porzeczki - 3095 przepisów (strona:15/207)

Lodowy torcik mocno porzeczkowy 163

było nudno, zamiast wersji tradycyjnej przygotowałam dla Was coś wyjątkowego, baaaaardzo porzeczkowego, orzeźwiającego i niezbyt słodkiego. Zapraszam Was na lodowy torcik mocno porzeczkowy z czerwoną i czarną porzeczką. "Składniki:500 g czerwonych porzeczek150 g cukru2 łyżki żelatyny + 1/4 szklanki wodyszklanka mleka400  ml jogurtuDodatkowoopakowanie biszkoptów50 ml rozpuszczonego masła1,5 szklanki czarnych porzeczek100 g cukru1,5 łyżeczki żelatynySposób przygotowania:Porzeczki(...)przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 3 godziny, po tym czasie na wierzch torcika wylewamy mus porzeczkowy.Przygotowanie musu z czarnych porzeczek.Do rondelka wrzucamy umyte i przebrane porzeczki, zasypujemy cukrem i gotujemy do momentu gdy owoce "popękają". Następnie odstawiamy do przestudzenia. W 1/4 szklanki wody rozpuszczamy żelatynę, a następnie dolewamy do musu porzeczkowego.Przygotowany torcik wstawiamy do zamrażalki

Słodkie Przyjemności
Deser porzeczkowy 113

Składniki: 500 g serka homogenizowanego, 7 łyżek cukru, 100 g czarnych porzeczek, 250 g czerwonych porzeczek, 1/2 opakowania otrębów granulowanych.  Przygotowanie:     Do zimnego serka homogenizowanego dodajemy 3 łyżki cukru i mieszamy. Porzeczki dokładnie płuczemy i przebieramy. Porzeczki umieszczamy w oddzielnych miseczkach- w jednej czarne, a w drugiej czerwone. Każde zasypujemy 2 łyżkami cukru i odstawiamy(...)minut. Po tym czasie rozgniatamy je widelcem. Na dno przezroczystych szklanek rozkładamy po połowie mus z czarnych porzeczek, 2 łyżki serka, mus z czerwonych porzeczek, otręby, serek i otręby

Aga w kuchni
Testowanie produktów producenta Agros Nova 188

wrócić?Mijając pola w moich okolicach widzę, że rolnicy nadal uprawiają te zdrowe warzywa, i są to właśnie okolice w których produkuje się dżemy :) Dżem z czerwonych i czarnych porzeczek- Łowicz sporządzono go z 38 g owoców na 100 g produktu. W składzie ma 22 % czerwonej porzeczki i 16 % czarnej porzeczki, wodę, syrop glukozowo- fruktozowy(...)miał ładny esencjonalny kolor, choć owoców mogłoby by być w nim więcej. Surowca w okolicach Łowicza jest chyba dostatek, dlatego warto byłoby wzbogacić taki piękny dżem większą  ilością porzeczek mogłoby to wyjść wszystkim na zdrowie :) Choć zdaje sobie sprawę, że byłby pewnie wtedy droższy.Obecna barwa pochodzi zapewne od intensywności skórek porzeczek czarnych, zapach też jest bardzo przyjemny. Chętnie

Proste Potrawy
Tarta z czerwoną porzeczką i bezową czapeczką 106

Sezon na porzeczki już się prawie skończył… ale jakby ktoś jeszcze dorwał 0,7 kg porzeczek, lub miał zamrożone co nie co, to bardzo polecam tą tartę. Tarta składa się z przepysznego ciasta kruchego, kwaskowatej warstwy porzeczkowej, słodkiej pianki bezowej i chrupiącej skórki bezowej. Przepis pochodzi ze strony moje wypieki , zmodyfikowałam go na swoje potrzeby. Składniki na formę(...)ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie podpiec w temperaturze 190ºC przez 15 minut. Następnie papier usunąć, piec kolejne 10 minut. Wyjąć z piekarnika. Składniki na nadzienie porzeczkowe: 700 g porzeczki czerwonej 2/3 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka masła W garnuszku umieścić 700 g agrestu, cukier i sok z cytryny. Postawić na małej mocy

