Pyszne,dietetyczne porzeczkowe ciasto,ktore wygladem przypomina tarte,a tarta nie jest.Spod stanowi idealne,cieniutkie ciasto drozdzowe.Proporcje grubosci ciasta,masy smietanowo-jajecznej i porzeczek sa dobrane idealnie.Szczegolnie dla wszystkich lubiacych ciasta nie przeladowane tluszczem i liczacych kalorie.Kolejne ciasto z serii "samo sie robi".Na pewno wyprobuje je z innymi owocami rowniez,dlatego i Wam polecam.Upieklam je w formie na tarte(...)cm.Skladniki : Spod:70 ml mleka15 g masla125 maki pszennej 10501 zoltko1 lyzeczka suchych drozdzy ( 10 g swiezych)25 g cukruszczypta soliskorka starta z pol cytrynytluszcz do formyNalozenie:500 g porzeczek czerwonych150 g kwasnej smietany100 g cukru 2 jajkaziarenka z polowy laski waniliiWykonanie:Podgrzac mleko,roztopic w mleku maslo.Polaczyc z reszta skladnikow na spod i wyrobic recznie lub robotem ,az powstanie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ostatnio mogłabym na okrągło jeść sernik:))) Dlatego też często u nas goszczą. Niedawno mieliście okazję poznać przepis na pyszny kawowy Sernik Tiramisu, dziś proponuję sernik z dodatkiem czerwonej porzeczki. Oczywiście najlepiej użyć świeżych owoców, ale ja wykorzystałam mrożone zapasy:) Sernik jest bardzo łatwy w przygotowaniu i delikatny w smaku. Porzeczki nadają mu bardzo fajnego smaku:)) Spód: 250g kakaowych herbatników(...)tortownicy o śr. 21cm. Masa serowa: 1kg białego półtłustego sera, 350g cukru, 3 jajka, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 150g białej czekolady, 300g czerwonej porzeczki (mogą myć mrożone), 5 łyżek ajerkoniaku. Czekoladę połamać na kawałki, stopić na parze, dodać likier, wymieszać i ostudzić. Biały ser zmielić, dodać cukier oraz jajka, zmiksować. Dodać mąkę ziemniaczaną
Z miłości do słodkościbardzo mam ochotę na pieczenie, jednak zawsze przygotuję jakieś ciasto na zimno. Staram się wykorzystywać sezonowe owoce, dlatego zrobiłam pyszny, idealny na lato sernik z czarnej porzeczki. Uroku dodają mu dwie, charakterystyczne warstwy. Ponadto sernik nie jest mocno słodki, ma lekko kwaskowy posmak, no i znika w mgnieniu oka;) Spód:225 g ciasteczek pełnoziarnistych, 100g masła. Ciasteczka połamać(...)24cm. Schłodzić. Masa serowa: 1 kg twarogu, łyżka soku z cytryny, 200 ml śmietanki 30%, 250 g cukru, 2 i 1/2 łyżki żelatyny, 250 g czarnych porzeczek, 3 czubate łyżki cukru pudru. Twaróg zmielić, utrzeć z cukrem, śmietanką i sokiem z cytryny. Żelatynę namoczyć w trosze zimnej wody, odstawić na 5 minut, by napęczniała. Następnie, podgrzewając rozpuścić
Z miłości do słodkościbiszkoptowym, dzięki czemu ma śliczny żółty kolor. Całość dopełnia pyszny krem na bazie serka mascarpone i serka homogenizowanego. A dla przełamania słodyczy i dodania koloru użyłam czerwonych porzeczek, które moim zdaniem doskonale tutaj pasują;) Ciasto:3 jajka + 2 żółtka, 150g drobnego cukru, 80g mąki pszennej, 80g mąki ziemniaczanej, łyżka cukru waniliowego, szczypta soli. Jajka i żółtka utrzeć(...)posypaną drobnym cukrem. Przykryć drugą wilgotną ściereczką i pozostawić tak do ostygnięcia. Krem: 250g serka mascarpone, 250g waniliowego serka homogenizowanego, łyżka soku z cytryny, 250g czerwonych porzeczek, 50g cukru pudru. Mascarpone utrzeć z serkiem homogenizowanym, cukrem i sokiem z cytryny, odłożyć dwie łyżki do dekoracji. Dodać umyte i oczyszczone porzeczki. Delikatnie wymieszać
