dzieciństwie nie przepadałam za czerwonymi porzeczkami, wolałam stanowczo czarne bo jak większoś ci dzieci bardziej smakowały mi bardziej słodkie owoce. Polubiłam i doceniłam ich walory smakowe sporo później. Dzięki dużej zawartości witamin y C, czerwone porzeczki wspaniale wspomagają pracę układu odpornościowego. Ich kwaśny smak można z powodzeniem zniwelować łącząc je ze słodką migdałową bezą. Efekt? Orzeźwiające, lekkie, mocno owocowe ciasto(...)Podpiec ciasto przez ok. 25 min. Ciasto powinno się ładnie zarumienić. Wyjąć, wystudzić. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150°C. Porzeczkow o - migdałowa beza: 500 g czerwonych porzeczek 200 g cukru 100 g mielonych migdałów 1 łyżka mąki ziemniaczanej 4 białka oraz: czerwone porzeczki do dekoracji Porzeczki umyć, osuszyć i obrać z szypułek. Najlepiej zrobić to sporo wcześniej
maniapieczeniamam.Po drugie, problem stanowi transport. Niektóre rzeczy tutaj bardzo trudno dostać, a jak już się uda, to ceny są takie, że nie chce się kupować, tylko uciekać. Takie porzeczki na przykład. Tylko czerwone, w ilościach niewielkich, a w cenach zdecydowanie wysokich. A ja porzeczki lubię, i to nie tylko czerwone. Są idealne do słodkich ciast, z którymi ich lekko kwaśny(...)smak wspaniale kontrastuje. I chciałabym sobie upiec sernik i muffiny z porzeczkami, albo zrobić porzeczkowe lody. I w końcu znalazłam sposób!Byłam w Polsce trzy tygodnie, kupiłam po kilogramie porzeczki czarnej, czerwone i białej, i zapasteryzowałam je w cukrze. Nic skomplikowanego, choć jest to troszkę czasochłonna zabawa. Efekt jednak jest dokładnie taki, jakiego oczekiwałam - owoce nie tracą dużo na jakości
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWpadł nam w ręce porzeczkoagrest. To chyba niezbyt popularna roślinka. Skrzyżowanie czarnej porzeczki i agrestu. Krzew stworzony został w połowie zeszłego wieku w Niemczech. I z wyglądu i ze smaku bliżej temu krzewowi do porzeczki niż do agrestu. Chociaż owoce są znacznie większe od porzeczki, wielkości mniej więcej agrestu. Taka jakby przerośnięta porzeczka. A z agrestem skrzyżowany został z powodu(...)paru fajnych cech, które ma agrest, a nie ma porzeczka. Na przykład z jednego krzewu porzeczkoagrestu zbiera się 2-3 razy więcej owoców niż z krzewu czarnej porzeczki. Ale zostawmy te botaniczne ciekawostki na boku. Nas znacznie bardziej interesuje co możemy z tych owoców zrobić, a nie to jak, po co i dlaczego rosną. A zrobić z nich możemy
Marder&Marder ManufactureBardzo smaczne, kruche ciasto z dużą ilością czarnej porzeczki. Nie za słodkie, aromatyczne, z chrupiącą migdałową bezą. Jedno z moich ulubionych letnich ciast, uwielbiam smak czarnej porzeczki i mam zamiar przygotować z nią jeszcze parę różnych pyszności. Polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Kilburn oraz White Rose . Ciasto z czarną porzeczką i migdałową bezą Składniki(...)szklanka cukru 250g masła w temperaturze pokojowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek 2-3 łyżki kwaśnej śmietany Nadzienie: 4-5 łyżek bułki tartej 750g umytej, obranej czarnej porzeczki 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 2-4 łyżki cukru Beza: 5 białek 3/4 szklanki cukru 100g płatków migdałowych 1. Płatki migdałowe wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
