porzeczki - 3095 przepisów (strona:3/207)

Tarta z porzeczkami 104

Sezon czarnej porzeczki uważam oficjalnie za otwarty. Choć nie przepadam za bardzo za tym owocem, skusiłam się na ciasto z jego udziałem.Tarta jest delikatnie kwaskowata co daje świetny efekt ze słodkim śmietankowym budyniem. Polecam !Składniki na ciasto :350g mąki pszennej100 g margaryny100g cukru pudru1 jajko2 żółtka2 łyżki śmietany1 łyżeczka proszku do pieczeniaSkładniki na nadzienie :2 budynie śmietankowe lub waniliowe(...)szklanek mleka6 łyżek cukru2 szklanki porzeczki (u mnie czarna)Beza :3 białka 5-6 łyżek cukru (można dać mniej, bo moje ciasto było jak dla mnie troszeczkę za słodkie)5 łyżek wiórków kokosowychPrzygotowanie : Wszystkie składniki na ciasto wyłożyć na stolnicę (margaryna ma być w temperaturze pokojowej ! ) i zagnieść . Gotowe zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki

charlotte gotuje
Muffiny z czerwonymi porzeczkami 165

Muffiny są przepyszne, można je przygotowywać również z innymi owocami.Z tego przepisu wychodzi 12 muffin. Muffiny z czerwonymi porzeczkami                                          SKŁADNIKI:jajka -4 sztmąka -22 dagcukier -15 dagmasło klarowne -22 dagproszek do pieczenia -1 łyżeczkasoda -0,5 łyżeczkiczerwone porzeczki(...)jednym jajku. Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia. Przesiać mąkę do ciasta, ucierając na wolnych obrotach. Formę do muffin wysmarować tłuszczem, napełniać ciastem foremki do 2/3 wysokości. Porzeczki umyć, osączyć, usunąć szypułki. Posypać porzeczkami wierzch muffinek. Formę z ciastem ułożyć na blasze włożyć do nagrzanego piekarnika, piec w 175 stop.przez 20 minut. Wyjąć ostudzić, posypać cukrem pudrem

Kuchnia Danusi
Dżem z czarnej porzeczki 121

Przepis na ten dżem dostałam od mojego przyszłego teścia:) Dokładne ilości składników ciężko jest mi podać, bo tu jest zasada 1 garść porzeczek- 1 czubata łyżka cukru.Składniki: zasada jest taka: na garść porzeczek - 1 czubata łyżka cukru. Przygotowanie:    Dokładnie umyte porzeczki i ubrane z łodyg, mielimy w maszynce do mięsa. Na zmianę wkładamy garść porzeczek

Aga w kuchni
Galaretka z białej porzeczki... 987

Kupiłam dziś białe porzeczki do ciasta i sporo mi ich zostało, a że nie było chętnych do ich skonsumowania stwierdziłam, że coś z nich wyczaruję... Szkoda, aby się zmarnowały! Tak więc zaświtał mi pomysł żeby zrobić z nich dżem albo konfiturę, ale wpadłam na pomysł, że fajną nowością w moim domu byłaby GALARETKA,  np. do kanapek z masłem orzechowym(...)kuchni... zajmie nam to w sumie nie całe 40 min a nawet krócej, zależy od tego ile zamierzamy przerobić porzeczek.Tak więc zabierzmy się do pracy :) Galaretka z białych porzeczek... SKŁADNIKI: - porzeczki - cukier PRZYGOTOWANIE: Najpierw myjemy, przebieramy i obskubujemy z gałązek porzeczki. Teraz wsypujemy do garnka i podlewamy odrobina wody, żeby się nie przypaliły zanim puszczą sok. Gdy już puszczą soki

