Czarna porzeczka to chyba najbardziej wdzięczny owoc z jakiego można robić przetwory. Posiada niezwykłą moc samoistnego żelowania się ;) Ta niesamowita moc to pektyny, które znajdują się w niej w kosmicznej ilości. Czarna porzeczka to owoc niezwykły, ma bardzo dużo zastosowań w medycynie. Zawiera ogromne ilości witaminy C. Garść jej owoców zaspokaja 258% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę! Można brać śmiało(...)zamiast tabletek. Poza tym bogate są w potas, wapń, fosfor. Po więcej informacji, o których być może ktoś chce wiedzieć odsyłam TUTAJ . Potrzebujemy: 1 kg czarnej porzeczki 250 g cukru Czarną porzeczkę gotujemy wraz z cukrem cały czas mieszając. Ja konfitury przygotowuję bardzo szybko, dzięki temu w takim dżemie pozostają jeszcze całe owoce. Co moim zdaniem jest pożądane. Moje
MamaOskarkaCzarna porzeczka to chyba najbardziej wdzięczny owoc z jakiego można robić przetwory. Posiada niezwykłą moc samoistnego żelowania się ;) Ta niesamowita moc to pektyny, które znajdują się w niej w kosmicznej ilości. Czarna porzeczka to owoc niezwykły, ma bardzo dużo zastosowań w medycynie. Zawiera ogromne ilości witaminy C. Garść jej owoców zaspokaja 258% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę! Można brać śmiało(...)zamiast tabletek. Poza tym bogate są w potas, wapń, fosfor. Po więcej informacji, o których być może ktoś chce wiedzieć odsyłam TUTAJ . Potrzebujemy: 1 kg czarnej porzeczki 250 g daktyli, ja użyłam daktyli suszonych z GR Pliczko Czarną porzeczkę gotujemy wraz z daktylami cały czas mieszając. Ja konfitury przygotowuję bardzo szybko, dzięki temu w takim dżemie pozostają jeszcze
MamaOskarkaCzarna porzeczka to chyba najbardziej wdzięczny owoc z jakiego można robić przetwory. Posiada niezwykłą moc samoistnego żelowania się ;) Ta niesamowita moc to pektyny, które znajdują się w niej w kosmicznej ilości. Czarna porzeczka to owoc niezwykły, ma bardzo dużo zastosowań w medycynie. Zawiera ogromne ilości witaminy C. Garść jej owoców zaspokaja 258% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę! Można brać śmiało(...)zamiast tabletek. Poza tym bogate są w potas, wapń, fosfor. Po więcej informacji, o których być może ktoś chce wiedzieć odsyłam TUTAJ . Potrzebujemy: 1 kg czarnej porzeczki 300 g syropu czekoladowego Czarną porzeczkę gotujemy wraz z syropem czekoladowym cały czas mieszając. Ja konfitury przygotowuję bardzo szybko, dzięki temu w takim dżemie pozostają jeszcze całe owoce. Co moim zdaniem
MamaOskarkaPróbowaliście kiedyś dżemu z truskawek i czerwonych porzeczek? To jeden z moich ulubionych. Przyrządzany według starej receptury polegającej na łączeniu owoców z dużą zawartością pektyn (czyli np. kwaśne jabłka, porzeczki, agrest żurawina) z tymi, które pektyn mają mniej (np. truskawki, jagody, maliny, morele). Pektyny występują głównie w skórce i nasionach owoców, a także niektórych warzyw. Gdy połączą się z cukrem(...)kwaśną substancją (np.sok cytrynowy, ocet) tworzą żelowatą strukturę dżemu. Dzięki temu dżem jest szybciej gotowy niż z samych truskawek. Składniki na 3-4 słoiczki: 1 kg truskawek 1 kg porzeczek 400 g cukru lub więcej według smaku 2 łyżki soku z cytryny Owoce umyć, osączyć. Truskawki odszypułkować, porzeczki oddzielić od gałązek. Przełożyć do garnka, zasypać cukrem. Dodać sok cytrynowy, wymieszać
Pełny talerzsezonowych owoców. Zwłaszcza, jeżeli mamy możliwość zerwania ich z własnego ogródka - stąd dzisiaj w przepisie bomba witaminowa z witaminą C na czele - a to za sprawą czerwonych i czarnych porzeczek oraz agrestu! Do tego słodziutkie mango (na które w lecie też często są promocje) i prawie gotowe! :) Mango, zwane w Indiach owocem bogów ma wiele właściwości zdrowotnych, zawiera nie tylko(...)mają działanie antyoksydacyjne - hamują rozwój i powstawanie szkodliwych wolnych rodników w organizmie. Warto więc wdrożyć do swojej diety różne owoce, które są bogatym źródłem polifenoli! Mus z mango i porzeczek Przepis na ok. 750 ml Potrzebujemy: - 1 dojrzale mango - 1 dojrzały banan - 1 jabłko - 1 garść agrestu, czarnych i czerwonych porzeczek - odrobina wody Przygotowanie: 1. Mango obieramy i kroimy
