Przepis ten powstał specjalnie dla Nestea Green Tea. Kolorowy deser z winogronami Proporcje na tortownicę o średnicy 20 cmCzas przygotowania: 6 godzinSkładniki: 1 galaretka z czarnej porzeczki 1 galaretka agrestowa 1 galaretka pomarańczowa 300 ml skondensowanego niesłodzonego mleka 2 łyżki cukru pudru 500 ml Nestea Grean Tea mała kiść winogron Wykonanie:Galaretkę z czarnej(...)porzeczki rozpuszczamy w 250 ml wrzątku. Natomiast galaretkę pomarańczową i agrestową rozpuszczamy w gorącym Nestea (każdą w 250 ml) . Galaretki odstawiamy do wystudzenia.Do wysokiej miski wlewamy 100 ml mleka, dodajemy 2 łyżki cukru pudru i ubijamy na piankę przy pomocy miksera, a następnie wlewamy 125 ml tężejącej galaretki z czarnej
Kulinarne przygody GatitySkładniki: biszkopty okrągłe 150 gram, maślanka zimna 1/2 litra, galaretka agrestowa 1 opakowanie, galaretka truskawkowa 1 opakowanie, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, porzeczki 50 dag, bita śmietana - w opisie galaretkę agrestową wymieszać w szklance gorącej wody i jak przestygnie /letnia/ wymieszać z 250 ml zimnej maślanki truskawkowej tortownica 20 cm - blaszkę wyłożyć folią i poukładać biszkopty na biszkopty rozsypać obrane porzeczki(...)wlać agrestową maślankę, schować do lodówki do stężenia galaretkę truskawkową rozmieszać w szklance gorącej wody i letnią wlać do 250 ml zimnej maślanki truskawkowej i wymieszać rozsypać porzeczki i wlać na stężałą wcześniej maślankę agrestową, schować do lodówki do stężenia następnie rozmieszać galaretkę pomarańczową w 450 ml gorącej wody i wystudzić do lekkiego stężenia porzeczki rozsypać i wlać tężejącą galaretkę
W Mojej Kuchni LubięKolejny dzień zabawy ;) Nie znudziło Wam się jeszcze? ( mam przynajmniej taką nadzieję :P) 1. Cieszę się niezmiernie, bo Czerwona Porzeczka się rozwija, jest Was coraz więcej tutaj i na facebooku :) Bardzo fajnie, że nie piszę tylko dla samej siebie ;) 2. Piękna pogoda nadal się utrzymuje, nadal jest ciepło i można wychodzić na długaśne spacery :) Bardzo lubię, taka pogoda mogłaby być
Czerwona Porzeczkażółtek 3 i 1/2 szklanki mleka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru cukier waniliowy 320g miękkiego masła Dodatkowo: pół słoika dżemu z czarnej porzeczki pół tabliczki czekolady Wykonanie: Najpierw warto podzielić jajka, które będą nam potrzebne do poszczególnych części ciasta.Następnie przygotowujemy budyń do masy- do rondelka wlewamy 2 szklanki mleka, dodajemy
Czerwona Porzeczkaciasto w lecie to tylko sernik na zimno z bitą śmietaną, borówkami i masą z czarnych porzeczek. Czysta rozpusta ;-) Sernik przygotowywałam już jakiś czas temu z okazji imienin męża, był zachwycony ;-) ZAPRASZAM! SKŁADNIKI: NA MASĘ NR 1 KOLOR BIAŁY: - 250 g serka chudego białego - 200 g jogurtu greckiego - 3 łyżki płaskie żelatyny - 4 łyżki borówek amerykańskich - kilka ziaren wanilii(...)opakowaniu. Dodaj do zmiksowanego serka i jogurtu. Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie. Wylej na tortownice. Wstaw na 2 godziny do lodówki. NA MASĘ NR 2 KOLOR FUKSJA: - 1 szklanka czarnej porzeczki - 300 ml śmietany 36% - 2 łyżki cukru lub słodzik - 1 śmietan fix - 1 łyżka żelatyny zalana wrzątkiem, wystudzona Porzeczkę zmiksuj z cukrem. Śmietanę z śmietan- fixem ubij na sztywno. Dodaj
SMYKWKUCHNIAkcja przetransportowania czerwonych porzeczek z mamy ogródka zakończona absolutnym sukcesem:) Porzeczki przejechały ponad 300 kilometrów, część została zjedzona natychmiast, reszta trafiła do deseru lub kompotu..Kompot wyszedł super:) Dokładnych proporcji nie podam, bo jak zwykle wszystko robiłam "na oko", ale mniej więcej było to tak...Kompot z czerwonych porzeczek i truskawek:Czerwone porzeczki umyłam, obrałam i wrzuciłam do garnka. Dorzuciłam(...)trochę truskawek (powiedzmy 1/3 truskawek - 2/3 porzeczek). Całość zalałam wodą (ok. 1/3 owoców i 2/3 wody), dosypałam cukru i zagotowałam. Jak tylko zawrzało wyłączyłam (spróbowałam czy jest wystarczająco słodkie) i zostawiłam, żeby wystygło.Później schłodziłam w lodówce. Taki zimny kompocik jest idealny na lipcowe upały - lekko kwaśny, lekko cierpki, ale też słodki. No i na pewno zdrowy
