przyznać, że nie umiem się zdecydować, która jest moją ulubioną. Wybrałam trzy, które smakowały mi najbardziej: crunchy, miętowa i ze skórką pomarańczową (kolejność zupełnie przypadkowa). Zachęcam do spróbowania! ;) Czerwona Porzeczka
Czerwona PorzeczkaSezon na porzeczki już się prawie skończył… ale jakby ktoś jeszcze dorwał 0,7 kg porzeczek, lub miał zamrożone co nie co, to bardzo polecam tą tartę. Tarta składa się z przepysznego ciasta kruchego, kwaskowatej warstwy porzeczkowej, słodkiej pianki bezowej i chrupiącej skórki bezowej. Przepis pochodzi ze strony moje wypieki , zmodyfikowałam go na swoje potrzeby. Składniki na formę(...)ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie podpiec w temperaturze 190ºC przez 15 minut. Następnie papier usunąć, piec kolejne 10 minut. Wyjąć z piekarnika. Składniki na nadzienie porzeczkowe: 700 g porzeczki czerwonej 2/3 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka masła W garnuszku umieścić 700 g agrestu, cukier i sok z cytryny. Postawić na małej mocy
moj przepis naMasa jaglana bardzo smakowała mi przed pieczeniem, więc po upieczeniu, wyobraźcie sobie – niebo na podniebieniu! Troszkę bazowałam na tym przepisie , ale nie do końca. Na wierzch położyłam porzeczki i śliwki, bo myślę że świetnie się komponują z czekoladowym sernikiem, nie jest to jednak konieczne. Bardzo, bardzo polecam również dla osób, które nie są na żadnej diecie, a zależy(...)już po obraniu) (u mnie 3 małe banany) 100 – 150 gr daktyli (ja użyłam 100 gr) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki kakao 1/4 szklanki oleju 200 gr porzeczek czerwonych, umytych, osuszonych, pozbawionych szypułek 5 dużych śliwek, umytych, osuszonych i przepołowionych Kilka godzin wcześniej należy ugotować kaszę jaglaną. 1 szklankę suchego ziarna przesypać na sitko, przepłukiwać wodą, do momentu
moj przepis naOstatnio mam straszną ochotę na serniki ;) Tym razem na wierzch dałam orzeźwiające porzeczki i borówki i zalałam je galaretką z czarnej porzeczki. Sernik po schłodzeniu jest idealnym deserem na letnie popołudnie z filiżanką kawy.. Do sernika pyszna kawka w filiżance "Diament Gold" od Porcelany Bogucice .... i czego chcieć więcej? Sernik: 1 kg gotowego sera do serników 100g miękkiego masła(...)jajek 1 szkl cukru 1 cukier waniliowy 1 budyń waniliowy 2 galaretki o smaku czarnej porzeczki 1 szkl czerwonych porzeczek 1 szkl borówek + owoce do dekoracji Składniki na sernik powinny być w temp. pokojowej. Żółtka utrzeć z cukrami i masłem na jasną puszystą masę. Dodać ser, proszek budyniowy i utrzeć do połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą
Smakołyki Asijadłam, gdy byłam jeszcze beztroskim dzieckiem. Od dawna chodził za mną pleśniak, wprawdzie ja pamiętam pleśniak z dżemem śliwkowym, ale, gdy zobaczyłam u Kasi przepis na pleśniak z porzeczkami wiedziałam, że muszę wypróbować takiej wersji. Byliśmy na grillu u znajomych i oni na swojej działce mieli krzak porzeczek, dzięki ich uprzejmości mogłam się cieszyć porzeczkami prosto z krzaka. Dzieci miały(...)szklanki mąki – 220 g masła – 1,5 szklanki drobnego cukru – 1 cukier waniliowy – 2 łyżeczki proszku do pieczenia – 6 jajek – 600 g porzeczek Wykonanie: Mąkę, masło, cukier waniliowy, 0,5 szklanki cukru, proszek i żółtka jajek łączymy w misce. Uzyskamy coś, co przypomina kruszonkę. 2/3 uzyskanej mieszanki wsypujemy do wysmarowanej olejem tortownicy
