słodkościach tłustoczwartkowych czas dać odpocząć naszym brzuszkom i wrócić do lżejszych dań. W dzisiejszym cyklu zupa na niedzielę przepis "fodmapowy" - zupa z koperkiem i cukinią (to chyba moja pierwsza, od bardzo długiego czasu, zupa nie będąca kremem). Zupa jest bardzo smaczna i lekka, można ją zrobić na rosole, który zostanie z niedzielnego obiadu. Wyglądem i trochę smakiem przypomina zupę(...)ogórkową (nie jest tylko kwaśna). Mam nadzieję, że spróbujecie i przypadnie Wam do smaku. ZUPA KOPERKOW A z C UKINIĄ Składniki: 1 litr bulionu warzywnego lub rosołu 1 spora cukinia 2 marchewki 1 duży lub 2 mniejsze pęczki koperku sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Przygotowujemy bulion warzywny (może być też np.na korpusie drobiowym) lub rosół Cukinię i marchew dokładnie
Bon appetit mon amieTweetnij Kolejny pomysł na kolorową sałatkę. Potrzebne nam będą: 1 zielona papryka, 1 czerwona papryka, 2 cukinie, 3 marchewki, 1 cebula, oliwa z oliwek. Ta sałatka świetnie komponuje się z krewetkami. Przygotowanie: Umyć paprykę i cukinię. Obrać marchew i cebulę. Wyczyścić paprkę w środku. Pokroić na cieniutkie plasterki. Cukinię i marchewkę pokroić w cieniutkie batoniki. Poszatkować cebulkę. Na patelni podgrzać
MODA NA BIOtutaj i przygotowałam swoją wersję. Smakowała genialnie, domownicy zjedli z apetytem, ale nie odgadli z czego jest ugotowana :) SKŁADNIKI: 15 dag zielonej soczewicy (ok. 4/5 szklanki) 30 dag młodej cukinii 10 dag jarmużu – waga bez ogonków i nerwów liściowych ( tutaj promocja ) 1 cebula cukrówka duży ząbek czosnku 3-3,5 szklanki bulionu warzywnego 2 łyżki oleju rzepakowego sól pieprz WYKONANIE(...)zalać 1,5 szklanki wody, doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut. Od czasu do czasu zamieszać. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Cukinię umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Jarmuż opłukać, osączyć na sicie, usunąć ogonki i nerwy liściowe, grubo posiekać. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać do niej cukinię i smażyć
Kuchenne zapiski Edytyprzetworów. W lato zrobiłam kilka słoiczków ajwaru, który znakomicie nadaje się jako sos do makaronu z dodatkiem warzyw. Ja użyłam tych zamrożonych przeze mnie w lecie (zawsze robię zapasy cukinii, bakłażana i papryki). Do tego upiekłam drobiowe pulpeciki i tak oto powstał smaczny posiłek, który możemy zjeść na obiad w domu lub zabrać ze sobą do pracy. Jeżeli nie macie(...)stopniach ok. 20 minut pod przykryciem. Pod koniec odkryć, aby mięso się zarumieniło. Makaron: składniki na 2 porcje: 160 g makaronu (u mnie pełnoziarniste penne) garść mrożonej cukinii lub kawałek świeżej garść mrożonej papryki lub 1 mała świeża (u mnie czerwona) mały słoiczek ajwaru (ja dałam domowy) kilka pieczarek 1 łyżka oleju Przygotowanie: Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu
Fabryka pomysłówdwóch zdań. Ja je zrobiłam już kilkakrotnie. Od razu zróbcie więcej, gdyż na drugi dzień smakuje ,jak wiadomo, lepiej! Składniki 200 g dyni hokkaido lub innej 1 średnia cukinia 2 czerwone cebule 4 daktyle 3 cm świeżego kłącza imbiru pół szklanki ciecierzycy z puszki 3 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów konserwowych skórka z połowy cytryny olej kokosowy do smażenia sól(...)hokkaido, nie obieraj.Pokrój w kostkę, posól, możesz oprószyć szczyptą przygotowanych wcześniej przypraw. Upiecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Około 15 minut. Na patelni obsmaż pokrojona w kostkę cukinię, możesz ją posolić delikatnie. Odstaw na bok. W garnku rozgrzej olej kokosowy i obsmaż z kolei pokrojona w piórka cebulę, a po chwili dodaj mieszankę przypraw , starty imbir, wyciśnięty przez