Zainspiruj się kuchnią
Konfitura z czarnej porzeczki 183

Kolejne zapasiki na zimę. Za czarną porzeczką nie przepadam za bardzo, ale taka konfikturka nawet mi smakuje. Uwielbiam jej dodatek  w ciastach, jej kwaskowatość idealnie komponuje się ze słodkim kremem. składniki:2 kg oczyszczonej z ogonków czarnej porzeczki1, 5 kg cukruPorzeczki dokładnie wypłukać i osączyć z nadmiaru wody. Następnie wsypać do garnka i zasypać cukrem. Odstawić na kilka(...)godzin aby porzeczka puściła sok. Następnie wstawić na ogień i doprowadzić do wrzenia. Gotować aż owoce sie rozpadną od czasu do czasu mieszając. Ja gotowałam ok 40 minut aby woda nieco odparowała. Następnie konfiturę przełożyć do słoiczków, dobrze zakręcić i odstawić do góry dnem. Gdy konfitura jest letnia odwrócić i zostawić do całkowitego wystygnięcia

Monia miesza i gotuje
Razowe scones z porzeczkami 196

Bułeczki idealne na śniadanie czy kolację.  Ekspresowe w przygotowaniu i niezwykle smaczne.  Jedyna uwaga jaką do nich mam, to ilość porzeczek.  W oryginalnym przepisie była mowa o szklance porzeczek.  Ta ilość spowodowała, że ciasto nagle zaczęło robić się strasznie mokre i musiałam dodać więcej mąki.  Na szczęście scones udały się doskonale i dzieci zjadły je w tempie ekspresowym.     Składniki(...)pełnoziarnistej 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki masła 125 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki mleka (w razie potrzeby) + do posmarowania 1 szklanka porzeczek (patrz uwagi we wstępie)   Wykonanie: Mąkę, cukier, sól i proszek przesiać do miski.  Dodać masło i wyrobić palcami do powstania kruszonki.  Dolać jogurt i szybko wyrobić łyżką.  Dodać porzeczki

Sto kolorów kuchni
Sok z czerwonych porzeczek na zimę 145

Czerwona porzeczka sprawia mi problem :) I nie jest to problem natury kulinarnej, a problem natury językowej... bo tak się zastanawiam - na logikę sok robi się z czerwonych porzeczek - jakby nie patrzeć liczba mnoga... i to wydaje mi się poprawne. A z drugiej strony w rzeczywistości większość chyba mówi jednak z czerwonej porzeczki i nie mam pod ręką żadnego kartonu(...)wydaje mi się, że nektary w sklepach są z czarnej porzeczki... Zgłupiałam :) Czy zagląda do mnie jakiś polonista?? Czytaj dalej

Kraina Tysiąca Smaków
Wątróbki drobiowe z gruszką i czarną porzeczką 263

zasadzie jest to cały zestaw II Dania. Pikantna wątróbka drobiowa podana z duszonym na bulionie ryżem i połówkami gruszek obgotowanych w syropie i napełnionych kwaskowatą konfiturą z czarnej porzeczki. Bardzo polubiliśmy zestawienie smaku smażonej na chrupiąco ( doprawionej na ostro) wątróbki , z delikatnym ryżem , słodyczą gruszki z syropu przełamanej kwaskowatym posmakiem czarnej porzeczki. Czas: 45 minut Składniki: 1/2 kg wątróbek drobiowych(...)goździk kilka nitek szafranu listek Kafiru ( lub kawałek skórki cytrynowej 1/3 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego ( lub kawałek laski wanilii) 1 szklanka wody 4 łyżeczki konfitury z czarnej porzeczki - kwaskowatej 5 dag masła 8 łyżek oleju z pestek winogron natka pietruszki Przygotować syrop. Wsypać do garnka cukier, cukier waniliowy, szafran. Wrzucić goździk i listek Kafiru. Wlać wodę i zagotować

