porzeczki - 3095 przepisów (strona:9/207)

Smorodina - nalewka z czarnej porzeczki 321

Dzisiaj mamy dla was smorodinę, czyli nalewkę z czarnej porzeczki. Pochodzi z Kresów Wschodnich, gdzie czarna porzeczka zwana była właśnie smorodiną. To nalewka o wyrazistym smaku, z mocnym aromatem czarnej porzeczki. Podobno korzystnie działa w zaburzeniach trawienia czy bólu gardła. Ale oczywiście i bez tych schorzeń też można ją pić :) Wersja podstawowa to sam spirytus, porzeczki i cukier(...)zrobiliśmy nieco bogatszą. Będziemy potrzebować:       1 kg owoców czarnej porzeczki 1,5 litra czystej wódki 40% 400 g cukru 3 łyżki miodu 5 gramów goździków 7 gramów cynamonu laska wanilii Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. Owoce myjemy, płuczemy, obieramy z szypułek i wszelkich

Marder&Marder Manufacture
Przepis na Domowy Syrop z Czarnej Porzeczki 183

Witam serdecznie Propozycja na pyszny domowy syrop z czarnej porzeczki, jest prosty w przygotowaniu a naprawdę bardzo dobry i aromatyczny. Tak przygotowany syrop możemy użyć do przygotowania napojów, dodać do mleka , jako dodatek do jogurtu naturalnego, do herbaty lub po prostu wody. Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 1200 ml syropu porzeczkowego 1 kg czarnych porzeczek 400 ml wody(...)cukru Link do filmu z przygotowania: Domowy syrop z czarnej porzeczki https://www.youtube.com/watch?v=U3Dy1ZtXO_A Przygotowanie: Wypłukane porzeczki przekładam do garnka dodaję wodę i gotuję. Od momentu zagotowania porzeczki gotuję około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie porzeczki przecedzam przez sito, porzeczki delikatnie mieszam na sicie aby szybciej i dokładniej odsączyć sok. Resztki porzeczek z sita wyrzucam. Po przecedzeniu

Uwaga Babcia Gotuje
Sorbety 131

mnie rewelacja i polecam! Maliny trzeba umyć, banana obrać i pokroić w plasterki, wszystko razem zblendować i przełożyć do foremek do lodów. Mrozić 3-5 godzin. Sorbet z czarnej porzeczki (na 3-4 foremki do lodów) 100g czarnej porzeczki dosładzacz (syrop daktylowy/klonowy, cukier kokosowy) Porzeczka to owoc z definicji niezwykle kwaśny, wymaga zatem jakiegoś dosładzacza, bo nawet najwięksi zwolennicy kwaśnych(...)smaków, po spróbowaniu sorbetu z czarnej porzeczki w czystej formie, dostaliby skrętu twarzy jak nic. Ja dosłodziłam syropem klonowym, ale sporo go zeszło, więc Wam radziłabym spróbować czegoś bardziej wydajnego, może cukier kokosowy dałby radę? Porzeczkę umyć i oczyścić, zblendować na mus i dosłodzić całkiem sporo, najlepiej do smaku. Przelać mus do foremek i mrozić przez 3-5 godzin. Sorbet

Przepysznik - BLW i nie tylko
Strucla drożdżowa z "czarną porzeczką Lodzi" 111

ciepłym rodzinnym ognisku domowym, dzieciństwie, nie jeden z nas na pewno podbierał jeszcze ciepły kawałek ciasta i popijał mlekiem. Jest on wypiekiem jednym z najbardziej znanym od pokoleń. Czarna porzeczka jest produktem bardzo bogatym w witaminę C która 100 gramach owocu jej zawartość sięga 260% dziennej normy spożycia. Poza tym zawiera również witaminę P, B, sole mineralne oraz pektynę. Owoc(...)niski indeks glikemiczny IG=15. W naszej okolice wiele gospodarstw posiada w swoich ogrodach stare odmiany tego owocu. "Czarna porzeczka Lodzi" często brała udział w wielu konkursach kulinarnych, za niepowtarzalny smak była często wyróżniana. Strucla drożdżowa z "czarną porzeczką Lodzi" Składniki: 1/5 kg mąki  1/2 szklanki cukru 5 dag. drożdży 1 jajko całe 2 żółtka 1 cukier waniliowy

