kremową, ciekawą w smaku, ale przede wszystkim zdrową 🏃🏊🏄 😊 💪 💗. Składniki 3 porcje: 2 średnie marchewki, 2 średnie pietruszki korzeń, 1 duża biała cebula, 4 łodygi selera naciowego, 200 g cukinii, 1 łyżka oleju rzepakowego, 2 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, 2 duże łyżki jasnego sosu sojowego, 500 -600 ml gorącej wody, 2 – 3 łyżki posiekanej zielonej(...)pietruszki, ½ łyżeczka pieprzu czarnego grubo mielonego, sól do smaku, ponadto: mieszanka przyprawowa suszony pomidor z rukolą i sezamem . P rzygotowanie: Selera, marchew, pietruszką kroimy w dowolnej grubości plastry. Cebulę, cukinię (jak miękka skórka to nie obieramy) w dużą kostkę. W garnku rozgrzewamy olej, 3 min podsmażamy marchew, pietruszkę i cebulę, często mieszamy. Do warzyw dodajemy czosnek, cukinię, seler, sos sojowy
Moniki Smakołykijako mięsne krokiety, wystarczy dobry pomysł i chęci by w kilka chwil z prostych składników, przygotować smaczne i bezmięsne danie, te zapiekane pod serem z pieczarkami i cukinią to świetny pomysł zarówno na obiad jak i późniejszy posiłek. Do zjedzenia od razu po wyjęciu z piekarnika. Pycha! Składniki: Ciasto naleśnikowe na około 10 sztuk 2 jajka 13 dag mąki tortowej(...)Szczypta soli 1 łyżeczka oleju rzepakowego 330 ml mleka 2% 100 ml śmietany kremówki lub słodkiej 18% Olej rzepakowy do smażenia Nadzienie: 30 dag świeżych pieczarek 1 cukinia 2 cebule dymki ze szczypiorem ½ pora 1 łyżka klarowanego masła 15 dag ostrego żółtego sera np. cheddar Sól morska do smaku Pieprz świeżo mielony do smaku Wiórki zimnego masła Sposób przygotowania
Wanilia i Kardamoncieście, tylko wzięłam sałatkę z bakłażana z sosem jogurtowym. Pomyślałam, że ten smak już znam, więc w domu zaczęłam sobie robić coś podobnego z różnych warzyw. A dzisiaj cukinia z pieczarkami i sos jogurtowy czosnkowo-ziołowy :) Pychota! Składniki: 1 mała cukinia 4 duże pieczarki 2 łyżki przyprawy grillowej ziołowej 8 łyżek jogurtu naturalnego (może być typu greckiego) 2 ząbki czosnku(...)łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku Nagrzałam piekarnik do 160 stopni Cukinię umyłam i pokroiłam w plastry o grubości ok. 0,5 cm Pieczarki obrałam, opłukałam i pokroiłam w plastry Przełożyłam do płaskiego naczynia żaroodpornego o posypałam obficie przyprawą grillową ziołową (ok. 2 łyżek) Wstawiłam do piekarnika i piekłam 30 minut W tym czasie zrobiłam sos: jogurt
Szczęśliwa kuchniatych, którzy lubią zdrowe i dietetyczne potrawy. Przygotowanie : około 40 min Dla 6 osób ● 6 filetów z pstrąga ● 4 bulwy kopru włoskiego ● 2 czerwone cebule ● 1 cukinia ● 2 ząbki czosnku ● 1 pomarańcza ● 1 łyżka ziaren kolendry ● masło ● oliwa z oliwek ● sól i pieprz Pęsetą usuń ości z filetów pstrąga. Filety oczyść i osusz. Z pomarańczy wyciśnij sok, odstaw(...)twardą podstawę korzenia. Pokrój na cienkie plasterki. Umyj i posiekaj natkę kopru. Czerwoną cebulę obierz i pokrój w piórka, czosnek obierz, usuń twardy rdzeń ze środka, i drobno posiekaj. Cukinię umyj, osusz i zetrzyj na tarce (na podłużnych wąskich oczkach) na długie, cienkie paski (wstążki). Na głębokiej patelni rozgrzej 20 g masła, wrzuć pokrojone fenkuły i przesmaż je przez około
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaSKŁADNIKI: 400 g ciasta kruchego 1 cukinia 2 garście szpinaku 1 pęczek natki pieteuszki 1 mozzarella przyprawy:sól i pieprz do smaku, czosnek granulowany, 2 łyżki pasty curry 3 łyżki sosu sojowego 1 00 ml wody 2 łyżki oleju kokosowego PRZYGOTOWANIE: Ciasto rozwałkowuję. Następnie wycinam okręgi tak by pasowały do foremek. Ja użyłam czterech. Następnie cukinię obieram(...)kroję w drobną kostkę. Szpinak myję, pietruszkę siekam bardzo drobno. W garnku o grubym dnie rozgrzewam olej kokosowy następnie dodaję cukinię. Kolejno dodaję pieprz, sól, czosnek granulowany oraz 3 łyżki sosu sojowego a następnie dodaję 2 łyżki curry. Całość smażę co jakiś czas mieszając. Następnie wlewam ok 100 ml wody i dodaję szpinak oraz natkę pietruszki. Duszę aż woda wyparuje