Buniabaje w kuchni
Kokosowe ciasto z czerwoną porzeczką 112

będzie najmniej problematyczny), tym niemniej podjęłam wyzwanie. To co wyszło spod moich rąk przeszło moje oczekiwania. Delikatne ciasto, o budyniowatej konsystencji, z lekkim posmakiem kokosa świetnie komponowało się z porzeczkami (ciasto było tylko odrobinę słodkie). O tych wszystkich zaletach przekonacie się jeżeli postanowicie wykonać to ciasto u siebie w domu!   Do przygotowania ciasta potrzebujemy: – 250 g mąki kokosowej(...)litr mleka ryżowego – 50 g oleju roślinnego – 50 g cukru – 2 średnie banany – 3 małe garście porzeczek – opakowanie proszku do pieczenia (bez glutenu) W misce umieszczamy banany, cukier oraz olej i całość blendujemy. Porcjami dodajemy mąkę kokosową i proszek do pieczenia, mieszamy i powoli dodajemy mleko ryżowe (konsystencja ciasta powinna być dość gęsta, lekko wodnita

Szybko Tanio Smacznie
Ciasto z czerwonymi porzeczkami i z kruszonką 162

Pyszne ciasto z porzeczkami i bardzo smaczna kruszonka z dodatkiem czekolady.Najlepsze jest to,ze mozecie je upiec nie majac ani jednego jajka w lodowce.Tak,to ciasto jest bez jajek.Bardzo ladnie rosnie i w cudowny sposob wchlania wilgoc z owocow nie stajac sie przy tym,ani mokre ,ani maziste.Nadaja sie tu wlasciwie kazde owoce.Rownie pyszne byloby z wisniami.Upieklam je w foremce(...)masla20 g groszkow czekoladowych 60 g cukru1 lyzka wiorkow kokosowychSkladniki na spod:50 g twarozku4 lyzki mleka4 lyzki oleju1 lyzeczka proszku do pieczenia30 g cukru140 g maki500 g czerwonych porzeczek lub wisniWykonanie:Piekarnik nastawiamy na 190 ° C.Maslo ,120 g maki i 60 g cukru rozgniesc miedzy palcami,az do uzyskania efektu "mokrego piasku".Mozna rowniez to zrobic przy uzyciu robota.Dodac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Filet z kurczaka nadziewany czerwoną porzeczką 173

Zazwyczaj owoce wykorzystuję do ciast i deserów czy przetworów. Czasem jednak lubię zaskoczyć bliskich łącząc owoce z mięsem. Tak jak w tym przypadku. Kruche, delikatnie mięso z kurczaka, kwaskowe porzeczki i szczypta ostrej papryki. Całość nie jest smażona, lecz pieczona bez dodatku tłuszczu!! Zatem jedzmy bez wyrzutów sumienia;):) Składniki:1/2 kg filetu z piersi kurczaka, cebula, 100 g czerwonych porzeczek(...)Przygotowanie Mięso umyć, osuszyć, oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Naciąć wzdłuż tak, by utworzyć kieszonkę. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na odrobinie oleju, dodać umyte i odszypułkowane, rozgniecione porzeczki. Doprawić do smaku papryką, solą i pieprzem. Farszem wypełnić kieszonki w mięsie. Spiąć wykałaczką. Włożyć do rękawa do pieczenia i piec ok. 35 min w temp. 200st

Z miłości do słodkości
Drożdżówka z porzeczkami i ..proszkiem do pieczenia 125

wiadomo, że część została...no i tak wyszła drożdżowka z proszkiem do pieczenia..obawiałam się co z tego będzie..i żal mi było masy makowej , wiec dałam tylko  porzeczki czerwone...Ciasto urosło..było smaczne, ale czuć było że jest nie tylko na drożdżach, a także na proszku do pieczenia..Przepis na ciasto drożdżowe podaję bez mojego feralnego dodatku(...)Ciasto: 50 g margaryny 2 szk.mąki 1/3 szkl. cukru 1/2 szkl. mleka 2 duże jajka 20 g drożdży 2 łyżki cukru waniliowego szczypta soli porzeczki lub inne owoce Margarynę rozpuścić i ostudzić. Z drożdży, połowy mleka, łyżki mąki i łyżeczki cukru zrobic rozczyn- wymieszać i odstawić na ok. 15 min aż "ruszy".W misce wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy

Moje domowe kucharzenie
Kruche ciasto z czerwoną porzeczką, taki oszukany sernik 292

rzut oka ciasto przypomina sernik:) Jednak nic bardziej mylnego! Ciasto nie ma w sobie ani odrobiny sera;) Kruche czekoladowe ciasto przełożone masą ze śmietany i kaszy manny oraz kwaśnymi porzeczkami. Możecie oczywiście użyć dowolnych owoców, jednak kwaśne porzeczki wspaniale tutaj pasują:)  Ciasto:  5 żółtek,  2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,  1 i 1/3 szklanki cukru(...)Masa: 5 białek,  1/2 litra kwaśnej śmietany 18%,  1 i 1/2 szklanki cukru,  budyń śmietankowy (40g),  120g kaszy manny,  szczypta soli,  500g czerwonych porzeczek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i cukrem. Dodać śmietanę oraz sproszkowany budyń i kaszę mannę. Delikatnie wymieszać, aż składniki się połączą. Masę wylać na podpieczone ciasto. Posypać owocami

Z miłości do słodkości
Polędwiczki w boczku z sosem z porzeczek 203

boczku wędzonego4 suszone pomidorySos na marynatę:2 ząbki czosnku2 liście laurowe3 ziarna ziela angielskiego1 łyżeczka suszonego tymianku2 łyżki oliwySkładniki na sos:1 szklanka (250 ml) świeżej albo mrożonej porzeczki czerwonej 1 łyżeczka cukru Dodatkowo:4 liście jarmużu (opcjonalnie) Mięso: Polędwiczkę bejcujemy w marynacie z rozgniecionego czosnku, liści laurowych, ziela angielskiego, suszonego tymianku i odrobiny oliwy(...)Układamy 1 plaster suszonych pomidorów i zwijamy w roladkę. Roladkę owijamy w plaster boczku. Możemy pomoc sobie przy pomocy wykałaczki. Podsmażamy na rozgrzanej patelni z każdej strony. Sos: Owoce porzeczki gotujemy w minimalnej ilości wody. Gdy Woda trochę odparuje dodajemy cukier i mieszamy. Sos blendujemy.Roladki podajemy z sosem z porzeczki na liściach z jarmużu

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto maślankowe z porzeczkami 135

Ponieważ dostałam mrożone czerwone porzeczki, a trzeba opróżnić zamrażalkę, to zrobiłam ciasto według przepisu Agi. Rabarbar zamieniłam na czerwone porzeczki i dorzuciłam jeszcze kruszonkę. Polecam! Ciasto robiłam jak muffinki, czyli osobno mieszałam mokre i osobno suche składniki, połączyłam mieszając łyżką. Ciasto w sam raz dla tych, co nie posiadają miksera.Składniki:4 szklanki mąki pszennej1,5 szklanki maślanki3/4 szklanki cukru1

Kuchnia domowa Ani
Kompot z czarnej porzeczki 136

robiło się takiego kompotu, dlatego też skorzystałam z przepisu Aniki - dziękuję za inspirację :) Troszkę zmieniłam proporcje.Składniki:1 kg czarnych porzeczek1 litr wody20 dag cukruSposób przygotowania:1. Umyte porzeczki umieścić w słoikach (u mnie do 2/3 wysokości słoika).2. Wodę zagotować z cukrem i gorącym syropem zalać porzeczki.3. Słoiki zakręcić i pasteryzować przez 15 minut.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Słodkie bułki z porzeczką, budyniem i kruszonką 130

które mogę wyjść do ogródka, a nie muszę biec do sklepu i jeść te nafaszerowane chemią. Po prostu za WSZYSTKO ! Dzisiaj podaję Wam przepis na słodkie bułeczki z czerwoną porzeczką. W sumie sezon na nią już się skończył, ale w zamrażarce mam schowaną na te dni, kiedy jej wręcz pragnę ;) Ciasto na bułeczki jest takie same jak w przypadku

