Eton Mess to angielski deser, w swojej klasycznej wersji łączy bitą śmietanę, truskawki i pokruszone bezy. Ja do przygotowania mojego „kuchennego bałaganu” wykorzystałam oprócz truskawek inne owoce sezonowe: czerwone porzeczki i jagody, a bezy mają u mnie kawowy smak. Latem nie ma lepszego deseru niż eton mess. Proporcje w tym deserze nie są najważniejsze, ja wymieszałam według moich preferencji smakowych(...)cukru, gdyż nie przepadam za słodką śmietaną, słodycz w tym deserze pochodzi od kawowych bez, ale Wy przygotujcie Eton mess tak jak Wam w duszy gra. Polecam Składniki: truskawki, porzeczki, jagody 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego 300 ml śmietany kremówki 30% bezy kawowe Płuczemy czerwone porzeczki i jagody na durszlaku. Umyte truskawki bez szypułek kroimy w ćwiartki. Kilka sztuk odkładamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMusiałam zużyć paczkę porzeczek, dlatego upiekłam ciasto - babkę, do którego przymierzałam się już od dłuższego czasu. Ciasto prócz czerwonych porzeczek zawiera mak i suszone kwiaty lawendy. Dzięki tym wszystkim dodatkom ciasto ma wyjątkowy smak i wygląd... Inspiracja Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki oleju rzepakowego, szklanka cukru, 4 jajka, łyżka cukru waniliowego(...)łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki suszonych kwiatów lawendy Skworcu , 3 łyżki maku, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, 200g czerwonych porzeczek, 2 łyżki cukru pudru. Wykonanie Jajka ubić z cukrami na puszystą masę. Stale ubijając powoli wlewać olej. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać imbir, mak i lawendę. Wymieszać i stopniowo dodawać
Z miłości do słodkościPuszysty sernik bez pieczenia, w którym smak orzeźwiających porzeczek świetnie komponuje się z delikatną, słodką masą czekoladowo-waniliową ułożoną na chrupiącym ciasteczkowym spodzie. Składniki: Spód: 200g ciastek maszynkowych 170g kremu czekoladowego Masa czekoladowa: 2 opakowania serka czekoladowego 3 łyżeczki cukru pudru 150g śmietany 30% 45ml mleka 3 łyżeczki żelatyny Masa waniliowa: 350g serka homogenizowanego waniliowego 3 łyżeczki cukru pudru 150g(...)śmietany 30% 45ml mleka 3 łyżeczki żelatyny Wierzch: 350g czerwonych porzeczek (mogą być mrożone) 1 galaretka o smaku owoców leśnych 250ml wrzątku Wykonanie: 1. Spód: ciastka zmiksować do postaci piasku, dodać krem czekoladowy, całość dokładnie wymieszać i wyłożyć spód prostokątnej tortownicy o wymiarach 39 cm x 10 cm . Wstawić do lodówki. 2. Masa czekoladowa: Żelatynę zalać połową ilości mleka żeby
Szalona Kuchnia Ewelinymożecie dodać jakie macie. U mnie akurat te się jeszcze ostały w zamrażalniku. 1/2 szklanki kaszy jaglanej 2,5 szklanki mleka migdałowego 10 dkg wiśni mrożonych 10 dkg czarnej porzeczki mrożonej 1 pomarańczo 1 kawałek mango czekolada gorzka wegańska Kaszę jaglaną zalewam zimną wodą i odstawiam na noc najlepiej. Jeżeli zależy nam na czasie płuczę ją na sicie zimną wodą(...)wlewam resztę mleka i zagotowuję. Zdejmuję z ognia i ciepłą miksuję blenderem. Kaszę dzielę na cztery części. Do jednej dodaję wiśnie odmrożone i miksuję blenderem, do drugiej dodaję czarną porzeczkę. Pomarańczo odfiletowuję, i miksuję z kawałkiem mango i trzecią częścią kaszy. Na dno szklanek wykładam budyń wiśniowy, na nim budyń naturalny, posypuję go startą czekoladą. Następnie warstwa budyniu z czarnej
