szklanki cukru 3/4szklanki mąki pszennej tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej WARSTWY: 1 galaretka brzoskwiniowa lub morelowa + 200ml wrzątku 1 galaretka owoce leśne lub jagodowa + 200ml wody 300g czarnych porzeczek 5 brzoskwiń (bez pestek i obrane ze skóry) 300ml kremówki 1 galaretka malinowa + 150ml wrzątku DEKORACJA: 800g malin 400g czekolady (u mnie mieszanka gorzkiej i mlecznej) mięta Przygotowanie: CIASTO: Żółtka oddzielić(...)szpatułką. Ciasto wylać na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 160'C około 15 minut. Wystudzić. WARSTWY: Galaretki rozpuścić we wrzątku, odstawić do ostygnięcia. Brzoskwinie pokroić drobniutko, porzeczki przebrać i umyć. Do galaretki o smaku owoców leśnych dodać porzeczki, do morelowej brzoskwinie. Zostawić aż będą tężejące. Śmietankę ubić, dodać tężejącą malinową galaretkę (cieniutką strużką, cały czas mieszając). SKŁADANIE
Cakes By KejtSkładniki: galaretka wiśniowa 1 opakowanie, czarna porzeczka 2 szklanki, jogurt gęsty 380 ml, cukier 4 łyżki, czarna porzeczka 2 szklanki, żelatyna 5 łyżeczek, herbatniki 200 gram forma silkonowa z kominkiem 22 cm - na dno formy wsypać opłukane czarne porzeczki, wlać galaretkę rozpuszczoną w 400 ml gorącej wody i schować do lodówki do stężenia na wierzchu poukładać 2 warstwy herbatników jogurt(...)wymieszać z cukrem, dodać opłukaną czarną porzeczkę, wymieszać, wlać żelatynę rozmieszaną w 300 ml gorącej wody jogurt wlać do formy i schować do lodówki najlepiej na całą noc, deser położyc na talerzu do góry nogami i delikatnie zdjąć formę - deser jest pyszny, nie za słodki, kwaskowato orzeźwiający...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPorzeczek w tym roku zatrzęsienie. Oprócz soków przygotowałam również do słoików takie w syropie. Idealny dodatek do wielu dań.Polecam Składniki: 1 kg porzeczek czarnych 1 kg cukru Wykonanie: Porzeczki myjemy, zasypujemy cukrem. Odstawiamy na min 12 godzin. Po tym czasie podgrzewamy, doprowadzamy do wrzenia.Odszumowujemy. Do słoików przekładamy porzeczki, zalewamy wytworzonym syropem. Zamykamy słoiki, pasteryzujemy ok 10 minut
Z Majeczką w kuchnibiszkopt: 3 jajka 7 łyżek cukru 7 łyżek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa śmietanowo porzeczkowa: 1 kubek 330 ml śmietany kremówki 1,5 szklanki mieszanych porzeczek- z przewagą czarnych cukier puder do smaku 1 łyżka żelatyny mus porzeczkowy: 1,5 szklanki mieszanych porzeczek 1 łyżka żelatyny cukier puder do smaku Dodatkowo: czekoladowe kropelki ze sklepu Słodki(...)minut w 170 st. Studzimy. Przekrawamy na 3 części. Masa śmietanowa: Żelatynę zalewamy wodą, kiedy napęcznieje podgrzewamy aż do rozpuszczenia, studzimy. W tym czasie ubijamy na sztywno kremówkę, a porzeczki blendujemy na mus. Do ubitej kremówki dodajemy mus. Dosładzamy wg uznania do smaku. Miksujemy, Na koniec dajemy żelatynę,mieszamy. Masę wykładamy na dolny blat biszkoptu, przykrywamy kolejnym.Zostawiamy kilka łyżek masy
Z Majeczką w kuchniwykona już sam :) Tak się składa, że ostatnio gościły u mnie pieczone pałki z kurczaka, które przygotowałam w innej niż klasyczna odsłona. Zostały upieczone w towarzystwie brokuła i czerwonej porzeczki. Jak smakowało danie ? Koniecznie przekonajcie się sami :)) Pałki z kurczaka pieczone w towarzystwie brokuła i czerwonej porzeczki SKŁADNIKI : 5 pałek z kurczaka 100-150 g brokuła 1 garść czerwonej(...)porzeczki marynata: 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki 1/3 łyżeczki majeranku 1/3 łyżeczki przyprawy do kurczaka sól morska pieprz do smaku 50 ml oleju rzepakowego PRZYGOTOWANIE : Pałki z kurczaka myjemy, wkładamy do miski, oprószamy solą, pieprzem, papryką, majerankiem i przyprawą do kurczaka. Całość polewamy olejem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 3-4 godziny do lodówki (można przygotować mięso
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiWiecie, że porzeczki uprawiano już w XV i XVI w.? Niestety nadal są niedoceniane, ale bywają miłośnicy tych pięknych trzech sióstr: biała, czerwona i czarna. Osobiście uwielbiam pod każdą postacią i jestem autentyczną porzeczkową fanką. Przepis na keczup obiecałam już w zeszłym roku fanom na facebooku, ale dopiero dziś udało mi się pięknie oprawić całość i dzielę się(...)wami. Mam nadzieję, że pokochacie go tak jak ja. Sos jest idealny do serów mięs i wędlin, ale tak naprawdę zastosowań ma wiele. Składniki 2 kg czerwonych porzeczek 1 kg cukru 250 ml octu 5% łyżka mielonego cynamonu 2 łyżeczki goździków łyżeczka pierzu łyżeczka ziela angielskiego szczypta soli Goździki, pieprz i ziele, mielimy w młynku lub dokładnie ucieramy
