Moje wspomnienia porzeczkowe sięgają dzieciństwa, kiedy to po obfitych zbiorach porzeczek całe kosze znikały w metalowym garnku do zadań specjalnych, który doprowadzał owoce do konsystencji papki, po czy poprzez metalowy kranik wypuszczał rubinowy sok do ustawionej na krześle misy. Jako dziecko nie przepadałam za porzeczkami, zwłaszcza czarnymi, bardzo zachwycał mnie ich wygląd, ale smak pozostawiał wiele do życzenia. Skomponowane soki(...)kończyły na półce spiżarni i czekały na zimę, aby w gorącej herbacie przywołać letnie wspomnienia. Dziś z radością witam porzeczki na straganach, zjadam na surowo, dodaję do owsianki, przetwarzam na konfitury, musu i soki. Składniki na ok 20 szt Czas przygotowania: 25 min 125 g masła 150 g mąki pszennej 3 łyżki mąki dyniowej * 150 g cukru 1 jajko
Słodki KompromisSezon na porzeczki trwa, więc na blogu sporo jest ostatnio przepisów z wykorzystaniem właśnie tych owoców :) To ciasto jest znakomite na upalne dni. Smaki świetnie się równoważą, a różowy lukier nadaje wypiekowi elegancji. Ciasto pozostaje kruche przez dobre kilka dni. Bardzo polecam! Składniki: (na tortownice o średnicy ok. 20 cm) Ciasto kruche: 150 g zimnego masła(...)żółtka 100 g cukru pudru 250-300 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 500 g czerwonej porzeczki 3/4 szkl cukru 2 kopiaste łyżki mąki pszennej 1,5 łyżki kaszy manny Różowy lukier: 3/4 szkl cukru pudru 1 łyżka wody 1 łyżka soku z czerwonej porzeczki (najlepiej świeżo wyciśnięty) Dodatkowo: czerwona porzeczka do dekoracji
Nastoletnie WypiekanieLubicie słodko - kwaśne desery? Ja bardzo! Słodka beza i kwaskowe czerwone porzeczki to dla mnie idealne połączenie smaków. Tort bezowo - porzeczkowy, tort biało - czerwony, tort jak polska flaga ;-) Strzelające, kwaskowe kuleczki czerwonych porzeczek zatopione w śmietankowym kremie i słodycz chrupkiej bezy... Pyszności! Tym, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z pieczeniem ciast bezowych polecam również wpis Perfekcyjna beza - to się musi(...)ostygnięcia na całą noc. Krem śmietankowy: 400 g schłodzonej śmietany kremówki 36% 250 g schłodzonego serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 laska wanilii oraz: około 600 g czerwonych porzeczek Śmietana i serek mascarpone powinny być mocno schłodzone, najlepiej przez 12 godzin w lodówce. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder nie przestając ubijać. Stopniowo dodawać mascarpone
maniapieczeniaRAZOWE CIASTO Z PORZECZKAMI I OWSIANĄ KRUSZONKĄ Na Blogu prezentowałam Wam już najlepsze Razowe Ciasto z Rabarbarem i Truskawkami . Dziś mam kolejną, troszkę zmodyfikowaną, pyszną i zdrową propozycję na łatwe oraz szybkie ciasto z mąki razowej z dodatkiem czerwonych porzeczek. Ciasto jest mięciutkie, pachnące, a posypana na jego wierzchu słodka, owsiana kruszonka świetnie komponuje się z kwaśnymi porzeczkami(...)mąki razowej (użyłam orkiszowej typ 2000, może też być np. pszenna razowa) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki esencji waniliowej DODATKOWO: 300 g czerwonej porzeczki SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ: 3 łyżki płatków owsianych 2 łyżki oleju roślinnego 3 łyżki cukru WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Dno formy o wymiarach
Słodko-Słony Świat Ilonykilogram znów rosną w górę...Niedługo truskawki będą towarem luksusowym ;) Ale - nie ma co się martwić. Nadchodzi sezon na kolejne letnie owoce, jeszcze dużo przed nami - maliny, jagody, porzeczki etc. Dzisiaj pierwszy przepis z porzeczkami. Szczerze mówiąc rzadko używam je w swojej kuchni. Chyba nie uwielbiam ich aż tak ;) Ale gdy mama kupiła 0,5kg tych owoców od razu pomyślałam(...)takich drożdżówkach właśnie! Słodkie ciasto drożdżowe i kwaskowate owoce - idealnie! A Wy, lubicie porzeczki? Wolicie czarne czy czerwone? A może białe? ;) DROŻDŻÓWKI Z PORZECZKAMI przepis autorski // 6 bułeczek ~320g mąki pszennej ~130ml "letniego" mleka (roślinne też się sprawdzi, ja uzyłam sojowego) ~2 łyżki masła, rozpuszczonego i ostudzonego ~25g świeżych drożdży ~szczypta soli ~100g cukru ~jajko ~200g porzeczek + 6 łyżeczek cukru
