szkoły. Jak więc zrobić taki pyszny chleb? Przepis na chleb paleo śródziemnomorski, niskowęglowodanowy, bez zbóż, nabiału i bezglutenowy: jajka – 7 większych albo 8 średnich starte warzywa (np. jedna cukinia i dwie marchewki) – jedna pełna szklanka pesto z oliwek i suszonych pomidorów ( przepis ) – 2/3 szklanki oliwa z oliwek – 2 łyżki mąka kokosowa – 1/3 szklanki mąka lniana – 1/3 szklanki pestki(...)oczyszczoną i dobrze wymieszaj. Gdy nie ma już grudek mąki, dodaj starte warzywa. Pamiętaj, żeby były bardzo dobrze odsączone z soku, bo inaczej ryzykujesz zakalec. Z warzyw możesz użyć cukinii, dyni, marchewki, buraków, batatów i podobnych, z tym że o ile cukinia i dynia mają mało węglowodanów , to warzywa korzenne mogą ich mieć całkiem sporo. Do wyliczeń ilości węglowodanów poniżej
PaleoSMAKjogurtu listki świeżej mięty 2-3 kiszone ogórki kawałek sera typu feta świeżo zmielony czarny pieprz sporo świeżego koperku ząbek czosnku Warzywa: 3 szt.marchewki 1 szt.pietruszki 1 szt.małej cukinii 1szt.średniej czerwonej papryki parę różyczek kalafiora (możecie oczywiście dodać innych sezonowych i ulubionych warzyw) tymianek,bazylia,rozmaryn,zioła(...)cienkie paseczki. Dodałam starty imbir,czosnek, pastę curry i przyprawy. Wlałam sos sojowy i olej. Wymieszałam i odstawiłam aby piersi przeszły smakiem przypraw. Obrałam marchewki i pietruszkę. Cukinii nie ma potrzeby obierać ze skórki. Pokroiłam je w cienkie talarki. Do cukinii dodałam starty imbir. Podsmażałam kolejno w woku na oleju: marchewkę z pietruszką a następnie dodałam pokrojoną czerwoną paprykę
potrawyregionalnepierś z kurczaka ( w wersji dla mięsożerców) 8-10 szt. arkuszy papieru ryżowego / zależy od ilości nakładanego farszu 1 szt. marchewki 1-2 szt. małych świeżych ogórków pół średniej cukinii pół świeżej papryki (dowolny kolor) 6-8 szt. pomidorów koktajlowych dymka ( cienkie białe i zielone części) miękkie, dojrzałe awokado świeże listki mięty liście sałaty masłowej 4 łyżki oleju ( do piersi(...)łyżka sosu rybnego 1 łyżka octu ryżowego Pierś z kurczaka pokroiłam w paseczki i przyprawiłam składnikami sosu. Usmażyłam na oleju. Pokroiłam w cienki paski: marchewkę,paprykę,cukinię,ogórka i dymkę. Pomidory pokroiłam w małe ćwiartki. Warzywa można nakładać na płaty ryżowe surowe. Ja jednak przez 2-3 minuty podsmażyłam marchewkę z cukinią. Obrałam awokado
potrawyregionalneWszystko ma słodki posmak, ale podszyty jest on rozgrzewającym i ostrym smakiem, w sam raz na jesienne wieczory. Przepis: Indyjska zupa z dyni 5. Najprostsza zupa krem z cukinii Była już szybka z dyni, to teraz pora na cukinię. W sklepach jest już naprawdę bardzo tania, dlatego nie żałujmy jej sobie i zróbmy z niej pyszny krem(...)minut, a może nawet mniej i myk - zupka krem z cukinii ląduje na Waszych talerzach. Przepis: Najprostsza zupa krem z cukinii 6. Zupa z pieczonego kalafiora Piekliśmy już buraki, czas na kalafiora. To kolejna mocno rozgrzewająca zupa, która da nam odrobinę ciepła i odpowiednio nasyci. Jak się już pewnie domyślacie, zrobienie jej jest bardzo łatwe, choć upieczenie kalafiora jest
Bananowe Polejestem głodna, to jest to mój pierwszy pomysł na sycące danie:) Nic dziwnego, kurczak lub mięciutka karkówka i ulubione warzywa w pysznym sosie śmietanowo-pomidorowym. W tym przepisie użyłam cukinii, bakłażana, papryki, fasolki i pieczarek, chociaż zazwyczaj dodaję to co akurat mam w lodówce. Gulasz świetnie się mrozi, więc proponuję zrobić więcej, żeby mieć w zapasie na czarną godzinę. Polecam(...)piersi lub mięsa z nadudzi kurczaka, pokrojonego w grubą kostkę 1 duża cebula, pokrojona w grubą kostkę 2-3 ząbki czosnku, pokrojone w kostkę 2 średnie cukinie, pokrojone w kostkę 1 mały bakłażan, pokrojony w kostkę 1 papryka pokrojona w kostkę 100 g fasolki, z przyciętymi końcami i pokrojona na 2 cm kawałki 100 g pieczarek, pokrojonych w kostkę