charlotte gotuje
Tort z Musem z Czarnej Porzeczki 159

gdyż wszystkim tak smakował, że domagali się jeszcze :) Miłe. Tort jest łatwy, biszkopt jak do Wuzetki, a krem to masa budyniowa, przysłowiową wisienką na torcie jest mus z czarnej porzeczki.  Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm:BISZKOPT: 6 jajek 150 g cukru drobnego do wypieków 115 g mąki pszennej 25 g kakao 40 g masła roztopionego i wystudzonego(...)Odstawiamy do przestudzenia. W misce miksujemy masło na puszystą masę i dalej miksując po łyżce dodajemy zimny budyń (koniecznie zimny!), aż do wyczerpania tego składnika. DODATKOWO: mus z czarnej porzeczki lub inny kwaskowaty dżem  barwnik spożywczy w żelu Wykonanie: Biszkopt kroimy na dwa równe blaty. Jeden blat smarujemy musem z czarnej porzeczki, na który wykładamy masę budyniową. Przykrywamy drugim

Blondynka Gotuje
Rolada bezowa z czarną porzeczką. 192

białek 300 g cukru pudru 1 łyżka octu winnego 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól 500 ml śmietany 36% 2 torebki śmietan-fix 1 łyżeczka cukru pudru 1,5 szklanki porzeczki czarnej Wykonanie. Blaszkę o wymiarach 35 x 32 cm wyłożyć papierem i natłuścić oliwą. Białka ubić z solą, dodając ocet i mąkę ziemniaczaną. Ubitą masę rozsmarować na papierze. Piec(...)stop. i 20 min w obniżonej do 100 stopni. Pozostawić przy włączonym nawiewie jeszcze 5 minut. W tym czasie ubić śmietanę z łyżeczką cukru pudru, śmietan-fixem i garścią porzeczki. Wyjąć z piekarnika, trochę odczekać i wyłożyć bezę na oprószoną cukrem pudrem ściereczkę spodem do góry. Beza nie spadnie, bo trzyma się papieru. Papier zdjąć i bezę posmarować masą śmietanową

Kulinarny karnet Christophera
Sernik z czerwoną porzeczką 140

sezonie letnim najlepsze są serniki na zimno z galaretką. Takie serniki można przygotowywać z różnymi owocamiSernik z czerwoną porzeczką  SKŁADNIKI:SPÓD:biszkopty - 150 gMASA SEROWA:1,25 kg ser biały w kostce800 g- śmietana 18%cukier puder - 0,5 szklżelatyna - 4 łyżkiWIERZCH CIASTAgalaretka truskawkowa - 2 opakporzeczki czerwonePRZYGOTOWANIE:Tortownicę wyłożyć biszkoptami. Ser przecisnąć przez praskę do miski, do sera dodać(...)żelatyny (nie gotować) Ostudzić żelatynę, dodać do sera, zmiksować. Galaretki rozpuścić w 750 ml gotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Masę serową wyłożyć na biszkopty, na serze ułożyć czerwoną porzeczkę i zalać galaretką. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia

Kuchnia Danusi
Tarta z czarną porzeczką. 231

Kiedy mama przyniosła do domu całe wiadro czarnej porzeczki byłem bardzo szczęśliwy, bo bardzo ją lubię, ale najlepiej mi smakuje w ciastach, tartach, jagodziankach...  Tarta z tego przepisu jest po prostu idealna: niezbyt słodka, smaczna, pachnąca wanilią, z bardzo łagodnym kremem i kwaśnymi jagódkami. Zapraszam! Składniki: Spód: 2 opakowania czekoladowych herbatników 100 g roztopionego masła Krem: 500 ml mleka(...)łyżki cukru łyżeczka cukru wanilinowego 2 jaja łyżeczka mąki ziemniaczanej 125 g masła 200 g czarnej porzeczki Przygotowanie:  Herbatniki mielimy w malakserze, dodajemy masło, zagniatamy. Powstałą kruszonką wylepiamy formę na tartę (ja nie mam takiej formy, więc użyłem z tortownicy). Odstawiamy do lodówki na 30 min.  Mleko doprowadzamy do wrzenia, dodajemy cukier i cukier wanilinowy. W osobnej miseczce