FarmażonyPrzepis na tą sałatkę pochodzi z zeszytu mojej mamy- cennego źródła różnych przepisów ;) Swój bardzo fajny smak zawdzięcza dużej ilości kopru- w przepisie dosłownie tak było
Czerwona Porzeczkaszklanka maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę: 3/4 litra mleka 2 budynie śmietankowe bez cukru 1/2 szklanki cukru pudru 1 kostka margaryny dodatkowo: słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 100 g orzechów włoskich odrobina dowolnego alkoholu (u mnie kieliszek nalewki z czarnej porzeczki) wiórki kokosowe do posypania polewa czekoladowa Sposób wykonania Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno(...)gładką masę, gdy budyń ostygnie, stopniowo dodawać go do margaryny. Utrzeć na jednolitą masę. Wystudzone ciasto przekroić na 2 placki. Spód skropić dowolnym alkoholem, ja użyłam nalewki z czarnej porzeczki. Na placek nałożyć większą połowę masy, przykryć drugim plackiem. Na wierzch wyłożyć pozostałą masę. Na masę wyłożyć kupkami dżem z czarnej porzeczki, następnie posiekane orzechy, następnie polać nierównomiernie polewą czekoladową
na moim stole...Ciąg dalszy moich eksperymentów z cukinią ;) Wspominałam już, że uwielbiam lato?:) nieeee? Nie tylko za to, że są wakacje i jest ciepło (czasami za ciepło
Czerwona Porzeczkaczarnej porzeczki, 3 goździki, 1 cm laski cynamonu, cukier Zagotować 2 litry wody, dodać do niej goździki, cynamon oraz opłukane porzeczki. Gdy woda z porzeczkami się zagotuje, przykryć garnek pokrywką i zdjąć z ognia. Gdy przestygnie ale kompot jest jeszcze lekko ciepły, doprawić do smaku cukrem. Odstawić do ostudzenia. Przecedzić przez sito, porzeczki lekko odcisnąć. W upalne dni można podawać
królestwo garówPrzepis pochodzi od Kasi, prowadzącej bloga Gotuj z Cukiereczkiem , która ma zawsze świetne przepisy. Bez zastanowienia podwoiłam od razu porcję i to był strzał w dziesiątkę
Czerwona Porzeczkanadzieniem owocowym przygotowuję zawsze, gdy zostanie mi ciasto na pierogi lub chcę moich bliskich mile zaskoczyć. Pierogi z owocami w tej kombinacji są przepyszne. Słodkie jagody przełamane kwaskowym smakiem porzeczek, wszystko to oblane sosem na bazie jogurtu naturalnego i owoców. Kurcze, ale były pyszne!!! Składniki na pierogi z jagodami i czerwonymi porzeczkami ciasto: 250 g mąki pszennej 175 ml ciepłego(...)mleka farsz: 1 i 1/2 szklanki mrożonych jagód 1 szklanka mrożonych czerwonych porzeczek 1 łyżka cukru sos: 2 łyżki jagód 1 łyżka czerwonych porzeczek 1 łyżka miodu lub cukru 150 g jogurtu naturalnego (może być również owocowy, ale wtedy nie dodajemy miodu) Ciasto. Na stolnicę wysypujemy mąkę formując stożek, robimy w nim wgłębienie i wlewamy trochę mleka
Rozpustne gotowanieDzień dobry we wtorek :) Mam dla Was dziś Ekspresowy - fit - koktajl z czarnej porzeczki - idealny na drugie śniadanie. Musze się Wam przyznać ze ostatnio koktajle to dla mnie rozwiązanie na przekąskę owocowa w ciągu pracy .. Polecam Wam takie rozwiązanie, dostarcza(...)owiek się tak nie ubrudzi... Poza tym koktajle są bardzo wygodne podczas jazdy samochodem - bo czy wyobrażacie sobie jak można jeść porzeczki i prowadzić samochód ? Pewnie, że się da ale po co?! Skoro można łatwiej I lepiej ? :) 2 szklanki obranej czarnej porzeczki zmiesza
dlaSmaQperliczka, 4 goździki, sól, puszka napoju piwnego o smaku jabłkowym, 150 g czerwonych porzeczek, 150 g czarnych porzeczek, 150 g białych porzeczek, tłuszcz do smażenia, 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego, 2-3 łyżki zimnego masła, Goździki zemleć. Perliczkę podzielić na cztery części, oprószyć solą i goździkami. Odstawić na godzinę. W garnku z grubym dnem, obsmażyć perliczkę na rumiano ze wszystkich stron(...)Wlać napój piwny, dusić do miękkości pod przykryciem. Ugotowaną perliczkę wyjąć, trzymać w ciepłym miejscu, Do wytworzonego sosu dodać porzeczki, dusić aż zmiękną. Przetrzeć przez sito. Doprawić do smaku miodem. Zagotować. Dodać zimne masło, mieszać do jego rozpuszczenia. Zdjąć garnek z ognia. Perliczkę podawać z sosem. zastawa
królestwo garówCukinia to bardzo uniwersalne warzywo, okazuje się, że można z niej zrobić również dżem! :) W jego skład wchodzi galaretka, której smak można sobie wybrać. Widziałam przepis
Czerwona Porzeczka