kgwjanczewo
Dżem z czarnej porzeczki 55

już właściwa pora na dżem z czarnej porzeczki . Krzaczki uginają się od nadmiaru dojrzałych owoców, a liście zaczynają obsychać. Niewątpliwie to oznaka tego, że zbiory czas zacząć. Uwielbiam czarne porzeczki za ich walory smakowe i ogromną porcję witaminy C. Najczęściej sporządzam z nich dżemy, które wykorzystuję do różnych ciast , ale nalewka z czarnej porzeczki jest równie pyszna więc ją polecam(...)wylewam kroplę dżemu. Jeżeli zastygnie i na powierzchni pokaże się “kożuch-skórka” oznacza to, że dżem jest już wystarczająco wysmażony. Pamietajcie o tym, że dżem z czarnej porzeczki, ale nie tylko, bo tak samo jest np. ze śliwkowym zgęstnieje jeszcze nieco w słoiku. A teraz przechodzę do przepisu na pyszny, zdrowy dżem porzeczkowy. Dżem z czarnej porzeczki

Pieguskowa Kuchnia
Rolada z kremem bazyliowym i porzeczkami 151

Serce skacze mi z radości na widok świeżych owoców i warzyw. Kocham za to Polskę.  Za porzeczkami czerwonymi tęsknie szczególnie mocno.  W UK bardzo rzadko można je kupić, a jak już zobaczę w sklepie, to kupuje na zapas - porzeczki świetnie się mrożą. Rolada z kremem bazyliowym to fantastycznie świeży smak, idealnie komponują się z frużeliną porzeczkową(...)zawińcie niezwłocznie, wzdłuż dłuższego boku. Odstawcie do wystygnięcia. Krem bazyliowy 320 śmietany kremówki 220 g mascarpone 2-3 łyżki cukru spora garść listków bazylii oraz 1/2 szklanki czerwonych porzeczek Listki bazylii utrzyjcie z 1 łyżką cukru (idealnie byłoby ucierać w moździerzu) na zieloną papkę. Wymieszajcie ze śmietaną, dodajcie mascarpone i resztę cukru i ubijcie mikserem do otrzymania gęstego kremu

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Miętowo-migdałowe babeczki z kremem z czarnej porzeczki 140

mojprzepisna.pl | Miętowo-migdałowe babeczki z kremem z czarnej porzeczki Moja praca konkursowa, ciekawe czy się spodoba Jury :). Mocno miętowe babeczki migdałowe, nadziewane słodkim kremem migdałowym, udekorowane kwaśnym kremem porzeczkowym. Są wyjątkowe ponieważ jeszcze nikt nie połączył takich smaków jak mięta + migdały + czarne porzeczki, dodatkowo są bezglutenowe. Jak smakują: zmysłowo, zaskakująco i znakomicie. Składniki na 12 małych babeczek. Miętowe ciasto(...)Krem migdałowy: 25 gr mąki ryżowej 50 gr mielonych migdałów 50 gr cukru 200 ml mleka ryżowego lub zwykłego Krem porzeczkowy: 500 gr mascarpone 200 ml galaretki z czarnej porzeczki lub przetartego przez sitko dżemu z czarnej porzeczki ** barwnik czerwony listki mięty do dekoracji Przygotować ciasto: Wysmarować masłem i oprószyć mąką kukurydzianą, strzepnąć nadmiar mąki. Do misy miksera przełożyć masło

moj przepis na
Sok z owoców bez gotowania. Tradycyjny Syrop z owoców do rozrabiania z wodą - prosty przepis. Sokoparownik i sok z czarnej porze 174