wesoła kuchniaDziś zapraszam na lekki i orzeźwiający dzięki czarnej porzeczce mus z białej czekolady podany z owocami. Ja użyłam dżem z czarnej, ale możecie wykorzystać takie owoce jakie lubicie – poza sezonem owocowym tak jak teraz możecie też użyć owoców z puszki lub mrożonych. Jako że lato przed nami, to najlepiej już teraz zaopatrzyć się w extra przepis by móc później drylować(...)składników otrzymamy 3 szklanki 250 ml. Składniki: 200 g białej czekolady 3 łyżki cukru pudru 500 ml śmietanki kremowej 30% dodatkowo: 100 gram gorzkiej czekolady dżem z czarnej porzeczki lub latem świeże owoce likier Sheridan's opcjonalnie kakao opcjonalnie lub puder z suszonych owoców Przygotowanie: Czekoladę roztapiamy na parze wodnej. Roztopioną, przestudzoną czekoladę mieszamy z 3 łyżkami śmietanki
Życie zaczyna się w kuchniPodstawowa różnica między sokiem owocowym a koktajlem dotyczy błonnika. Jeżeli zależy nam na napoju treściwym, bogatym w błonnik stawiamy na koktajl. Czarne porzeczki to owoce, które zawierają duże ilości witamin, szczególnie C i PP. Korzystnie wpływają na procesy przemiany materii i zwiększają odporność organizmu. W połączeniu z bananem, jogurtem, wodą kokosową otrzymamy przepyszny i zdrowy napój, który z powodzeniem zastąpi(...)jeden z posiłków, np. drugie śniadanie. Składniki 150 ml jogurtu naturalnego 2 daktyle bez pestki 150 g czarnych porzeczek (świeżych lub mrożonych) 1 dojrzały banan kilka listków mięty garść kostek lodu 200 ml wody kokosowej Wykonanie Banana obieramy ze skórki, wkładamy do blendera, dodajemy, odszypułkowane porzeczki, jogurt, daktyle, mięte i kostki lodu. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy wodę kokosową
Tajemnice SmakuUważam, że ciasteczek nie może zabraknąć na świątecznym stole, a już tak pysznych cynamonowych to już na pewno. Ciasteczka wzbogaciłam kandyzowanymi owocami, aronią i porzeczką czarną, które otrzymałam od HELIO w ramach świątecznej współpracy. Proste i szybkie w wykonaniu. Cudownie pachnące. Można je zapakować jako słodki prezent. Polecam takie ciasteczka. Upieczcie. Słodkich wypieków Wam życzę :) Potrzebujemy Na ciasto(...)margaryny 1 jajko 1 cukier waniliowy 1 kopiasta łyżeczka mielonego cynamonu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 5 dag aronii kandyzowanej HELIO 5 dag czarnej porzeczki kandyzowanej HELIO mąka pszenna do podsypania stolnicy Wykonanie pysznych ciasteczek: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy je na dwie części. W jedną część wgniatamy aronię, a drugą porzeczkę czarną
Izabelawkuchnipyszna nalewka z owoców czarnej porzeczki pochodzi z Kresów Wschodnich. To właśnie tam czarna porzeczka nazywana była smorodiną. Z domową nalewką jest tak, że przepis na jej wykonanie jak i proporcje każdy ma dopasowane do własnego smaku i upodobań. Ja zmieszałam (jak w większości nalewek, które robię) wódkę 40% ze spirytusem. Smorodinówka jest bardzo aromatyczną nalewką. Czujemy(...)niej wyraźnie owoce czarnej porzeczki, które ... nota bene uwielbiam 😍 Składniki: 750 ml wódki czystej 40% 200 ml spirytusu 1 kg czarnej porzeczki 350g cukru laska wanilii Wykonanie: Owoce myjemy i oczyszczamy z ogonków i szypułek. Zalewamy je spirytusem i wódką (w dowolnej proporcji) i odstawiamy na 3-5 tygodni. Po tym czasie zlewamy nalew (czyli sok+alkohol
Walijskie PichcenieKruche kakaowe ciasto, masa kokosowa i do tego czerwone porzeczki, które dają lekko kwaskowaty efekt. Można wykorzystać także inne owoce. Składniki: (forma 25x35) Ciasto: 3 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru pudru 5 żółtek 250 g margaryny 2 łyżki kakao 1 łyżka śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 budyń czekoladowy Masa kokosowa: 5 białek(...)szklanki cukru 150 g wiórków kokosowych 1 budyń śmietankowy 3 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek kwaśnej śmietany 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: około 500 g czerwonej porzeczki Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy je na dwie części. Formę wykładamy papierem do pieczenia, dno wykładamy jedną częścią ciasta i nakłuwamy widelcem, a drugą włożyć do zamrażalnika. Białka na masę