Z miłości do słodkościLatem staram się dać czasem (ale tylko czasem:)) piekarnikowi odetchnąć i przygotowuję jakieś ciasto na zimno. Znalazłam na krzaku jeszcze troszkę czarnych porzeczek i od razu wiedziałam, że muszę zrobić sernik! Ciasto jest smaczne, lekkie - przypomina nieco piankę;) Idealne do filiżanki niedzielnej kawki... Inspiracja Spód:150g masła lub margaryny,150g biszkoptów. Masło stopić, biszkopty zmielić w blenderze. Wymieszać, wyłożyć(...)tortownicy o śr. 23cm. Schłodzić. Masa serowa:500g półtłustego twarogu, 400g jogurtu naturalnego, 500g czarnej porzeczki, 200g cukru pudru, 250g śmietany 30%,cukier waniliowy,4 łyżki żelatyny. Porzeczki umyć, usunąć szypułki, zmiksować przy pomocy blendera, następnie przetrzeć przez sito. Twaróg utrzeć z jogurtem naturalnym oraz cukrem pudrem. Dodać cukier waniliowy oraz przetarty mus z porzeczek. Dokładnie wymieszać
Z miłości do słodkościSezon na porzeczki w pełni, nie może więc zabraknąć i u mnie przepisów z dodatkiem tych owoców:) Gdy całkiem przypadkowo natknęłam się na ten przepis u Oli wiedziałam już, że muszę czym prędzej upiec to ciasto:) I rzeczywiście było warto! Dzięki dodatkowi śmietanki ciasto jest pysznie wilgotne, dziki porzeczkom lekko kwaskowe a beza nadaje mu chrupkości:) Po prostu musicie sami(...)cukru, 75 g mąki ziemniaczanej, 40g wiórków kokosowych, 500 ml śmietanki 30%, jajko + 3 żółtka, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 450g czerwonej porzeczki. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Na przemian dodawać jajko i żółtka oraz przesiane mąki z proszkiem. Na koniec dodać śmietankę i wiórki kokosowe. Ciasto przełożyć
Z miłości do słodkościWymyśliłam sobie takie niecodzienne połączenie i wyszła mi z niego wspaniała konfitura o rubinowej barwie i konsystencji musu :) Kwaśny smak porzeczek w połączeniu ze słodkim ananasem balansują się nawzajem. Jedyna wada czasochłonność, ale warto poświęcić trochę czasu, by mieć w domowej spiżarce takie rarytasiki:) Moje rady jak kupić dobrego i smacznego ananasa: Musi mieć zielone liście, jeśli najmniejszy liść wyrwiemy(...)problemu, to znaczy, że ananas jest dojrzały. Jeśli powąchamy ananasa i będzie miał nieprzyjemny "alkoholowy" zapach, to znaczy że jest zepsuty. Składniki: 1 kg porzeczki białej, 1,5 kg obranego ananasa (ja kupiłam dwa ananasy), 0,5 cukru, Porzeczkę obieramy, wrzucamy do garnka z grubym dnem. Ananasa obieramy pozbywając się środka oraz grubej skóry. Oczka jakie zostaną, najlepiej wydłubać łyżeczką
Delicious TitbitsLubicie soki z czarnej porzeczki ? Dla mojej rodziny jesienią nie ma nic lepszego niż szklaneczka wody z domowym sokiem. Odkąd moje dzieci w okresie jesienno-zimowym każdego dnia piją różne moje soki z owoców, to nie chorują :) no bo to w końcu bomba witaminowa :) W tym roku przerobiłam już 8 kg porzeczek :) Zrobiłam pyszny dżemik, konfiturę, naleweczkę(...)dziś zapraszam na soczek :) Składniki: 2 kg porzeczek, 1 kg cukru. Do sokownika wsypujemy porzeczki i zasypujemy cukrem. Gotujemy na wolnym ogniu. Ja czekam, aż cały sok spłynie, żeby cukier dobrze się rozpuścił. Następnie przelewam do butelek o pojemności 330 ml. Pasteryzujemy na mokro 20 minut
