porzeczki - 3095 przepisów (strona:15/207)

Błyskawiczne ciasto z porzeczkami 159

Błyskawiczne ciasto z porzeczkami Ciasto z czerwonymi i czarnymi porzeczkami, i kropkowe, jak nazwała je moja córka:) Ciasto robi się błyskawicznie, jest niezwykle proste, orzeźwiające, lekko kwaskowe, no i nadziane czarno-czerwonymi kropkami:) Idealne na popołudniową kawę na tarasie. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 4 jajka 3,4 szklanki cukru (bądź więcej, jeśli chcecie(...)bardziej słodszy placek) 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka oleju 1,5 szklanki czerwonych porzeczek 1,5 szklanki czarnych porzeczek 2 łyżki mąki pszennej do obtoczenia owoców cukier puder do obsypania Sposób przygotowania: Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać olej, ciągle miksując. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać, dodać

na moim stole...
Nalewka z czarnej porzeczki - smorodinówka 208

Nalewka z czarnej porzeczki - smorodinówka Dzisiejsze zakupy na targu dużej ilości czarnej porzeczki zaowocowały mnogością pomysłów. Jednym z nich jest smorodina inaczej zwana również smorodinówką, czyli nalewka z czarnej porzeczki. Nazwa pochodzi z wschodnich kresów, gdzie porzeczka ta była nazywana smorodiną. Nalewka ma wyrazisty smak, z mocnym aromatem czarnej porzeczki, nie dosyć że jest pyszna, to ma jeszcze właściwości zdrowotne(...)poprawia trawienie i korzystnie wpływa na wszelakie bóle gardła i infekcje górnych dróg oddechowych. Nalewka na fotkach ma 2 lata:) jest przepyszna. Składniki: 1 kg dojrzałych owoców czarnej porzeczki 0,5 kg cukru 0,5 l wódki (jeśli wolicie mocniejszy trunek można dolać trochę spirytusu) Opcjonalnie można dodać laskę wanilii, kilka goździków, szczyptę cynamonu, wszystko razem bądź co kto lubi

na moim stole...
Dżem z czarnej porzeczki 147

lata w słoiczku. Tym razem będąc u rodziców zmobilizowałam siebie i koleżanki, które wypoczywały ze mną na łonie natury, by poświęcić choć pół godziny na dwa krzaczki oblepione czarną porzeczką. W ten sposób stałam się posiadaczką prawie kilograma czarnej porzeczki, a jak wiemy każdy kilogram jest na wagę złota! No i stało się, powstał dżem w pięknych słoiczkach, cudnie wystylizowany(...)dodawać żadnych fiksów i cukrów żelujących. Po co dodatkowo pakować w nie chemię. Wystarczy czas, odrobina czułości i odpowiedni przepis, najlepiej z babcinego zeszytu. Dodatkowo pragnę wspomnieć, że czarne porzeczki posiadają bardzo duże pektyn, dlatego dość szybko robią się gęste i utrzymują swoją konsystencję. Nie trzeba ich dodatkowo "usztywniać". Składniki (na 4 słoiczki po 250 gram): 850 gram czarnych porzeczek

Mango Papaja
Tradycyjna konfitura z czarnej porzeczki 138

Nastał czas robienia przetworów z owoców. U mnie na ryneczku pojawiła się czarna porzeczka, a gdzie nie gdzie pewnie już się kończy. Dlatego pospieszmy zrobić choć kilka słoiczków domowej konfitury :) Składniki : 2,5 kg czarnej porzeczki 100 ml wody 40 dag cukru Przygotowanie : Porzeczki umyć, osączyć i wrzucić do garnka z grubym dnem wlać wodę, przykryć pokrywką i dusić(...)porzeczki zmiękną i puszczą sok- około 20-30 min. Potem odkryć, zmniejszyć gaz i dusić bez przykrycia przez około 60 min., często mieszać, by owoc nie przywarł do dna  Po tym czasie gaz wyłączyć i pozostawić do wystudzenia, do dnia następnego Dnia następnego, gdy widać już konsystencję owoców na zimno, ponownie zagotować i stopniowo dodawać cukier, porzeczkę dosładza się

Proste Potrawy
Dżem z czarnej porzeczki 216

czarnych porzeczek 0,5 - 0,75 kg cukru 1/3 łyżeczki soku z cytryny skórka starta z cytryny 1-2 łyżki cukru pudru Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority(...)font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman","serif"; mso-bidi-font-family:Mangal; mso-font-kerning:1.5pt;} Uwielbiam kwaśne dżemy. Nie przepadam   jednak za czerwoną porzeczką, za to za czarną bardzo. Będąc ostatnio na wsi narwaliśmy porzeczek specjalnie z myślą o dżemie. Ponieważ oprócz blogowania pracuję nie miałam czasu żeby zrobić wszystko za jednym   zamachem

apetytnapieczenie
kruche ciasto z czerwoną porzeczką i bezą 206

tartę. Spód nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez 15 – 20 min. w 170 st. C. Następnie ciasto wyciągamy i odstawiamy do wystudzenia. składniki na nadzienie: 4 łyżki konfitury z czerwonej porzeczki 150 g świeżych owoców czerwonej porzeczki 120 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3 białka 1 szczypta soli wykonanie: Porzeczki szypułkujemy, myjemy i odsączamy. Białka ubijamy z solą na sztywno(...)dodajemy mąkę ziemniaczaną a następnie stopniowo cukier, cały czasy ubijamy. Następnie dodajemy porzeczki i delikatnie mieszamy. Na podpieczony spód rozsmarowujemy konfiturę. Wykładamy bezę. Pieczemy 20 min w 200 st. C, aż wierzch lekko się zrumieni