moj przepis na
Muffiny porzeczkowe z bitą śmietaną 167

roku nie będzie tak deszczowe jak wiosna. Przepis na te muffiny czeka na publikację od zeszłego roku. Publikuję jeszcze przed sezonem żeby znowu mi gdzieś nie umknął ;) Kwaskowate porzeczki idealnie komponują się ze słodkimi babeczkami. Składniki  na 12 muffinek: 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru lub ksylitolu(...)więcej jeśli lubicie bardzo słodkie wypieki 1 opakowanie cukru waniliowego 1 szklanka jogurtu naturalnego 0,5 szklanki oleju 2 jajka L/XL szklanka porzeczek (+porzeczki do dekoracji) 250 ml kremówki do dekoracji Przygotowanie: Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski, dodać cukier i wymieszać. W osobnym naczyniu wymieszać mokre składniki: olej, jogurt i jajka.  Suche i mokre składniki połączyć

Ze smakiem i z pasją
SERNIKOBROWNIE Z CZERWONYMI PORZECZKAMI 177

Ciasto genialne! Spód ciasta to czekoladowe brownie, a górna warstwa to sernik z białą czekoladą i czerwonymi porzeczkami. Ciasto wbrew pozorom nie jest ani skomplikowane, ani czasochłonne w przygotowaniu. Długi jest natomiast czas pieczenia ciasta bo około 60 min. Ciasto brownie i masę serową pieczemy jednocześnie, bez wcześniejszego podpiekania spodu. Ciasto nie jest za słodkie bo słodka masa serowa przełamana(...)jest kwaśnymi czerwonymi porzeczkami oraz smakiem gorzkiej czekolady ze spodu brownie. Jest tak dobre, że znika w mgnieniu oka 😉 Składniki: Spód brownie: 200 g gorzkiej czekolady 3 jajka 1/2 szklanki cukru pudru 200 g masła 1 niepełna szklanka mąki szczypta soli Masa serowa: 1 kg zmielonego sera białego 4 jajka 1/2 szklanki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 100 g białej

Kuchnia MagdaLeny
Kokosowe ciasto z czekoladą i porzeczkami 599

Budyniowy biszkopt przełożony słodką masą kokosową z mlekiem w proszku i czekoladą. Przełamane dwiema warstwami konfitury z czarnej porzeczki, lekko kwaśnej i mocno owocowej. Bardzo smaczne ciasto warstwowe z porzeczką. biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 budyń waniliowy 2 łyżki gorącej wody napar z herbaty do nasączenia CZEKOLADOWY KREM KOKOSOWY: 2 1/2 szklanki śmietanki kremówki(...)szklanka mleka w proszku 1 szklanka wiórków kokosowych 200 g czekolady białej frużelina porzeczkowa: 300 g porzeczki czarnej świeżej lub mrożonej 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka wody posypka: 1/2 szklanki wiórków kokosowych Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Ustawić mikser na najwyższe obroty

https:KKuchniaMniam
Muffinki z porzeczkami 127

Porzeczki nie potrafią się znudzić, a możliwości na ich wykorzystanie w kuchni jest całe mnóstwo. Ja delektuję się mięciutkimi muffinkami, których słodycz przełamują cudownie kwaśne porzeczki. I jak to muffinki - były gotowe w dwa miga. Upieczcie sobie takie na weekend;) Składniki (na 12 sztuk): 100g masła 150ml mleka 2 jajka 150g szklanki cukru skórka starta z cytryny 250g mąki kopiasta(...)łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 1 szklanka porzeczek (dałam czarne) cukier puder do posypania Porzeczki umyć, oberwać z gałązek. Masło roztopić i przestudzić. W misce roztrzepać jajka z cukrem, wlać masło i mleko, dodać skórkę cytrynową, wymieszać. Mąkę, proszek i sodę przesiać, wsypać do mokrych składników, wymieszać trzepaczką. Do ciasta wsypać porzeczki, krótko wymieszać. Ciasto nakładać

