cieniu nad wodą. Ja uwielbiam lato i ciepło. Wolę ten upał od skrajnego mrozu. Z rana włączyłam mój piekarnik i upiekłam szybko bezę. Zrobiłam z niej roladę z czerwonymi porzeczkami i kremem z bitej śmietany i mascarpone. Klasyczny deser, a jakże pyszny i efektowny. Kwaśność czerwonych porzeczek doskonale współgra ze słodkością bezy i kremu. Miłego popołudnia niedzielnego Wam życzę(...)pozdrawiam gorąco! ROLADA BEZOWA Z CZERWONYMI PORZECZKAMI. Składniki: Beza: 3 białka z dużych jajek 120 g cukru szczypta soli 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego Krem: 100 g śmietany kremówki 30% 150 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru + do podsypania 150 g czerwonych porzeczek Sposób przyrządzania
Zakątek rozkoszy kulinarnychDzisiaj u nas mogłoby się wydawać, że zapomniana czerwona porzeczka wróciła do łask. Lubicie tarty? U nas dzisiaj taka o to pyszna tarta z czerwonymi porzeczkami pod pyszna bezą. Przygotowanie jej nie jest trudne ale jest to efektowny i pyszny wypiek. Polecamy na deser dla całej rodziny. Tarta z czerwonymi porzeczkami i bezą SKŁADNIKI : ciasto na tartę(...)jajka masło i bułka tarta do smarowania formy beza: 3 białaka 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szczypta soli Dodatkowo około 300 - 400 g czerwonej porzeczki 2-3 łyżki kaszy manny 2 łyżki cukru pudru mięta do dekoracji PRZYGOTOWANIE : Owoce: porzeczki oprószamy cukrem i odstawiamy na minimum 40 minut. Mąkę mieszamy z proszkiem
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPleśniak z czarną porzeczką Czarna porzeczka w pleśniaku nabiera nowego smaku. Przykryta delikatną chmurką bezową i otulona z każdej strony kruchym ciastem, jest po prostu przepyszna. Kruche ciasto wykonacie błyskawicznie, właściwie całe ciacho zrobicie bardzo szybko. Polecam. Nawet Tym, którzy nie przepadają za czarną porzeczką bo w pleśniaku smakują rewelacyjnie, i zupełnie inaczej niż te jedzone z krzaka. Składniki(...)jajka 3 szklanki mąki pszennej 200 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia opakowanie cukru waniliowego 1,5 szklanki drobnego cukru około 500 g czarnej porzeczki Sposób przygotowania: Żółtka oddzielić od białek. Mąkę, margarynę, pół szklanki cukru, cukier waniliowy, żółtka i proszek do pieczenia dokładnie rozetrzeć palcami. Powstanie kruszonka. Przygotować formę do pieczenia, ja użyłam tortownicy o średnicy
na moim stole...Ubiegły tydzień spędziliśmy na wsi wsuwając pyszne sezonowe owoce prosto z krzaków i drzewek. Nasza roczna już Asia zadziwiała nas każdego dnia jedząc kwaśne czerwone porzeczki i wiśnie z uśmiechem na buzi - serio, nawet się nie skrzywiła;) Moja mama mówi, że chyba ma to po mnie, bo jako dziecko byłam niejadkiem, ale owoce jadłam bez opamiętania. Mając pod ręką(...)tyle owocowych wspaniałości nie mogłam się powstrzymać i sporą część wczasów pod gruszą (a właściwie pod wiśnią) spędziłam w kuchni. Na pierwszy rzut poszły porzeczki. Upiekłam pyszne, wilgotne ciasto z dodatkiem maślanki (jak w muffinkach) i kwaśnych czerwonych porzeczek. Idealne na podwieczorek! Składniki: 500g mąki 400 g czerwonych porzeczek 350 ml maślanki 400 g cukru trzcinowego
Kulinarne Inspiracjemąki pszennej tortowej, 2 jajka, 50 g cukru, szczypta soli, 30 g drożdży suszonych, 130 g masła, 150 ml mleka, 400 czarnej porzeczki, 2 łyżki cukru, 1 łyżka bułki tartej, białko, cukier trzcinowy do posypania bułeczek, Wszyscy dobrze znamy i lubimy jagodzianki - drożdżowe buleczki z jagodami zamkniętymi w środku. Proponuję dzisiaj bułeczki z porzeczkami czarnymi, zamiast porzeczek mogą(...)być borówki amerykań skie, maliny... Porzeczki umyć, osuszyć, oderwać szypułki, wymieszać z cukrem. Mąkę, jajka, cukier, sól, drożdże, roztopione masło, letnie mleko włożyć do miski i dokładnie wyrobić. Oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką, rozwałkować na grubość około 0,5 cm, wycinać kwadraty o boku około 9 cm. Porzeczki odcedzić
