Pasztet z cukinii gościł już na moim stole, lecz tym razem postanowiłam nadać mu nieco śródziemnomorskiego charakteru. Użyty przeze mnie ser feta z bazylią i oregano świetnie komponuje się z suszonymi pomidorami i obowiązkowym dodatkiem oliwek. Świeże zioła natomiast nie mają sobie równych- mięta i tymianek idealnie pasują do cukinii. Dodałam również zieloną pietruszkę. Pasztet niesamowicie pachniał już podczas(...)łączenia składników. Nic dziwnego, że zaczął znikać, gdy był jeszcze gorący. Składniki: 1,5kg obranej cukinii bez pestek czerwona cebula łyżeczka soli 3 jajka szklanka bułki tartej kilka suszonych pomidorów 1/3 szklanki oleju z pomidorów 70g oliwek 100g sera feta w kostkach z oregano i słodką bazylią Arla Apetina 2 ząbki czosnku łyżka posiekanego tymianku łyżeczka posiekanej mięty łyżeczka posiekanej
Wrzosowa PolanaCukinia nie jedno ma „imię” ;) jest bardzo uniwersalnym warzywem, możemy ją śmiało przygotować w różnych odsłonach, zarówno na ostro, jak i na słodko :) W zależności od rodzaju użytej galaretki otrzymamy dżem o danym smaku. Ja prezentuję piękny zielony dżem o smaku agrestowym ;) Składniki: 2,5 kg cukinii (obranej, bez nasion) 1 szklanka cukru 1 opakowanie galaretki agrestowej(...)łyżeczki kwasku cytrynowego Wykonanie: Cukinie obierz, oczyść z nasion i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cukinię należy dusić pod przykryciem około 30 min. (aż zmięknie). Następnie wsyp cukier oraz galaretkę i gotuj na małym ogniu 30 min. Na koniec dodaj kwasek cytrynowy i dokładnie wymieszaj. Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoiczków i postaw do góry dnem do całkowitego wystudzenia
Kulinarna (nie)codziennośćMarynowany kurczak, boczek, cukinia, papryka i cebula, stworzyły połączenie idealne. Szaszłyki z grilla podawane z chlebkiem czosnkowym to niebo w gębie Pamiętajcie, że mięso z kurczaka warto zamarynować kilka godzin przed grillowaniem, a będzie bardziej soczyste. Składniki na około 10 szaszłyków: podwójna pierś z kurczaka kilka plasterków boczku jedna średnia cukinia jedna czerwona papryka 2 cebule Marynata do kurczaka: łyżka(...)łyżeczka tymianku łyżeczka bazylii 3 łyżki oliwy z oliwek sól do smaku listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content='podwójna pierś z kurczaka kilka plasterków boczku jedna średnia cukinia jedna czerwona papryka 2 cebule łyżka słodkiej papryki łyżeczka ostrej papryki 2 łyżki sosu sojowego łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżki oliwy z oliwek sól do smaku łyżeczka oregano łyżeczka tymianku
Kuchnia BazyliiJeśli macie wysyp cukinii to podaje Wam sprawdzony przepis na ich wykorzystanie, idealnie nadadzą się duże cukinie z twardą skórą, bo podczas kilku godzin w soli zupełnie zmiękną. Sama cukinia nie ma zdecydowanego smaku i warto dodać sporą ilość kurkumy, która sprawi, że mieszanka zyska nowe walory. Z podanej ilości składników wychodzi 6 słoików na 3/4 litra. Składniki(...)cukinii, bez miękkiego miąższu i pestek - 3 czerwone papryki - 5 dużych cebul - 3 ząbki czosnku - 3 płaskie łyżki soli, użyłam morskiej Można dodać baldachimy kopru oraz zioła, ale ja wolę taką wersję ze zdecydowanym smakiem kurkumy. Zalewa: - 2 płaskie łyżki gorczycy - 3 szklanki cukru - 2 szklanki octu - 3 łyżeczki soli - 3 kopiaste łyżki kurkumy Po przyprawy zajrzyjcie na stronę