Bananowe PoleCzerwone porzeczki to owoce z natury bardzo kwaśne, nie leżą w guście każdego. Ja natomiast namawiam do jedzenia ich pod każdą postacią, gdyż są dla nas bardzo dobre pod względem zdrowotnym, jak i dodają nam urody. :) Moje drogie Panie, czerwone porzeczki są nawet zbawienne przy naszych comiesięcznych męczarniach! Łagodzą bóle menstruacyjne,ha! :) Zawierają witaminę C, PP, żelazo, wapń, magnez, fosfor(...)garbniki oraz pektyny, dzięki którym kontrolują poziom cukru i cholesterolu we krwi. Jedzmy na zdrowie! Moje konfitury są ekspresowe, nie natrudzisz się przy ich wykonywaniu. Potrzebujemy: 1 kg czerwonych porzeczek 250 g daktyli, u mnie daktyle bez pestek z Gospodarstwa Rolnego Pliczko Daktyle 15 minut przed przygotowywaniem dżemu zalewamy wrzątkiem. Po 15 minutach odlewamy nadmiar wody. Do garnka wrzucamy wszystkie
MamaOskarkaKruche ciasto w połączeniu z puszystą budyniową pianką na bazie białek oraz kwaśnymi czerwonymi porzeczkami to połączenie idealne. Wszystkie smaki bardzo dobrze ze sobą współgrają i całość komponuje się znakomicie. Mamy sezon na czerwone porzeczki, dlatego nie pozostaje mi nic innego jak zacząć Was nimi kusić. To moje pierwsze karty z nimi związane, wyczekujcie kolejnych ;) Potrzebujemy: Kruche ciasto z przepisu(...)LINK Pianka: 5 białek 1 szklanka cukru 1 op cukru waniliowego 2 budynie waniliowe 1/2 szklanki oleju słonecznikowego, ja użyłam zimnotłoczonego oleju od Oleofarm Ponadto: 500 g owoców czerwonej porzeczki, obranych i umytych Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie cały czas ubijając dodajemy po łyżce cukrów i miksujemy, aż piana zrobi się błyszcząca, a cukier całkowicie się rozpuści. Dalej
MamaOskarkaSezon na truskawki nadal trwa, a do tego na moich krzaczkach zaczerwieniły się również czerwone porzeczki. Nie pozostaje mi więc nic innego jak zrobić tartę truskawkowo-porzeczkową. Wykorzystałam tutaj maksymalną ilość owoców, ale spowodowało to również, że tarta jest dosyć mokra (po jej ukrojeniu wycieka sok z porzeczek). Mi to osobiście nie przeszkadza, ale jeżeli chcecie tego uniknąć, to należy(...)zmniejszyć ilość porzeczek. SKŁADNIKI Na ciasto kruche 270 g mąki tortowej 130 g masła 65 g cukru 3 żółtka szczypta soli 1 łyżka zimnej wody Na nadzienie 400 g czerwonej porzeczki 350 g truskawek 3 białka + szczypta soli 125 g cukru WYKONANIE Masło pokroić nożem na mniejsze kawałki. Do miski lub na stolnicę wsypać mąkę, dodać masło, żółtka
Passions hobbies lifeZamykam lato w słoiki :) Zwykle robię dżemy jedno owocowe, ale w tym roku postanowiłam trochę zaszaleć :). Z połączenia czerwonych porzeczek, truskawek i malin wyszedł bardzo smaczny dżem. Polecam :) Przyznam, że w tym roku pierwszy raz robiłam dżemy z użyciem pektyny . Plusy: oszczędność czasu, bo dżem przygotowuje się błyskawicznie; nie jest rozgotowany, jak po tradycyjnym, długotrwałym gotowaniu; zachowuje intensywny kolor owoców(...)owoców. Proponuję zmniejszyć tę ilość z dwóch powodów: 1. Konsystencja dżemu nie będzie zbyt gęsta; 2. Niektóre owoce same w sobie mają wysoką zawartość pektyny, np: porzeczki, agrest, śliwki, kwaśne jabłka, cytrusy, żurawina czy pigwa. Ważne, aby wybierać owoce niezbyt dojrzałe (większa zawartość pektyny znajduje się w owocach niedojrzałych niż dojrzałych. Wraz z ich dojrzewaniem pektyna się rozkłada, dlatego owoce
Domowa Cookierenka Agiporzeczkami nie przepadam, bo za kwaśne, ale te lody mogę jeść łyżkami :) Mega pyszne. Polecam. Składniki (na ok. 850-900 ml): 340 g jogurtu bałkańskiego 100 ml schłodzonej śmietany kremówki 250 g czerwonych porzeczek 2 łyżki Crème de cassis - likieru z czarnej porzeczki (opcjonalnie) 100 g cukru pudru 2 żółtka Przygotowanie: 1. Porzeczki odszypułkować i umyć. Przełożyć do naczynia
