Post Tartaletki z budyniem i porzeczkami pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojemożna użyć świeżych owoców lub ze słoika (KLIK).Składniki:2,5 szklanki mąki3/4 szklanki cukru1 cukier waniliowy3 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli3 jajka1 szklanka maślanki1/2 szklanki oleju+ szklanka czarnych porzeczek+ kruszonka (2 łyżki mąki, 1 łyżka cukru, 1 łyżka masła)Sposób przygotowania:1. Osobno wymieszać suche, a osobno mokre składniki. Mieszałam łyżką.2. Składniki mokre i suche połączyć i zamieszać
Kuchnia domowa Anipotem rozkoszować się zapachem dochodzącym z piekarnika ... A potem następuje apogeum czyli ... jedzenie :)) I wtedy moje kubki smakowe szaleją jak przy niczym innym ... Dziś wersja z czarną porzeczką i śliwkami. Składniki: 1/2 kg maki 1/2 szkl. cukru 2 jaja + 2 żółtka 5 dkg drożdży 12.5 dkg masła (margaryny) 1/2 szkl. mleka aromat cytrynowy lub skórka otarta
Walijskie PichcenieSkładniki: na kilo owoców czarnej porzeczki pół kilo cukru Owoce płuczemy a następnie dokładnie oczyszczamy z gałązek i listków. Mieszamy owoce z cukrem w rondelku i wstawiamy na małym ogniu. Kiedy owoce puszczą sok zwiększamy płomień. Co jakiś czas mieszamy by się nie przypaliły. Konfiturę gotujemy około godziny aż sok zgęstnieje. Ciepłą konfiturą napełniamy słoiki. Ostawiamy je do góry dnem
prawdziwe jedzenierazem nie będziecie musieli się bardzo wysilać, a efekt z pewnością zaskoczy Waszych bliskich. To co położycie na wierzchu zależy już od Was. Ja zdecydowałam się na czerwone porzeczki. Po pierwsze dlatego, że ich lekka kwaskowość świetnie kontrastuje ze słodyczą jogurtu, a po drugie dlatego, że je uwielbiam i mogłabym je jeść w ilościach hurtowych. Świetnie też sprawdzą się wszelkiego
Okolice PalnikaZAKOCHAŁAM SIĘ W TYM KOKTAJLU OD PIERWSZEGO ŁYKU. PRZEPYSZNY, ORZEŹWIAJĄCY, KWASKOWATY A ZARAZEM SŁODKI. IDEALNY NA UPAŁY! MNIAMMM! SKŁADNIKI: - 1/2 melona zielonego - 1,5 szklanki czarnych porzeczek - 1 banan - 100 ml lodowatej wody mineralnej - listki melisy W/w składniki miksujemy na gładką masę blenderem. Podajemy od razu w wysokich szklankach! ;-D SMACZNEGO! KTOŚ CHĘTNY? CUDOWNEGO DNIA
SMYKWKUCHNIpyszne, słodko -kwaśne z dodatkiem płatków migdałowych - ŚNIADANIE FIT! SKŁADNIKI: - 1 łyżka płatków owsianych żytnich - 1 łyżka płatków owsianych pszennych - 2 słodziki - 3 łyżki borówki amerykańskiej - 2 łyżki czerwonej porzeczki - łyżeczka płatków migdałowych - łyżka granulowanych otrębów orkiszowych o smaku śliwkowym - 100 mleka - 100 ml wody W rondelku gotuj 15 minut płatki, aż podwoją swoją objętość i mocno zgęstnieją, dodaj owoce
SMYKWKUCHNIDziś kolejny przepis z porzeczkami, ale to uniwersalne ciasto i można wykorzystać do niego inne owoce, morele, jabłka, jagody czy jeżyny. Wszystko zależy od naszego gustu, albo najzwyczajniej tego co w zasobach kuchennych posiadamy.To drożdżowe ciasto ma jeszcze jedną , miłą zaletę - ma mało cukru- a mimo to jest pyszne.Ciasto najładniej wygląda upieczone w tortownicy - składniki na blaszkę średnicy 26 cm.Czytaj
FarmażonyDzień dobry!Wielokrotnie pisałam, że nie przepadam za kwaśnymi owocami. Nie lubię zbytnio agrestu, kwaśnych wiśni i właśnie porzeczek. Jednak skuszona prośbami męża postanowiłam przygotować coś właśnie z tymi owocami.Trzeba było zrównoważyć ich kwaśność, więc nie mogły trafić do niczego innego, niż do słodkich, małych babeczek. Przygotowałam je nieco inaczej niż zwykle, ponieważ użyłam mleczka kokosowego, dzięki temu ciasto zyskało
