Ostatnio jakoś tak wychodzi, że na blogu same słodkości. Czy Wam to nie przeszkadza?;) Może to dlatego, że od pewnego czasu ćwiczę intensywniej niż dotychczas
Czerwona PorzeczkaDziś z racji zbliżającego się weekendu mam dla Was przepis na bardzo popularne ciasto, o wspaniałym kolorze i wyjątkowym, delikatny smaku. Jest ono proste, bardzo
Czerwona PorzeczkaBakłażan jest dla mnie jednym z najpiękniejszych warzyw, ten kolor, delikatna, błyszcząca skórka... coś wyjątkowego po prostu. Wielu ludzi twierdzi, że nie potrafi go przyrządzić
Czerwona PorzeczkaPyszny i orzeźwiający koktajl z moimi ukochanymi truskaweczkami :) Co roku stwierdzam, że sezon truskawkowy trwa stanowczo za krótko, niestety na to nie mamy wpływu, trzeba
Czerwona PorzeczkaIdealne jako samodzielne danie, doskonale pasują też jako dodatek do obiadu lub grilla. Ja swoje podałam z sosem tzatziki, żeby było jeszcze bardziej wiosennie ;) Zachęcam
Czerwona PorzeczkaZbliża się długi weekend, nie wiem czym sprawdzaliście pogodę, ale zapowiada się ciepełko! :) Idealny czas do spędzania czasu na świeżym powietrzu, w otoczeniu najbliższych, z pysznym
Czerwona PorzeczkaChcesz wywołać uśmiech na czyjejś twarzy?:) Mam na to świetną receptę ;) Takie drzewko można przygotować w prosty sposób, wystarczy troszkę cierpliwości i w kilka chwil stworzymy
Czerwona PorzeczkaZbliża się Dzień Mamy, warto pomyśleć o jakimś upominku dla naszych superbohaterek ;) Na pierwszym miejscu proponuję, jeśli nie mieszkacie już razem, wpaść z wizytą, pogadać
Czerwona PorzeczkaTaką sałatkę znają wszyscy :) Warto się na nią skusić, teraz pomidory smakują już pomidorami a nie tekturą, jak w zimie. Wybrałam pomidory malinowe, bo takie
Czerwona PorzeczkaZ młodą kapustą mam do czynienia pierwszy raz, przynajmniej w takim sensie, że chciałam ją przygotować sama, bo oczywiście jadłam już ją wcześniej ;) Nigdy nie robiłam
Czerwona PorzeczkaJeszcze co prawda nie ma pełnego sezonu na truskawki, ale powoli zaczynają się już pojawiać na półkach sklepowych czy straganach. Ja jestem niecierpliwa, więc desery
Czerwona PorzeczkaDawno mnie tu nie było, mam nadzieję, że teraz już nic nie stanie mi na przeszkodzie, by gotować i pisać regularnie :) Dzisiaj proponuję pyszne
Czerwona PorzeczkaTort z kremem porzeczkowym wyszedł rewelacyjnie. Użyłam porzeczek w cukrze , śmiało można wykorzystać też te z kompotu . A jeszcze lepszy wyszedłby ze świeżymi owocami. Tak więc w sezonie letnim muszę powtórzyć coś podobnego :) Składniki: Biszkopt (tortownica 23-26cm) 6 jajek 12 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżeczki(...)kakao 1 łyżka oleju Krem: 500 g serka mascarpone 300 ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru + 1/3 szklanki czarnych porzeczek ( w cukrze , z kompotu lub świeżych) Dodatkowo: mocny napar herbaty z cukrem dżem z czarnej porzeczki Sposób wykonania: 1. Robimy biszkopt. Białka ubić na sztywno, dodać porcjami cukier, potem po jednym żółtku cały czas ucierając. Dodawać partiami obie mąki
Kuchnia domowa AniNiedawno rozsmakowywałam się w pesto brokułowym, teraz pora na jarmużowe. Niby też zielone ale inne w smaku, jarmuż ma bardziej intensywny smak niż brokuły, ale
Czerwona PorzeczkaBył już dietetyczny sernik , teraz pora na szarlotkę! ;) Zamiast cukru czy miodu możecie użyć innych słodzideł, np. stewii lub ksylitolu. Pamiętajcie tylko o tym, żeby przeczytać
Czerwona Porzeczka