Domowy Smak Jedzenia
Przepisy na domowe przetwory 233

brzoskwiniowy Dżem czereśniowy Dżem wiśniowy Dżem truskawkowy I Dżem truskawkowy II Dżem morelowy Dżem dyniowo-jabłkowy Dżem z truskawek i jagód Dżem mirabelkowy Frużelina truskawkowa Galaretka (dżem) z czarnej porzeczki Galaretka z czerwonej porzeczki  Jabłka do szarlotki na zimę Konfitura wiśniowa Konfitura z mandarynek Powidła śliwkowe Prażone jabłka Kompoty Kompot agrestowy Kompot wiśniowy Kompot czereśniowy Kompot śliwkowy Kompot mirabelkowy(...)Kompot z czarnych porzeczek Kompot truskawkowy Kompot winogronowy Owoce w zalewie / syropie Borówki w cukrze Maliny w cukrze Maliny w syropie Truskawki w cukrze Gruszki w słodkiej zalewie Czarne porzeczki w cukrze na przeziębienie Brzoskwinie w syropie Morele w syropie Wiśnie w syropie Wiśnie z nalewki Śliwki w słodkiej zalewie Soki Sok malinowy Sok wiśniowy Sok winogronowy Sok z czarnej

Kuchnia domowa Ani
Ciasto porzeczkowe 152

Ostatnio nazrywałam sobie dość dużą ilość porzeczki czarnej. Z jednej części zrobiłam dżemy, z innej kompoty, a z resztę postanowiłam użyć do ciasta. Wyszukałam w ,, Oliwii" przepis na z owocami i robię.  OK, ciasto wstawione, w końcu upieczone, ale zbyt gorące. Wszyscy czekają na to, kiedy wystygnie i kiedy będzie można go pokroić. Dzieciarnia się nie cierpliwi. Nareszcie moment(...)konsumpcji nadszedł...... i co się okazuje? Ilość cukru dodana do tej ilości porzeczki jest niewystarczająca. Czyli kwaśne niesamowicie :) Ale, ale... to nie wszystko... zdania domowników są podzielone pół na pół. Jedna połowa twierdzi, że jest świetne i  taka tortownica to stanowczo za mało , druga zaś-że okropne w smaku i nie nadaje się do jedzenia :) Heh, sama nie wiem

Ciasteczkowy Potwór
Lodowy torcik mocno porzeczkowy 155

było nudno, zamiast wersji tradycyjnej przygotowałam dla Was coś wyjątkowego, baaaaardzo porzeczkowego, orzeźwiającego i niezbyt słodkiego. Zapraszam Was na lodowy torcik mocno porzeczkowy z czerwoną i czarną porzeczką. "Składniki:500 g czerwonych porzeczek150 g cukru2 łyżki żelatyny + 1/4 szklanki wodyszklanka mleka400  ml jogurtuDodatkowoopakowanie biszkoptów50 ml rozpuszczonego masła1,5 szklanki czarnych porzeczek100 g cukru1,5 łyżeczki żelatynySposób przygotowania:Porzeczki(...)przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 3 godziny, po tym czasie na wierzch torcika wylewamy mus porzeczkowy.Przygotowanie musu z czarnych porzeczek.Do rondelka wrzucamy umyte i przebrane porzeczki, zasypujemy cukrem i gotujemy do momentu gdy owoce "popękają". Następnie odstawiamy do przestudzenia. W 1/4 szklanki wody rozpuszczamy żelatynę, a następnie dolewamy do musu porzeczkowego.Przygotowany torcik wstawiamy do zamrażalki

Słodkie Przyjemności
Deser porzeczkowy 104

Składniki: 500 g serka homogenizowanego, 7 łyżek cukru, 100 g czarnych porzeczek, 250 g czerwonych porzeczek, 1/2 opakowania otrębów granulowanych.  Przygotowanie:     Do zimnego serka homogenizowanego dodajemy 3 łyżki cukru i mieszamy. Porzeczki dokładnie płuczemy i przebieramy. Porzeczki umieszczamy w oddzielnych miseczkach- w jednej czarne, a w drugiej czerwone. Każde zasypujemy 2 łyżkami cukru i odstawiamy(...)minut. Po tym czasie rozgniatamy je widelcem. Na dno przezroczystych szklanek rozkładamy po połowie mus z czarnych porzeczek, 2 łyżki serka, mus z czerwonych porzeczek, otręby, serek i otręby

