Składniki : (wyszło mi 5 słoiczków) 1 kg owoców czarnej porzeczki 1 kg i szklanka cukru 1 szklanka dobrej wody Przygotowania : Czyste owoce wsypujemy na sito i zanurzamy je na 3-4 min. we wrzątku, ja wsypałam porzeczki do garnka i wlałam do nich wrzątek, trzymałam je w nim przez 3-4 min. Po tym czasie osączyłam na durszlaku, do garnka wsypałam cukier, wlałam wodę, wymieszałam i zagotowałam- cukier musi się rozpuścić Do wrzątku z cukrem wsypałam osączone owoce i wymieszałam, zagotow... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Już w dzieciństwie mieszałam mamie w garnkach :) Bywało zabawnie. Mama posoliła zupę, ja też. Później kiedy potrafiłam już pomagać w gotowaniu, to zapał jakby mi przeszedł... Ale po założeniu rodziny, gotowanie stało się codzienną koniecznością.
I od tego czasu zaczęła się moja przygoda z "pitraszeniem". Były kulinarne wzloty i upadki.Nie wszystko się od razu udawało :( Przez te lata nazbierało się przepisów i porad kulinarnych , które ułatwiały mi odnaleźć swój smak. Te, które sprawdziły się w codziennym gotowaniu zamieszczam na blogu. W ten sposób wszyscy Ci, którzy lubią gotować proste , a zarazem łatwe w przyrządzaniu potrawy znajdą coś dla siebie. Przepisów stopniowo będzie przybywać, więc proszę często tu zaglądać.
Powodzenia
Urszula