Z Kuchni Do KuchniOjczyzną brukselki jest Belgia. Brokuły znane są od czasów starożytnej Italii. Stamtąd też jest cukinia. Bulgur pochodzi z Bliskiego Wschodu. Papryka przywędrowała do Europy z Ameryki Południowej, a cebula z Azji. To międzynarodowe danie zachwyci nie tylko wegetarian. Składniki 12 szt. brukselki 1 mały brokuł 1 mała czerwona papryka 1 mała cukinia 1 czerwona cebula 4 łyżki kaszy bulgur(...)łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka cynamonu sól ziołowa świeżo mielony pieprz Cebulę kroimy w piórka, paprykę w kostkę, a cukinię wzdłuż na ćwiartki i następnie na plasterki. Warzywa przekładamy do miski, posypujemy solą ziołową i odstawiamy. Brukselkę myjemy i obieramy z brzydkich liści. Wrzucamy na wrzątek z dodatkiem cukru
My Chcemy Jeśćtylko fanów kaszy bulgur, ale także tych, którzy jeszcze nie mieli okazji jej spróbować. Składniki 200 g kaszy bulgur (drobnej) 500 ml wrzątku 1 mały bakłażan 1 mała cukinia 1 czerwona cebula 40 g ser żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu 1 łyżka oleju z pestek winogron 1 łyżka sosu sojowego ½ łyżeczki garam masala sól ziołowa Kaszę bulgur zalewamy wrzątkiem, lekko(...)solimy, przykrywamy i ostawiamy na 15 minut, aż kasza wchłonie całą wodę. Bakłażana i cukinię kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie na plasterki. Umieszczamy w misce i posypujemy solą ziołową. Cebulę kroimy w kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce na małych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron. Użyłam oleju z pestek winogron firmy Oleofarm , który ma delikatny
My Chcemy Jeśćprzejedzeni po Sylwestrze ? Dziś bardzo lekka i smaczna zupa krem z cukinii która nie tylko Was rozgrzeje ale także urzeknie swym aromatem. W mojej kuchni przedsta wiam Wam przepis na delikatną i jakże niezwykle aksamitną zupę z dodatkiem serków topionych oraz białego wina no i oczywiście cukini. Warzywa w kolorze zielonym są naturalnie bogate w witaminę C i magnez(...)niskokaloryczne i działają przeciw nowotworowo, więc warto po nie sięgać jak najczęściej. A dodatkowo niesamowicie bajeczny kolor zapewne poprawi nastrój i doda mnóstwo energii. Składniki: • 3 cukinie • 1 cebula • 3 ząbki czosnku • 3 serki śmietankowe topione • 1 duży ziemniak • Sól, pieprz • olej/oliwa • bulion warzywny • 4 łyżki białego wina Sposób wykonania: Cebulę należy pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę i podusić
Podróż w kulinariaRatatouille czyli inaczej prowansalski gulasz warzywny, to tradycyjna potrawa kuchni francuskiej. W oryginalnym przepisie bazą do przygotowania są: cukinia, bakłażan, pomidor cebula oraz papryka. Ja w tym przepisie wzbogaciłam ją w mięso mielone. Warzywa można mieszać według własnego gustu i w różnych proporcjach. Składniki: 500 g mięsa mielonego 0,5 czerwonej papryki 0,5 żółtej papryki 0,5 pomarańczowej papryki(...)puszka pomidorów krojonych oliwa z oliwek 4 ząbki czosnku 4 cebule 3 pomidory czerwone 3 pomidory żółte 1 zielona cukinia 1 bakłażan japoński 1 łyżeczka octu balsamicznego sól, zioła prowansalskie, oregano, bazylia, papryka chili, świeżo mielony czarny pieprz Wykonanie: Mięso podsmażamy na patelni z pokrojoną w kostkę cebulą i wyciśniętym czosnkiem. A następnie dodajemy pokrojone w kostkę papryki i pomidory
Podróż w kulinariaKetchup jadam rzadko. Są jednak potrawy, w których się przydaje. Pomidory w tym roku słabo dojrzewają, za to cukinia obrodziła i nie zdążamy z jej spożywaniem. Stąd pomysł na sos/dip. Robię go od kilku lat, więc już nawet nie pamiętam źródła przepisu, który z czasem zmieniłam według swojego gustu i smaku. Ketchup najlepiej smakuje, gdy się przegryzie, czyli po przynajmniej(...)kiełbasek z wody lub dań z grilla albo posmarujecie nim pizzę, chętnie zjedzą go również dzieci :) Składniki (na 13 słoiczków po 200 ml): 1,5 -1,7 kg cukinii bez "waty" z nasionami 0,5 kg obranej cebuli łyżka soli 2 papryczki chili (użyłam odmiany Cyklon i Jalapeno) 2 koncentraty pomidorowe po 200 g 7 ziaren ziela angielskiego łyżka