dom-agi.plPyszny, kruchy placuszek z czerwonymi porzeczkami, budyniem i lekką bezową pianką. Proste ciasto, idealne na upalne dni. Kwaskowatość porzeczki świetnie przełamuje słodycz śmietankowego budyniu oraz bezy. Przepis koniecznie do powtórzenia (również z innymi owocami lata) - polecam! Składniki: Ciasto kruche 300 g mąki 200 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki wody szczypta soli Masło pokroić(...)Budyń 3 szklanki mleka 2% budyń śmietankowy łyżka kaszy manny 2 łyżki cukru Budyń ugotować wg instrukcji na opakowaniu, odstawić do lekkiego przestudzenia. Dodatkowo dżem z czarnych porzeczek ok. 500 g umytych i osuszonych czerwonych porzeczek Schłodzonym ciastem wylepić formę o wymiarach 20x30 cm, uprzednio natłuszczoną i oprószoną bułką tartą. Spód podziurkować widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego
Kuchnia Elliejednym warzywniaku delikwentki. To już końcówka, ale nic nie zaszkodzi wrzucić w ciasto. A jedząc zamknąć oczy i czekać aż kwaskowe lato samo przyjdzie. Uwielbiam patrzeć na czerwone porzeczki na krzaczku- wyglądają jak klejnoty, a ich kolor nie ma sobie równych. Czasem nawet skuszę się na jedną prosto z krzaczka- i zaraz potem wykręca mnie niemiłosiernie, bo nie jestem wielką(...)udała się w tym roku nawiązała niezwykłą współpracę z bezową pianką. Takie kwaskowe owoce idealnie przełamują słodycz ciasta- przekonajcie się sami jakie rasowe ciasto wyszło. TARTA Z BEZĄ I PORZECZKAMI (wg "Ciasta Domowe" wydawnictwo Buchmann) tłuszcz do wysmarowania formy 200g mąki pszennej 2 żółtka 100g cukru 100g zimnego masła 1 łyżka cukru wanilinowego (albo z wanilią) 1 łyżeczka proszku
les mirabellesroste domowe babeczki z czerwoną porzeczką pod wielką bezową czapą. Są wilgotne, delikatne i tak cudownie nieidealne. Kwaśny smak porzeczki wspaniale łączy się ze słodką bezą. Właściwie więcej o nich mówić nie trzeba. By przekonać się o tym, jakie są dobre, wystarczy je upiec. Pod bezową pierzynką możecie ukryć dowolne owoce lata - świetnie sprawdzą się na przykład agrest i jeżyny(...)sztuk ) : 125 g masła w temperaturze pokojowej 100 g cukru 3 żółtka 180 g mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 80 ml mleka szczypta soli 200 g czerwonej porzeczki Beza: 3 białka 200 g cukru szczypta soli 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej Masło ubij z cukrem na puszystą masę. Później dodawaj kolejno żółtka, nie przerywając
Food SquareMnóstwo czarnych porzeczek raz jeszcze :-) Puszyste, ucierane ciasto z nutką cytryny, dużą ilością kwaskowych porzeczek i kruszonką. Klasycznie, szybko i bardzo pysznie! Polecam :-) Składniki: Ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 225 g masła 200 g drobnego cukru 100 ml mleka 4 duże jajka 3 łyżeczki cukru waniliowego świeżo otarta skórka z 1 cytryny 2 łyżeczki proszku(...)pieczenia 400 g czarnych porzeczek Kruszonka: 100 g mąki pszennej 60 g masła 50 g cukru Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Porzeczki umyć, odszypułkować, osuszyć. Oba rodzaje mąki oraz proszek do pieczenia przesiać. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Następnie dodawać po jednym jajku, miksując krótko po każdym. Dodać startą skórkę z cytryny. Stopniowo
maniapieczeniaPyszny, słodko-kwaśny placek bezowy na migdałowym spodzie z czerwoną porzeczką. Pyszności <3 Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie". Z przygotowanych składników przygotujemy placek o średnicy 25 cm . Zapraszam do pieczenia! Składniki na spód: 200 g mąki pszennej szczypta soli 50 g mielonych migdałów 100 g cukru trzcinowego 2 żółtka 100 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę Składniki(...)nadzienie: 3 białka 120 g drobnego cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 50 g zmielonych migdałów, podprażonych na suchej patelni 200 g czerwonych porzeczek Dodatkowo: masło do wysmarowania formy płatki migdałów, podprażone na suchej patelni do dekoracji kilka gałązek czerwonej porzeczki do dekoracji CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Wszystkie składniki na spód umieszczamy w misce, zagniatamy na jednolite
