poniedziałek, 14 lipca 2014

Dżem z czarnej porzeczki


Kolejna odsłona porzeczkowej serii przetworów :) tym razem dżemik, najlepiej smakuje z chrupiącą bułeczką, ale może być też wybornym dodatkiem np.: do naleśników :)
Polecam zrobienie kilku słoiczków na zimę, na pewno nie pożałujecie :)


Składniki:
2 kg czarnej porzeczki,
1 kg cukru,


Porzeczki obrać, wrzucić do naczynia z grubym dnem, zasypać cukrem i gotować ok.1-1,5 godziny na wolnym ogniu. Po tym czasie zdjąć masę z palnika i zmiksować blenderem na gładko. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, to trzeba jeszcze pogotować do zgęstnienia. Mój dżem już nie wymagał dalszego gotowania. Należy pamiętać, że dżem zgęstnieje po schłodzeniu. Po przelaniu do słoiczka należy pasteryzować przez 20 minut.







Przetwory

4 komentarze:

  1. Potwierdzam! Dżem z czarnej porzeczki to absolutny "must do" :) Ja pierwszą partię też już zrobiłam, jednak dodałam troszkę mniej cukru, bo wolę bardziej kwaśny ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudownie i smacznie wygląda twój dżemik kochana... Ja dżem z czarnej porzeczki używam do piernika na święta!!!!
    Ściskam Asiu i pozdrawiam:):):)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czyli dobrze rozumiem, po przelaniu dżemu do słoiczków nie trzeba nic juz wiecej robić? Tzn. zakręcić, ostudzić i schować do spiżarki? Jak długo można go przechowywać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za uwagę, dżem po przelaniu do słoiczka należy jeszcze pasteryzować 20 minut, potem można przechowywać do dwóch lat, ale zawsze robię tyle, żeby starczyło na rok. Przepis zostanie poprawiony. Pozdrawiam AsiaW

      Usuń