talerz przyjemnościPołączenie owoców i kremu na bazie serka mascarpone jest wręcz idealne. Tego typu ciasta są lekkie i nadają się do popołudniowej kawki w ciepłe dni. Dzisiaj użyłam porzeczek i borówek, po prostu pychota! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto z porzeczkami i mascarpone składniki: 250 g serka mascarpone pół szklanki cukru pudru 50 g miękkiego masła 1 galaretka truskawkowa opakowanie(...)czerwonej porzeczki garść borówek Spód: 150 g mąki 100 g zimnego masła 50 g cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto z porzeczkami i mascarpone wykonanie Masło kroimy nożem na drobne kawałki, zagniatamy razem z cukrem i mąką. Należy pamiętać, że ciasta kruchego nie należy zbyt długo wyrabiać, gdy masło zacznie się topić pod wpływem ciepłych rąk i po upieczeniu ciasto będzie
Delusional Trinektóry sprawi, że sernik dobrze się upiecze i będzie miał aksamitną strukturę. Składniki (na tortownicę o średnicy 18 cm): 100 g przecieru z żółtych owoców (np. moreli, nektarynek, białych porzeczek) 100 g przecieru z czerwonych owoców (np.malin, czerwonych porzeczek, wiśni) 100 g przecieru z ciemnych owoców (np. czarnych porzeczek, jeżyn, borówek amerykańskich, jagód) 750 g Twarogu Sernikowego z Mascarpone Président
Weekendy w domu i ogrodzieznacie Crème de cassis – likier z czarnych porzeczek produkowany w Burgundii? Jeśli nie, koniecznie go wypróbujcie. To element tradycji francuskiej, ale we Francji nie pije się go w stanie czystym, jest podstawą wielu koktajli, należących do grupy aperitifów, z których część jest nazywanych kir. Nazwa pochodzi od nazwiska Felixa Kira, który był merem Dijon w latach 1945-68. W latach(...)powojennych producenci likierów walczyli o przetrwanie ich produktu. Felix Kir, jako mer, każdego gościa częstował koktajlem z białego wina i likieru z czarnych porzeczek. Ten prosty zabieg marketingowy pozwolił przetrwać lokalnym producentom. Do dziś Crème de cassis jest bardzo znanym i lubianym trunkiem, dlatego warto go zrobić. Ja przygotowałam go już rok temu, korzystając z przepisu z kwestii smaku
W mojej kuchniCiasto z rabarbarem i porzeczkami to mega szybki pomysł na słodki dodatek do popołudniowej kawy. Jego ogromną zaletą jest to, że przygotowuje się je bardzo szybko, a dodatkowo sam proces nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Dodatkowo, kruche ciasta to słodkość, którą lubią praktycznie wszyscy, dlatego śmiało możemy je przygotować dla niespodziewanych gości Ciasto z rabarbarem i porzeczkami Składniki(...)mąki orkiszowej pełnoziarnistej 30 g mąki ziemniaczanej 80 g masła 70 g płynnego miodu 1/2 łyżeczki soli 2-3 łyżki zimnej wody 5 łyżek domowego dżemu z czarnej porzeczki (możesz użyć także tych kupnych) 3 łodygi rabarbaru łyżka mąki ziemniaczanej cukier puder do posypania olej kokosowy do wysmarowania formy Do miski przesiej mąkę ryżową, orkiszową i ziemniaczaną. Dodaj szczyptę soli
365 dni dookoła kuchniIdealny dla dzieci, na kanapki, do naleśników czy jako podkład do ciast. Dżem łatwo smaruje się, pachnie i prezentuje się wyśmienicie. Dżem porzeczkowo cytrynowy babcinym sposobem czerwone porzeczki 3 l. cytryna 1 duża szt. lub 2 małe cukier 1,3 kg. Z porzeczek usuwamy łodyżki. Dokładnie je myjemy i przebieramy. Umieszczamy w dużym garze. Gotujemy(...)małym ogniu co jakiś czas mieszając, aby nie przypaliły się. Gdy porzeczki puszczą soki wsypujemy cukier. Dobrze mieszamy i dalej gotujemy ok. 1.5 godziny , często mieszając. Odstawiamy. Następnego dnia ponownie gotujemy ok 1. 5 godziny, często mieszając. Trzeciego dnia, zanim porzeczki zaczniemy gotować miksujemy je blenderem i wstawiamy na gaz. Cytrynę myjemy i sparzamy wodą. Ścieramy skórkę ( tylko żółtą
Kuchnia Paulettes