Mała CukierenkaPrzygotuj danie obiadowe, przekąskę lub sałatkę, w których głównym składnikiem będzie ryba. REGULAMIN KONKURSU 1. Konkurs organizowany jest na blogu www.czerrrwonaporzeczka.blogspot.com 2. Organizatorem konkursu jestem ja- Czerwona Porzeczka ;) 3. Konkurs trwa od 02.03.2016 do 23.03.2016 do północy. 4. Zadanie konkursowe polega na przygotowaniu dania obiadowego, przekąski lub sałatki, w których głównym składnikiem jest ryba. 5.Przepis wraz ze zdjęciem(...)należy wysyłać na adres mailowy: martuchaa.g@gmail.com .W temacie maila proszę wpisać- Konkurs u Czerwonej Porzeczki. 6. Każdy Uczestnik może zgłosić maksymalnie 3 przepisy. 7. Wysyłając zgłoszenie Uczestnik oświadcza, że jest autorem zdjęcia i nie narusza praw autorskich innych osób oraz wyraża zgodę na publikację zdjęcia w galerii konkursowej na moim profilu facebookowym. 8. Będzie mi miło, jeśli polubicie moją
Czerwona PorzeczkaKruchy, częściowo migdałowy spód, wewnątrz którego znajduje się lekka, miękka, piankowa beza z zatopionymi w niej ślicznymi, rubinowymi kuleczkami porzeczek. Także i w niej znajdują się migdały (podprażone i drobno zmielone). Ciasto jest pyszne, słodkie, ale zrównoważone, bowiem kwaskowatości nadają mu owoce. Sezon na czerwone porzeczki jest bardzo krótki więc warto go należycie wykorzystać piekąc właśnie ten pyszny placek :) Składniki(...)Ciasto: 200 g mąki 50 g zmielonych migdałów 100 g cukru 2 żółtka 100 g masła szczypta soli Nadzienie: 300 g czerwonej porzeczki 3 białka 120 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 50 g podprażonych i zmielonych płatków migdałowych Dodatkowo: 1-2 łyżki podprażonych płatków migdałowych do posypania kilka kiści czerwonych porzeczek do dekoracji Wykonanie: Ciasto: Mąkę pszenną przesiewamy, mieszamy
MyCookBook.plczerwonych porzeczkach przyszedł czas na czarne. Te lubię zdecydowanie bardziej. Są w smaku intensywniejsze i znacznie bogatsze. No, ale to moja opinia ;) Tarta jest dość kwaśna, z przyjemnie chrupiącą skorupką i miękkim ciastem. Idealna do kawy lub na podwieczorek w większym gronie! TARTA RAZOWA Z CZARNĄ PORZECZKĄ I BEZĄ Składniki na ciasto: - 300 gram pełnoziarnistej pszennej mąki - 200 gram masła(...)czynności sięgamy po widelec i nakłuwamy całość ciasta - łącznie z bokami. Wstawiamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10 minut. Składniki na nadzienie: - 600 gram czarnych porzeczek - drobny cukier Przygotowanie nadzienia: Porzeczki czyścimy, oskubujemy z niepotrzebnych zielonych elementów i osuszamy. Następnie wykładamy na gorące jeszcze ciasto i zasypujemy cukrem w dowolnej ilości - mniej, jeżeli lubimy naturalną kwasowość