Domowe soki z owoców (truskawki, maliny, porzeczki, czereśnie, wiśnie, etc.) a nawet syropy dodawane do wody, są znakomitą alternatywą niezdrowych gotowych soków kupowanych w sklepie.   Jak zrobić domowy sok z owoców? Ile czasu muszę na to poświęcić? Ile to będzie kosztować?   Domowy sok z owoców czarnej porzeczki to bardzo prosta sprawa, przygotowanie nie zajmuje dużo czasu (jeśli oczywiście(...)owocowych poprzez gotowanie na parze.   Tak wygląda mój sokoparownik.   Nasze ulubione domowe soki, to soki z malin.   Dziś natomiast nadszedł czas na domowe soki z czarnej porzeczki, pełne witaminy C.   Na samym początku przygotowuję butelki i nakrętki:   Jak pasteryzować słoiki i butelki?   Porzeczki dokładnie przebieram, delikatnie myję, zostawiam na chwilę w sicie do ocieknięcia

IzaGotuje
Czerwone korale. Z domu do domu. 166

domu, coś co w nowych czasach jest bogactwem coraz rzadziej spotykanym.  Przedwczoraj z domu przy drodze dotarł kolejny cudowny prezent. Czerwone korale. Dojrzałe i soczyste grona czerwonej porzeczki wyglądają jak piękne klejnoty. Gospodyni wie, że tęsknię za pamiętanymi z dzieciństwami krzakami porzeczek. Wie, że te czerwone korale ucieszą mnie bardziej niż sznur pereł. Dziękuję!  Historia tych porzeczek(...)myślą, że mogę z nimi zrobić tak wiele! Zjeść surowe, zamienić w orientalny chutney, zamknąć w słoiczkach jako słodką galaretkę i na pewno upiec tartę. Kruchą, słodką, z kuleczkami porzeczek tryskającymi na podniebieniu wciąż kwaskowatym sokiem. Poezja!  TARTA Z CZERWONYMI PORZECZKAMI SKŁADNIKI Na kruchy spód 220 g mąki 110 g zimnego masła 50 g cukru 1 żółtko szczypta soli

KUCHARNIA
Blanka. Jedno marzenie i ostatni kwiat. 129

Oczy jeszcze nie dowierzają, ale na ustach już wielki uśmiech. Jest! Znalazłam! I wyciągam ręce po Blankę. I mam! Mam jedyną i ostatnią łubiankę z ribens niveum , czyli białą porzeczką, zwaną Blanką .  W kasie centrum handlowego kupuję moje marzenie za 5,99 zł . Wielka radość. I wielki smutek. Takie jedno, małe marzenie spełnione w takim wielkim bezdusznym sklepie(...)niż dwa dni. Zbyt długo szukałam, by cieszyć się nim tak krótko. Ale znalazłam sposób, by cieszyć się Blanką aż do zimy. Właśnie wtedy sączona powoli nalewka z białej porzeczki rozgrzeje nas ciepłym aromatem lata. Macerując owoce mogę cieszyć się ich widokiem przez kilka tygodni. Ich smakiem, zamkniętym w jednej butelce, będziemy kropla po kropli  delektować się z nadzieją

KUCHARNIA
Panna cotta z białą czekoladą i sosem z czerwonej porzeczki 109

jeden z najprostszych do przygotowania deserów dających efekt WOW. "Wow!" - mam nadzieję, że takie właśnie będą Wasze słowa po spróbowani panna cotty z białą czekoladą i sosem z czerwonej porzeczki. Bardzo słodki, śmietanowo-czekoladowy krem i arcykwaśny sos tworzą coś naprawdę wyjątkowego! Na moim blogu możecie znaleźć jeszcze trzy przepisy na panna cottę - najbardziej klasyczną, śmietanowo-waniliową panna cottę(...)tylko przybrała formę jedwabistego, gęstego kremu - wspaniałego! Jeżeli jednak wolicie, możecie dodać więcej agaru lub też zamienić agar na żelatynę. Panna cotta z białą czekoladą i sosem z czerwonej porzeczki Składniki / na 8 porcji: na panna cottę: 600 ml śmietany 30% tłuszczu 150 ml mleka (roślinnego lub krowiego) 2 łyżki cukru (u mnie brązowy, możesz zastąpić innych słodzikiem, np. ksylitolem