Domowa Cookierenka Agidzieciństwie. Dzieci nie do końca jeszcze zdominowane przez komputery. I naprawdę z pasją szukające tego skarbu...:) To ciasto zauroczyło mnie swoją prostotą a przede wszytskim smakiem. Połączenie czerwonych porzeczek i kokosu w towarzystwie bezy to istny poemat :) Cóż więcej mogę dodać? Gorąco polecam ten wypiek :) Źródło: zmodyfikowany przepis z Gotuj krok po kroku , nr 5/2014 Składniki na małą blaszkę(...)cukru pudru 3 jajka 6 łyżek mleka 150 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 budyń waniliowy 150 g cukru 50 g wiórków kokosowych 450 g czerwonych porzeczek Żółtka oddzielić od białek. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę i dodawać stopniowo po jednym żółtku. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz budyniem i wlać mleko
My simple kitchentrasę biegową. Dobra na przemyślenia. Na całą głowę przemyśleń. Szkoda tylko, że ów spacer trwał tak krótko... To już ostatni dzwonek aby przygotować jeszcze coś z czerwonymi porzeczkami (no chyba, że macie zapasy w zamrażalniku). Te kwaskowate owoce doskonale komponują się z pełnoziarnistymi wypiekami, stąd dzisiaj ciasto na bazie tej mąki. Oczywiście można użyć zwykłej mąki pszennej, ciasto również wyjdzie(...)szklanki mąki pełnoziarnistej 3/4 szklanki cukru 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 1 szklanka kefiru 1/2 szklanki oleju kilka krople aromatu waniliowego 40 dag czerwonych porzeczek Kruszonka: * 2 łyżki masła 3 łyżki cukru 5 łyżek mąki *składniki podałam "na oko", zawsze dosypuję tyle składników by kruszonka miała plastyczną formę. Porzeczki myjemy i obieramy. Składniki na kruszonkę łączymy
My simple kitchenprzygotowania. Nie trzeba nic ubijać ani miksować (nawet nie można, bo nie wyjdzie!), wystarczy wszystko wymieszać i już Jest puszyste, lekko wilgotne i pyszne. Zrobiłam je z czarną porzeczką, bo była pod ręką (zamrożona ), ale można użyć innych, ulubionych i świeżych owoców. Jeśli upieczecie ciasto z czarną porzeczką, obficie posypcie cukrem pudrem. Polecam. Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki(...)szklanka cukru 400 g jogurtu naturalnego (gęstego) 3 duże jajka 3/4 szklanki ojeju rzepakowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej około 600 g czarnych porzeczek Przygotowanie: Do miski wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Dodać jajka, olej, jogurt i cukier. Wszystko wymieszać, tylko do połączenia składników (nie dłużej!). Blaszkę do pieczenia o wymiarach około
Oryginalny smakBardzo lubię porzeczki. Kiedy jeszcze mieliśmy drzewka na działce zbierałam do miseczki, zasypywałam cukrem i jadłam ogrzewając twarz w słońcu. Jakie to było dobre! Teraz porzeczki dodatkowo lubię w lodach i domowym kisielu. Pyszności. Zapraszam Was dzisiaj na pyszne lody. Na bazie serka mascarpone, śmietany kremówki i owoców. Bardzo proste, szybkie i pyszne. Składniki: 300 g czarnych porzeczek(...)szklanki cukru, 275 ml śmietanki kremówki, 140 g serka mascarpone Czarne porzeczki umyć, wrzucić do rondelka, zasypać cukrem i wstawić na średni ogień. Gotować ok. 10 minut, aż owoce będą się rozpadać, a cukier rozpuści. Po tym czasie ściągnąć z ognia i przetrzeć przez sito. Dokładnie wystudzić i schłodzić w lodówce. Wystudzone owoce wymieszać z serkiem mascarpone, następnie dodać
Plate of JoyCzarne porzeczki są wspaniałymi owocami. Można z nich zrobić konfiturę, sok, kisiel czy chociażby mufinki . Świetnie nadają się również na domowe lody. W zależności jakie lody lubimy mogą one być albo bardzo słodkie albo bardziej lub mniej kwaśne. Domowe lody są pyszne i może nie aż tak dietetyczne jak niedawno umieszczone tu lody z wiśni ale cóż mama też człowiek(...)coś pysznego jej też się należy. Składniki: 3 szklanki czarnej porzeczki 200 g śmietanki 30% 200 g jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru pudru (lub więcej) Wykonanie: Porzeczki umyć, oczyścić i zmiksować blenderem. Śmietanę ubić, dodać jogurt i ubijać jeszcze przez chwilę. Dodać zmiksowane porzeczki i wymieszać, dodać cukier według własnego uznania i całość jeszcze raz wymieszać. Tak przygotowaną masę przełożyć
Mama Gotuje