Delicious TitbitsDlatego dzisiejszy wpis jest już świąteczny. Babka jest obowiązkowa na naszym świątecznym stole, ale wcale nie musi być zawsze taka sama:) Ja proponuję pyszną piaskową babkę z dodatkiem kwaśnych porzeczek. Składniki: szklanka mąki pszennej, 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej, 125g margaryny, szklanka cukru, 3 duże jajka, łyżeczka proszku do pieczenia, 1 i 1/2 szklanki(...)czarnych porzeczek (mogą być mrożone). Wykonanie Margarynę utrzeć z jajkami i cukrem. Stopniowo dodawać przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Połowę ciasta przełożyć do przygotowanej formy do babki. Wsypać połowę porzeczek, wylać resztę ciasta i wyłożyć resztę porzeczek. Piec około 40 minut w dość mocno nagrzanym piekarniku. Ciepłą babkę posypać cukrem pudrem
Z miłości do słodkościroku trafiła mi się dostawa czarnej porzeczki, więc to co mi zostało od dżemów i soków przerobiłam na pyszną nalewkę. Odstała swoje, a ja nadal nie mogłam pokosztować... ;) ale Mężowi wierzę na słowo, że pyszna :) Publikacja tego przepisu oznacza, że urodziłam i z tej okazji częstuję każdego kieliszeczkiem za zdrowie Maleństwa :) Składniki: 2,5 litra czarnych porzeczek 0,5 litra(...)wódki cukier Sposób przygotowania: Porzeczkę płuczemy pod bieżącą wodą. Nie muszą być całe owoce, mogą być "odpadki", czyli te gorsze owoce, których nie wykorzystamy w produkcji dżemu czy soku. Porzeczkę przesypujemy partiami do dużego słoja (u mnie 5l, ale może być też 3l). Po każdej partii zasypujemy cukrem (wg uznania i słodkości owoców, ja w sumie dałam niecałe
Kolorowy PrzepisownikSezon czarnej porzeczki uważam oficjalnie za otwarty. Choć nie przepadam za bardzo za tym owocem, skusiłam się na ciasto z jego udziałem.Tarta jest delikatnie kwaskowata co daje świetny efekt ze słodkim śmietankowym budyniem. Polecam !Składniki na ciasto :350g mąki pszennej100 g margaryny100g cukru pudru1 jajko2 żółtka2 łyżki śmietany1 łyżeczka proszku do pieczeniaSkładniki na nadzienie :2 budynie śmietankowe lub waniliowe(...)szklanek mleka6 łyżek cukru2 szklanki porzeczki (u mnie czarna)Beza :3 białka 5-6 łyżek cukru (można dać mniej, bo moje ciasto było jak dla mnie troszeczkę za słodkie)5 łyżek wiórków kokosowychPrzygotowanie : Wszystkie składniki na ciasto wyłożyć na stolnicę (margaryna ma być w temperaturze pokojowej ! ) i zagnieść . Gotowe zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki
charlotte gotujeMuffiny są przepyszne, można je przygotowywać również z innymi owocami.Z tego przepisu wychodzi 12 muffin. Muffiny z czerwonymi porzeczkami SKŁADNIKI:jajka -4 sztmąka -22 dagcukier -15 dagmasło klarowne -22 dagproszek do pieczenia -1 łyżeczkasoda -0,5 łyżeczkiczerwone porzeczki(...)jednym jajku. Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia. Przesiać mąkę do ciasta, ucierając na wolnych obrotach. Formę do muffin wysmarować tłuszczem, napełniać ciastem foremki do 2/3 wysokości. Porzeczki umyć, osączyć, usunąć szypułki. Posypać porzeczkami wierzch muffinek. Formę z ciastem ułożyć na blasze włożyć do nagrzanego piekarnika, piec w 175 stop.przez 20 minut. Wyjąć ostudzić, posypać cukrem pudrem