chili & sugarPorzeczki - małe niepozorne kuleczki, ale jakie smaczne i zdrowe. Wiecie, że czarne porzeczki mają 182mg witaminy C w 100g? Tą ilością kilkakrotnie przewyższają, powszechnie uważane za źródło witaminy C, cytryny. Niestety nie da się ich najeść na zapas, ale warto skorzystać z nich w pełni. Ciasto przygotowałam w większej formie z myślą o przerwie w pieczeniu słodkości. Pomyliłam się. Zniknęło(...)koniec zagniatania (po ok. 7 minutach) wgnieść miękkie masło i jeszcze raz zagnieść. Ciasto rozwałkować i przełożyć na formę (u mnie 25x40cm). Odstawić Masa serowo -porzeczkowa 350 g czerwonych porzeczek 300 g czarnych porzeczek 3/4 szklanki cukru 4 jajka 600 g mielonego śmietankowego sera 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej Porzeczki umyć, odsączyć, poodrywać łodyżki. Jaja utrzeć z cukrem. Stopniowo dodawać
Pełny talerzPieczeń schabowa z sosem serowym i porzeczkami Pieczeń schabowa z sosem serowym i porzeczkami Składniki na pieczeń schabową z sosem serowym i porzeczkami dla 4 os: 1,5 kg schabu bez kości 30 dkg sera gorgonzola 0,5 l śmietany 30 % garść czerwonych porzeczek sól, pieprz łyżka chrzanu 2 łyżki masła Wykonanie: Umyty schab nacieramy solą, pieprzem. Wkładamy do naczynia(...)pieczemy w temp. 180 stopni ok 40 min. Po upieczeniu schabu powstały sos odlewamy do garnka. Wlewamy śmietanę, dodajemy chrzan i ser. Rozpuszczamy to wszystko na małym ogniu dodając porzeczki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Schab kroimy na 1 cm plastry. Układamy na talerzu i polewamy sosem serowym. Wyśmienicie smakuje z kaszą gryczaną lub jaglaną. Smacznego! Post Pieczeń schabowa
Anielskie SmakiNiestety po piątkowym grillu wybraliśmy się tam dość późno…;) Truskawki i maliny na których mi najbardziej zależało zostały już zebrane…:( Zebraliśmy więc trochę czerwonych i czarnych porzeczek i agrestu a ponieważ temperatura była powyżej 30 stopni nie zabawiliśmy tam długo… Czerwone porzeczki znikły w błyskawicznym tempie zaraz po zrobieniu zdjęć… ale z czarnymi porzeczkami miałam problem(...)kremowa i lekko kwaskowa…. zdecydowanie muszę to powtórzyć :)!Panna cotta porzeczkowaSkładniki:200 g czarnych porzeczek3-4 łyżki cukru300 ml śmietany 30-36%100 ml mleka2 łyżeczki żelatyny1. Umyte porzeczki z cukrem i 3 łyżeczkami wody przełożyć do rondelka i na małym ogniu gotować kilka minut a następnie przetrzeć przez sito. 2. Żelatynę namoczyć w 2-3 łyżkach zimnej wody.3
UgotujmyTo.plZerwałam z krzaczka ostatnie już porzeczki, niewiele ich było więc nie bardzo wiedziałam co z nimi zrobić;) Jednak szybko przypomniałam sobie o pewnym przepisie, który znalazłam na blogu Oli. Kruche ciasto, konfitura z porzeczek, świeże porzeczki i to wszystko pokryte kruchą kokosową warstwą. Jedno z lepszych kruchych ciast jakie jadłam;)) Polecam! Spód: 200 g mąki pszennej, 125 g margaryny(...)cukru, jajko, 60 ml mleka, łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 laski wanilii, 175 g konfitury z czarnej porzeczki, 250g czarnej porzeczki. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać jajko, mleko i nasiona wanilii. Dodać posiekaną margarynę. Zagnieść gładkie ciasto. Wylepić nim dno formy o wym. 24x27cm. Ciasto posmarować dżemem, rozsypać umyte i osuszone