My Culinary ArtCześć! ;) To będzie pierwszy tego typu post na Czerwonej Porzeczce, nigdy nie myślałam o tym, że mogłabym pisać coś więcej niż przepisy, ale brałam niedawno udział w konkursie kulinarnym i jako nagrodę otrzymałam kilka produktów firmy SYS. Pomyślałam, że podzielę się z Wami moimi odkryciami :) Mieliście okazję spotkać się z produktami tej firmy? Bo ja muszę przyznać, że wcześniej
Czerwona PorzeczkaMuffiny to moje ulubione ciastka. Można je robić na słodko praktycznie z wszystkimi owocami, lub na słono czy ostro np. z mięsem . Tym razem przygotowałam muffiny z czarną porzeczką. Słodycz ciasta rewelacyjnie przełamują kwaśne porzeczki. muffiny te najlepiej smakują gdy całkowicie ostygną. Składniki: 300 g mąki 80 g cukru 1 płaska łyżeczka sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)jajko 250 ml maślanki 130 ml oleju 300 g czarnej porzeczki Wykonanie: Porzeczki umyć i oczyścić. Mąkę, cukier, sodę i proszek do pieczenia wymieszać. Dodać roztrzepane jajko, olej i maślankę, połączyć wszystkie składniki. Jeśli Ciasto jest zbyt gęste dodać jeszcze trochę maślanki. Do ciasta dodać porzeczki, wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek. Piec w temperaturze 180 o C przez około
Mama Gotujekolejny pora na porzeczki. Tym razem w bułeczkach twarogowo-drożdżowych. Już od kilku dni za mną chodziły i w końcu udało mi się je upiec. Gorzej ze zdjęciami - po każdym jedna znikała :) Bułeczki są puszyste i mokre od masy. Przez niewielką ilość cukru nawet orzeźwiające. Podane składniki są na 12 sztuk. Pakuję szybko to, co zostało i w drogę(...)dodać drożdże z mlekiem, wymieszać i dodać mąkę. Wyrobić gładkie ciasto. Będzie miękkie, ale nie klejące. Uformować kulę, odstawić do wyrośnięcia (1-1,5 godziny). Nadzienie 500 g czerwonych porzeczek 7-8 łyżek cukru 100 g mielonego twarogu Porzeczki umyć, oddzielić gałązki. W garnuszku wymieszać porzeczki z cukrem i wodą. Zagotować i gotować aż będą pękać. Podusić jeszcze
Pełny talerznajlepsze ciasto ucierane z dodatkiem maślanki , dzięki której ciasto wychodzi wyjątkowo puszyste i wilgotne, nawet po 2-óch dniach. Ciasto wręcz rozpływa się w ustach. Dodatek cytryny, maku i porzeczek oraz delikatnej lukrowej polewy dodaje ciastu sporego uroku i smaku. Patrząc na nie, aż chce się je znów spróbować… Składniki ciasta ucieranego: 380 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki(...)masła 4 jaja 300 ml maślanki Dodatkowo: skóra otarta z I cytryny (wyszorowanej i sparzonej) 1,5 łyżki maku masło i mąka do przygotowania formy 140 g czerwonych porzeczek Polewa: 120 g cukru pudru 1-3 łyżek soku z cytryny Przygotowanie: Nagrzewamy piekarnik do temp. 180°C. Okrągłą formę o średnicy 23 cm smarujemy masłem i obsypujemy mąką
Moja Delicjamajowego wpisu lody karmelowe z solonym masłem i chrupiącym słodko-słonym karmelem , wspomniane powyżej lody kawowe , truskawkowe z octem balsamicznym oraz bohaterowie dzisiejszego wpisu - l ody malinowe , z czerwonej porzeczki, rabarbarowe z imbirem, pina colada, kajmakowe oraz czekoladowo-orzechowe . W zamrażalce chłodzą się teraz orzechowe , a sesji nie doczekały niestety miętowe z czekoladą - zniknęły przy pierwszym rozdaniu. W planach(...)proszku Mleko łączę ze śmietaną, dodaję mus rabarbarowy i imbir, dokładnie mieszam i przekładam do maszynki na lody. Dalej postępuję zgodnie z instrukcją producenta. LODY Z CZERWONEJ PORZECZKI świeża lub mrożona czerwona porzeczka (ilość wg uznania, ja dałam 2 szklanki) 200 g słodzonego mleka kondensowanego 300 g śmietany kremówki Porzeczki rozgniatam, ale nie miksuję - lubię czuć kawałki owoców
KUCHARNIA