Dżem z czarnej porzeczki

Dżem z czarnej porzeczki

Dżem z czarnej porzeczki

Kolejna odsłona porzeczkowej serii przetworów :) tym razem dżemik, najlepiej smakuje z chrupiącą bułeczką, ale może być też wybornym dodatkiem np.: do naleśników :) Polecam zrobienie kilku słoiczków na zimę, na pewno nie pożałujecie :) Składniki: 2 kg czarnej porzeczki,1 kg cukru,Porzeczki obrać, wrzucić do naczynia z grubym dnem, zasypać cukrem i gotować ok.1-1,5 godziny na wolnym ogniu. Po tym czasie zdjąć masę z palnika i zmiksować blenderem na gładko. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, to trzeba jeszcze po... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Delicious Titbits

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.