królestwo garówDostałam tyle czarnej porzeczki i wszystko przerobiłam. Zrobiłam konfiturę , część zamroziłam do ciasta lub na kompot a reszta poszła na sok. Zimą wszystko zje się ze smakiem. I jeszcze będe robiła nalewkę ale to długotrwały prosec więc przepis będzie dopiero w przszłym roku. składniki: ok 5 kg czarnej porzeczki ok 1,5 kg cukru 1 szklanka wody Porzeczki(...)Przykryć ściereczką i odstawić na ok 7 dni aż puszczą sok a cukier się rozpuści. W między czasie można przemieszać lub potrząsnąć słoje aby cuker róznowmiernie sie rozpuszczał. Potem porzeczki odcedzić od soku na sicie. Sok przefiltrować przez gęste sito lub gazę i wlać do garnka. Porzeczki przełożyć do drugiego garnka wlać wodę i zagotować, gotować ok 10 minut. Ponownie
Monia miesza i gotujeKrzaczki porzeczek uginają się pod ciężarem tych owoców. Tak w tym roku obrodziły, że aż żal nie wykorzystać ich do przygotowania pysznych soków i konfitur. Zimą będą jak znalazł. Moi synowie nie lubią cierpkości tych owoców, dlatego dodaję dużo cukru, możecie jednak przygotować ten sok pod własne upodobania i kubki smakowe. Składniki: 2 kg porzeczek czarnych(...)porzeczek czerwonych 3 kg cukru Wykonanie: Porzeczki przebieramy, myjemy. Zasypujemy cukrem, odstawiamy na min 12 godz żeby puściły sok. Po tym czasie porzeczki zagotowujemy, odszumowujemy, sok zlewamy do buteleczek i słoików. Pasteryzujemy ok 10 minut. Pozostałe owoce możemy zużyć do deserów lub przełożyć do słoiczków i również zawekować
Z Majeczką w kuchniSernik na zimno z czarną porzeczką Kolory tego sernika są obłędne. Można najeść się samymi oczyma. Kolorowy, orzeźwiający, pyszny. I prosty oczywiście w wykonaniu. Jeśli lubicie bardziej słodkie desery, można dodać więcej cukru. Składniki: na spód: 2,5 opakowania herbatników petit (250 g) 100 g masła masa serowa: 500 g sera mielonego 400 g jogurtu greckiego 250 g cukru(...)łyżki żelatyny 500 g czarnej porzeczki wierzch: czerwona galaretka 100 g czarnej porzeczki Sposób przygotowania: Masło rozpuścić i ostudzić. Herbatniki zmiksować w malakserze i połączyć z przestudzonym masłem. Tortownicę (u mnie 26 cm) wyłożyć folią spożywczą, na dno wsypać masę herbatnikową i dokładnie wyrównać i lekko docisnąć. Wstawić formę do lodówki. Ser, jogurt i cukier zmiksować. Odlać 1/3 masy
na moim stole...dzisiaj u nas owocowo Zapraszamy na tartę z nadzieniem z czarnej porzeczki, z pianką i kruszonką Składniki na ciasto: - 300 g mąki krupczatki - 200 g masła - 100 g cukru pudru - 3 żółtka - szczypta soli Składniki na nadzienie: - 600 g czarnej porzeczki - 3 łyżki cukru - 3 białka - bułka tarta Składniki na kruszonkę: - 50 g mąki krupczatki - 25 g masła(...)godziny. Gdy ciasto się schłodzi to wylepiamy nim formę do tarty. Tarte pieczemy 20 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. W czasie gdy tarta się piecze przygotowujemy porzeczki – obieramy, myjemy i osuszamy oraz robimy kruszonkę (na kruszonkę zagniatamy wszystkie składniki widelcem). Tarte wyciągamy z piekarnika i oprószamy bułką tartą. Na ciasto wykładamy porzeczki i posypujemy cukrem (ilość cukru zależy
Kuchenne WariacjeUwielbiam kiedy w naszym domu pachnie ciastem drożdżowym, chyba nic bardziej mi się nie kojarzy z dzieciństwem, jak ten właśnie zapach. Dzisiaj zapraszam na bułeczki z czarnymi porzeczkami, oczywiście można użyć dowolnych owoców jagodowych, ale te z porzeczkami są naprawdę wyśmienite. Składniki na bułeczki drożdżowe z czarnymi porzeczkami ROZCZYN: 50 g drożdży (0,5 kosteczki) 0,5 łyżki cukru(...)malutkie) 4 i 1/2 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego (na 0,5 kg mąki) 1/4 kostki margaryny do pieczenia szczypta soli roztrzepane jajko do posmarowania dżem z czarnych porzeczek lub powidła śliwkowe mrożone czarne porzeczki Przygotowujemy rozczyn: do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy cukier i mleko, mieszamy. Do dużej miski przesiewamy mąkę i wlewamy
