Znowu będzie sezonowo więc nie traćcie czasu i czym prędzej śpieszcie po porzeczki :). Tutaj znajdziecie białą i czerwoną a już niebawem będzie coś z czarną :). By przełamać kwaskowość wylądują w koktajlu maliny i brzozowy cukier :). Cały smak zamknie świeżutka melisa :). Warto wiedzieć że porzeczki działają antybakteryjnie, skutecznie zwalczają bakterie E Coli które są przyczyną jelitowych problemów. Znane są również(...)przeciwzapalnych właściwości które wraz z dużą ilością witaminy C gromią wszelakie przeziębienia :) POLECAM! Dla 3 osób Składniki: 0,5 szkl porzeczki białej 0,5 szkl porzeczki czerwonej 1 szkl malin 7 lyzek jogurtu greckiego Garść swierzej melisy 5 łyżek cukru brzozowego Przygotowanie: 1. Owoce zblendować mikserem, przetrzeć przez sitko łyżką żeby pozbyć się pestek. 2. Do przetartych owoców dodać melise
Kuchnia PROzdrowotnachmur wychylało się słońce. Pozostaje mi tylko mieć nadzieję, że na dalszą część urlopu pogoda się poprawi, a tymczasem napiszę o smacznym drinku porzeczkowym ;-) SKŁADNIKI 500 g czerwonej porzeczki + 1,5 - 2 litrów wody gazowana woda syrop owocowy o smaku maliny lub truskawki wódka do dekoracji truskawki, czerwone porzeczki lub inne owoce WYKONANIE Proporcje są zależne od tego w czym(...)mnie były to kieliszki do martini i takie też proporcje będę prezentować w przepisie. Jeżeli macie większe szklanki drinkowe, to proporcje należy zwiększyć. Do garnka wrzucić umyte owoce czerwonej porzeczki, wlać wodę i zagotować. Zostawić w stanie wrzenia około 3 minut i wyłączyć palnik. Owoce odcedzić przez sitko, zaś kompot zostawić do ochłodnięcia, po czym włożyć do lodówki. Do kieliszka
Passions hobbies lifeZaczynamy nowy cykl tematyczny na Czerwonej Porzeczce. Tym razem nie będzie to jedzenie ;) Teraz będziemy drinkować! ;) Pokażę Wam, że wcale nie trzeba mieć wielu profesjonalnych składników, aby móc skomponować sobie coś fajnego ;) Zapraszam! :) Pomysł na tego drinka podpowiedziała mi moja koleżanka, za co jej serdecznie dziękuję, bo bardzo bardzo przypadł mi do gustu ;) Jeśli lubicie colę cherry, ten drink jest
Czerwona Porzeczkapiec w temperaturze 180 o C przez około 45 minut. Upieczony biszkopt powinien odstawać od formy, a jeśli przebijemy nim patyk powinien być suchy. Upieczone biszkopty wystudzić. - Warstwa z porzeczek: Porzeczki zagotować a następnie przetrzeć przez sito, żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Do porzeczek dodać żelatynę oraz jogurt i wymieszać. Dodać cukier w takiej ilości żeby krem był(...)pomocą szablonu wyciąć z biszkoptu podstawę ciasta. Wycięte biszkopty przekroić wzdłuż na 3 części. Pierwszy biszkopt nasączyć ponczem a następnie nałożyć masę jogurtową. Dół drugiego biszkopta posmarować kremem z porzeczki i położyć go na masie jogurtowej. Drugi biszkopt nasączyć ponczem a następnie nałożyć masę jogurtową. Na wierzch ułożyć ostatni biszkopt. Kilka łyżek masy maślanej wymieszać z zielonym barwnikiem do ciasta