Kraina Tysiąca Smakówjuż kolejna wegańska propozycja – tym razem powstały puszyste babeczki chałwowo-porzeczkowe, które smakują wybornie i zadowolą każdego. Wyśmienite połączenie smaków– lekko kwaskowe porzeczki i słodka chałwa – marzenie Składniki na 12 babeczek: 2 szklanki mąki ½ szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka proszku waniliowego ¾ szklanki oleju 6 łyżek musu jabłkowego 2 łyżki jasnego dżemu (dowolnego) ½ szklanki wody Dodatkowo(...)chałwy 200-250 g czerwonej porzeczki Wszystkie składniki umieszczam w misce i mieszam, aż składniki się połączą. Ciasto nie powinno być jednolite, dlatego nie mieszam za długo Chałwę kroję na małe kawałki. Porzeczkę myję i ściągam z ogonków. Do foremek na muffinki wkładam po 1,5 łyżki ciasta, na górze układam 2-3 kawałeczki chałwy i niewielką garść porzeczek. Babeczki
Słodki sentymentjuż kolejna wegańska propozycja – tym razem powstały puszyste babeczki chałwowo-porzeczkowe, które smakują wybornie i zadowolą każdego. Wyśmienite połączenie smaków– lekko kwaskowe porzeczki i słodka chałwa – marzenie Składniki na 12 babeczek: 2 szklanki mąki ½ szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka proszku waniliowego ¾ szklanki oleju 6 łyżek musu jabłkowego 2 łyżki jasnego dżemu (dowolnego) ½ szklanki wody Dodatkowo(...)chałwy 200-250 g czerwonej porzeczki Wszystkie składniki umieszczam w misce i mieszam, aż składniki się połączą. Ciasto nie powinno być jednolite, dlatego nie mieszam za długo Chałwę kroję na małe kawałki. Porzeczkę myję i ściągam z ogonków. Do foremek na muffinki wkładam po 1,5 łyżki ciasta, na górze układam 2-3 kawałeczki chałwy i niewielką garść porzeczek. Babeczki
Słodki sentymentRolada bezowa nadziewana kremem z serka mascarpone i mleka zagęszczonego o smaku cappuccino oraz konfiturą z czarnych porzeczek. Rolada ta nie należy to chrupiących bez jakie znamy, lecz jest ona mięciutka i delikatna - dosłownie rozpływa się w ustach! Wbrew pozorom nie jest trudna w wykonaniu i nie trzeba jej także suszyć godzinami w piekarniku jak tradycyjnej bezy, wystarczy tylko(...)minut, aby była upieczona. Jet to ciasto z kategorii tych bardzo słodkich, ale tę słodycz lekko przełamuje goryczka z masy cappuccino oraz dodatek kwaśniej konfitury z czarnej porzeczki. Składniki: Beza: 5 jajek 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu jabłkowego szczypta soli Krem: 250 g serka mascarpone 75 g mleka zagęszczonego słodzonego (1/2 tubki) 5 łyżek
Kuchnia MagdaLenyCzekoladowa słodycz przełamana kwaskową nutą czerwonej porzeczki. Ciasto w sam raz do kawy w ciepłe, letnie popołudnie. Koniecznie wypróbujcie przepis. Składniki w temperaturze pokojowej (forma 21 cm x 27 cm): Ciasto: 1 szklanka (150 g) mąki 0,5 kostki (100 g) masła 2 jajka 0,5 szklanki (125 ml) mleka 0,5 szklanki brązowego cukru 0,5 tabliczki(...)mlecznej 2 łyżki (20 g) kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Polewa: 0,5 tabliczki (50 g) czekolady mlecznej 2 łyżki mleka Dodatkowo: 0,75 szklanki (100 g) czerwonej porzeczki Przygotowanie: 1) W rondelku na małym ogniu rozpuścić masło, czekoladę gorzką i mleczną, kakao i mleko. Odstawić aby przestygło. 2) Jajka z cukrem utrzeć na jasną, puszystą masę. 3) Miksując