Aga w kuchni
Testowanie produktów producenta Agros Nova 184

wrócić?Mijając pola w moich okolicach widzę, że rolnicy nadal uprawiają te zdrowe warzywa, i są to właśnie okolice w których produkuje się dżemy :) Dżem z czerwonych i czarnych porzeczek- Łowicz sporządzono go z 38 g owoców na 100 g produktu. W składzie ma 22 % czerwonej porzeczki i 16 % czarnej porzeczki, wodę, syrop glukozowo- fruktozowy(...)miał ładny esencjonalny kolor, choć owoców mogłoby by być w nim więcej. Surowca w okolicach Łowicza jest chyba dostatek, dlatego warto byłoby wzbogacić taki piękny dżem większą  ilością porzeczek mogłoby to wyjść wszystkim na zdrowie :) Choć zdaje sobie sprawę, że byłby pewnie wtedy droższy.Obecna barwa pochodzi zapewne od intensywności skórek porzeczek czarnych, zapach też jest bardzo przyjemny. Chętnie

Proste Potrawy
Tarta z czerwoną porzeczką i bezową czapeczką 98

Sezon na porzeczki już się prawie skończył… ale jakby ktoś jeszcze dorwał 0,7 kg porzeczek, lub miał zamrożone co nie co, to bardzo polecam tą tartę. Tarta składa się z przepysznego ciasta kruchego, kwaskowatej warstwy porzeczkowej, słodkiej pianki bezowej i chrupiącej skórki bezowej. Przepis pochodzi ze strony moje wypieki , zmodyfikowałam go na swoje potrzeby. Składniki na formę(...)ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie podpiec w temperaturze 190ºC przez 15 minut. Następnie papier usunąć, piec kolejne 10 minut. Wyjąć z piekarnika. Składniki na nadzienie porzeczkowe: 700 g porzeczki czerwonej 2/3 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka masła W garnuszku umieścić 700 g agrestu, cukier i sok z cytryny. Postawić na małej mocy

moj przepis na
Muffiny porzeczkowe z bitą śmietaną 154

roku nie będzie tak deszczowe jak wiosna. Przepis na te muffiny czeka na publikację od zeszłego roku. Publikuję jeszcze przed sezonem żeby znowu mi gdzieś nie umknął ;) Kwaskowate porzeczki idealnie komponują się ze słodkimi babeczkami. Składniki  na 12 muffinek: 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru lub ksylitolu(...)więcej jeśli lubicie bardzo słodkie wypieki 1 opakowanie cukru waniliowego 1 szklanka jogurtu naturalnego 0,5 szklanki oleju 2 jajka L/XL szklanka porzeczek (+porzeczki do dekoracji) 250 ml kremówki do dekoracji Przygotowanie: Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski, dodać cukier i wymieszać. W osobnym naczyniu wymieszać mokre składniki: olej, jogurt i jajka.  Suche i mokre składniki połączyć

Ze smakiem i z pasją
SERNIKOBROWNIE Z CZERWONYMI PORZECZKAMI 165

Ciasto genialne! Spód ciasta to czekoladowe brownie, a górna warstwa to sernik z białą czekoladą i czerwonymi porzeczkami. Ciasto wbrew pozorom nie jest ani skomplikowane, ani czasochłonne w przygotowaniu. Długi jest natomiast czas pieczenia ciasta bo około 60 min. Ciasto brownie i masę serową pieczemy jednocześnie, bez wcześniejszego podpiekania spodu. Ciasto nie jest za słodkie bo słodka masa serowa przełamana(...)jest kwaśnymi czerwonymi porzeczkami oraz smakiem gorzkiej czekolady ze spodu brownie. Jest tak dobre, że znika w mgnieniu oka 😉 Składniki: Spód brownie: 200 g gorzkiej czekolady 3 jajka 1/2 szklanki cukru pudru 200 g masła 1 niepełna szklanka mąki szczypta soli Masa serowa: 1 kg zmielonego sera białego 4 jajka 1/2 szklanki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 100 g białej

Kuchnia MagdaLeny
Kokosowe ciasto z czekoladą i porzeczkami 585

Budyniowy biszkopt przełożony słodką masą kokosową z mlekiem w proszku i czekoladą. Przełamane dwiema warstwami konfitury z czarnej porzeczki, lekko kwaśnej i mocno owocowej. Bardzo smaczne ciasto warstwowe z porzeczką. biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 budyń waniliowy 2 łyżki gorącej wody napar z herbaty do nasączenia CZEKOLADOWY KREM KOKOSOWY: 2 1/2 szklanki śmietanki kremówki(...)szklanka mleka w proszku 1 szklanka wiórków kokosowych 200 g czekolady białej frużelina porzeczkowa: 300 g porzeczki czarnej świeżej lub mrożonej 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka wody posypka: 1/2 szklanki wiórków kokosowych Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Ustawić mikser na najwyższe obroty

https:KKuchniaMniam