Apetyczna babeczkawiadomo surówek nigdy nie jest za dużo. Okres grillowy przed nam a i do obiadu są bardzo istotne. Na dzisiaj proponuję surówkę z cukinią i sałatą mix. Od pewnego czasu wykorzystuję cukinię również w postaci surowej, jest pyszna i chrupiąca. Idealnie pasuje do surówek i nie tylko. Składniki: ½ opakowania sałat mix 1 młoda cukinia 2 pomidory Ser feta Ulubiony(...)typu winegret Wykonanie: W misce umieszczamy sałatę. Cukinię myjemy, kroimy wzdłuż na połowę i obieraczką do warzyw kroimy na długie, cienkie paski. Pomidory kroimy na ósemki i dodajemy do surówki. Na koniec dodajemy pokruszone kawałki fety. Przed podaniem całość polewamy ulubionym sosem typu winegret. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Smaki Ewywspomnieniem, to możemy się pokusić o przywołanie w naszej kuchni smaków bliższych cieplejszym porom roku. Niewątpliwie taką daniem będzie aromatyczna potrawka z bakłażana, cukinii, pora i pieczarek. składniki dla sześciu osób 2 bakłażany 3 cukinie puszka przecieru z pomidorów ( u mnie domowy słoik) 1 por 3-4 ząbki czosnku 1 papryka czerwona(...)łyżeczka cukru (płaska) łyżeczka słodkiej papryki sposób przygotowania W dużym garnku rozgrzewamy połowę oliwy, wrzucamy na nią pokrojone w dosyć grubą kostkę bakłażany razem z tak samo pokrojoną cukinią. Smażymy warzywa przez 6-8 minut, często mieszając. Lekko przesmażone warzywa wyjmujemy z garnka, odkładając je do miski. Teraz do garnka wlewamy resztę oliwy, wkładamy do niego pokrojonego w półplasterki
Miód i pieprzpolskimi warzywami. Smaki bardzo ze sobą współgrają. Polecam to danie szczególnie dla tych którzy nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni. Warzywne leczo z makaronem ryżowym Składniki: -jedna cukinia -jedna duża cebula -pół papryki czerwonej -pół papryki żółtej -30 dag pieczarek -dwa ząbki czosnku -łyżka przecieru pomidorowego - łyżeczka oregano - bazylia świeża - pół łyżeczki rozmarynu -sól -pieprz -szczypta ostrej papryki(...)olej -kilka kropel ciemnego sosu sojowego Cebulę pokroić w półkrążki, małe pieczarki na pół a duże na ćwiartki, papryki w paski, cukinie w półkrążki. Oprócz cukinii wszystkie warzywa podsmażyć każde osobno na dobrze rozgrzanej patelni. Podsmażone warzywa kolejno przekładamy do głębokiej patelni w której będą się dusić. Na koniec dodajemy pokrojoną cukinię, podlewamy wszystko szklanką wody, dodajemy przecier pomidorowy
Kulinarne przemysleniaużyłam salami) Farsz: dwa opakowania świeżego szpinaku 4 ząbki czosnku sól, pieprz 1 łyżka masła 400 g chudego twarogu śmietankowego (zmielonego) 100 g sera z niebieską pleśnią 1 młoda cukinia Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 szklanka wody 1,5 szklanki mleka pół szklanki słodkiej śmietanki 2 łyżeczki ziół do pizzy sól i pieprz Farsz: Masło(...)dolać 2 łyżki wody. Dodać pokruszony ser pleśniowy. Kiedy szpinak zwię dnie i straci na objętości, zdjąć z ognia i w y mieszać z twarogiem. Doprawić solą i pieprzem. Cukinię zetrzeć razem z łupą na tarce do mizerii w bardzo cienkie plastry. Sos beszamelowy: Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, i mieszając, wlewać wodę z mlekiem. Mieszać aż sos będzie
Czerwień i błękitSkładniki: 1 pierś z kurczaka 1 pomidor 1 cebula (mniejsza) 1/2 cukinii 3 duże pieczarki papryka ostra mielona, czosnek granulowany Pierś z kurczaka kroimy w paski i smażymy na odrobinie oliwy (doprawiamy solą, pieprzem). Cukinię przekrawamy na pół i wydłubujemy środek (tą część z nasionami), następnie kroimy w paski, cebulę w półksiężyce, pieczarki kroimy w cząstki a pomidora w kostkę(...)Kiedy kurczak już nam się zezłoci dodajemy cukinię i cebulę. Gdy cebula się zeszkli a cukinia zmięknie dodajemy pieczarki i pomidora. Doprawiamy papryką i czosnkiem - solimy, dokładnie ze sobą mieszamy i smażymy aż wszystkie warzywa nam zmiękną - pomidory się właściwie rozpadną. Można podać z kaszą lub ryżem. Smacznego
Moje-pitraszeniebardzo aromatyczny. Przygotujcie więcej takich burgerów, fajnie nimi zastąpić tradycyjną, niewiadomego pochodzenia wędlinę i inne cuda. Ten burger jest nadziany zdrowiem. Składniki 150 g mielonego mięsa z indyka zagrodowego cukinia baby kawałek dyni czerwona cebula solidna łyżeczka suszonego koperku szczypta kurkumy i curry 2 ząbki czosnku 4 łyżeczki mielonego siemienia lnianego pół łyżeczki mielonej kolendry sól himalajska do smaku natka(...)pietruszki, posiekana drobniutko pół łyżeczki octu balsamicznego Do serwowania rukola czerwona cebula burak upieczony w folii, zimny jabłko cukinia Sos pietruszkowy lub z rukoli - 1 łyżeczka pasty sezamowej tahini - 1 łyżka stołowa oliwy - ząbek czosnku - ponad pół szklanki natki pietruszki lub rukoli szczypta soli i sok z pół cytryny Mięso włóż do naczynia, dopraw solą. Dodaj rozdrobnioną różową cebulę