Kuchnia Łukasza
Kompot z porzeczek 167

samo wypadło mi już z głowy, że jednym z moich ulubionych napojów po urodzeniu Malucha był kompot. Głównie z jabłek, ale teraz kiedy na straganach są jeszcze kwaśne porzeczki trzeba w nie iść. Na jabłka zostawcie sobie zimowe miesiące. Potrzebujesz: 500 g porzeczek około 1,5 - 2 litry wody cukier  Co robić? 1. Porzeczki umyć i oskubać z gałązek

Matka Żywicielka
Ciasto drożdżowe z porzeczkami i kruszonką 137

Klasyczne drożdżowe ciasto z owocami i dużą ilością słodkiej kruszonki. U mnie tym razem wersja z porzeczkami, ale polecam również z rabarbarem lub wiśniami. Składniki na tortownicę 26 cm: (w temp. pokojowej) 300 g mąki 1 op. drożdży suchych 90 ml mleka 2 jajka 2 łyżki miodu 80 g masła szczypta soli 300 g czerwonych porzeczek 1 op. cukru(...)miejsce na około 1,5 godziny. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjąć je z miski i ponownie krótko wyrobić. Przełożyć do tortownicy, wyrównać.  Z podanych składników przygotować kruszonkę. Porzeczki wymieszać z cukrem waniliowym i wyłożyć na ciasto.  Posypać kruszonką i ponownie odstawić na 30 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wstawić ciasto i piec 40 minut

wyzwania kuchenne
Bułeczki z kremem waniliowym i porzeczkami 159

bułeczki z kremem jogurtowym. Od dwóch lat próbuję zrobić podobne i chyba w końcu znalazłam najbardziej zbliżony przepis;) Pyszne, delikatne bułeczki i obłędny krem waniliowy... Do tego odrobina kwaśnych porzeczek dla przełamania smaku i nic więcej mi już nie trzeba! InspiracjaCiasto:3 szklanki mąki pszennej, szklanka mleka, jajko,4 łyżki cukru pudru, 25g świeżych drożdży,75g masła, szczypta soli(...)przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 30min do wyrośnięcia.Krem: 150ml śmietany 12%, 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej, laska wanilii, 2 łyżki cukru pudru, jajko, 2 łyżki czerwonych porzeczek.     Śmietanę wymieszać z mąką, cukrem i nasionami z laski wanilii. Gotować 3 minuty na małym ogniu, stale mieszając. Zdjąć z ognia, dodać rozkłócone jajko i , mieszając, gotować

Z miłości do słodkości
DŻEM Z CZARNEJ PORZECZKI- SZYBKI 217

pisałam w poprzednim poście uwielbiam czarną porzeczkę… a że udało się kupić w atrakcyjnej cenie większą ilości więc zrobiła także dżemy z  żelfixem. Sięgnęłam po żelfix ponieważ nie miałam zbyt dużo czasu a jak wiadomo z pomocą tego specyfiku dżem przygotowuje się błyskawicznie. Wystarczy tylko zagotować owoce dać cukier oraz żelfix i gotowe. W smaku nie różni się niczym(...)dżemu robionego własnoręcznie, a konsystencja jest bardzo gęsta niemal jak galaretka idealna do deserów.  1 kg czarnej porzeczki 1 kg cukru (więcej lub mniej według gustu) 1 żelfix Przygotowane owoce wsypujemy do garnka, dodajemy, cukier oraz żelfix, od momentu zagotowania gotujemy jeszcze ok 7 minut. Przelewamy do wyparzonych słoiczków i zakręcamy. Słoiczki przewracamy do góry dnem na 5 minut

