Połączenie owoców i kremu na bazie serka mascarpone jest wręcz idealne. Tego typu ciasta są lekkie i nadają się do popołudniowej kawki w ciepłe dni. Dzisiaj użyłam porzeczek i borówek, po prostu pychota! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto z porzeczkami i mascarpone składniki: 250 g serka mascarpone pół szklanki cukru pudru 50 g miękkiego masła 1 galaretka truskawkowa opakowanie(...)czerwonej porzeczki garść borówek Spód: 150 g mąki 100 g zimnego masła 50 g cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto z porzeczkami i mascarpone wykonanie Masło kroimy nożem na drobne kawałki, zagniatamy razem z cukrem i mąką. Należy pamiętać, że ciasta kruchego nie należy zbyt długo wyrabiać, gdy masło zacznie się topić pod wpływem ciepłych rąk i po upieczeniu ciasto będzie
Delusional Trinektóry sprawi, że sernik dobrze się upiecze i będzie miał aksamitną strukturę. Składniki (na tortownicę o średnicy 18 cm): 100 g przecieru z żółtych owoców (np. moreli, nektarynek, białych porzeczek) 100 g przecieru z czerwonych owoców (np.malin, czerwonych porzeczek, wiśni) 100 g przecieru z ciemnych owoców (np. czarnych porzeczek, jeżyn, borówek amerykańskich, jagód) 750 g Twarogu Sernikowego z Mascarpone Président
Weekendy w domu i ogrodzieznacie Crème de cassis – likier z czarnych porzeczek produkowany w Burgundii? Jeśli nie, koniecznie go wypróbujcie. To element tradycji francuskiej, ale we Francji nie pije się go w stanie czystym, jest podstawą wielu koktajli, należących do grupy aperitifów, z których część jest nazywanych kir. Nazwa pochodzi od nazwiska Felixa Kira, który był merem Dijon w latach 1945-68. W latach(...)powojennych producenci likierów walczyli o przetrwanie ich produktu. Felix Kir, jako mer, każdego gościa częstował koktajlem z białego wina i likieru z czarnych porzeczek. Ten prosty zabieg marketingowy pozwolił przetrwać lokalnym producentom. Do dziś Crème de cassis jest bardzo znanym i lubianym trunkiem, dlatego warto go zrobić. Ja przygotowałam go już rok temu, korzystając z przepisu z kwestii smaku
W mojej kuchniCiasto z rabarbarem i porzeczkami to mega szybki pomysł na słodki dodatek do popołudniowej kawy. Jego ogromną zaletą jest to, że przygotowuje się je bardzo szybko, a dodatkowo sam proces nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Dodatkowo, kruche ciasta to słodkość, którą lubią praktycznie wszyscy, dlatego śmiało możemy je przygotować dla niespodziewanych gości Ciasto z rabarbarem i porzeczkami Składniki(...)mąki orkiszowej pełnoziarnistej 30 g mąki ziemniaczanej 80 g masła 70 g płynnego miodu 1/2 łyżeczki soli 2-3 łyżki zimnej wody 5 łyżek domowego dżemu z czarnej porzeczki (możesz użyć także tych kupnych) 3 łodygi rabarbaru łyżka mąki ziemniaczanej cukier puder do posypania olej kokosowy do wysmarowania formy Do miski przesiej mąkę ryżową, orkiszową i ziemniaczaną. Dodaj szczyptę soli
365 dni dookoła kuchniIdealny dla dzieci, na kanapki, do naleśników czy jako podkład do ciast. Dżem łatwo smaruje się, pachnie i prezentuje się wyśmienicie. Dżem porzeczkowo cytrynowy babcinym sposobem czerwone porzeczki 3 l. cytryna 1 duża szt. lub 2 małe cukier 1,3 kg. Z porzeczek usuwamy łodyżki. Dokładnie je myjemy i przebieramy. Umieszczamy w dużym garze. Gotujemy(...)małym ogniu co jakiś czas mieszając, aby nie przypaliły się. Gdy porzeczki puszczą soki wsypujemy cukier. Dobrze mieszamy i dalej gotujemy ok. 1.5 godziny , często mieszając. Odstawiamy. Następnego dnia ponownie gotujemy ok 1. 5 godziny, często mieszając. Trzeciego dnia, zanim porzeczki zaczniemy gotować miksujemy je blenderem i wstawiamy na gaz. Cytrynę myjemy i sparzamy wodą. Ścieramy skórkę ( tylko żółtą
