jest ilość użytych tych około 1,5 cm papryczek w tej potrawce. Składniki : 1 podwójna pierś z kurczaka ok 0,5 kg oczyszczonej cukinii (oczyszczonej z miąższu pestkowego) 30 dag makaronu - muszelki  puszka pomidorów 4 ząbki czosnku chilli peperoncini ser parmezan oliwa z oliwek Przygotowanie: Makaron gotuję al'dente zgodnie z przepisem(...)opakowaniu. Cukinię oczyszczam z miąższu pestkowego i zależnie od wielkości kroję w ćwierć lub pół plastry, podsmażam na niewielkiej ilości oliwy doprawiając solą i dodając 3 papryczki chilli peperoncini. Duszę aż cukinia zmięknie a chilli się rozkruszy. Pierś z kurczaka pokrojoną w kawałki podsmażam z 4 drobno poszatkowanymi ząbkami czosnku (najlepiej na tej samej patelni i oliwą z oliwek ) dodaję

Mechanik w kuchni
Zielona tarta na francuskim cieście z ricottą i gorgonzolą 167

się kupić. Nie chciałem przyrządzać go jak zwykłego brokuła, więc wykorzystałem jako składnik tarty z serem ricotta. Brokuł był zielony, więc dodałem inne składniki w tym samym kolorze - awokado, cukinię, szczypior i rukolę. Żeby zaostrzyć smak, dodałem też gorgonzolę. Tym razem do zrobienia tarty użyłem ciasta francuskiego (gotowego, bo chyba nikt o zdrowych zmysłach nie robi go sam w domu(...)tartę średnicy 30 cm): 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 opakowania sera ricotta (500 g) 1 opakowanie gorgonzoli (125 g) 3 jaja 1 pęczek brokuła gałązkowego 1 średniej wielkości cukinia 1 dymka ze szczypiorem 1 ząbek czosnku garść rukoli pieprz i sól Sposób przygotowania: Formę na tartę nasmarować masłem i wyłożyć ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. Celsjusza (ciasto

W SMAK
Krem z cukinii z serem rokpol 122

Dzięki tej zupie zużyłem resztę gigantycznej, przerośniętej cukinii, którą zostałem obdarowany. Do kremu dodałem ser rokpol z niebieską pleśnią, który w wysokiej temperaturze doskonale się rozpuszcza, a wierzch posypałem świeżo uprażonymi płatkami migdałów. Efekt przeszedł nawet moje oczekiwania. Składniki (na średni garnek): ok. 1,5 kg cukinii (masa po wydrążeniu pestek) 2 spore cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła(...)klarowanego 200 g rokpola 300 ml bulionu warzywnego 1 łyżka mielonej ostrej papryki sól Sposób przygotowania: Cebulę posiekać i zeszklić na maśle; pod koniec dodać posiekany czosnek. Z cukinii usunąć pestki, a miąższ pokroić w plastry lub kostkę. Dodać do cebuli i dusić na średnim ogniu ok. 15 minut. Gdy cukinia będzie już miękka, całość zmiksować na gładką masę

W SMAK
Leczo 124

papryczki (zielona i czerwona);250 ml gorącej wody;1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku;1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku;125 ml oleju do smażenia;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Cukinie umyć, osuszyć, obrać, z większych wydrążyć nasiona i pokroić w grubą kostkę.Papryki umyć, osuszyć, wydrążyć z pestek i pokroić w drobną kostę.Ostre papryczki, umyć, osuszyć, wydrążyć(...)minut, po czym wylać wodę, a pomidory obrać ze skóry i pokroić w ósemki.W dużym garnku (u mnie 5-litrowy) rozgrzać olej.Na rozgrzany olej wrzucić pokrojoną w kostkę cukinie. Chwilę podsmażać (około 2 minuty) mieszając co chwilę, następnie wlać 250 ml gorącej wody i dusić pod przykryciem, co jakiś czas mieszając przez około 15 - 20 minut.Następnie dodać pokrojoną