Życie zamknięte w smakuDeser lodowy w sam raz na upalne dni, takie jak dzisiaj -pyszna masa z czerwonej porzeczki, mleczka kokosowego i śmietanki dobrze zmrożona polana polewą czekoladowo owocową -czego chcieć więcej? Deser podałam na talerzyku z serii DIAMENT GOLD_BOGUCICE Składniki: Semifreddo: 1/2 litra czerwonej porzeczki 100 g cukru trzcinowego brązowego 3 łyżki cukru pudru 100 ml zimnej wody 1/2 litra(...)kremowej śmietanki 100 ml mleczka kokosowego Sos czekoladowo-owocowy 10 dag mlecznej czekolady 1/2 szklanki soku z czerwonej porzeczki 150 ml śmietanki kremowej 2 łyżki cukru pudru czerwona porzeczka do dekoracji Wykonanie deseru: Semifreddo: Wodę z cukrem gotujemy ,wsypujemy owoce czerwonej porzeczki, gotujemy około 5 minut-aż owoce zaczną się rozpadać, całość zmiksować blenderem. Zostawić do całkowitego wystygnięcia. Śmietankę
Wanilia i Kardamonroku coś kombinuję z czerwonej porzeczki. Nie kupuję w dużych ilościach tak jak to u mnie bywa z truskawkami, czy malinami. Przerabiam tylko tyle ile zerwę z krzaków na działce. Część owoców mrożę, a część wkładam do słoików. Obie wersje wykorzystuję potem do ciast. Porzeczki zawierają dużo pektyn, więc nie ma potrzeby dodawania środków żelujących, zresztą ja od jakiegoś(...)małe i bardzo poręczne, a firmę też lubię, bo są uczciwi wobec klientów i nie idą na ilość, ale na jakość ;) To tak na marginesie :) Składniki: 1 kg czerwonej porzeczki 500 g cukru Wykonanie: Porzeczkę opłukałam, obrałam, znaczy się pozbyłam się ogonków, gałązek. Tak przygotowane owoce zmiksowałam w blenderze, przelałam d woka i smażyłam na malutkim płomieniu. W trakcie smażenia
Blondynka GotujePIECZEMY! Bułeczki drożdżowe z porzeczką czerwoną i lukrem! Sezon na porzeczkę w pełni, na ryneczkach, czerwone kiście wysypują się z łubianek, żal by było nie skorzystać. Uwielbiam słodko- kwaśny smak porzeczki. Nigdy nie robiłam bułeczek, z porzeczką. To był pierwszy raz. I powiem Wam nieostatni! Bułeczki są nieziemsko aromatyczne, takie jak lubię nie za słodkie i nie za kwaśne(...)DROŻDŻOWE (16 SZTUK): - 500 g mąki - 0,5 -0,7 szklanki mleka letniego -1/2 kostki drożdży - 1/2 szklanki cukru - 2 żółtka - 1 białko - 1/2 kostki masła NADZIENIE: -porzeczka czerwona - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej - 2 łyżki cukru brązowego LUKIER: - 1 białko - sok z 1/4 cytryny - cukier biały Wykonanie: rozczyn: - do kubeczka wlej mleko, podgrzej w mikrofali - rozpuść
SMYKWKUCHNIObiecana czarna porzeczka powraca!, tym razem w odsłonie uroczego i zdrowego deseru. Podane na łódeczce wspaniale trafi do dzieci, podane w szerokiej szklance będzie świetną propozycją dla gości którzy Was odwiedzą w letnim ogrodzie. Prócz czarnej porzeczki będą brzoskwinie, owoce nerkowca czy też biała czekolada :). Pamiętajcie że już 100gram czarnych porzeczek to poczwórna dawka witaminy C, te sezonowe owoce ponadto(...)dostarczą wam rutyny, manganu, jodu czy boru czyli rzadkich i bardzo istotnych składników. Zapraszam do wypróbowania! Dla 2 osób Składniki: 200g czarnych porzeczek 100g białej czekolady dobrej jakości Kilka herbatników PETITEK 1 dojrzała brzoskwinia 100g orzechów nerkowca 100ml śmietany kremówki 30%tł 10 dużych listków świeżej szałwii cukier brązowy (dla dzieci cukier brzozowy) Przygotowanie: 1/ Porzeczki zagotowujemy z odrobiną wody