Kuchnia DanusiPrzepis na ten dżem dostałam od mojego przyszłego teścia:) Dokładne ilości składników ciężko jest mi podać, bo tu jest zasada 1 garść porzeczek- 1 czubata łyżka cukru.Składniki: zasada jest taka: na garść porzeczek - 1 czubata łyżka cukru. Przygotowanie: Dokładnie umyte porzeczki i ubrane z łodyg, mielimy w maszynce do mięsa. Na zmianę wkładamy garść porzeczek
Aga w kuchniKupiłam dziś białe porzeczki do ciasta i sporo mi ich zostało, a że nie było chętnych do ich skonsumowania stwierdziłam, że coś z nich wyczaruję... Szkoda, aby się zmarnowały! Tak więc zaświtał mi pomysł żeby zrobić z nich dżem albo konfiturę, ale wpadłam na pomysł, że fajną nowością w moim domu byłaby GALARETKA, np. do kanapek z masłem orzechowym(...)kuchni... zajmie nam to w sumie nie całe 40 min a nawet krócej, zależy od tego ile zamierzamy przerobić porzeczek.Tak więc zabierzmy się do pracy :) Galaretka z białych porzeczek... SKŁADNIKI: - porzeczki - cukier PRZYGOTOWANIE: Najpierw myjemy, przebieramy i obskubujemy z gałązek porzeczki. Teraz wsypujemy do garnka i podlewamy odrobina wody, żeby się nie przypaliły zanim puszczą sok. Gdy już puszczą soki
Zainspiruj się kuchniąKolejne zapasiki na zimę. Za czarną porzeczką nie przepadam za bardzo, ale taka konfikturka nawet mi smakuje. Uwielbiam jej dodatek w ciastach, jej kwaskowatość idealnie komponuje się ze słodkim kremem. składniki:2 kg oczyszczonej z ogonków czarnej porzeczki1, 5 kg cukruPorzeczki dokładnie wypłukać i osączyć z nadmiaru wody. Następnie wsypać do garnka i zasypać cukrem. Odstawić na kilka(...)godzin aby porzeczka puściła sok. Następnie wstawić na ogień i doprowadzić do wrzenia. Gotować aż owoce sie rozpadną od czasu do czasu mieszając. Ja gotowałam ok 40 minut aby woda nieco odparowała. Następnie konfiturę przełożyć do słoiczków, dobrze zakręcić i odstawić do góry dnem. Gdy konfitura jest letnia odwrócić i zostawić do całkowitego wystygnięcia
Monia miesza i gotujeBułeczki idealne na śniadanie czy kolację. Ekspresowe w przygotowaniu i niezwykle smaczne. Jedyna uwaga jaką do nich mam, to ilość porzeczek. W oryginalnym przepisie była mowa o szklance porzeczek. Ta ilość spowodowała, że ciasto nagle zaczęło robić się strasznie mokre i musiałam dodać więcej mąki. Na szczęście scones udały się doskonale i dzieci zjadły je w tempie ekspresowym. Składniki(...)pełnoziarnistej 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki masła 125 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki mleka (w razie potrzeby) + do posmarowania 1 szklanka porzeczek (patrz uwagi we wstępie) Wykonanie: Mąkę, cukier, sól i proszek przesiać do miski. Dodać masło i wyrobić palcami do powstania kruszonki. Dolać jogurt i szybko wyrobić łyżką. Dodać porzeczki
Sto kolorów kuchniCzerwona porzeczka sprawia mi problem :) I nie jest to problem natury kulinarnej, a problem natury językowej... bo tak się zastanawiam - na logikę sok robi się z czerwonych porzeczek - jakby nie patrzeć liczba mnoga... i to wydaje mi się poprawne. A z drugiej strony w rzeczywistości większość chyba mówi jednak z czerwonej porzeczki i nie mam pod ręką żadnego kartonu(...)wydaje mi się, że nektary w sklepach są z czarnej porzeczki... Zgłupiałam :) Czy zagląda do mnie jakiś polonista?? Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smaków