Gotowanie Patkitego powodu zbyt szczęśliwi, ale ja z Moniką owszem. Dzisiejsze placuszki są dość szybkie do wykonania, jeśli macie pod ręką kawałek dyni i cukinii, bo reszta zawsze się znajdzie. Smażone zbyt duże mogą się rozpadać, więc najlepiej robić małe porcyjki. Mnie wyszło 10 sztuk. Jarskie placuszki podane z gęstym greckim jogurtem to fajny(...)pomysł na jesienną kolację. Składniki na 10 sztuk: • 2 szklanki startej dyni • 1 szklanka startej cukinii • 1 średnia cebula starta na tarce • 2 ząbki czosnku • 2 jajka • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • pęczek zielonej pietruszki • 1 łyżeczka curry • sól, pieprz do smaku • olej do smażenia Wykonanie: • Wymieszać razem startą dynię, cukinię i cebulę
To co kochamkurkumę do ryżu, w tym daniu sos jest delikatny, słodkawy i kremowy a ryż pikantny. Składniki na 4 porcje: 1 kg marchwi 1 cebula 100 g świeżego szpinaku 1 cukinia łyżeczka suszonego czosnku łyżeczka cukru trzcinowego łyżeczka soli puszka mleka kokosowego Przygotowanie: Marchew obierz i pokrój w o,5 cm plasterki, cukinię w 1 cm kostkę, a cebulę w półplasterki(...)Cebulę zeszklij na 2 łyżkach oleju roślinnego, dodaj marchew i smaż mieszając od czasu do czasu 5 minut, po czym dodaj przyprawy oraz cukinię. Smaż wszystko razem kolejne 5 minut, a następnie dodaj mleko kokosowe, gotuj razem następne 5 minut. Dodaj szpinak i wszystko wymieszaj i zdejmij z kuchenki, bo szpinak „zeszmaci” się w czasie mieszania, a jego
greenscarfbieżąco informacje, co warto, a czego nie warto kupować. A teraz czas na rybkę :) SKŁADNIKI 2 filety bez skóry z pangi pół papryki zielonej pół papryki czerwonej cukinia mała cebula marchew duża papryczka chilli lub peperoni grzyby mung - opcjonalnie sos sojowy ciemny - łyżka sok z połowy pomarańczy olej sezamowy sezam - opcjonalnie makaron soba - 200g SKŁADNIKI MARYNATY sól - szczypta / zalewa(...)zieloną kroimy w półksiężyce. Może być tylko jeden kolor - chodzi tu tylko i wyłącznie o kwestie estetyczne, ale pamiętajcie, ze papryka zielona jest nieco bardziej gorzka. Marchew i cukinię kroimy w słupki, cebulę w ćwiartki - rozpadnie się podczas smażenia. Papryczkę ostrą - w zależności od preferowanej skali ostrości pozbawiamy nasion lub nie i drobno kroimy w cienkie paseczki. Grzyby mung zalewamy
Kuchnia od dwojgaSkładniki: cukinia marchewka schab wieprzowy Sos winegret: pomarańcza ocet winny miód musztarda delikatesowa sól i pieprz olej lub oliwa Przygotowanie: Cukinię umyć. Marchewkę obrać i również umyć. Przy pomocy szatkownicy do warzyw lub nożyka do ich obierania kroimy je na wstążki. Nastawiamy wodę w garnku by się zagotowała. Gdy będzie wrzeć, to ją solimy. Jednocześnie przygotowujemy dla równowagi zimną wodę(...)parzyć warzywa musi stanowić dwa razy większą objętość niż same warzywa. Jako, że wstążki są bardzo cienkie, to wrzucamy je dosłownie na moment. A następnie szybko przelewamy zimną wodą. Cukinię możemy pozostawić surową, a do marchewki dobrać np. pietruszkę. Co kto lubi. Sos winegret: Pomarańczę dokładnie myjemy ciepłą wodą, a nawet szczotkujemy. Następnie ścieramy skórkę i wyciskamy z niej
Karczma HonoriettyPożywne i zdrowe śniadanie to podstawa dobrze rozpoczętego dnia. Ja nadal pozostaje w temacie cukinii i zielonej pietruszki. Dlatego dziś dietetyczny zielony omlet z pomidorowym akcentem. Składniki: 2 jajka 1 łyżka mąki owsianej (lub zwykłej) 1 łyżka mleka 1 łyżka oliwy z oliwek 2 plastry cukinii mała gałązka zielonej pietruszki kilka plastrów pomidora sól, pieprz Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek(...)ubić ze szczyptą soli. Cukinię i zieloną pietruszkę bardzo drobno poszatkować (ja robię to w maszynce, aby kawałeczki były naprawdę małe- można nawet spróbować blenderem). Dodać żółtka, mleko, oliwę i przyprawy. Wszystko delikatnie wymieszać z ubitą pianą. Smażyć z obu stron na patelni, a na wierzch ułożyć plastry pomidorów (najlepiej na patelni teflonowej, aby nie dodawać już tłuszczu