Kuchnia PaulettesDomowy dżem porzeczkowy to super pomysł na wykorzystanie kwaśnych porzeczek w szczycie sezonu owocowego. Dżem z czerwonej porzeczki jest bardzo prosty do zrobienia. Potrzebujesz jedynie świeże owoce i cukier. Z porzeczek polecam też upiec pyszny sernik na kruchym spodzie z porzeczkami , albo zrobić naturalne lody porzeczkowe
AniaGotuje.plWłaśnie ją rozrobiłam, ale mam jeszcze z poprzednich lat. Delikatna wódeczka o smaku wiśniowym i z lekkim aromatem z czarnej porzeczki. Kupiłam wiśnie żeby zrobić w słoiczkach bez pestek i moją nalewkę. Teraz jest właśnie dobry czas. Trzeba to zrobić właśnie teraz żeby można było kupić wiśnie i zdobyć liście z czarnej porzeczki. Wykonanie – wiśnie umyć, połowę wiśni wypestkować(...)Pestki wrzucić do słoika razem z wiśniami. Liście czarnej porzeczki umyć i odcisnąć wodę. Wszystko włożyć do słoika i zalać ginem. Dodać cukier i wymieszać. Zamknąć słoik i odstawić w nienasłonecznione miejsce na 1,5 miesiąca. Co jakiś czas zamieszać. Następnie zlać całą nalewkę przez sitko i rozlać do butelek. Zostawić jeszcze na miesiąc. Po dwóch i pół miesiącach już
Kuchnia PokoleńDrożdżowe ciasto maślane i domowy dżem z czarnej porzeczki - idealne połączenie! Dzisiejszy mój wypiek przygotowywałam w ramach fejsbukowej akcji organizowanej przez Ciasto na niedzielę . Wyjątkowo się przy tej zabawie z innymi uczestnikami tuliłam i ściskałam, bo piekliśmy Bułeczki przytulone ! :) Wybór pomysłów i przepisów mógł tu być przeróżny - zarówno na słodko, jak i na wytrawno; z nadzieniem, lub bez; z ciasta(...)pożywne pieczywko na śniadanie. Ale najważniejsze - musiały być w blasze ciasno do siebie przytulone! :) Postawiłam na lekką słodycz drożdżowego ciasta maślanego i kwaskowate nadzienie z domowego dżemu z czarnej porzeczki . Wyborne wyszło to połączenie! Ale zresztą oceńcie sami :) Składniki na 12 bułeczek na blachę o wymiarach LxW 30x20cm lub lekko większą : ROZCZYN: 45g drożdży świeżych 50g masła 240 ml mleka
Grunt to przepis!Jak to jest, że na blogu mam lunchbox #4 a nie ma #3?:) Ze zwykłego gapiostwa ;P Ale już to nadrabiam. Żałuję, że chowałam przed
Czerwona PorzeczkaDla niektórych babka ziemniaczana to wspomnienie z dzieciństwa. W moim domu rodzinnym nigdy się takiego dania nie przygotowywało, ale u mojego męża owszem :) Przypomnieliśmy sobie
Czerwona PorzeczkaJeśli jeszcze nie macie pomysłu na prezent handmade, to możecie nastawić szybką nalewkę, która nieziemsko pachnie pomarańczami, cynamonem i goździkami- jeszcze zdążycie do świąt! :) Polecam :) Składniki
Czerwona PorzeczkaDziś dla odmiany coś wege ;) Zdziwiło mnie jak zaskakująco inny i ciekawy smak ma kalafior pieczony. Zachęcam Was do spróbowania. Nie uprzedzajcie się do dań wegańskich
Czerwona PorzeczkaMacie jeszcze porzeczki? jeśli tak to koniecznie upieczcie te drożdżówki! są naprawdę pyszne! Polecam ... Składniki; 50 dag mąki pszennej 15 g świeżych drożdży ok 1 szkl. mleka 2 jajka 3 łyżki cukru 10 dag masła Nadzienie; ok. 40 dag czerwonych porzeczek cukier mąka ziemniaczana Dodatkowo; 1 jajko do posmarowania bułeczek Kruszonka; 2 łyżki cukru 2 łyżki masła 2 łyżki(...)także rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli jest potrzeba dolewamy więcej mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Porzeczki odrywamy z kiści, myjemy i odsączamy z wody na sitku. Ciasto dzielimy na porcje. Formujemy okrągłe bułeczki, Na środku każdej robimy wgłębienie, najlepiej szklanka. Stawiamy ją na bułeczce i dociskamy
Radość kipiąca uśmiechem.