RAROSSA
Owsiana tarta z czerwoną porzeczką 141

powstrzymać, by go nie zrobić. Wszystko dlatego, że ma w sobie wszystko, co uwielbiam! Poza tym każdy bloger zna swoje szalone napady. Ostatnio nic mnie nie powstrzymało by kupić porzeczki. Skoro nie było ich w moim warzywniaku, to obeszłam kilka innych straganów aż je dorwałam. Wtedy zostało już tylko przygotowanie ciasta :) Składniki na formę o średnicy 20 cm: 1 szklanka(...)mąki pszennej ¾ szklanki płatków owsianych 2 łyżki cukru 80g masła 1 jajko 250 g czerwonych porzeczek – 2 garście Przygotowanie: Wszystkie składniki (mąkę, masło, cukier, płatki owsiane i jajko) przełożyć do miski i zagnieść ciasto (jak kruche). Ciasto powstanie grudkowate i dosyć miękkie. Ciasto odłożyć do lodówki na ok. 15 minut. W tym czasie porzeczki opłukać, wysuszyć i przebrać.  Formę

Fabryka pomysłów
Drożdżówki z Serem i z Czarną Porzeczką 173

Połączenie słodkiego sera i kwaśnej czarnej porzeczki - bosko! Składniki na 12 szt: 500 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 1/4 szklanki i 2 łyżki cukru  2 jajka 250 ml mleka 1/2 łyżeczki soli 70 g masła roztopionego 1 mała łyżeczka pasty waniliowej Skworcu   Nadzienie serowe: 1 kostka sera białego ( u mnie 250 g) 1 żółtko domowy(...)cukier z wanilią do smaku Nadzienie porzeczkowe: Dżem z Czarnej Porzeczki ( u mnie domowy w nazwie macie ukryty link do przepisu ) Dodatkowo:  lukier cukier perlisty kruszonka Zarówno słowo lukier i kruszonkę podlinkowałam, przekierowania są na przepisy,w których napisałam składniki i wykonanie tych dodatków. Wykonanie: Na dno dużej miski wsypałam sól, na to mąkę, zrobiłam dołek, do którego

Blondynka Gotuje
Domowe przetwory. Owoce. Galaretka z czerwonej porzeczki z ananasem 259

Galaretka z czerwonych porzeczek ma ładny kolor i pysznie smakuje. Dodatek ananasa sprawia, że ten smak jest taki trochę landrynkowy a kawałeczki jego miąższu wzbogacają fakturę. Oczywiście można zrobić galaretkę bez dodatków, ale ja wymyśliłam sobie właśnie tak jak widzicie.Czerwone porzeczki mają mniej intensywny zapach niż czarne więc jeśli nie lubisz tych ostatnich to wykorzystaj jaśniejsze odmiany. Ja jednak najbardziej(...)lubię Galaretkę z czarnych porzeczek, właśnie za jej aromat i cudowny, wyrazisty smak. Galaretki można przygotować także z innych owoców. Zobacz przepis na Galaretkę z papierówek i Galaretkę z pigwy ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
DIETETYCZNE CIASTO CZEKOLADOWE Z PORZECZKAMI, BEZ GLUTENU, BEZ CUKRU, BEZ LAKTOZY 500

bazie biszkoptu bezglutenowego upiekłam dietetyczne ciasto czekoladowe z dodatkiem czerwonej porzeczki. Wyszło pyszniutkie, bardzo delikatne, lekko kwaskowe i... nie tuczące, to chyba najistotniejsze. Polecam wszystkim dbającym o linię, ale nie tylko. U nas smakowało wszystkim, bez wyjątku. Piekłam w tortownicy 24cm.Składniki:- 4 jajka (osobno białka i żółtka)- 3 żółtka- 1/2 szklanki mąki ryżowej- 1/3 szklanki kakao- 1/2 szklanki ksylitolu(...)cukru)- 120g czerwonej porzeczki (waga już bez ogonków)- mielony ksylitolt do oprószenia ciastaW misie miksera ubić na sztywno białka jaj. Dodawać po 1 łyżce ksylitol i cały czas miksować. Masa musi być bardzo sztywna. Następnie dodajemy po 1 żółtku (łącznie 7 sztuk) i po każdym dokładnie miksujemy. Do dobrze zmiksowanej masy dodajemy partiami mąkę ryżową wymieszaną z kakao. Miksujemy