Chilli Czosnek i Oliwa
DŻEM Z CZARNEJ PORZECZKI 177

Czarne porzeczki są jednymi z bogatszych w witaminę C owoców. W 100 g znajduje się 181 mg witaminy C – to aż 4 razy więcej niż w pomarańczach. Garść czarnych porzeczek  pokrywa dokładnie 258% dziennego zapotrzebowania  na  witaminę C. Ponadto obniżają one poziom cholesterolu we krwi, hamują rozwój miażdżycy naczyń  i stabilizują ciśnienie tętnicze. W tradycyjnej medycynie(...)ludowej owoce stosowane są przy anginie  i innych infekcjach górnych dróg oddechowych,  artretyzmie czy reumatyzmie.  Porzeczki w przetworach korzystnie wpływają na procesy przemiany materii  i zwiększają odporność organizmu . Idealnie nadają się na soki i dżemy. Dżemy pysznie smakują do naleśników, ciast,deserów,naleśników  czy po prostu do świeżego chleba. Polecam spróbować zrobić samemu dżem

potrawyregionalne
Galaretka z czerwonych porzeczek 138

Galaretki owocowe przygotowuje się z soku owoców lub przecieru z owoców o dużej zawartości pektyn, czyli związków galaretujących. Najbogatsze w pektyny są czarne porzeczki, pigwa, oraz skórki i gniazdka nasienne z jabłek. Nieco mniej pektyn, ale wystarczająco aby przygotować z nich galaretki mają czerwone porzeczki. Galaretki w warunkach domowych można przygotować na dwa sposoby: galaretki gotowane z soków lub przecierów(...)właśnie owoców nie dodajemy już żadnych cukrów żelujących, czy produktów utwardzających. Galaretka bez tych dodatków uzyska wymaganą fakturę. Polecam Wam też przygotować pyszną galaretkę z papierówek. Galaretka z czerwonych porzeczek : Do przygotowania galaretki porzeczkowej potrzebujemy tylko owoce i cukier w proporcji 1:1, czyli na 1 kg czerwonej porzeczki wykorzystujemy 1 kg białego cukru. Przygotowanie: Dojrzałe porzeczki płuczemy, obserwujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto na białkach z porzeczkami 530

Ciasto na białkach z porzeczkami to kolejny przepis na wykorzystanie nadprogramowych białek. Jeśli do przyrządzenia jakiegoś ciasta potrzebne są żółtka, a nie wiecie, co zrobić z białkami, polecam przygotować czysty słoiczek, do którego przełożycie białka i zamrozicie. Przy każdym następnym "wolnym" białku wystarczy wyjąć słoiczek z zamrażarki i dołożyć świeże białko do tych zamrożonych. Ja przechowuję białka w słoiczku(...)idealnie sprawdza się w okresie letnim, kiedy w naszych ogrodach i w sklepach królują owoce sezonowe. Przepis można wykorzystać w szerokiej keksówce o wymiarach 28x15cm. Ciasto na białkach z porzeczkami Składniki: 6 białek 160g (1 szklanka) mąki pszennej + 2-3 łyżki do oprószenia owoców 100g (1/2 szklanki) cukru 100g masła 2 łyżki domowego cukru z wanilią 1 łyżka ekstraktu

Smakołyki Bereniki
Ciasto czekoladowo - orzechowe z pikantną galaretką malinowo - czekoladową 149

Zamierzałam zrobić najzwyklejsze czekoladowe ciasto z sosem malinowym. Jednak po otwarciu szafki natrafiłam na płatki chili, orzechy pekan, migdały i gorzką czekoladę. Na dodatek, w zamrażalniku odkryłam czarne porzeczki. I tak, od składnika, do składnika, wyszło coś, że tak powiem 'innego' - totalny eksperyment Samo ciasto jest delikatnie słodkie, zaś smak czekolady i orzechów przełamuje pikantny i kwaskowaty sos malinowy(...)którego w fazie końcowej zrobiłam galaretkę. Do nasączania blatów przygotowałam syrop z czarnych porzeczek - rozcieńczyłam go przegotowaną wodą, a po ostudzeniu 'wzmocniłam' odrobiną wódki. Sos malinowy na galaretkę gotowałam normalnie w garnku, gdyż maliny, ze względu na dużą ilość pestek, nie nadają się do gotowania w szybkowarze (miąższ owoców pod wpływem ciśnienia rozpada się i przytyka zawór ciśnieniowy

Szybko Szybkowar