porzeczki - 3095 przepisów (strona:14/207)

Muffinki z porzeczkami 132

Kolejny przepis na muffinki. Pyszne puszyste ciasto, którego słodycz łamią kwaskowe porzeczki - po prostu pycha :-) Muffinki z porzeczkami MUFFINKI Z PORZECZKAMI Na 12 sztuk:    225g mąki pszennej    2 łyżeczki proszku do pieczenia    1/2 łyżeczki soli    50 g cukru    1 opakowanie cukru wanilinowego    50 g roztopionego masła(...)jaja    200 ml mleka    około 300 g porzeczek    2 łyżki oleju roślinnego Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. W drugiej misce miksujemy jaja z cukrami, rozpuszczonym masłem i mlekiem. Przelewamy do miski z mąką i dokładnie mieszamy (za pomocą miksera). Do powstałego ciasta dodajemy umyte i oczyszczone porzeczki - delikatnie mieszamy

peggiwkuchni
Tarta czekoladowa z porzeczkami i kremem z mascarpone oraz białej czekolady 164

Moja mama lubi porzeczki. Lubi też ciasto zjeść od czasu do czasu. Zrobiłam więc tartę z porzeczkami właśnie. Intensywnie czekoladowy spód, połączony z delikatnie słodkim kremem i kwaśnymi porzeczkami wydaje się być kwintesencją lata. Z pewnością tarta jest także przyjemnie orzeźwiająca ;) TARTA CZEKOLADOWA Z PORZECZKAMI I KREMEM Z MASCARPONE ORAZ BIAŁEJ CZEKOLADY Składniki na ciasto: -160 gram mąki - 40 gram(...)piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15-20 minut.  Składniki na krem: - 100 gram białej czekolady dobrej jakości - 1 opakowanie mascarpone - 100 mililitrów śmietanki 36% - 500 gram porzeczek Przygotowanie kremu: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a śmietankę ubijamy na sztywno. Czekoladę dodajemy do bitej śmietany po uprzednim przestudzeniu. Jako ostatni w mieszaninie powinien znaleźć się serek mascarpone. Wstawiamy krem

Życie zamknięte w smaku
Koktajl z czerwonej porzeczki. 187

trochę za gorąco, ale ja lubię ciepło. W pracy jest nie do wytrzymana. Kiedy już wrócę do domu, to mam ochotę na coś lekkiego i orzeźwiającego. Ostatnio zasmakowały mi porzeczki czerwone. Beza z nimi była fantastyczna. Teraz postanowiłam je wykorzystać do koktajlu. Zrobiłam go w zdrowej wersji z jogurtem naturalnym, sokiem jabłkowym i moim pysznym miodem pokrzywowym. W smaku jest(...)lekko kwaśny, ale idealny na takie upały. A jakie są Wasze ulubione, letnie koktajle?    KOKTAJL Z CZERWONEJ PORZECZKI.           Składniki: 150 g jogurtu naturalnego + 1 łyżka do dekoracji 200 g porzeczek czerwonych 100 ml soku jabłkowego eko 2 - 3 łyżki miodu pokrzywowego  lub zwykłego           Sposób przyrządzania

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Konfitura z czarnej porzeczki 170

Klasyka gatunku w moim domu. Porzeczek zawsze mamy pod dostatkiem, mimo, że krzaczków rośnie tylko kilka. Osobiście nie lubię porzeczek na surowo za to przetworzone, o tak! To jest mój smak. Dlatego konfiturka poleca się sama! :) Składniki: 2,5kg owoców czarnej porzeczki 150ml wody 500g cukru Przygotowanie: Porzeczki przebrać, oderwać szypułki, gałązki, listki. Owoce umyć dokładnie, wrzucić do garnka(...)grubym dnem, podlać wodą i gotować na małym ogniu 90 minut. Pod koniec należy często mieszać, ponieważ porzeczki mogą się przypalać. Tak przygotowane owoce odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny. Po dobie zawartość garnka zagotować i partiami wsypywać cukier, co jakiś czas sprawdzając smak. Moje porzeczki były mocno kwaśne, więc wsypałam do nich nieco więcej cukru (około 700g). Gotowe