Obiad gotowy
Kruche ciasto z porzeczkami, pianką i kruszonką 111

Wypieki i desery z czerwonymi porzeczkami w roli głównej są rozchwytywane przez całą moją rodzinę ;) Nie wiem, jaki jest fenomen tych małych kuleczek, ale zawsze wszystko, co je zawiera, znika błyskawicznie. A że ja mam dużo pomysłów na wykorzystanie zamrożonych zapasów (tak, tak, mrożą się idealnie!), jeszcze niejednokrotnie w tym roku się tutaj pojawią w różnych połączeniach. Składniki Ciasto(...)szklanki mąki 200 g masła/margaryny 4 płaskie łyżki cukru 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia (kopiaste) opakowanie cukru waniliowego Nadzienie 3-4 szklanki czerwonych porzeczek 3/4 szklanki cukru Wymieszać porzeczki z cukrem. Piana 5 białek 1/2 szklanki cukru Dodatkowo trochę kakao, ciemnego i gorzkiego Kruszonka 3/4 szklanki mąki 2/3 szklanki cukru pudru 16 g cukru waniliowego

Słodkie inspiracje
Smoothie z wyciskarki: czarna porzeczka, banan, mango 160

mrożonej czarnej porzeczki 3 banany 1 mango dodatkowo 4 jabłka gat. Champion (500 g) Ilość owoców pozwoli przygotować 1 litr koktajlu. Przygotowanie: Jabłka dobrze umyć, najlepiej zamoczyć na ok. 20 minut w misce z wodą. Banany obrać ze skóry, nie kroić. Mango umyć, obrać ze skóry i pokroić. Jabłka pokroić ze skórką, usunąć tylko ogonek. Mrożona czarna porzeczka nie wymaga(...)przygotowania, ponieważ będziemy wyciskać z niej sorbet. Wyciskanie owoców: W pierwszym kroku przeciskamy mrożoną czarną porzeczkę i banany oraz mango do pojemnika na miąższ. Do pojemnika na sok wyciskamy jabłka. Całość łączymy i mieszamy. Po wyciśnięciu soku należy przepłukać wyciskarkę ok. 200 ml wody do osobnego naczynia, co zaoszczędzi nam pracy podczas czyszczenia urządzenia. Koktajl należy wypić zaraz po wyciśnięciu

Pij soki wyciskane
Sernik z pianką porzeczkową 168

masa serowa: 1 kg zmielonego białego sera 150 g cukru 5 jajek 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej 2 łyżki skórki pomarańczowej pianka porzeczkowa: 2 białka 4 łyżki dżemu z czarnych porzeczek dodatkowo 3 łyżki dżemu z czarnych porzeczek do wysmarowania spodu sernika Przygotowanie: 1. Kruchy spód. Do dużej miski przesiać 200 g mąki, dodać 50 g cukru, 100 g masła(...)Dodać do masy serowej wraz z 2 łyżeczkami skórki pomarańczowej i wymieszać już tylko za pomocą łyżki. Sernik stanie się wtedy bardziej puszysty i lekki. 3. Pianka z czarnej porzeczki. Dwa białka, które pozostały po kruchym cieście ubić z 1 łyżeczką cukru i 4 łyżkami dżemu z czarnych porzeczek. Piankę wstawić do lodówki. 4. Pieczenie: Tortownicę o średnicy

