swoich wyrobów wymieniają w nazwie czy na etykiecie (w sposób dopuszczalny prawem) produkty obecne w składzie, ale często w śladowej ilości. Żeby nie było wątpliwości, w naszej nalewce z porzeczek faktycznie znalazły się 3 maliny i jak widać na załączonym obrazku wypuszczamy je na pierwszy plan :) Składniki: 1 kg czarnych porzeczek, 3 maliny, 0,5 l spirytusu
Delicious TitbitsBardzo smaczne połączenie, gdyby nie dziecko ja pewnie dodałabym jeszcze coś zielonego, ale i bez tego smak jest ciekawy. Trudność wykonania? Łatwiej się nie da! Składniki: wiśnie czerwona porzeczka cukier do smaku Wykonanie: Owoce mogą być zarówno świeże jak i mrożone. Ile owoców? Ja dodałam dwie części wiśni i jedną część czerwonej porzeczki. Słodzimy do smaku. Przy kompotach zapominam
Blondynka Gotujedżemik, najlepiej smakuje z chrupiącą bułeczką, ale może być też wybornym dodatkiem np.: do naleśników :) Polecam zrobienie kilku słoiczków na zimę, na pewno nie pożałujecie :) Składniki: 2 kg czarnej porzeczki,1 kg cukru,Porzeczki obrać, wrzucić do naczynia z grubym dnem, zasypać cukrem i gotować ok.1-1,5 godziny na wolnym ogniu. Po tym czasie zdjąć masę z palnika i zmiksować
Delicious Titbitsdowolnymi owocami i cukrem pudrem. Smakują wyśmienicie w każdej odsłonie, doskonale pasują na śniadanie, na obiad, na deser. Mam nadzieję, że moja propozycja podania z sosem karmelem i porzeczkami przypadnie Wam do gustu :) Składniki: 350 g mąki pszennej,380 ml mleka,2 łyżeczki proszku do pieczenia (z lekką górką),2 jajka,100 g rozpuszczonego przestudzonego masła, 5 płaskich łyżek cukru
Delicious Titbitsciasteczka owsiane znajdziecie tutaj. Jednak tym razem zamiast rodzynek i moreli tym proponuję dodać do nich dwie garście łuskanego słonecznika oraz ok. pół słoiczka dżemu z czarnej porzeczki. To właśnie ten dżem nadaje im wyjątkowy kolor i smak. Ciasteczka owsiane ze słonecznikiem i dżemem z czarnej porzeczki Ostatnio miałam bardzo mało czasu, by poblogować. W pracy przed Świętami było
Ratunku obiadSkładniki:500g porzeczek - czarnych i czerwonych250 g masła lub margaryny3/4 i 1/2 szkl cukru3 szkl. mąki 2 jajkacukier waniliowy250 g twarogu3 łyżki kaszy mannyokoło szklanka płatków owsianychTłuszcz stopić.Mąkę wymieszać ze 3/4 szkl. cukru i cukrem waniliowym. Dodać 3/4 tłuszczu - wymieszać.Odłożyć 1/3 ciasta - resztą wylepić tortownicę śr. 26 cm.Ubić pianę z białek.Ser połączyć z żółtkami, 1/2 szkl
kolorowotorcikowoDzień dobry! Sezon na porzeczki już się dawno skończył, ale są inne małe owoce, które można wykorzystać chociażby maliny i żurawina. Przepis jest na tyle fajny, że postanowiłam się nim z Wami podzielić, bo jak pewnie część z Was wie, dzięki niemu wygrałam świetny blender z końcówkami do siekania :-). Muffinki mają całkiem inny aromat, powiedziałabym nawet, że nieco orzechowy, dzięki(...)dodatkowi wina, porzeczki nadają nieco kwaskowości, te 2 składniki razem tworzą całkiem ciekawe połączenie. Może się skusicie? Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćOstatnio obiecałam Wam przepisy na przetwory z porzeczek. I właśnie dlatego dzisiaj mam dla Was nie jeden, ale dwa przepisy na zamknięcie smaków lata w słoiku. Będzie zdrowo, rozgrzewająco i jak zawsze - smacznie. A że przy okazji robienia soku można zrobić dżem, postanowiłam nie rozbijać tego na dwa osobne posty. No bo i po co? Zatem załóżcie fartuszki, przygotujcie słoiki(...)butelki oraz oczywiście porzeczki i zapraszam do przygotowania własnych zimowych przetworów. Korzenny sok z czarnej porzeczki z imbirem Doskonały na przeziębienie i kiepski humor, sprawdzi się zarówno do herbaty, jak i do polania sernika, owsianki czy porcji lodów. Korzenne przyprawy nadają mu głębi, a imbir działa rozgrzewająco. Potrzebne nam (na niepełny litr soku): - 1 kg czarnych porzeczek
W poszukiwaniu inspiracjiostatnio na serio wkręciła się w mojego bloga, a raczej w wyczekiwanie na efekty moich kuchennych eksperymentów. Co jakiś czas podrzuca mi temat do przemyśleń. Wczoraj na tapecie zawisły porzeczki. I oto, co z tego wyszło...Czytaj więcej
Moje Pyszne Siódme NieboPrzepis ten w naszej rodzinie był już ponad pół wieku temu. Ale dopiero teraz dostałam pozwolenie na ujawnienie go na forum publicznym. W okresie, kiedy dostępne są porzeczki, jest to dobry sposób na "utylizację" białek, pozostałych po wykonaniu innych potraw wykorzystujących samo żółtko (ot choćby, w niektórych wariantach kruchego ciasta). Czytaj więcej
Moje Pyszne Siódme NieboPost Tartaletki z budyniem i porzeczkami pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojemożna użyć świeżych owoców lub ze słoika (KLIK).Składniki:2,5 szklanki mąki3/4 szklanki cukru1 cukier waniliowy3 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli3 jajka1 szklanka maślanki1/2 szklanki oleju+ szklanka czarnych porzeczek+ kruszonka (2 łyżki mąki, 1 łyżka cukru, 1 łyżka masła)Sposób przygotowania:1. Osobno wymieszać suche, a osobno mokre składniki. Mieszałam łyżką.2. Składniki mokre i suche połączyć i zamieszać
Kuchnia domowa Anipotem rozkoszować się zapachem dochodzącym z piekarnika ... A potem następuje apogeum czyli ... jedzenie :)) I wtedy moje kubki smakowe szaleją jak przy niczym innym ... Dziś wersja z czarną porzeczką i śliwkami. Składniki: 1/2 kg maki 1/2 szkl. cukru 2 jaja + 2 żółtka 5 dkg drożdży 12.5 dkg masła (margaryny) 1/2 szkl. mleka aromat cytrynowy lub skórka otarta
Walijskie PichcenieSkładniki: na kilo owoców czarnej porzeczki pół kilo cukru Owoce płuczemy a następnie dokładnie oczyszczamy z gałązek i listków. Mieszamy owoce z cukrem w rondelku i wstawiamy na małym ogniu. Kiedy owoce puszczą sok zwiększamy płomień. Co jakiś czas mieszamy by się nie przypaliły. Konfiturę gotujemy około godziny aż sok zgęstnieje. Ciepłą konfiturą napełniamy słoiki. Ostawiamy je do góry dnem
prawdziwe jedzenieZAKOCHAŁAM SIĘ W TYM KOKTAJLU OD PIERWSZEGO ŁYKU. PRZEPYSZNY, ORZEŹWIAJĄCY, KWASKOWATY A ZARAZEM SŁODKI. IDEALNY NA UPAŁY! MNIAMMM! SKŁADNIKI: - 1/2 melona zielonego - 1,5 szklanki czarnych porzeczek - 1 banan - 100 ml lodowatej wody mineralnej - listki melisy W/w składniki miksujemy na gładką masę blenderem. Podajemy od razu w wysokich szklankach! ;-D SMACZNEGO! KTOŚ CHĘTNY? CUDOWNEGO DNIA
SMYKWKUCHNI