Tradycyjna KuchniaSpaghetti inaczej Emotikon kiss Makaron z dyni piżmowej z sosem pomidorowym Cukinia na pascie ze szpinaku i riccoty świeża bazylia oregano czosnek paprykowe pomidory ViolaPassion Po raz pierwszy zrobiłam obiadek w takiej postaci znudzona nuda ,postanowiłam zaszaleć i jest super. SKŁADNIKI: 700 dag. mięsa mielonego jedna sucha bułka (namoczona w mleku i wyciśnięta) 2 jajka(...)jedna cukinia jedna dynia piżmowa jedna cebula (starta na drobnych oczkach) 5 ząbków czosnku (wyciśnięty na prasie do mięsa) 2 ząbki czosnku do pasty ze szpinaku riccota i szpinak (po garści) świeża Bazylia 2 łyżki majeranku sól,pieprz,do smaku sucha bazylia,oregano,tymianek po łyżce pomidory koktajlowe,lub inne słodkie ale małe do ozdoby (ja użyłam
Viola cooks with passionMarynowane tofu idealnie nadaje się do dania głównego podsmażone z warzywami i ryżem smakuje wybornie :) Składniki: 1 opakowanie zamarynowanego tofu (przepis znajdziesz tuta j ) ryż 1/2 cukinii 1/3 pora 2 ząbki czosnku 1 cukinia czerwona garść kiełek na patelnię 2 łyżki płatków drożdżowych olej kokosowy pieprz, sól Przygotowanie: Pora dokładnie myjemy , kroimy w talarki i podsmażamy na oleju(...)kokosowym wraz z wyciśniętym p rzez praskę czosnkiem . Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę papryk ę , cukinię i tofu. Całość przyprawiamy pieprzem , solą i podsmażamy aż warzywa zmiękną. Na koniec dodajemy kiełki i danie gotowe. Ze względu iż tofu jest zamarynowane w przyprawach nie musimy dania mocno doprawiać. Podajemy z ugotowanym ryżem
Łycha smakówSKŁADNIKI : 1,5 kg podłużnej papryki czerwonej lub zielonej 500 g mięsa mielonego 300 g pieczarek 1 mała cukinia 1 puszka pomidorów 2 łyżeczki przecieru 1 kostka warzywna 1 mała cukinia 1 cebula sól, pieprz, papryka do smaku 5 ząbków czosnku 3 łyżki oleju 350 ml bulionu warzywnego 1 łyżka maki rozmieszana(...)odcinamy kapelusiki i wyjmujemy pestki tak aby papryka byłam w całości. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy drobno pokrojoną cebule i czosnek, następnie dodajemy poszatkowane pieczarki i pokrojoną w kostkę cukinie, doprawiamy sola i pieprzem. Chwilkę smażymy aż płyny znacznie odparują. Następnie dodajemy pomidory z puszki, przecier, kostkę rosołową, gotujemy ciągle mieszając jakieś 10 minut. Sos warzywny studzimy, jest
Kulinarne Fantazje Mariolismaku, o kremowej konsystencji i delikatnej barwie. Podana z pieczoną, chrupiącą ciecierzycą oraz z intensywnie zielonym mchem jadalnym podbiła moje serce. Jeśli Wy także lubicie kremowe zupki, a i cukinia Wam nie straszna, to wykorzystajcie przepis jeszcze tego lata. Składniki: 1,5kg cukinii 3 średniej wielkości ziemniaki 1 mała cebula 2 małe ząbki czosnku 500-600 ml bulionu 100g(...)100g pieczonej ciecierzycy * Sposób przygotowania: Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy posiekaną cebulę, czosnek oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Podsmażamy. Cukinię obieramy, wydrążamy środki z nasionami i kroimy w małą kostkę. Dodajemy wraz z łyżką oliwy z oliwek na patelnię. Warzywa podlewamy bulionem i dusimy pod przykryciem dodając
Kuchnia w czekoladziesposób przygotowaną cukinię często podaję do obiadu zamiast surówek. Składniki: 1 kg młodej cukinii 3 ząbki czosnku łyżeczka przypraw ziołowych (dowolnie wg uznania) 2 łyżki oleju Wykonanie: Cukinię obrać i gotować w całości przez 15 minut. Następnie odcedzić, pokroić w talarki, posypać przyprawami roztartymi z czosnkiem i polać olejem
Tradycyjna Kuchnia