Cakes By Kejt
Sok regenerujący dla ćwiczących. Oczyszcza organizm i reguluje problemy z nadciśnieniem tętniczym. 216

Pyszny sok dla sportowców i osób ćwiczących. Czerwona porzeczka regeneruje i wzmacnia organizm, działa krwiotwórczo, przeciwgorączkowo, przeciwzapalnie. Sok z czerwonej porzeczki tłumi pragnienie i ma działanie napotne.  Potas zawarty w tych owocach pomaga zapobiegać i leczyć nadciśnienie tętnicze. Witaminy z czarnej i czerwonej porzeczki regulują cholesterol a antyoksydanty pozbywają się wolnych rodników(...)Dzięki owocom przyśpieszamy metabolizm i obniżamy  poziom cukru we krwi. Poprawiamy pracę jelita i oczyszczamy je z toksycznych substancji. W 100 g czarnej  porzeczki = 260% dziennego zapotrzebowania na witaminę C !!!  Składniki  (750 ml): 1 szklanka czerwonej porzeczki 1 szklanka czarnej porzeczki 1 jabłko 1 pomarańcza 1 marchewka 24 truskawki 1/2 limonki 3 gałązki melisy

Pora na pora i pomidora
Koktajl z czarnej porzeczki 194

Czarna porzeczka to samo dobro i samo zdrowie. Ta mała czarna kuleczka to przede wszystkim najbogatsze źródło witaminy C i witaminy P (rutyny). Poza tym zawiera duże ilości witamin z grupy B, sole mineralne, żelazo i karoten. Oczywiście czarna porzeczka najlepiej smakuje na surowo, ale możemy też  z niej przygotować przetwory, albo użyć do ciasta, na przykład do sernika(...)zimno . Dziś natomiast zapraszam na najzwyklejszy koktajl z czarnej porzeczki, przygotowany na mleku. Pyszny, lekko kwaskowy o przepięknym kolorze.   Koktajl z czarnej porzeczki Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 1 szklanka czarnej porzeczki 1 szklanka mleka 2 łyżki cukru  Wykonanie: Owoce obieramy z szypułek i dokładnie płuczemy. Wrzucamy do blendera, dolewamy mleko i dodajemy cukier. Bardzo dokładnie blendujemy przez

Kulinarne przygody Gatity
Pieczona owsianka z owocami 162

Płatki można urozmaicać orzechami, nasionami chia lub siemienia lnianego, suszonymi i świeżymi owocami. Dla odmiany owsiankę można też upiec. Obok płatów owsianych w rolach głównych występują agrest i białe porzeczki. Składniki 100 g płatków owsianych górskich 100 ml ciepłego mleka lub mleka roślinnego 1 szklanka białych porzeczek 1 szklanka agrestu 2 łyżki miodu lub syropu klonowego Płatki owsiane zalewamy ciepłym(...)mlekiem i odstawiamy na 10 minut. Owoce myjemy. Porzeczki zrywamy z gałązek, a z agrestu odcinamy obie końcówki i kroimy na pół. Owoce i jedną łyżkę miodu lub syropu klonowego dodajemy do płatków owsianych i mieszamy. Nakładamy do dużego żarodoopornego naczynia lub kokilek. Pieczmy 30 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni. Przed podaniem polewamy 1 łyżką miodu lub syropu