Rozpustne gotowaniesezonowych owoców lipca, jak widać natura wie że lipiec to miesiąc w którym potrzeba nam wszystkim orzeźwienia :). Dzisiejsze ciasto to prosty biszkopt z pyszną kremową chmurką śmietankowo - agrestową najeżony porzeczkami. Świetnie sprawdzi się na popołudniowy deser z kawką :) Zapraszam! Na blaszkę: 40x25 cm Czas przygotowania: 5 godzin Składniki: Biszkopt: 4 jajka EKO Szklanka cukru 4 łyżki oleju rzepakowego szklanka(...)mąki tortowej łyżeczka proszku do pieczenia Chmurka: litr śmietany kremówki 30%tł 3/4 szklanki cukru pudru 2 galaretki agrestowe 0,5 litra wody Ok. 400-500g czarnych porzeczek Tabliczka gorzkiej czekolady Przygotowanie: 1/ Miksujemy składniki na biszkopta,przelewamy do blaszki wyłożonej masłem i bułką tartą (Możemy tutaj też dodać trochę porzeczek ale nie musimy). Pieczemy w termoobiegu w temp
Kuchnia PROzdrowotnarobi ogromne wrażenie, podobnie jak ciasto, które Wam dzisiaj zaprezentuję ;) Przygotowane "na gościnnych występach", wspólnie z kuzynem Kamilem :) Ciasto z kawałkami czekolady i ajerkoniakiem, masa śmietanowo - twarogowa z czarnymi porzeczkami, a na wierzchu owocowa frużelina. Pysznie! Lubię takie wspólne pieczenie, my z Kamilem już planujemy powtórkę ;) Polecam, równie dobrze smakuje z jagodami :) Składniki na ciasto: 120 g masła 2 jajka(...)Formę o wymiarach 24 x 36 cm wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut, wystudzić. Masa: 250 g czarnych porzeczek 6 łyżek ajerkoniaku 100 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 350 g twarogu 350 ml śmietany kremówki 8 łyżeczek żelatyny woda Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić na kilka minut
Domowa cukiernia EwyWitajcie! Dziś coś na słodko z ogromnie kwaśną czerwoną porzeczką i miętą. Maksymalne orzeźwienie połączymy z profilaktyką naszych zębów. Użyjemy odkwaszającego ksylitolu zamiast cukru i oleju kokosowego w wersji VIRGIN który doskonale chroni zęby. Świeżo zgotowane porzeczki z miętą zagęścimy pektynami a na górę położymy pyszną kokosową bitą śmietanę. Polecam! przez cały sezon porzeczkowy :) Dla 2 osób Czas przygotowania(...)godziny Składniki 2 garście czerwonych porzeczek obranych z kiści 5 łyżek cukru brzozowego łyżeczka oleju kokosowego VIRGIN 15 listków mięty Opakowanie konfitur-fix (bądź innego zawierającego pektyny) Herbatniki 150ml zimnej śmietany kremówki 30%tł Przygotowanie: 1/ Porzeczki wymieszane z odpowiednią porcją konfitur-fixu i ksylitolu (patrzymy na opakowanie ile dodać na konfiturę) gotujemy zalane wodą tylko by je zakryć
Kuchnia PROzdrowotnaPrzetrząsając internet w poszukiwaniu przepisów z wykorzystaniem czerwonych porzeczek natrafiłam na przepis na maślankowe ciasto. Przepis naprawdę warty polecenia! Słodkie ciasto z orzeźwiającymi porzeczkami jest naprawdę idealne na lato! Mniaaam! Maślankowe ciasto z porzeczkami Składniki: 2 i 3/4 szklanki mąki, szklanka cukru, szklanka maślanki, 3 jajka, 1/2 szklanki oleju, 3 łyżeczki proszku do pieczenia(...)czerwonej porzeczki, cukier puder. Wykonanie: Przez 5 minut jajka ubijamy z cukrem. Następnie dodajemy olej i maślankę i ucieramy jeszcze 3 minuty. Do masy dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy, posypujemy umytymi, osuszonymi i obranymi z gałązek porzeczkami. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około
paapilotkaaDziś stawiam na koktajl, zimny i mocno owocowy. Lato w pełni, termometr wariuje, a krzaczki porzeczek przepełnione są kolorem czerwonym. Porzeczki same w sobie nie są słodkie, a połączone z jagodami dają fajny posmak. Składniki: pół kubka jagód i czerwonych porzeczek garść świeżego szpinaku 400ml zimnego mleka łyżeczka miodu- opcjonalnie Przygotowanie : Jagody i porzeczki umyć zmiksować blenderem(...)jeśli nie chcemy czuć porzeczek wystarczy przetrzeć przez sitko. Garść szpinaku opłukać. Wszystko umieścić w blenderze i zmiksować do połączenia. Dosłodzić w razie potrzeby
Garnkowe fanaberie