Porzeczki w porównaniu do zeszłego roku słabo mi obrodziły, marne 3 kg zebrałam. W sumie dla mnie dobrze, bo nie cierpię zbierać tego typu owoców, zrywanie wiśni ww porównaniu do porzeczek to wręcz dla mnie przyjemność. Dżemy porobiłam (będą nawet dwa przepisy), ale coś tam zostało, a rodzinka poprzednie ciasto wciągnęła na raz, więc była taaaka miła i zrobiłam takie(...)Miks konsystencji kremowej, chrupkiej i soczystej oraz i słodko-kwaśnego smaku sprawia, że z każdym kęsem czujesz błogość, do tego ciasto niebywale cieszy oczy. Czegóż chcieć więcej… ps. Porzeczki można zastąpić jagodami czy też jeżynami. Składniki (na małą blaszkę 20×25 cm, więc na standardowej wielkości podwoić składniki): 120 g wiórków kokosowych 100 g cukru 100 g mąki
greenscarfOwoce doskonale podkreślają delikatny smak mięsa z kurczaka. Warto wykorzystywać te sezonowe, które aktualnie mamy w ogródku lub są łatwo dostępne w sklepach czy na targu. Ja postanowiłam połączyć porzeczki z jabłkiem. Porzeczki mają lekko kwaskowy smak, który łagodzi słodkie jabłko. Mięso wyszło soczyste i aromatyczne. Składniki: 2 filety z kurczaka (ok. 500 g) 5 gałązek świeżego lubczyku jabłka porzeczki(...)czerwone porzeczki czarne sól, pieprz, majeranek Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić na mniejsze fileciki. Na spodzie naczynia żaroodpornego ułożyć całe gałązki lubczyku, a na to równomiernie poukładać kawałeczki kurczaka. Przyprawić, i ułożyć na wierzchu oczyszczone owoce (jabłka pokroić w ćwiartki, a jeśli są małe to wystarczy je wydrążyć). Naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30 minut
Dobra karmaSernik gotowany o dwóch smakach – śmietankowym i czekoladowym. Przełożony herbatnikami, więc nie wymaga pieczenia. Na wierzchu znajduje się krem z czerwonych porzeczek, który wnosi owocowy i lekko kwaskowaty smak. SERNIK GOTOWANY: 1 kg twarogu zmielonego (wiaderko) 1/2 szklanki cukru 200 g masła 1/2 szklanki mleka 4 jajka 1 budyń czekoladowy 1 łyżka kakao 1 budyń śmietankowy KREM PORZECZKOWY(...)porzeczki czerwonej 1/3 szklanki cukru 1 łyżka żelatyny 2 łyżki wody 1 szklanka śmietanki kremówki 30% DODATKOWO: bezy ok 200 g herbatników Formę o wymiarach 21 x 25 cm wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia, tak aby wystawał ponad boki. Gotowy sernik będzie łatwiej wyjąć z formy. Na dnie ułożyć warstwę herbatników. U mnie były to herbatniki z nadzieniem
https:KKuchniaMniamCiasto typowo jak na muffinki - wrzucamy wszystko do jednej miski i mieszamy. I po godzinie mamy pyszne, wilgotne i sprężyste ciasto. Na wierzch co kto woli - u mnie miks porzeczek - Wy możecie dorzucić maliny, jagody, agrest... co jest akurat pod ręką. Tortownica 26 cm Składniki: 25 dag mąki 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 1 szklanka kefiru 1 jajko(...)opakowania cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 dag porzeczek (czarnych, czerwonych, żółtych) Kruszonka: ja wykorzystałam kruszonkę, którą kiedyś zamroziłam, bo sporo mi jej zostało. Jeśli jednak nie macie takiej pod ręką, możecie ją szybko przygotować, np z tego przepisu ( klik ) a nadmiar tak jak ja zamrozić, i zostawić na następny raz. Porzeczki umyć i obrać z szypułek
My simple kitchenDziś na deser proponuję pyszne ciasto z truskawkami i czerwonymi porzeczkami. Słodki smak truskawek przeplatający się z orzeźwiającą porzeczką to idealna propozycja na lato. Mniam! Składniki: 2 i 3/4 szklanki mąki, szklanka cukru, szklanka maślanki, 3 jajka, 1/2 szklanki oleju, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 2 00 g czerwonej porzeczki, 300 g truskawek. Wykonanie: Przez(...)jeszcze 3 minuty. Do masy dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy, posypujemy umytymi, osuszonymi i obranymi z gałązek porzeczkami i obranymi z szypułek truskawkami. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 60 minut. Zachęcam do wypróbowania innych przepisów na słodkości letnie: Ciasto ucierane z rabarbarem
paapilotkaaKruche, czekoladowe ciasto, a w nim delikatna, i również czekoladowa pianka budyniowa. Czerwona porzeczka orzeźwia ciasto, nadając mu owocowy, lekko kwaskowaty smak. Idealne ciasto na letnie dni :) KRUCHE: 2 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 1/3 szklanki cukru 6 żółtek CZEKOLADOWA PIANKA BUDYNIOWA: 6 białek szczypta soli 1 szklanka cukru(...)opakowania budyniu czekoladowego 1/3 szklanki oleju rzepakowego 400 g czerwonych porzeczek Dobrze schłodzone masło posiekać z cukrem i przesianą mąką z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie, równe części. Jedną zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika. Drugą część ciasta skruszyć na dno formy 21 x 30 i wstawić do lodówki
https:KKuchniaMniamciast! Szczególną słabość mam do ajerkoniaku. Ten gęsty likier kojarzy mi się głównie z Wielkanocą, pewnie przez swój uroczo kurczaczkowy kolor. Skąd wzięło mi się połączenie z czaną porzeczką...? Nie wiem, ale chodziło za mną od dawna, i niecierpliwie czekałam, aż nadejdzie odpowiednia chwila na przygotowanie sernika w tych smakach. Wyszło jeszcze lepiej, niż się spodziewałam. Kremowa, lekko kwaskowata masa(...)Sernik porzeczkowy z musem ajerkoniakowym Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) spód: 90 g ciastek digestive 30 g masła masa serowa: 500 g twarogu 3krotnie mielonego 250 g porzeczek ze słoika razem z sokiem 100 ml śmietany kremówki (38%) 135 g cukru sok z 1/2 cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 jajka 1 łyżka likieru z czarnej porzeczki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMakaronikowe szaleństwa – kontynuacja. Tym razem mam dla Was przepis na klasyczne makaroniki zrobione z mielonych migdałów. Przełożone porzeczkowym kremem a’la budyń. Można wykorzystać świeże lub mrożone porzeczki lub konfiturę porzeczkową. Łatwo się ich nie robi, deser jest czasochłonny, pracochłonny, wymaga dużego skupienia, ale jest na prawdę pyszny, kwaskowaty krem bardzo pasuje do słodkości bezy. Makaroniki z zewnątrz(...)pudru 120 g białek (podzielone na 60 g + 60 g), w temperaturze pokojowej 185 g cukru (podzielone na 150 g + 35 g) barwnik w paście/żelu 250 g czarnej porzeczki, świeżej lub mrożonej lub 180 gr konfitury lub musu porzeczkowego 2 duże jajka 2 żółtka 70 g drobnego cukru do wypieków 80 g masła 2 łyżki likieru Cassis'; document.write(" "); Składniki
moj przepis nakilkudniowym wypadzie za miasto muszę się z Wami koniecznie podzielić przepisem na przepyszne i orzeźwiające lody z czarnej porzeczki. Owoce te uwielbiam. Najlepsze są prosto z krzaczka ale lody z nimi też smakują wybornie. Polecam Wam, tym bardziej, że nadal panują u nas męczące upały. Taki deser będzie na pewno wybawieniem ;) Lody podałam na porcelanie "Rajski Ogród" od Porcelany Bogucice(...)puszka mleka skondensowanego słodzonego 500ml śmietanki 30% 30 dag czarnych porzeczek cukier do smaku Porzeczki obrać opłukać pod bieżącą wodą i przełożyć do garnuszka. Dodać ok 1-2 łyżki cukru i 2 łyżki wody. Gotować kilka minut do czasu aż owoce zaczną się rozpadać. Ostudzić. Porzeczki zmiksować i przetrzeć przez sitko. Schłodzone mleko skondensowane miksować, cały czas ucierając
Smakołyki AsiTaki domowy sok z czarnej porzeczki jest najlepszy, zupełnie inaczej smakuje. Zawiera dużo witamin, jest szybki i prosty do przygotowania. Składniki: 3 kilogramy czarnej porzeczki 2 kilogramy cukru Sposób przygotowania: Owoce porzeczki oczyszczamy, myjemy, warstwami układamy w dużym słoiku, przesypując każdą warstwę cukrem. Słoik przykrywamy gazą, odstawiamy na dwa tygodnie żeby porzeczki puściły sok a cukier rozpuścił się. Sok przelewamy
Bajeczna Kuchniaidealny to taki, który nie jest ani za słodki, ani zbyt kwaśny. Ma perfekcyjnie wyważony smak, jest lekki i wciągający. Jednym słowem fenomenalny! Taki właśnie jest torcik z czerwoną porzeczką. Owoce mają cudowny czerwony kolor i cierpki smak, spód ciasta jest kruchy i przyjemnie orzechowy, a wierzch stanowi niezastąpiona, zawsze pyszna beza. Składniki na ciasto: 205g mąki pszennej 105g cukru(...)pudru 1 małe jajko 2 żółtka 105g masła w temperaturze pokojowej 40g mielonych orzechów włoskich Składniki na nadzienie: 250g czerwonej porzeczki, przesypanej mąką ziemniaczaną Składniki na bezę: 3 białka 150g cukru pudru Sposób wykonania: W misce dokładnie ugnieść składniki na ciasto i wstawić je na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkować i wyłożyć na papierze do pieczenia do tortownicy. Piec
Kuchnia Pani WiosnyTrzy proste składniki : czerwone porzeczki, wanilia i maślanka i blender wystarczą aby stworzyć to cudo :) Jeśli macie jeszcze trochę porzeczek, albo zamroziliście już zapasy na zimę, koniecznie wyciągnijcie garstkę i spróbujcie tego koktajlu. Naprawdę warto! SKŁADNIKI (1 porcja) 125 ml maślanki 100g czerwonych porzeczek 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka ksylitolu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Porzeczki dokładnie myjemy i odrywamy
DefinicjaSmakuwidzicie po sernikach znalazłam sobie nowe uzależnienie - smoothie bowls, tym razem padło na porzeczkowe z nutą kokosową. Całość podana z darami lata - porzeczkami, jeżynami i znalezionymi w zamrażarce malinami. Zakochałam się w kolorach tego smoothie. Porzeczkowe smooth ie bowl z mleczkiem kokosowym podane z malinami, jeżynami i porzeczkami Przepis: własny / 1 porcja / składniki: szklanka (250 ml) czerwonych porzeczek(...)mleczka kokosowego z puszki duży banan jak zrobić? Banana wieczorem obrać, pokroić na mniejsze kawałki i zamrozić. Rano do misy blendera lub miksera kielichowego wsypać porzeczki, kawałki pokrojonego banana oraz wlać mleczko kokosowe. Całość zmiksować na gładką masę, ewentualnie trochę rozrzedzić - wodą bądź dodatkową ilością mleczka kokosowego. Przelać do miseczki i podawać z ulubionymi dodatkami, smacznego :) Co jakiś czas będę
tost z dżememLato w pełni, więc grzechem byłoby nic nie robić z wszystkimi wspaniałościami, jakie ofiaruje nam natura. A że krzaki uginają się pod ciężarem czerwonych porzeczek, postanowiłam dodać je do ulubionych muffinek(...)powstało? Pyszności powstały! A jak te pyszności zrobiłam? Zapraszam poniżej. SKŁADNIKI: - 200 gr mąki - 150 gr cukru - 150 ml oleju - 2 jaja - 250 gr jogurtu naturalnego - miseczka czerwonej porzeczki (ok. 1,5 szkl.) - 3 łyżeczki cukru waniliowego - 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
WielopokoleniowoWitam Was w ten upalny poranek i zachęcam do przygotowania domowego dżemu - tym razem z...czarnej porzeczki ;) A w zanadrzu mam jeszcze dla Was dwa przepisy na inne dżemy - może ktos zgadnie z jakich owoców? Do moich dżemów staram się nie dodawać kilogramów cukru i tak było też tym razem, dżem jest "niskosłodzony", jednak ze względu na sporą kwaskowatość owoców(...)musiałam nieco zwiększyć jego ilość. Jeśli macie słodkie porzeczki (choć z natury są przecież kwaśne i taki ich urok...:)), możecie zmniejszyć ilość cukru o 100g. DOMOWY DŻEM Z CZARNEJ PORZECZKI przepis autorski // 7 słoików dżemu (3 takie jak na zdjęciach + 4 większe o poj. 300ml) ~2,5kg czarnej porzeczki ~500g cukru Owoce oczyszczamy, myjemy i wsypujemy do garnka z grubym
chili & sugar