My Chcemy Jeść
Błyskawiczne ciasto z porzeczkami 166

Błyskawiczne ciasto z porzeczkami Ciasto z czerwonymi i czarnymi porzeczkami, i kropkowe, jak nazwała je moja córka:) Ciasto robi się błyskawicznie, jest niezwykle proste, orzeźwiające, lekko kwaskowe, no i nadziane czarno-czerwonymi kropkami:) Idealne na popołudniową kawę na tarasie. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 4 jajka 3,4 szklanki cukru (bądź więcej, jeśli chcecie(...)bardziej słodszy placek) 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka oleju 1,5 szklanki czerwonych porzeczek 1,5 szklanki czarnych porzeczek 2 łyżki mąki pszennej do obtoczenia owoców cukier puder do obsypania Sposób przygotowania: Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać olej, ciągle miksując. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać, dodać

na moim stole...
Nalewka z czarnej porzeczki - smorodinówka 213

Nalewka z czarnej porzeczki - smorodinówka Dzisiejsze zakupy na targu dużej ilości czarnej porzeczki zaowocowały mnogością pomysłów. Jednym z nich jest smorodina inaczej zwana również smorodinówką, czyli nalewka z czarnej porzeczki. Nazwa pochodzi z wschodnich kresów, gdzie porzeczka ta była nazywana smorodiną. Nalewka ma wyrazisty smak, z mocnym aromatem czarnej porzeczki, nie dosyć że jest pyszna, to ma jeszcze właściwości zdrowotne(...)poprawia trawienie i korzystnie wpływa na wszelakie bóle gardła i infekcje górnych dróg oddechowych. Nalewka na fotkach ma 2 lata:) jest przepyszna. Składniki: 1 kg dojrzałych owoców czarnej porzeczki 0,5 kg cukru 0,5 l wódki (jeśli wolicie mocniejszy trunek można dolać trochę spirytusu) Opcjonalnie można dodać laskę wanilii, kilka goździków, szczyptę cynamonu, wszystko razem bądź co kto lubi

na moim stole...
Dżem z czarnej porzeczki 153

lata w słoiczku. Tym razem będąc u rodziców zmobilizowałam siebie i koleżanki, które wypoczywały ze mną na łonie natury, by poświęcić choć pół godziny na dwa krzaczki oblepione czarną porzeczką. W ten sposób stałam się posiadaczką prawie kilograma czarnej porzeczki, a jak wiemy każdy kilogram jest na wagę złota! No i stało się, powstał dżem w pięknych słoiczkach, cudnie wystylizowany(...)dodawać żadnych fiksów i cukrów żelujących. Po co dodatkowo pakować w nie chemię. Wystarczy czas, odrobina czułości i odpowiedni przepis, najlepiej z babcinego zeszytu. Dodatkowo pragnę wspomnieć, że czarne porzeczki posiadają bardzo duże pektyn, dlatego dość szybko robią się gęste i utrzymują swoją konsystencję. Nie trzeba ich dodatkowo "usztywniać". Składniki (na 4 słoiczki po 250 gram): 850 gram czarnych porzeczek

Mango Papaja
Tradycyjna konfitura z czarnej porzeczki 147

Nastał czas robienia przetworów z owoców. U mnie na ryneczku pojawiła się czarna porzeczka, a gdzie nie gdzie pewnie już się kończy. Dlatego pospieszmy zrobić choć kilka słoiczków domowej konfitury :) Składniki : 2,5 kg czarnej porzeczki 100 ml wody 40 dag cukru Przygotowanie : Porzeczki umyć, osączyć i wrzucić do garnka z grubym dnem wlać wodę, przykryć pokrywką i dusić(...)porzeczki zmiękną i puszczą sok- około 20-30 min. Potem odkryć, zmniejszyć gaz i dusić bez przykrycia przez około 60 min., często mieszać, by owoc nie przywarł do dna  Po tym czasie gaz wyłączyć i pozostawić do wystudzenia, do dnia następnego Dnia następnego, gdy widać już konsystencję owoców na zimno, ponownie zagotować i stopniowo dodawać cukier, porzeczkę dosładza się