Smaczne Zdrowe
Konfitura z czarnej porzeczki 198

ogródku dojrzewają owoce więc trzeba je przetworzyć i zatrzymać trochę lata przynajmniej w słoikach. Konfiturę z czarnej porzeczki robię co roku. Dodaję do herbaty lub do posmarowania ciast. Jest pyszna.  Składniki: 1 kg czarnej porzeczki 1 kg cukru Przygotowanie:  Porzeczkę obrać opłukać i odsączyć na sitku z nadmiaru wody. Wsypać do garnka dodać cukier. Podgrzewać na średnik ogniu

Ala piecze i gotuje
Domowe przetwory. Galaretka z czarnej porzeczki i kompot z pestek 179

Galaretka  czarnej porzeczki była zawsze w spiżarni mojej Babci, tak samo jak powidła śliwkowe. Taka żelazna pozycja na półce i dlatego jej smak dobrze pamiętam. Smak dzieciństwa. Słodko kwaskowa rozkosz rozsmarowana bezpośrednio na chlebie albo grubym plastrze białego, lekko solonego sera - długo była tylko wspomnieniem. Któregoś roku postanowiłam sama ją zrobić i teraz jest żelazną pozycją w mojej spiżarni. Dziwne(...)jest to, że właściwie nie lubię czarnej porzeczki. Zniechęca mnie już sam zapach tego owocu. Jednak galaretka jest magiczna i po prostu ją kocham ! Według przepisu mojej Babci robi się ją całkiem łatwo więc koniecznie przygotujcie chociaż kilka słoiczków a Wasza rodzina będzie Wam wdzięczna. Potrzebne są tylko owoce, zwykły cukier i trochę wody - żadnego środka żelującego bo porzeczki zawierają

Smaczna Pyza
Muffinki z czerwonymi porzeczkami 117

Uwielbiam letnie owoce: wiśnie, maliny, czereśnie i oczywiście porzeczki. Najbardziej te czerwone, kwaskowate, pachnące latem i wspomnieniami z dzieciństwa. Te prawdziwe, zrywane z krzaka obok domu, lub podjadane podczas zbiorów w babcinym ogródku. Bardzo dobrze je wspominam i delektuję się ich jedzeniem bez dodatków. Lecz gdy mam większą ilość staram się także piec ciasta lub zamieniać je w różne przetwory(...)towarzyszył zimą... [przepis stąd.] Składniki: 2 1/2 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl.cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 szkl. mleka 2 jajka 1/4 szkl. oleju czerwone porzeczki Wykonanie: 1. W jednej misce mieszamy składniki suche, a w drugiej misce łączymy składniki mokre. 2. Następnie łączymy suche i mokre składniki razem, dodajemy porzeczki i mieszamy łyżką, do połączenia składników

Pasja Smaku
Muffinki z czarnymi i czerwonymi porzeczkami 117

oknem chłodno i nieprzyjemnie, ale pora roku jak najbardziej letnia. W końcu dziś ostatni dzień czerwca! W moim ogrodzie rosną porzeczki: czarne i czerwone. Niektóre owoce już dojrzały i postanowiłam zrobić letnie muffiny.  Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 2 łyżki jogurtu naturalnego/kefiru/śmietany 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli(...)szklanki porzeczek czarnych i czerwonych Wykonanie: Żółtka oddzielić od białek. Do miski z żółtkami dodać jogurt, cukier, olej, mąkę i proszek do pieczenia. Składniki dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli. Ostrożnie połączyć z powstałą wcześniej masą. Foremki wypełniać ciastem do 3/4 ich wysokości. W każdej foremce do masy wcisnąć kilka porzeczek (tak by w każdej muffince znalazły się zarówno

Pasja Smaku