Mama Gotujeprzepisy w tym roku lekko zmodyfikowałam, ale o tym będę pisać już po świętach. Ten mazurek bardzo mi się spodobał, przy okazji poznałam drugą "twarz" mojego dżemu z czarnej porzeczki, bo po bokach widzicie w jakiej formie pakuję go do słoików, całe owoce, jednak ja na całości chciałam bardzo cienką warstwę dżemu, więc nie wiele myśląc wrzuciłam go do blendera(...)żelujących). Kremówkę zestawiłam z palnika, wlałam do niej rozpuszczoną żelatynę, wymieszałam dokładnie, na końcu wlałam likier Advocat i ponownie wymieszałam. DODATKOWO: 1 mały słoiczek domowego dżemu z czarnej porzeczki (można ze sklepu) garść czarnej porzeczki ( ja użyłam mrożonej) kilka listków świeżej mięty Wykonanie: Wystudzony spód posmarowałam cienką warstwą zmiksowanego dżemu z czarnej porzeczki, boki obłożyłam całymi owocami z dżemu
Blondynka GotujeZdradzę Wam dziś jak to jest czasem z przepisami u Czerwonej Porzeczki, bo owy schab powstał w bardzo ciekawy sposób ;P Zaczęło się od niewinnego pęczka pietruszki, który leżał zapomniany w lodówce i trzeba było znaleźć mu jakieś miejsce na ziemi, inaczej spotkałaby go straszliwa przyszłość w otchłaniach kosza na śmieci... Ale co można zrobić z natką pietruszki?! Już całkiem
Czerwona Porzeczkamoim domu rodzinnym zawsze dodawało się do kiszonych ogórków liście wiśni i porzeczki. Robiła tak moja babcia i mama, teraz robię i ja. Dzięki temu dodatkowi ogórki zyskują lekko owocową, wytrawną nutę. Ogórki kiszone z liśćmi wiśni i porzeczki SKŁADNIKI: (na duży słój 2l) 1kg ogórków gruntowych 4-5 ząbków czosnku dwa duże kawałki korzenia chrzanu(...)liście gałązka młodych liści wiśni gałązka czerwonej porzeczki 2 duże kopry z baldachami 1,5 łyżki soli 1l wody WYKONANIE: Słój wyparzamy lub sterylizujemy w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C przez 15 minut. Ogórki myjemy. Na dno słoja układamy liście chrzanu, połowę liści wiśni i porzeczki, dwa ząbki czosnku i korzeń chrzanu. Ogórki układamy ściśle obok siebie
Pyry na Gaznaszej okolicy wiele gospodarstw posiada w swoich ogrodach stare odmiany tego owocu. "Czarna porzeczka Lodzi" często brała udział w wielu konkursach kulinarnych, za niepowtarzalny smak była często wyróżniana. Składniki: 2 kg czarnej porzeczki 1 kg cukru Wykonanie: Owoce myjemy, czyścimy, odrywamy gałązki. Porzeczki zasypujemy cukrem i odstawiamy na noc. Następnie przekładamy do garnka i gotujemy 10-15 min. odstawiamy(...)podgrzewamy 10-15 min,i odstawiamy do wystudzenia. Następnie zagotować powtórnie jak będą gęste włoży do słoików i pasteryzować. Należy uważać, by nie dodać za dużo cukru, bo z porzeczki zrobi się galareta, ani by nie gotować za długo, bo porzeczka wyjdzie za gęsta. Wkładamy do słoików i pasteryzujemy ok. 5 minut od zagotowania. Smakują, wyśmienicie jako dodatek
kgwjanczewoCzekając na cieplejszą wiosnę, dziś prezentuje Wam kolejnego shake'a. tym razem porzeczka z bananem i wanilią. jestem zdecydowaną zwolenniczką waniliowych smaków, ale muszę przyznać, że połączenie banana z czerwoną porzeczką jest świetne. Koniecznie wypróbujcie."Składniki:250 ml mleka2 bananySzklanka czerwonych porzeczek 100 g lodów waniliowychSposób przygotowania:Banany powinny mieć temperaturę pokojową, reszta składników powinna być schłodzona, lody zamrożone(...)Banany obieramy, odcinamy końcówki i kroimy na mniejsze kawałki. Porzeczki myjemy i zdejmujemy z szypułek.Na sam początek miksujemy porzeczki, następnie przecieramy je przez sitko (można ominąć), dodajemy banany, lody, zalewamy mlekiem i dalej miksujemy. Gdy składniki się połączą przelewamy do szklanek, podajemy schłodzone.Na zdrowie