karmelowySkładniki: opakowanie ciasta francuskiego 230 g 1 cukinia 1 por pól papryki żółtej pół papryki czerwonej 1 ząbek czosnku oliwa oregano, estragon, tymianek, papryka słodka sól, pieprz mały koncentrat pomidorowy około 40 g fety pokrojonej w kosteczkę starty ser żółty około 40 g 100 ml śmietany 18% 1 łyżeczka mąki roszponka (opcjonalnie) Pora pokroić na krążki. Na patelni rozgrzać oliwę(...)podsmażyć pora kilka minut aż zmięknie. Pod koniec smażenia dodać po szczypcie oregano, estragonu i tymianku. Odłożyć. Cukinie podzielić na pół. Jedną połówkę pokroić na plasterki i podsmażyć na oliwie. Drugą część cukinii pokroić na kosteczkę. Usmażyć na oliwie, po chwili dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie dodać koncentrat pomidorowy i papryki pokrojone w kostkę. Doprawić solą i pieprzem. Dodać
Moja Galeria SmakuRatatouille bądź bardziej swojsko ratatuj to potrawa wegetariańska wywodząca się z kuchni francuskiej. Tradycyjnie zawiera cukinię, bakłażany, paprykę. Ja dzisiaj proponuje wersję z warzywami w kolorze zielonym. Składniki: 1 mała cukinia (120g) 70 g groszku zielonego (u mnie mrożony) 100 g fasolki szparagowej (u mnie mrożony) 100 g brokuła (u mnie mrożony) 1 cebula dymka 1 ząbek czosnku garść orzeszków(...)pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek Groszek gotować w osolonej wodzie przez 10 minut. Odcedzić. Fasolkę i brokuły gotować przez 5 minut. Odcedzić. Cebulę i czosnek posiekać. Cukinię pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać cukinię, groszek i cebulę i smażyć przez 5 minut. Dodać fasolkę, czosnek i brokuły i smażyć kolejne 3 minuty. Doprawiać do smaku
Moja Galeria Smakubloga?”. A rób, byle tylko szybko, bo jestem głodna :D. Zrobił, zjedli, dobre, jest na blogu. Chwała plonom z działki moich rodziców – w lodówce mamy zawsze cukinię. Zawsze. Choć czasami mam ochotę ją wyrzucić, bo ile można jeść cukinię, w takie dni jak ten jest błogosławieństwem. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Na patelni roztapiamy masło(...)łyżką oleju, wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek i chwilę smażymy. Dodajemy pokrojoną drobno wędlinę i smażymy wszystko razem. W tym czasie obieraczką do warzyw kroimy w długie, cienkie paski cukinię. Dodajemy do smażącej się cebuli, solimy, pieprzymy i dusimy na małym ogniu aż warzywa zmiękną. Można dolać niewielką ilość wody, żeby zapobiec przypalaniu. Kiedy cukinia będzie miękka, dodajemy śmietanę, mieszamy
wcinaj toGulasz to świetny przykład dania jednogarnkowego, gdzie smaki i aromaty składników pięknie się przenikają. Przygotowałam letnią wersję z dodatkiem fasolki szparagowej i cukinii dzięki czemu danie jest lżejsze ale równie pyszne co wersja tradycyjna. Składniki: 3 białe cebule 3 ząbki czosnku 1kg wołowiny sól, czarny pieprz, słodka papryka, ostra papryka, zioła prowansalskie, ziele angielskie, liście laurowe oliwa do podsmażenia mąka(...)około 2 łyżek 1l bulionu puszka krojonych pomidorów 0,5–1 kg żółtej fasolki szparagowej czerwona papryka średnia cukinia ½ puszki kukurydzy Sposób przygotowania: Cebule i czosnek obieramy i drobno siekamy. Szklimy w garnku o szerokim dnie na odrobinie oleju. Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę o wielkości jaką lubimy. Wołowinę dokładamy do cebulki i przesmażamy aż zmieni