Z Kuchni Do Kuchniplaże złociste, morze przejrzyste.... a niebo błękitne i nieskazitelnie czyste niemal przez cały rok! Składniki - 1 duży fenkuł lub 2 mniejsze - puszka krojonych pomidorów - 1 duża lub 2 małe cukinie baby - 1 cebula najlepiej czerwona - tymianek - olej kokosowy virgin do smażenia Skworcu - ryż dziki Skworcu Do pasty pomidorowej -4 suszone pomidory z zalewy - pół łyżeczki suszonego rozmarynu - ząbek czosnku(...)Teraz zabieramy się za pastę z suszonych pomidorów. Wszystkie składniki z pasty pomidorowej wsyp do naczynia dołączonego do zestawu Desire i zblenduj na gładko. Spróbuj, dopraw. Odstaw. Pokrój cukinie na podłużne cienkie kawałki. Cebulę na pióra, fenkuł na pióra, tak aby wszystkie pióra trzymały się razem. Rozgrzej na patelnie olej kokosowy i obsmaż fenkuł. Odłóż. Następnie dodaj olej kokosowy
Z Kuchni Do KuchniSkładniki cukinia młoda, 2,5kg galaretka agrestowa, 2 opak cukier, 250g woda, 200ml sok z cytryny Przygotowanie Cukinię obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cukinia musi być młoda, z niewykształconymi jeszcze ziarenkami. Przekładamy startą cukinię do dużego rondla, dolewamy wodę i gotujemy około 30 minut. Po tym czasie miksujemy całość blenderem, dosypujemy cukier i gotujemy kolejne 20 minut
Gotowanie moimi oczamiCiekawa alternatywa, dla tradycyjnej pizzy. Każdy może komponować własne mini pizze, wszystko zależy od kreatywności. A to Moja propozycja. SKŁADNIKI: 1 cukinia 1 pomidor Plasterki szynki Ser mozzarella Kukurydz konserwowa Groszek konserwowy Ruccola Sos czosnkowy, keczup Krok 1. Cukinię myjemy, kroimy w plastry. Oprószamy solą, aby warzywo puściła wodę. Krok2 . Na gorącej patelni rumienimy cukinię z dwóch stron(...)Krok 3. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Na zrumienionej cukinii układamy szynkę, plasterki pomidorów, kukurydzę, groszek, plasterek mozzarelli. Zapiekamy w piekarniku, aż ser się rozpuści. Krok 4. Upieczone placuszki posypujemy świeżą ruccolą. Podajemy z sosem czosnkowym lub keczupem. SMACZNEGO
Zdrowo i kolorowodaje nam znać o sobie . Składniki : pierś z kurczaka 400 g bułka tarta jajko 2 szt papryka czerwona mielona łagodna 1 łyżeczka sól i pieprz do smaku Dodatkowo: cukinia 300 g jajko 3 szt bułka tarta sól pieprz do smaku Jesienne dodatki: grzyby marynowane buraczki marynowane Wykonanie: Pierś z kurczaka myjemy , kroimy w plastry. Osuszamy piersi doprawiamy(...)solą, pieprzem i papryką mieloną czerwoną. Maczamy pierś w jaju , obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju rzepakowym z obu stron na rumiany kolor. Cukinie myjemy , osuszamy ręcznikiem papierowym , kroimy w plastry. Maczamy cukinie w jaju i bułce tartej , smażymy na oleju rzepakowym z obu stron . Kiedy już mamy usmażona , zalewamy jajem które nam zostanie . Na talerz przekładamy
Różowa kuchniaChyba jestem uzależniona od pieczenia drożdżowego. Dziś upiekłam kolejne bułeczki, tym razem chrupiące z dodatkiem cukinii i ziołami. Jej dodatek nie zmienia smaku, ale powoduje ze bułeczki są w środku wilgotne i mają trochę dodatkowych witamin. Podczas pieczenia pięknie wyrosły i ładnie popękały, już nie mówiąc o tym jak pachniały. Wyszło mi 8 dużych bułek. Składniki(...)wody 30 g drożdży 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju po 1/2 łyżeczki oregano, bazylii, tymianku 2 łyżeczki suszonych pomidorów 1 łyżka oleju 180 g cukinii zielonej Cukinię zetrzeć za tarce o grubych oczkach, nasolić łyżeczką soli i odstawić. Drożdże zasypać cukrem, zalać odrobiną wody i wymieszać, odstawić by ruszyły. Mąkę przesiać, wymieszać z wodą
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia