Domowy dżem porzeczkowy to super pomysł na wykorzystanie kwaśnych porzeczek w szczycie sezonu owocowego. Dżem z czerwonej porzeczki jest bardzo prosty do zrobienia. Potrzebujesz jedynie świeże owoce i cukier. Z porzeczek polecam też upiec pyszny sernik na kruchym spodzie z porzeczkami , albo zrobić naturalne lody porzeczkowe
AniaGotuje.plWłaśnie ją rozrobiłam, ale mam jeszcze z poprzednich lat. Delikatna wódeczka o smaku wiśniowym i z lekkim aromatem z czarnej porzeczki. Kupiłam wiśnie żeby zrobić w słoiczkach bez pestek i moją nalewkę. Teraz jest właśnie dobry czas. Trzeba to zrobić właśnie teraz żeby można było kupić wiśnie i zdobyć liście z czarnej porzeczki. Wykonanie – wiśnie umyć, połowę wiśni wypestkować(...)Pestki wrzucić do słoika razem z wiśniami. Liście czarnej porzeczki umyć i odcisnąć wodę. Wszystko włożyć do słoika i zalać ginem. Dodać cukier i wymieszać. Zamknąć słoik i odstawić w nienasłonecznione miejsce na 1,5 miesiąca. Co jakiś czas zamieszać. Następnie zlać całą nalewkę przez sitko i rozlać do butelek. Zostawić jeszcze na miesiąc. Po dwóch i pół miesiącach już
Kuchnia PokoleńDrożdżowe ciasto maślane i domowy dżem z czarnej porzeczki - idealne połączenie! Dzisiejszy mój wypiek przygotowywałam w ramach fejsbukowej akcji organizowanej przez Ciasto na niedzielę . Wyjątkowo się przy tej zabawie z innymi uczestnikami tuliłam i ściskałam, bo piekliśmy Bułeczki przytulone ! :) Wybór pomysłów i przepisów mógł tu być przeróżny - zarówno na słodko, jak i na wytrawno; z nadzieniem, lub bez; z ciasta(...)pożywne pieczywko na śniadanie. Ale najważniejsze - musiały być w blasze ciasno do siebie przytulone! :) Postawiłam na lekką słodycz drożdżowego ciasta maślanego i kwaskowate nadzienie z domowego dżemu z czarnej porzeczki . Wyborne wyszło to połączenie! Ale zresztą oceńcie sami :) Składniki na 12 bułeczek na blachę o wymiarach LxW 30x20cm lub lekko większą : ROZCZYN: 45g drożdży świeżych 50g masła 240 ml mleka
Grunt to przepis!Jak to jest, że na blogu mam lunchbox #4 a nie ma #3?:) Ze zwykłego gapiostwa ;P Ale już to nadrabiam. Żałuję, że chowałam przed
Czerwona PorzeczkaDla niektórych babka ziemniaczana to wspomnienie z dzieciństwa. W moim domu rodzinnym nigdy się takiego dania nie przygotowywało, ale u mojego męża owszem :) Przypomnieliśmy sobie
Czerwona PorzeczkaJeśli jeszcze nie macie pomysłu na prezent handmade, to możecie nastawić szybką nalewkę, która nieziemsko pachnie pomarańczami, cynamonem i goździkami- jeszcze zdążycie do świąt! :) Polecam :) Składniki
Czerwona PorzeczkaDziś dla odmiany coś wege ;) Zdziwiło mnie jak zaskakująco inny i ciekawy smak ma kalafior pieczony. Zachęcam Was do spróbowania. Nie uprzedzajcie się do dań wegańskich
Czerwona PorzeczkaMacie jeszcze porzeczki? jeśli tak to koniecznie upieczcie te drożdżówki! są naprawdę pyszne! Polecam ... Składniki; 50 dag mąki pszennej 15 g świeżych drożdży ok 1 szkl. mleka 2 jajka 3 łyżki cukru 10 dag masła Nadzienie; ok. 40 dag czerwonych porzeczek cukier mąka ziemniaczana Dodatkowo; 1 jajko do posmarowania bułeczek Kruszonka; 2 łyżki cukru 2 łyżki masła 2 łyżki(...)także rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli jest potrzeba dolewamy więcej mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Porzeczki odrywamy z kiści, myjemy i odsączamy z wody na sitku. Ciasto dzielimy na porcje. Formujemy okrągłe bułeczki, Na środku każdej robimy wgłębienie, najlepiej szklanka. Stawiamy ją na bułeczce i dociskamy
Radość kipiąca uśmiechem.Tysi Gotuje postanowiłam i ja na śniadanie zrobić takie placuszki. W moim ogrodzie na razie jednak nie ma jagód ani borówek, a truskawki się już skończyły, dlatego zamiennie dodałam porzeczki i tak powstały placuszki jogurtowe z czerwoną porzeczką . Składniki: ciasto: - 125 g jogurtu naturalnego - 1 jajko - 1 łyżka oleju rzepakowego - 1 1/2 łyżki cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia dodatki(...)czerwone porzeczki - olej rzepakowy do smażenia - cukier puder do posypania Przygotowanie: Ubijam razem jogurt, olej, jajka oraz cukier. Dodaję resztę składników i miksuję na najniższych obrotach na gładką masę. Na patelni rozgrzewam olej. Nakładam ciasto za pomocą łyżki tworząc kształt koła. Na mojej patelni mieszczą się po trzy placki. Gdy na wierzchu pojawią się pierwsze pęcherzyki, umieszczam tam po kilka
Kuchnia co dniaCześć Jak Wam minął tydzień? Mi pracowicie. Głównie w kuchni i na sprzątaniu. W tym roku dość dobrze obrodziły u mnie w ogródku czerwone porzeczki, więc często ostatnio gotuję kompot z tych owoców. Kompot porzeczkowy Przygotuj wagę kuchenną, miarkę kuchenną, garnek, sitko. Przygotuj składniki: 150-200 g czerwonych porzeczek, 1,5-2 l wody, cukier lub miód do smaku. Porzeczki(...)przebierz, pozrywaj z gałązek i dokładnie umyj na sitku. Oczyszczone owoce przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj przez 20-30 minut. W tym czasie porzeczki powinny oddać swój kolor kompotowi (staną się lekko wyblakłe). Lekko przestudzony kompot dosłódź do smaku. Na drugi plan powyższego zdjęcia trafiła także miska z ogórkami. Wypróbowałam ostatnio nowy przepis na ogórki na zimę (przepis
blog.moje-pasje.infoskładników. Dobrej jakości masło orzechowe i przepyszna konfitura porzeczkowa słodzona ksylitolem świetnie wpisuje się w nasze standardy 😋 Oba produkty znajdziecie w sklepie cosdlazdrowia.pl 💚 bez certyfikatów Nazwa: Konfitura z czarnej porzeczki z ksylitolem i masło orzechowe crunchy Firma: Pięć przemian i Vivio Skład: Konfitura: czarna porzeczka, ksylitol 20%, sok z cytryny, pektyna (sus. żelująca), świeża mięta, sól himalajska. Masło orzechowe: masło(...)Dodatkowo element chrupiący ją potęguje i koniec końców jesteśmy w orzechowym niebie :D Konfitura porzeczkowa tak jak wspomniałyśmy jest treściwa. Nie znajdziemy tu owocowej galaretki między owocami tylko moc porzeczek. Ksylitol nadaje delikatnej słodyczy, więc kwaśne porzeczki grają tutaj pierwszoplanową rolę. Cukier brzozowy posiada także taki smaczek „odświeżenia”, więc wraz z dodatkiem mięty wykańczają całą serie wrażeń. Podsumowanie: Oba jakże
Candy PandasDziś mam dla Was pomysł na lunchboxa na ciepło, będzie idealny, jeśli macie możliwość podgrzać go, chociażby w mikrofali. Moje ulubione słodko-słone połączenie smaków
Czerwona PorzeczkaTo było moje pierwsze spotkanie z tofu, ale na pewno nie ostatnie ;) Tofu ma bardzo neutralny smak, dlatego bardzo łatwo nadać mu pożądany smak za pomocą
Czerwona Porzeczkajogurtowe z pomarańczami , poleciła wypróbować jej przepis na podobne ciasto w wersji fit. Nie odkładając kulinarnych eksperymentów na później upiekłam jogurtowo-żytnie ciasto. Dla przełamania smaku dodałam jabłka i porzeczki. Pyszne! A ponieważ jest jakby trochę fit, to bez wyrzutów sumienia pozwoliłam sobie na dodatkowy kawałek (albo i dwa:) Składniki: 150ml gęstego jogurtu naturalnego 2 jajka 100g brązowego cukru 100ml(...)150g mąki pszennej 70g mąki żytniej pełnoziarnistej 1 kopiasta łyżeczka proszku 1 płaska łyżeczka sody skórka otarta z cytryny lub pomarańczy sok z połowy cytryny 1 duże jabłko garść porzeczek (dałam mrożone) cukier puder do oprószenia ciasta Jajka roztrzepać z cukrem i skórką cytrynową (lub pomarańczową), dodać jogurt i olej, wymieszać. Obie mąki przesiać z proszkiem i sodą, wsypać
Obiad gotowy