Pyry na Gaztyłka do sklepu, więc postanowiłam wykombinować coś z niczego. Najważniejsze to żeby się najeść i mieć siłę na dalszy ciąg dnia. Składniki: - 500g piersi z kurczaka - 200g makaronu ryżowego - cukinia - puszka groszku konserwowego - cebula - pół papryki - 40g fety - 30g szpinaku - 2 łyżki jogurtu - parę listków świeżej bazylii, bądź dwie łyżeczki suszonej - ząbek czosnku - sos sojowy light - ulubione przyprawy(...)kiełki Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałeczki i doprawiamy wedle uznania swoimi ulubionymi przyprawami, odkładamy na ok. 20-30min. Cukinie obieramy ze skórki (bądź nie) i obieraczką kroimy na długie plastry, resztkę, która pozostanie kroimy na małe kawałki. Groszek odsączamy i wrzucamy do miksera wraz ze szpinakiem, fetą, jogurtem, bazylią
Be Fit Be Strongdziś troszkę ją zmienimy i mamy nadzieję, że przepis Wam się spodoba! Składniki: 700 ml passaty pomidorowej, 500 ml wody, 1 średnia marchewka, 1 większa szalotka, 1/2 mniejszej cukinii zielonej, 1/2 mniejszej cukinii żółtej, 300 g świeżego dorsza, 70 g zielonego groszku, świeże zioła - bazylia, bazylia grecka, estragon, natka pietruszki W garnuszku zagotować wodę z passatą pomidorową, następnie dodać(...)większą kostkę dorsza i dalej gotować około 5 minut, uważając aby ryba się nie rozpadła. Przed końcem gotowania dorzucić pokrojony w mniejsze kawałki zielony groszek i posiekane świeże zioła. Cukinie pokroić przy pomocy obieraczki julienne na cieniutkie paseczki. Zupę nakładać do miseczek, podać z surowymi, cieniutkimi paseczkami cukinii i świeżymi ziołami. Świetnie smakuje ze grzankami. Smacznego
Plate of JoyBotwinka jest jedną z moich ulubionych wiosennych zup, tak na prawdę mogę ją jeść bez końca! Jakiś czas temu zobaczyłam w sieci przepis na jej wersję wzbogaconą cukinią i stwierdziłam, że muszę jej spróbować. Zrobiłam ją inaczej niż w podanym wyżej źródle, ale sam pomysł był doskonały. Zupa wyszła obłędna, polecam! Scroll down for recipe in English Botwinka z cukinią(...)porcji) Składniki: 5-6 szklanek bulionu 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 2 pęczki botwinki z buraczkami, posiekane (buraczki i listki oddzielnie) 1 cukinia, pokrojona w półksiężyce lub kostkę 2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę 1 korzeń pietruszki, pokrojony w małą kostkę 1/4 średniego selera, pokrojonego w małą kostkę 1 pęczek koperku, posiekany 6 średnich ziemniaków, pokrojonych w kostkę
karmelowytakie ot sobie zwykłe leczo - ale gdy raz go spróbujecie, to się w nim zakochacie :) SKŁADNIKI 300g drobiowej kiełbasy (lub zwykłej) 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 cukinia 2 cebule 4 pomidory (najlepiej malinowe) 3 ząbki czosnku sól pieprz cukier SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Kiełbasę kroimy w półplasterki. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i osuszamy. Cukinię kroimy w półplasterki, paprykę(...)kawałki o wielkości zbliżonej do kawałków cukinii. Pomidory kroimy w grubą kostkę. Cebulę kroimy w piórka. Kiedy wszystkie warzywa są przygotowane na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i wrzucamy cebulkę. Dodajemy szczyptę soli i cukru, gdy cebulka się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz kiełbasę. Kiedy kiełbasa się lekko przesmaży dodajemy paprykę. Po 5 minutach dodajemy cukinię
DefinicjaSmakuksiążkach, które kupiłem, to więcej o niej napiszę :) Składniki : 50g kaszy gryczanej prażonej 150g szynki wieprzowej 1 duża pieczarka 4 szparagi 2 ząbki czosnku 1/2 żółtej cukinii 2 pomidorki cherry 2 łyżki oliwy z oliwek Przyprawy : pieprz czarny kmin rzymski mielony papryka wędzona świeże listki oregano świeże listki bazylii tajskiej Szynkę myjemy, odsączamy(...)prażoną przesypujemy do pojemnika na ryż i na 15 minut przed końcem parowania mięsa, zalewamy ją wrzątkiem i układamy na 2 poziom. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki, cukinię żółtą podobnie tylko następnie kroimy jej plastry na ćwiartki. Szparagi płuczemy, suszymy i odłamujemy końcówki. Na 8 minut przed końcem parowania obok szynki wrzucamy na folii aluminiowej szparagi
Parowar Faceta