Wiecie już, że rabarbaru mój syn nie tknie, ale soki i kompot z czarnej porzeczki wprost uwielbia, pod warunkiem, że żaden owoc nie będzie mu pływał w szklance :) Dostałam zakaz na dodawanie czegokolwiek poza wodą cukrem i porzeczką, więc tak też było. Szału w składnikach nie ma, za to szał w smaku ;) Składniki: 1 woreczek owoców czarnej porzeczki ( ja użyłam
Blondynka Gotujesporo swoich owoców, więc grzechem byłoby ich nie wykorzystać. Na pierwszym miejscu zdecydowanie są konfitury, zaraz potem domowe soki... Między innymi właśnie sok z czarnej porzeczki. Zimą tylko zamieniamy puste butelki na pełne pysznego, zdrowego soku;) Przepis jest tak prosty, że długo się zastanawiałam czy w ogóle dodawać go na bloga:) Składniki:4 kg czarnej porzeczki, 2,5 kg cukru
Z miłości do słodkościKolejna domowa konfitura z czarnej porzeczki:) Moja piwnica już pęka w szwach od przetworów:) Tym razem konfitura chyba najprostsza z możliwych i najczęściej wykorzystywana przeze mnie do ciast. Chociaż na kanapki jest równie smaczna;) Składniki:2 kg czarnej porzeczki,800 g cukru, galaretka wiśniowa. PrzygotowanieOwoce umyć, usunąć szypułki, zasypać cukrem i dokładnie wymieszać. Odstawić na całą noc. Następnie
Z miłości do słodkościmojej kolekcji podlaskich przysmaków dorzucam jeszcze nalewkę z kresowym rodowodem. W wersji oryginalnej (robionej kiedyś przez moją mamę) zaczynamy od zalania spirytusem młodych liści z czarnej porzeczki, a cały proces trwa prawie pół roku:) Ja postanowiłem pominąć pierwszy krok, dzięki czemu skróciłem czas przygotowania nalewki do 3 miesięcy. Nie sądzę żeby bardzo wpłynęło to na smak, oraz na pozostałe walory(...)trawienia, nieżycie górnych dróg oddechowych i bólu gardła” (klik). Może to dzięki niej w tym roku ominęło mnie przeziębienie:) Pomimo właściwości leczniczych, zaliczam ją do bardzo niebezpiecznych trunków – czarna porzeczka całkowicie niweluje smak alkoholu i smorodinówka smakuje jak kompocik. Dopiero po chwili z żołądka dochodzi sygnał, że jest to jednak coś mocniejszego:) Czytaj dalej
Gotuj z MisiemCzerwone porzeczki wyłożone na sklepowej półce skusiły Bartka do przyniesienia ich do domu i trzeba przyznać, że było to bardzo dobry pomysł. Zrobiliśmy z nich lekki i prosty placek z porzeczkami , który wykończyliśmy kremem z białego sera i bitej śmietany. Ubijanie ciasta oraz kremu bardzo spodobało się małemu Alankowi, który u nas gości – co chwilę przychodził do kuchni zwabiony(...)odgłosami miksera i uważnie obserwował proces powstania ciasta z porzeczkami , co jakiś czas kręcił głową lub śmiesznie przytupywał na znak zadowolenia. Gotowego ciasta nie chciał jednak spróbować, szkoda, bo nam bardzo smakowało. Składniki na placek z porzeczkami Ciasto: 4 jajka wielkości L 100 g cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 90 g mąki pszennej 90 g mąki ziemniaczanej 50 ml oleju
niecodziennikparyuginają się od świeżych warzyw i pysznych, soczystych owoców. Niestety okres na poszczególne gatunki jest tak krótki, że często mija niezauważalnie. Kiedy na straganach pojawiły się czarne i czerwone porzeczki, bez wahania je kupiłam. Nie zastanawiałam się nawet co z nimi zrobię. Po prostu kupiłam po sporej garści, przyniosłam do domu i wtedy się zaczęło :) Co ja z nimi zrobię(...)Miałam ochotę na tartę. Zaczęłam więc przeglądać przepisy na tarty z porzeczkami, ale nie znalazłam nic, co by mi przypadło do gustu. Praktycznie wszędzie widziałam albo tartę z budyniem, albo z bezą, albo z jednym i drugim. Postanowiłam zatem opracować własny przepis i zrobić swoją. Efekty przerosły nasze oczekiwania. Moja tarta z porzeczkami okazała się strzałem w dziesiątkę. Była przepyszna
Moja Delicjaśniadanie nie ma jak pajda domowego chleba, biały ser i domowy przetwór. Ostatnio miałam możliwość zakupienia porzeczek czarnych w fajnej cenie a potem przerabiałam i mroziłam. Efektem przerabiania jest m.in. galaretka. Przepis podpatrzony u Smacznej Pyzy. A przy okazji galaretki powstał też kompot, u mnie skoncentrowany i zabutelkowany :) Domowa galaretka z czarnej porzeczki2