Gospodyni Miejska
Tarte z portobbello i borowikami w sosie z gorgonzoli 188

dostępne przez cały rok, więc możecie się cieszy niezwykłymi smakami niezależnie od pory roku. Tarte możecie podać na talerzu, w kubku, miseczce... lub w warzywach (dynia, cukinia, kabaczek, papryka, pomidor, patison, cebula itp.). Warzywne naczynka możecie zapiekać lub blanszować (tak jak w moim przepisie). Jeśli do blanszowania dodacie trochę cukru warzywa zachowają swój intensywny kolor i choć będą(...)podgotowane, nadal będą wyglądały na świeżo zerwane z krzaczka.Czas przygotowania: 25 minut + moczenie grzybówPorcje: 4   Składniki:1/2 opakowania makaronu Czaniecki tarte,4 duże pieczarki portobello,4 okrągłe cukinie,20 g suszonych borowików,700 ml bulionu,100 g śmietany 30%,2 czubate łyżki łagodnej gorgonzoli (np. Cremoso Galbani),1 szalotka,1 ząbek czosnku,2 łyżki masła,3 łyżki białego

SzczyptaSmaQ
Mus z ryby w kremowym sosie z oscypka 168

filetów z mintaja1 białko2 marchewki2 cukinie1 pełna łyżka gęstej śmietany 18 %biały pieprzsólSos:200 g śmietanki 30 %50 g oscypkabiały pieprzPrzygotowanie:Mus:Marchewki umyć i obrać. Cukinie umyć. Pokroić je na długie paski i blanszować we wrzącej, osolonej wodzie. Kokilki posmarować delikatnie masłem i obłożyć je paskami marchewek i cukinii tak, aby końce wystawały.Filety umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze(...)odcisnąć z nadmiaru wody) i dokładnie zmiksować. Dodać sól, pieprz, śmietanę i wymieszać. Białko ubić i delikatnie połączyć z rybą. Mus nałożyć do kokilek, a wystającymi paskami marchewek i cukinii przykryć wierzch. Lekko przycisnąć.Kokilki ustawić na blaszce z wodą. Woda ma sięgać mniej więcej do połowy kokilek. Wszystko przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni

Oryginalny smak
Tarta z zielonymi warzywami i kurczakiem 232

szybkim daniem na każdą okazję :) Spróbujcie sami.SkładnikiCiasto: http://tasteofmyday.blogspot.com/2013/06/ciasto-na-quiche-wytrawna-tarte.html Nadzienie do tarty: filet z kurczaka (1/2 pojedynczej piersi) przyprawy do kurczaka (curry, do grilla, gyros) pół cukinii brokuły (kilka różyczek) 1 ugotowany ziemniak śmietana (3 łyżki) 1 jajko natka pietruszki (1/3 pęczka) przyprawy do zalewy (tymianek, majeranek, vegeta, papryka ostra Trochę zmodyfikowałam / ulepszyłam przepis na ciasto, dzięki(...)wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 10 - 15 minut w 180 stopniach. Na patelni pod przykryciem smażymy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka oraz kilka różyczek brokułu.  Cukinię kroimy w plastry grubości max 1 cm. I smażymy ją na patelni bez dodatku tłuszczu z każdej strony, by zmiękła i puściła wodę. chcemy w ten sposób uniknąć sytuacji