Kuchnia PROzdrowotnaDziś zgodnie z zapowiedzią przepis na domowy syrop (sok) z czerwonych porzeczek. Robi się go bardzo prosto i szybko, a napoje z nim są niezwykle orzeźwiający. Jak dla mnie ten syrop jest idealny na obecne upalne dni. Zapraszam Was na przepis. Spróbujcie mojego syropu (soku) z czerwonych porzeczek. * przepis własny Składniki: (na jeden słoik około 200-250 ml syropu(...)szklanka czerwonych porzeczek (pełna) 2/4 szklanki wody 1/4 szklanki drobnego cukru + 1 płaska łyżeczka opcjonalnie do podania: zimna woda gazowana lub niegazowana, kostki lodu Przygotowanie: Czerwone porzeczki płuczemy i wsypujemy do małego naczynia, rozgniatamy lekko widelcem. Zasypujemy łyżeczką cukru, odstawiamy na 3-4 minuty na bok. Do garnuszka wlewamy 1/4 szklanki wody i wsypujemy cukier, gotujemy mieszając, aż cukier się
Słodkie okruszkiZapraszamy na pyszny deser który posmakuje każdemu czyli deser z tapioki. Mimo że słodki to przełamany smakiem kwaskowej porzeczki i limonki co sprawia że znajdzie wielu zwolenników Składniki: - 40 g tapioki - 400 ml mleka kokosowego - 180 ml mleka - 45 gr cukru - 120g czerwonych porzeczek - ½ limonki Do rondelka wlewamy mleko kokosowe i zwykłe mleko, dokładnie mieszamy i gotujemy ok 10 minut(...)kolejne 10 minut, potem cukier i kolejne 5 minut co jakiś czas mieszając żeby tapioka się nie przypaliła. Gotową tapiokę odstawiamy do wystygnięcia. Zanim tapioka wystygnie przygotowujemy mus z porzeczek i limonki. Do 80g porzeczek wyciskamy sok z limonki i blendujemy. Jako że tapioka w tej opcji jest słodka to cierpkie porzeczki z limonką zbalansują smak Wystudzoną tapiokę przekładamy
Kuchenne Wariacjemówi producent : Czarna Porzeczka w wytrawnej odsłonie! Wyrafinowany i esencjonalny smak owoców czarnej porzeczki przełamany jest aromatem słodkich moreli. Wzbogacony został o nuty cytrusowe. Smak czatni z czarnej porzeczki jest elegancki, słodko-kwaśny z delikatną nutką pikanterii w tle. Czatni z czarnej porzeczki doskonale pasuje do potraw duszonych jak pieczeń, wątróbka czy wszelakich mięs na ciepło i zimno. Skład : czarna(...)porzeczka (45%), morela suszona (25%), rodzynki, mus z jabłek, cukier, imbir, pektyna (substancja zagęszczająca), skórka z cytryn, chili Wartości odżywcze w 100g : TŁUSZCZ - 0,5g WĘGLOWODANY - 31,0g BIAŁKO - 2,4g Moja opinia : Czatni jadłam po raz pierwszy i szczerze mówiąc nie wiedziałam czego się spodziewać. Podeszłam więc do próbowania sceptycznie i ostrożnie... Najpierw powąchałam - "pachnie trochę jak keczup
breakfast of dreamsSezon na porzeczkę w pełni. W moim sadzie krzaczki w tym roku uginają się ku ziemi z naporu okrągłych czerwonych kuleczek. Porzeczka jest jednym z tych owoców, które są niedoceniane przez ludzi, każdy wychwala truskawki czy czereśnie, podczas gdy czerwone kulki pozostają daleko w cieniu. Sprawcą tego faktu jest zapewne ich kwaśny smak, który niejednemu nie chce przejść przez(...)gardło. Postanowiłam jednak pokazać porzeczkę od dobrej strony - stąd muffinki nie dość że smaczne, to jeszcze bogate w witaminę C. Składniki suche 2,5 szklanki maki 0,5 szklanki cukru szczypta soli 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 1/4 szklanki startej czekolady (użyłam gorzkiej, jednak lepsza byłaby mleczna, dałaby dodatkową słodycz) Składniki mokre 100 ml oleju
Kuchenne aromaty