Dzieje kuchennej WiewióryBogactwo witamin zamknięte w buteleczkach na zimę będzie jak znalazł :)Składniki:czarne porzeczki (u mnie 7-litrowe wiaderko)2 kg cukru (lub wedle smaku)Sposób przygotowania:1. Umyte porzeczki umieszczamy w koszyku od sokownika.2. Całość podgrzewamy, pamiętając, by uzupełniać wodę w dolnym pojemniku.3. Gotowy sok jest odprowadzany rurką do garnka. Pulpę owocową zachowujemy na galaretkę.4. Do garnka z powstałym
Kuchnia domowa AniDzisiaj kolejne przetwory z czarnej porzeczki, czyli jak zrobić galaretkę z powstałej po robieniu soku pulpy owocowej. Wprawdzie nie jest przejrzysta jak typowa galaretka, ponieważ jest wykonana z pozostałości po zrobieniu soku, ale ma taką galaretkową konsystencję. Można ją troszkę porównać do gładkiego dżemu owocowego.Składniki:pulpa owocowa po robieniu sokucukier (u mnie ok.1,5 kg)1 żel-fix (czarna(...)porzeczka posiada dużo naturalnej pektyny, ale przy robieniu soku owoce oddały trochę pektyny)Sposób przygotowania:1. Pulpę owocową przecieramy przez gęste sito (wymaga to trochę wysiłku i czasu, ale zapewniam, że warto).2. Do przetartych owoców dodajemy żel-fix i mieszamy. Następnie dodajemy cukru (ilość w zależności od tego czy owoce są raczej słodkie lub kwaśne). Gorącą galaretkę przekładamy
Kuchnia domowa AniSkładniki:czerwone porzeczkicukier wedle uznaniaSposób wykonania:1. Umyte i oberwane z gałązek porzeczki umieszczamy w koszu sokownika.2. Całość gotujemy, pamiętając o tym, aby co jakiś czas uzupełniać wodę w dolnym pojemniku.3. Sok odprowadzamy rurką do garnka. Nie wyrzucamy owoców! Przydadzą się do zrobienia dżemu.4. Sok podgrzewamy, dosładzamy wedle uznania. Zagotowujemy, ściągamy pianę i sok przelewamy do buteleczek lub słoików
Kuchnia domowa Aniwłaściwie dżem z pulpy owocowej, która mi pozostała z soku.Składniki:owoce, które pozostają po zrobieniu sokucukier (wedle uznania)Sposób wykonania:1. Porzeczki przecieramy dokładnie przez sitko.2. Garnek z przetartą porzeczką stawiamy na gazie, dodajemy cukru do smaku. Gotujemy chwilę.3. Gorący dżem przekładamy do słoiczków, zakręcamy i stawiamy pod ręcznik. Trzymamy tak do wystudzenia i zanosimy przetwory w chłodne
Kuchnia domowa AniCzarna porzeczka bogata w witaminę C, jest często przez nas wybierana do dżemów i soków. Korzystamy z jej dobrodziejstw nie tylko latem, ale również przez resztę roku, jeśli odpowiednią ją zamkniemy w słoikach lub zamrozimy. A miłośników rękodzieła wysyłam na stronę Pani Karoliny , po przepiękne ręcznie wykonane nakładki na słoiki. Składniki: 1 kg czarnej porzeczki 80 dag cukru kryształu
Apetyczna babeczkarobi to dobrze. Dlatego dzielę się przepisem. Jeden już prezentowałam tutaj: Wino z dzikiej róży. To wprawdzie jeszcze poczeka na degustację,ale warto czekać. POTRZEBUJEMY 15 litrów czarnej porzeczki 5 litrów wiśni 10 kg. cukru 20 litrów wody wrzątek 1 opakowanie pożywki do drożdży 1 opakowanie drożdży winnych WYKONANIEWiśnie opłukać i odsączyć.Porzeczki czarne dokładnie
W kuchennym oknie EwyTruskawki się skończyły, a razem z nimi kontrowersje na ich temat. Teraz na tapecie super kwaśne porzeczki i słodkie maliny. Dużo tego kupiłam. Na pewno za dużo na jedno ciasto i tym sposobem starczyło jeszcze na kompot. Lubię czuć w cieście smak mleka, a jeszcze bardziej masła (masło poprawia smak niemal każdego dania, a mój ukochany
Matka ŻywicielkaSkładniki : (wyszło mi 5 słoiczków) 1 kg owoców czarnej porzeczki 1 kg i szklanka cukru 1 szklanka dobrej wody Przygotowania : Czyste owoce wsypujemy na sito i zanurzamy je na 3-4 min. we wrzątku, ja wsypałam porzeczki do garnka i wlałam do nich wrzątek, trzymałam je w nim przez 3-4 min. Po tym czasie osączyłam na durszlaku
Proste Potrawy