Z miłości do słodkościSezon na porzeczki w pełni, dlatego bardzo często goszczą one ostatnio w naszych deserach:) Tym razem wykorzystałam czarne porzeczki do przyrządzenia lekkiej i puszystej pianki, przypominającej nieco ptasie mleczko. Spód to nic innego jak ciasteczka z masłem, ale z dodatkiem masy krówkowej, dzięki czemu jest lekko "ciągnący":) Podsumowując pianka jest lekka, nie za słodka, łatwa w przygotowaniu i po prostu(...)wraz z masą krówkową dodać do ciastek, krótko zmiksować. Wyłożyć na dno tortownicy lub formy na tartę o śr. ok. 21-24cm. Schłodzić. Porzeczkowa pianka: 3/4 szklanki czarnych porzeczek, 250ml mleka skondensowanego niesłodzonego, 3 łyżki cukru, galaretka porzeczkowa, 100ml śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru. Porzeczki umyć, usunąć szypułki, zasypać cukrem. Odstawić na 10 minut
Z miłości do słodkościWęglowodany: 99,78 g w tym cukry: 0 g w tym alkohole wielowodorotlenowe: 99,78 g Białko: 0 g Sól: 0 g Musli owsiane z czekoladą i czarną porzeczką bezglutenowe Składniki ⇾ płatki owsiane bezglutenowe 50%, daktyle suszone, ziarno słonecznika, czekolada gorzka bez cukru*, figa suszona, banan suszony, siemię lniane, czarna porzeczka liofilizowana. *Składniki czekolady ⇾ (miazga kakaowa 60%, substancja(...)skład i smak. Jak widać pozbawione jest cukru białego, także trzcinowego, posiada niewielką ilość tłuszczu, nie ma konserwantów, wspomagaczy smaku itp. Jest bardzo smaczne, lekko kwaskowe za sprawą porzeczek i subtelnie słodkie, dzięki suszonym owocom oraz kawałkom czekolady. Zatem jeżeli szukasz dobrego musli to te jak najbardziej mogę polecić. W ofercie znajdziesz jeszcze dwa dodatkowe warianty smakowe. Wartość odżywcza
Zdrowie na języku :POwoców w końcu mamy pod dostatkiem. Mało tego- niektóre rosną całkiem blisko i mam pewność, że żadna chemia ich nie dopieszczała ;) Np właśnie tych porzeczek. Rosną tuż przy lesie, z dala od drogi i jest ich w tym roku całkiem sporo. Początkowo miałam więcej nawet nie zbierać, bo nie miałam pomysłu jak je przetworzyć. Zrobiłam tylko ten dżem, na który(...)Dziś z kolei mam dla Was pomysł na muffinki, a ich przygotowanie też jest proste i naprawdę szybkie. Łączymy tylko składniki mokre, osobno suche, łączymy razem i dodajemy porzeczki. Banał! Dodatkowo porzeczki możecie zamienić na jagody, borówki czy maliny. Nie pozostaje nic innego tylko zrobić :) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable
Kuchnia w czekoladzieprzepisem Kasi z blogu Gotuję bo lubię, pokusiłam się o jego zrobienie, wprowadziłam kilka zmian, które bardziej odpowiadają moim domownikom. Można go robić cały rok, bo wystarczy mieć mrożone porzeczki, a smak lata bezcenny. Przepis podaję na dużą tortownicę o średnicy 26-28 cm. Biszkopt kokosowy: - 3 białka, najlepiej z wiejskich jaj - 3/4 szklanki wiórków kokosowych - 10 dag cukru Jeśli(...)budyń śmietankowy - 6 łyżek cukru pudru - 15 dag masła - 3/4 szklanki wiórków kokosowych Masa porzeczkowa: - 1/2 litra śmietany kremówki 30 % - 25 dag serka mascarpone - 1 i 1/3 szklanki mrożonych porzeczek - 5 łyżek cukru pudru - 1/3 szklanki wrzątku - 3 łyżeczki żelatyny Polewa: - 2 szklanki mrożonej porzeczki - 5 łyżek cukru pudru - 1/3 szklanki wrzątku - 3 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: - 2 galaretki Po dodatki
Apetyczna babeczkaCiasto pianka czekoladowa porzeczkowa na biszkopcie czekoladowym. Nie można się od niego oderwać. Letnie ciasto do kawy z którym każdy sobie poradzi. Słodycz pianki przełamuje kwasowość porzeczek. biszkopt: 3 jajka wielkość M 3 łyżki cukier biały Polski Cukier 4 łyżki mąki pszennej typ 450 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem czekoladowy(...)śmietany kremówki 30 % 400 g serka mascarpone 200 g czekolady gorzkiej pianka porzeczkowa: 500 g porzeczki czerwonej 200 g cukier biały Polski Cukier 5 białek wielkość M 2 łyżki żelatyny 4 łyżki wody zimnej dekoracja: śmietana kremówka 1 galaretką owoce leśne 20 dkg porzeczek groszki czekoladowe melisa Biszkopt: Jajka wyjmuję wcześniej z lodówki żeby miały temperaturę pokojową. Białka ubijam
wesoła kuchnia