Taste Of My Day
Warzywa z farszem z kaszy, fety i warzyw 219

propozycją obiadu wegetariańskiego cieszył się wśród Was sporym powodzeniem, dzisiaj przepis na warzywa z farszem m.in. z kaszy, sera fety i innych warzyw :) Składniki: kasza jęczmienna, 1/2 szklanki cukinia papryka po różyczce brokułu i kalafiora oliwki czarne 1/2 kostki sera feta 1/2 pomidora lub przecier pomidorowy bądź pomidory w puszce przyprawy: sól, pieprz, bazylia, tymianek, papryczka chilli, majeranek Wykonanie: Kaszę(...)gotujemy w 1,5 szklanki wody. Kilka cienkich plasterków cukinii kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni z obranym ze skórki pomidorem lub przecierem. Fetę i oliwki drobno kroimy, wraz ze świeżymi listkami bazylii dodajemy do kaszy. Przyprawiamy. Brokuł i kalafior drobno kroimy, wraz z cukinią dodajemy do kaszy. Mieszamy, jeśli jest potrzeba doprawiamy. Paprykę myjemy, odkrajamy górną część, wyjmujemy

Taste Of My Day
Warzywna tarta 171

Wczoraj w naszym domu było tzn. "czyszczenie lodówki"...no i powstała tarta warzywna z cukinią, papryką, marchewką;)Składniki; 15 dkg mąki, 7 łyżek masła, sól, duża cukinia, 3 marchewki, papryka musztarda, 15 dkg serka smietankowego, 250 ml smietanki kremówki, 2 jajka, natka pietruszki, pieprz,  Wykonanie. Z mąki, masła, soli i 2 łyżek zimnej wody zarabiamy ciasto i odstawiamy(...)lodówki. Na tapętę idą warzywa. Myjemy cukinię., obieramy i kroimy obieraczką wzdłuż na paski i posypujemy lekko solą pozostawiając na chwilę, by wypuściła wodę, którą później odlewamy. Marchewkę i paprykę myjemy i rówież kroimy obieraczką wzdłóż na paski. Ciastem wykładamy formę na tartę. Smaryjemy musztardą. Nakłuwamy widelcem. Na wierzch kłądziemy fantazyjnie odcisniętą cukinię, marchew i paprykę

Anioły w kuchni
Sloneczne danie w pochmurny dzien 133

trafil mi sie dzis, bo wiele spraw czeka na zalatwienie. Zanim jednak odziana w kalosze i plaszczyk, pod granatowym parasolem w kosmiczne gwiazdki rusze w miasto ugotuje sloneczny obiad. Cukinie, baklazan, pomidory i odrobina orientalnych przypraw powinny poprawic mi humor.Warzywa w "orientalnym" styluskladniki 1 baklazan 3 srednie cukinie 200g dojrzalych pomidorow lub pomidory z puszki 2 cebule 1 puszka ciecierzycy(...)Solimy i odstawiamy na 30 minut by puscily gorzkawy sok. Po tym czasie odsaczamy baklazana i kroimy w duza kostke.Cukinie myjemy i kroimy w polplastry.Baklazana i cukinie, odsaczona ciecierzyce wkladamy do miski i zasypujemy curry i szczypta chili. Pozostawiamy na 30 minut.Pomidory nacinamy na krzyz i zalewamy wrzatkiem, nastepnie po 2 minutach zalewamy zimna woda. Obieramy ze skorki i kroimy

Przysmaki Karolki
Pęczotto primavera 106

pojawiło się risotto primavera, z takich samych składników, tylko z ryżem. My z kolei zrobiliśmy naszą wersję na bazie naszego tradycyjnego pęczaku. Oprócz szparagów znalazły się w nim brokuły, cukinia, groszek i – grzyby. W wielu przepisach są pomijane, ale znajdziecie je w kanonicznej wersji szefa Maccione. My również je dodaliśmy, bo grzyby świetnie idą w parze z kaszami(...)szalotki 1 ząbek czosnku Pół szklanki wytrawnego wina lub cydru (cydr sprawdzi się doskonale, ale musi być wytrawny, nie słodki) 2 boczniaki lub ze 4 duże pieczarki 1 mała cukinia Szklanka suchego pęczaku 60 g masła, czyli około 6 łyżek Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej w rondlu łyżkę masła, posiekaj grzyby w paski wrzuć do rondla i smaż 2 minuty

Niedzielny kucharz