Fitsweet.mekaszki nie potrzebujecie wiele. Tak jak w każdym przepisie - mleko, woda, kasza, słodzidło (u mnie ostatnio bardzo często używany ksylitol ) i... ulubione owoce! W moim przypadku ostatnie porzeczki (tak, te z ogródka), które nadały deserowi cudowną, różano-pastelową barwę nie wspominając już o walorach smakowych - subtelny, owocowy i świeży posmak. Po ugotowaniu przełożyłam deser do filiżanek od kawy i podałam(...)świeżymi porzeczkami. 👉SKŁADNIKI👈 Przygotowanie: W garnuszku zagotowujemy po szklance mleka i wody. Pozostałe pół szklanki wody dokładnie mieszamy z proszkiem budyniowym. Gdy mleko zacznie wrzeć, zmniejszamy moc palnika i stopniowo wsypujemy kaszę manną. Cały czas mieszając wlewamy pozostałą wodę z proszkiem budyniowym, dowolną ilość słodzidła oraz porzeczki. Dodajemy również szczyptę soli i łyżeczkę oleju kokosowego. Całość mieszamy, a następnie
Kuchnia Ellietygodniu odpuściłam też trochę treningi, żeby organizm mógł trochę się zregenerować. Mam nadzieję, że to ładowanie baterii pomoże i nowy tydzień będzie lepszy od poprzedniego Galette z porzeczkami i agrestem porcja dla 4 osób 150 g mąki ryżowej 100 g mąki gryczanej szczypta soli 3 łyżki oleju kokosowego 3 łyżki zimnej wody 2 łyżki dżemu z czerwonej porzeczki 3 morele(...)agrest czerwone porzeczki Do miski przesiej mąkę ryżową i mąkę gryczaną oraz sól. Następnie dodaj olej kokosowy oraz wodę. Całość dokładnie zagnieć, tak aby powstało gładkie i elastyczne ciasto. Odłóż je na 30 min do lodówki. Po tym czasie rozwałkuj na ok 0,5 cm grubości. Ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku okręgu rozsmaruj dżem porzeczkowy
365 dni dookoła kuchniCiasto i przepis na nie powstały pod wpływem chwili - coś trzeba było zrobić z białymi porzeczkami, które w tym roku ładnie obrodziły i nie udawało nam się ich zjadać. W domu akurat nie było niczego słodkiego, więc moment był idealny. Do miksowania zatrudniłam 6-letniego pomocnika i po godzinie wyjmowałam z piekarnika puchate i pachnące ciasto z kwaskowatą nutą porzeczek(...)cukru 15 g cukru waniliowego 200 ml mleka 100 ml oleju 280 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 g ciemnego kakao 300 g białych porzeczek (obranych, wypłukanych i odsączonych z wody) Składniki na kruszonkę wyrobić ręką. Włożyć do lodówki na czas przygotowywania ciasta. Włączyć piekarnik na 190 stopni C. (pieczenie z dołu i z góry). Formę
Weekendy w domu i ogrodziePlacuszki na jogurcie greckim, z dodatkiem mąki pełnoziarnistej oraz czerwonymi porzeczkami, pieczone w piekarniku to idealna propozycja na śniadanie rodzinne. Są mniej kaloryczne od tradycyjnych, smażonych placuszków, a oprócz tego nie trzeba ich pilnować - wkładamy do piekarnika, ustawiamy czas i w tym czasie możemy się szykować do wyjścia. Po 15-20 min. śniadanie mamy gotowe! Możemy zabrać je na wynos(...)jajka 1/2 szklanki cukru 300 g jogurtu greckiego 1/2 szklanki oleju 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ok. 200 g czerwonej porzeczki szczypta soli cukier puder po posypania Wykonanie: W misce mieszamy mąkę pszenną przesianą przez sitko z mąką pszenną razową, solą oraz proszkiem do pieczenia. W drugiej miksujemy jajka z cukrem
Kuchnia MagdaLenywysokiej szklance wygląda bardzo ekskluzywnie. Zapakowany do pudełeczka i wzięty do pracy może wzbudzać zazdrość współpracowników. Proporcje na 1 porcję. 50 gram ciastek Petit Beurre 2 jabłka 3/4 szklanki porzeczek Jabłka pokroić w drobną kostkę, wrzucić do rondla i poddusić bez przykrycia aż będą lekko przezroczyste. Na początku duszenia i w trakcie można dodać po łyżce wody, w zależności(...)użytych jabłek. Gotowe lekko przestudzić. Ciasta pokruszyć w blenderze. Może być całkiem na mąkę lub zachowując kawałki ciastek. Porzeczki zerwać z gałązek, umyć i przetrzeć blenderem. W naczyniu układać składniki warstwami. Na zdjęciu: ciastka-porzeczki-jabłka-ciastka-porzeczki-ciastka. marcelina
Czerwony Gupik