Pora coś zjeśćCzarnych porzeczek w tym roku chyba urodzaj bo ich cena na osiedlowym bazarku jest bardzo kusząca. Zrobiłam już z niej Galaretkę a teraz czas na dżem, który przyda się później do ciast czy tortów. Nie ma to jak domowe dżemy - przynajmniej wiem co w nich jest bo te sklepowe zawierają niewiele prawdziwych owoców.Koniecznie zajrzyj do zakładki Przetwory - zobacz
Smaczna Pyzaumiem się kompletnie oprzeć tym kolorowym straganom, kupiłabym najchętniej wszystko po kolei nie zważając na fakt, że mam ograniczone możliwości konsumpcyjne;) Ostatnio kupiłam czarną porzeczkę, agrest i brzoskwinie i nie mogłam przejeść, toteż pomyślałam o jakimś zapiekanym daniu, żeby zużyć w inny sposób niż na surowo. A ponieważ dawno nie robiłam crumble, a nigdy z takim zestawem owoców, więc zapaliłam
Zdrowa Kuchnia SowyGalette z porzeczkami i malinami, czyli rustykalna tarta z porzeczkami i malinami, którą piecze się bez użycia formy, na dużej blaszce do pieczenia. Spodu się nie podpieka. Cechą charakterystyczną są zawijane do środka boki. Galette robi się z różnych rodzajów mąk. Moja wersja jest na zwykłej mące pszennej. Składniki ciasta kruchego: 250 g mąki pszennej 1/4 płaskiej łyżeczki soli (używam(...)domowej soli waniliowej ) 50 g cukru pudru 125 g zimnego masła (82% tłuszczu) 1 jajo 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany 18% Składniki nadzienia Tarty z porzeczkami i malinami: 1 garść malin (ok. 200 g) 1 garść czerwonej porzeczki (100 g) 1 garść czarnej porzeczki (100 g) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 2 łyżki soku z limonki skórka
Moja DelicjaTort Bezowy z Czarną Porzeczką PAVLOVA – Zapraszam na fantastyczny tort bezowy. Bardzo smaczny, w środku mięciutki, a z wierzchu chrupiący. Idealnie beza komponuje się z czarną porzeczką. Tort wygląda obłędnie :), goście nie mogli się napatrzeć. Zniknął u mnie błyskawicznie, na szczęście mam spory zapas porzeczki w zamrażalniku. Tort należy przekładać śmietaną w dniu serwowania deseru, najlepiej przed samym podaniem. Polecam(...)polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tort Bezowy z Czarną Porzeczką PAVLOVA Składniki: Beza: 8 białek 2 szklanki cukru 2 łyżeczki octu winnego białego lub jabłkowego (może być inny w jasnym kolorze) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki cukru wanilinowego (niekoniecznie) Krem: 400g mrożonej czarnej porzeczki (lub świeżej) 1/3 szklanki cukru
Mała CukierenkaDziś kilka słów o czerwonych porzeczkach oraz przepisach z ich udziałem Czerwone porzeczki.... osobiście uwielbiam zjadać te małe czerwone, lekko cierpkie kuleczki prosto z krzaczka. Są idealne, gdy na niebie świeci mocne słońce, a temperatura bardzo doskwiera. Ale, co tak naprawdę kryją w sobie te małe owoce? Porzeczki są bardzo wartościowymi owocami. Często wręcz niedocenianymi. Owoce porzeczki czerwonej mają duże(...)znaczenie w dietetyce. Posiadają dużą zawartości witaminy C, prowitaminy A, soli mineralnych, cukrów i kwasów organicznych. Czerwone porzeczki wykorzystuje się często w leczeniu dolegliwości żołądkowych, chorobach układu krążenia, a także w poprawieniu odporności całego organizmu. Czerwona porzeczka w 100 g zawiera zaledwie 65 kcal. Dlatego osoby na diecie mogą ją jeść spokojnie. Przepisy z czerwonymi porzeczkami A w upalne
Słodkie okruszki