Weekendy w domu i ogrodzieSezon na kabaczka już się rozpoczyna, dlatego dziś prezentuję Wam przepis na pyszne placki z kabaczka, które przygotowuje się bardzo szybko i łatwo. Do przepisu możecie także użyć cukinię zamiast kabaczka, placuszki będą smakowały bardzo podobnie, tylko dodam, że cukinię należałoby odciskać bardziej dokładnie niż kabaczka, bo zawiera w sobie więcej wody. Składniki: 1 kg kabaczka lub cukinii
Kuchnia Łukaszamielona 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki SKŁADNIKI: pierś z kurczaka 1 podwójna, cebula 5 średnie, ogórek kiszony 4 nieduże, boczek wędzony 25 dag, cukinia 2 nieduże z podanych składników przygotować marynatę i włożyć do niej umytą, osuszoną pierś, dobrze zamoczyć i schować do lodówki najlepiej na całą noc pierś wyjąć z marynaty i pokroić(...)kawałeczki odpowiednie do szaszłyka, pokroić cukinię, cebule, boczek wędzony, ogórki kiszone na patyczki nadziewać pierś, cebule,boczek,ogórki, cukinie do wyczerpania składników szaszłyki ułożyć na srebrnej folii na blaszce z piekarnika, posmarować resztą marynaty dobrze, piekarnik ustawić na grill duża powierzchnia, 2 poziom, 230 C i grillować z 30-40 minut, można obrócić szaszłyki z 2 razy szaszłyki
W Mojej Kuchni Lubięmamy maj, a tu wieje, leje i tak ogólnie nieprzyjemnie jest na zewnątrz. Jednak nie bacząc na aurę za oknem postanowiłam dzisiaj przygotować proste danie jednogarnkowe - czyli leczo z cukinią i kiełbasą. Danie na szybko, bo praca licencjacka cały czas na mnie czeka, a już wkrótce czerwiec, więc muszę przyspieszyć ze swoimi postępami :) Mam nadzieję, że chociaż(...)macie takich przykrych obowiązków w ten leniwy i senny dzień. Smacznego! Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 laska kiełbasy – ok.150 g 1 duża papryka 1 cukinia pomidory w puszce – 400 g olej 0,5 łyżeczki papryki ostrej 1,5 łyżeczki papryki słodkiej sól, pieprz do smaku Wykonanie: Na odrobinie oliwy podsmażamy ok. 2 min pokrojoną
psgotujemymnie okoń nilowy 4 szklanki bulionu, drobiowego lub warzywnego 2 cebule 4 łyżki utartego sera grana padano lub parmezanu 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 3 łyżki masła 1 cukinia oliwa sól pieprz 1/2 pęczka zielonej pietruszki, drobno posiekanej 2 marchewki surowe Wykonanie Cebulę i cukinie kroimy w kostkę.Czosnek obieramy i siekamy na małe kawałki,marchewkę obieramy i kroimy(...)plasterki -u mnie na mandolinie. W garnku ,rozgrzewamy oliwę 2-3 łyżki, dodajemy cebulę, i podsmażamy do zeszklenia ,dodajemy marchewkę i podsmażamy , aż będzie rumiana., dodajemy czosnek posiekany i cukinie. Krótko smażymy, mieszając. Gdy zeszklą się, wsypujemy ryż i smażymy około minuty na niewielkim ogniu, cały czas mieszając. Oliwa powinna pokryć dokładnie ziarna ryżu. Następnie, wlewamy do ryżu bulion.Mieszamy całość
w mojej kuchniIdealny pomysł na lekką, letnia kolację- ulubione grillowane warzywa, u mnie: cukinia, bakłażan, cebula i papryka z delikatnym, kremowym kozim serkiem. Całość polana czosnkową oliwą z oliwek. Pychotka. Danie bardzo godne polecenia. Nas zauroczyło swym delikatnym, subtelnym smakiem (kto nie lubi serka koziego może dodać inny, np.owczy). Taki zestaw warzyw idealnie sprawdzi się także jako dodatek do dań grillowanych. Inspiracją(...)były wakacje we Włoszech, tutaj bardzo często podaje się grillowane warzywa polane oliwką, od siebie dodałam serek, który świetnie się tutaj sprawdził. Składniki dla 2 osób: - mała cukinia (miałam 2, ale bardzo maleńkie) - mały bakłażan (mój był malutki) lub 1/2 większego - 1 czerwona cebula - 1/2-1 strąk papryki - serek kozi lub owczy (np.Pecorino, lub Grana Padano w małych kostkach) - oliwa
Smaczne Zdrowe