Słodkie Przyjemnościkategoriach.Zaskoczeniem było dla mnie to, że tak chętnie odwiedzacie niektóre wpisy, a które wydawały mi się mało popularne.Mam nadzieję, że w Nowym Roku równie chętnie będziecie odwiedzać Czerwoną Porzeczkę :)Ciasta- w tej kategorii królują ciasta ze zwierzętami w tytule :PCiasto "Czarna Owca"Ciasto MrówkaPrince PoloDania obiadowe:Tarta z kurczakiemKotlety z kaszy jaglanejKieszonki z piersi kurczakaSałatki: Pyszna sałatka z brokułamiNiskokaloryczna sałatkaSałatka
Czerwona Porzeczkapieczemy około 30 minut. Upieczone ciasto studzimy.KREM PORZECZKOWY:750 ml śmietanki kremówki 30%cukier puder do smaku500 g serka mascarpone2 łyżki musu z czarnej porzeczki1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (ja użyłam domowego)DODATKOWO:2 opakowania M&M2 opakowania +1 wafelek PryncypałkówWykonanie:Zimną kremówkę ubiłam na sztywno, pod koniec ubijania dodałam cukier puder. Nie było to więcej(...)niż 4 łyżki, ile dokładnie? Próbuję i dosładzam :) W drugiej misce szybko zmiksowałam mascarpone z musem z czarnej porzeczki. Do ubitej kremówki po łyżce dodawałam serek mascarpone zmiksowany z musem z czarne porzeczki. Biszkopt pokroiłam na 3 równe blaty. Każdy blat posmarowałam dżemem z czarnej porzeczki, na który wykładałam krem porzeczkowy. Na koniec boki i wierzch tortu obsmarowałam naszym
Blondynka GotujeZnacie cukierki Schoko Bons?;) Pycha są.A może dołożyć je do tortu? No PEWNIE!:)Zapraszam Was na mój drugi w życiu, samodzielnie przygotowany tort.Przygotowanie nie
Czerwona PorzeczkaDzisiejszy pomysł na słodką przekąskę to misie z porzeczkami. Czerwona porzeczka jest dość kwaśna, dlatego do ciasta dajemy więcej cukru. Misie można zrobić także tak jak ciasto drożdżowe tutaj lub tutaj, pomyślałam sobie jednak, że w foremkach do babeczek będą bardziej okrągłe i "misiowe" :) Jeśli mamy więcej czasu śmiało można pobawić się w dekorowanie i zrobić im nosy i oczy(...)mniejsze, żeby zrobić spody babeczek i większe na misie (u mnie miały około 3 i 7 cm). Mniejsze kółka wkładamy do foremek na babeczki. Na większe nakładamy po łyżce porzeczek i zaginamy brzegi, żeby powstały małe "paczuszki".Palcami ugniatamy ciasto na spodzie foremek i wkładamy do środka kulki z porzeczkami (gładką stroną do góry).Z reszty ciasta kulami małe kulki
CiastkozercyPrzepis ten powstał specjalnie dla Nestea Green Tea. Kolorowy deser z winogronami Proporcje na tortownicę o średnicy 20 cmCzas przygotowania: 6 godzinSkładniki: 1 galaretka z czarnej porzeczki 1 galaretka agrestowa 1 galaretka pomarańczowa 300 ml skondensowanego niesłodzonego mleka 2 łyżki cukru pudru 500 ml Nestea Grean Tea mała kiść winogron Wykonanie:Galaretkę z czarnej(...)porzeczki rozpuszczamy w 250 ml wrzątku. Natomiast galaretkę pomarańczową i agrestową rozpuszczamy w gorącym Nestea (każdą w 250 ml) . Galaretki odstawiamy do wystudzenia.Do wysokiej miski wlewamy 100 ml mleka, dodajemy 2 łyżki cukru pudru i ubijamy na piankę przy pomocy miksera, a następnie wlewamy 125 ml tężejącej galaretki z czarnej
Kulinarne przygody Gatity