Proste Potrawy
Dżem z czarnej porzeczki 236

czarnych porzeczek 0,5 - 0,75 kg cukru 1/3 łyżeczki soku z cytryny skórka starta z cytryny 1-2 łyżki cukru pudru Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority(...)font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman","serif"; mso-bidi-font-family:Mangal; mso-font-kerning:1.5pt;} Uwielbiam kwaśne dżemy. Nie przepadam   jednak za czerwoną porzeczką, za to za czarną bardzo. Będąc ostatnio na wsi narwaliśmy porzeczek specjalnie z myślą o dżemie. Ponieważ oprócz blogowania pracuję nie miałam czasu żeby zrobić wszystko za jednym   zamachem

apetytnapieczenie
kruche ciasto z czerwoną porzeczką i bezą 215

tartę. Spód nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez 15 – 20 min. w 170 st. C. Następnie ciasto wyciągamy i odstawiamy do wystudzenia. składniki na nadzienie: 4 łyżki konfitury z czerwonej porzeczki 150 g świeżych owoców czerwonej porzeczki 120 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3 białka 1 szczypta soli wykonanie: Porzeczki szypułkujemy, myjemy i odsączamy. Białka ubijamy z solą na sztywno(...)dodajemy mąkę ziemniaczaną a następnie stopniowo cukier, cały czasy ubijamy. Następnie dodajemy porzeczki i delikatnie mieszamy. Na podpieczony spód rozsmarowujemy konfiturę. Wykładamy bezę. Pieczemy 20 min w 200 st. C, aż wierzch lekko się zrumieni

Domowy Smak Jedzenia
Przepisy na domowe przetwory 238

brzoskwiniowy Dżem czereśniowy Dżem wiśniowy Dżem truskawkowy I Dżem truskawkowy II Dżem morelowy Dżem dyniowo-jabłkowy Dżem z truskawek i jagód Dżem mirabelkowy Frużelina truskawkowa Galaretka (dżem) z czarnej porzeczki Galaretka z czerwonej porzeczki  Jabłka do szarlotki na zimę Konfitura wiśniowa Konfitura z mandarynek Powidła śliwkowe Prażone jabłka Kompoty Kompot agrestowy Kompot wiśniowy Kompot czereśniowy Kompot śliwkowy Kompot mirabelkowy(...)Kompot z czarnych porzeczek Kompot truskawkowy Kompot winogronowy Owoce w zalewie / syropie Borówki w cukrze Maliny w cukrze Maliny w syropie Truskawki w cukrze Gruszki w słodkiej zalewie Czarne porzeczki w cukrze na przeziębienie Brzoskwinie w syropie Morele w syropie Wiśnie w syropie Wiśnie z nalewki Śliwki w słodkiej zalewie Soki Sok malinowy Sok wiśniowy Sok winogronowy Sok z czarnej

Kuchnia domowa Ani
Ciasto porzeczkowe 162

Ostatnio nazrywałam sobie dość dużą ilość porzeczki czarnej. Z jednej części zrobiłam dżemy, z innej kompoty, a z resztę postanowiłam użyć do ciasta. Wyszukałam w ,, Oliwii" przepis na z owocami i robię.  OK, ciasto wstawione, w końcu upieczone, ale zbyt gorące. Wszyscy czekają na to, kiedy wystygnie i kiedy będzie można go pokroić. Dzieciarnia się nie cierpliwi. Nareszcie moment(...)konsumpcji nadszedł...... i co się okazuje? Ilość cukru dodana do tej ilości porzeczki jest niewystarczająca. Czyli kwaśne niesamowicie :) Ale, ale... to nie wszystko... zdania domowników są podzielone pół na pół. Jedna połowa twierdzi, że jest świetne i  taka tortownica to stanowczo za mało , druga zaś-że okropne w smaku i nie nadaje się do jedzenia :) Heh, sama nie wiem

Ciasteczkowy Potwór

Proponowane wyszukiwania