Pij soki wyciskane
Madam Walewska 115

żeby się do kuchni udać..... Madam Walewska.  Ubiór rodem z epoki baroku : suknia - satynowa - z białek trzepanych z cukrem na sztywno (jakby wykrochmalona jakaś) przeplatana koralikami z czarnej porzeczki, co by ciężkości odpowiedniej nadały, a satyna w fałdy stosownie się układała. Koraliki porzeczkowe przetykają mizernie podpieczone płatki migdałów, nadając jej lekkości. Pod satynową powłoką kryje się grzewcza warstwa budyniowa(...)ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier (3/4 szklanki). Na końcu dodać przesianą przez sitko łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Delikatnie wymieszać.  Ponadto: 2 dżemy z czarnej lub czerwonej porzeczki 120 płatków migdałów 1 słoik czarnej porzeczki w syropie Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na spód. Posypać delikatnie bułką tartą. Posmarować dżemem z jednego słoika, znów przyprószyć

Kuchnia smaków
Domowy kisiel z czarnej porzeczki 111

Czarna porzeczka to owoc posiadający niezwykłe właściwości zdrowotne.  To bogate źródło witaminy C i antyoksydantów .W owocach czarnej porzeczki występuje spora grupa flawonoidów , które hamują powstawanie w organizmie toksycznych związków prowadzących do chorób nowotworowych oraz spowalniają proces starzenia. Ponadto obniżają one poziom cholesterolu we krwi, hamują rozwój miażdżycy naczyń i stabilizują ciśnienie tętnicze.Szczególne właściwości prozdrowotne przypisuje się trzem(...)związkom: rutynie – rutyna ułatwia wchłanianie witaminy C, ma właściwości uszczelniające i wzmacniające śródbłonek naczyń krwionośnych. W ten sposób zapobiega krwawieniom, wybroczynom i żylakom, antocyjanom- znajdujące się w skórce czarnych porzeczek antocyjany to substancje antybakteryjne, które skutecznie zwalczają bakterie E.coli – przyczyny problemów żołądkowych; kwercetyni e-która ma właściwości moczopędne i oczyszczające drogi moczowe. Działa także przeciwalergicznie. Oj dużo dobrego

WYSPA SZCZĘSLIWA
Zaćmienie umysłu. I mazurek porzeczkowo-jogurtowy 153

połamać, obdarzyłam je gwałtownym, acz szczerym uczuciem. W końcu trwa ono do dziś! Tym razem mam więc dla Was cudownie kruche ciasto wypełnione delikatnym, lekko serowym kremem z czarnej porzeczki. Kwaskowe nadzienie świetnie komponuje się ze słodkimi bezami, a świeże jeżyny nie tylko dodają całości uroku, ale też świeżości. I tak, wiem, mazurek to trochę oszukany... Ale dobra wiadomość jest(...)tarty o wymiarach 34x9 cm) spód: 160 g mąki pszennej 30 g cukru 60 g zimnego masła 1 jajko masa jogurtowo-porzeczkowa: 170g jogurtu greckiego 170 g czarnych porzeczek ze słoika (lub 150 g porzeczek i 20 g cukru) 45 g cukru 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżka mąki ziemniaczanej dodatkowo: kilka bez jeżyny Mąkę przesiać, wymieszać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto porzeczkowa wuzetka 190

Wuzetka niemałą sławę ma, ale w tym cieście główne skrzypce grają czerwone porzeczki :-) Mi osobiście takie zestawienie bardzo smakowało, ale jeżeli za czerwoną porzeczką nie przepadacie, to można wykorzystać wiśnie lub truskawki, czy też jeszcze inne owoce. Myślę, że efekt będzie równie ciekawy. Biszkopt pieczony w blaszce o wymiarach 25x30 cm. SKŁADNIKI Na biszkopt 6 jajek szczypta soli 1 szklanka(...)cukru trzcinowego lub zwykłego 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 3-4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wody Na frużelinę porzeczkową 700 g mrożonej czerwonej porzeczki 160 g cukru 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej Na śmietanę 500 g śmietany 36% 250 g serka mascarpone 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka cukru 2 śmietan-fixy Na polewę czekoladową

Passions hobbies life

Proponowane wyszukiwania