tłuszczu i na mące orkiszowej. Do tego, biorąc pod uwagę połączenie z owym angielskim porterem, oczywisty wydał mi się dodatek lodów kawowych... z dodatkiem kwaśnej nuty czarnych porzeczek, które równoważą wszystko. Po tym deserze nie czujemy się ani "zasłodzeni", ani ciężko. Jest to idealny balans smaków, danie które dzięki połączeniu z tym właśnie typem piwa staje się całością(...)nagrzanym do 175 stopni na 40 minut. Po tym czasie studzimy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i tak przygotowaną polewą polewamy brownie. Składniki: Lody kawowe z czarną porzeczką bez maszyny (na 8-10 gałek): 1 puszka słodkiego mleka skondensowanego 8 łyżek mocnej kawy 1/2 szklanki czarnych porzeczek Mleko skondensowane mieszamy z kawą i porzeczkami niezbyt dokładnie
Mango Papajas.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); KONFITURA Z CZERWONEJ PORZECZKI Składniki: - 1 kilogram czerwonej porzeczki (bez szypułek) - cukier (w ilości zależnej od upodobań) Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy słoiki i zakrętki, które myjemy i wyparzamy dowolną metodą (w piekarniku, garnku lub w mikrofali; przy(...)ostatnim oddzielnie szkło i metal, który nie nadaje się do mikrofalówki). Porzeczki zasypujemy dowolną ilością cukru. Właśnie to jest najlepszą rzeczą w tradycyjnym robieniu konfitur, bez cukru żelującego - sami decydujemy o słodkości naszych przetworów. Gdy porzeczki puszczą sok, stawiamy garnek na kuchence. Gotujemy tak długo aż masa przybierze odpowiednią konsystencję. Należy pamiętać, że chłodna masa będzie gęstsza, można to sprawdzać
Życie zamknięte w smakuZrobiło się trochę chłodniej, można więc znowu szaleć z przetworami. Zapraszam Was na pyszny dżem cukiniowy o smaku pomarańczy- o bardzo słonecznym kolorze, dosyć słodki i
Czerwona PorzeczkaOstatnio nie mam ochoty na mięsne potrawy, więc szukam pomysłów na warzywne urozmaicenie menu. Mam nadzieję, że Was zaciekawię ;) Proponuję pyszny farsz zapieczony w aromatycznych białych
Czerwona Porzeczkatłuszczu i na mące orkiszowej. Do tego, biorąc pod uwagę połączenie z owym angielskim porterem, oczywisty wydał mi się dodatek lodów kawowych... z dodatkiem kwaśnej nuty czarnych porzeczek, które równoważą wszystko. Po tym deserze nie czujemy się ani "zasłodzeni", ani ciężko. Jest to idealny balans smaków, danie które dzięki połączeniu z tym właśnie typem piwa staje się całością(...)nagrzanym do 175 stopni na 40 minut. Po tym czasie studzimy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i tak przygotowaną polewą polewamy brownie. Składniki: Lody kawowe z czarną porzeczką bez maszyny (na 8-10 gałek): 1 puszka słodkiego mleka skondensowanego 8 łyżek mocnej kawy 1/2 szklanki czarnych porzeczek Mleko skondensowane mieszamy z kawą i porzeczkami niezbyt dokładnie
Mango Papajakonfitura czarnej porzeczki Konfitura z czarnej porzeczki Składniki 3 kg czarnej porzeczki 1 kg cukru Sposób przygotowania Owoce porzeczki myjemy i dokładnie przebieramy, a następnie wsypujemy do garnka zasypując cukrem. Często mieszając gotujemy owoce na niewielkim ogniu przez 40-50 minut, następnie wciąż gotując napełniamy konfiturą słoiki, zakręcamy nakrętki i odstawiamy słoje do góry dnem pozostawiając je tak do całkowitego
Miód i pieprzUpały nie odpuszczają? Nie daj się upałom i śmiej się im w nos! ;) A pomoże Ci w tym pyszny chłodnik z kalarepki i ogórka. Polecam! ;) Składniki
Czerwona PorzeczkaDrinkujemy- bezalkoholowo i chłodzimy się jak możemy ;) Dziś na Lubelszczyźnie podobno ma być chłodniejszy dzień- do 32 stopni :P Pozdrawiam Was serdecznie! Nie dajcie się upałom
Czerwona PorzeczkaIdealne danie na gorące dni! :) Gdy temperatury przekraczają 30 kresek ciężko myśleć o jedzeniu, a o gotowaniu już nie wspomnę. Wtedy z pomocą przychodzą mi dania
Czerwona PorzeczkaTak, dobrze widzicie z cukinii można zrobić również ketchup ;) Co ciekawsze jest bardzo dobry, moim zdaniem dużo lepszy niż taki ze sklepowej półki. Dodatkowy plus- wszystkie
Czerwona PorzeczkaUpały doskwierają, mam więc dla Was propozycję mocno owocową i orzeźwiającą ;) Przed przygotowaniem koktajlu owoce warto schłodzić. Z podanych składników będą dwie szklanki koktajlu. Życzę smacznego
Czerwona Porzeczkajest kupiona w Stambule na największym bazarze, szklaneczka jest z Włoch, a podstawka ceramiczna przewieziona kilka dni temu, dla mnie w prezencie, prosto z Krety. Deser bezowy z porzeczkami i śliwką Składniki: 1 duża beza lub kilka małych bezików, pokruszonych 2 małe śliwki 4 łyżki czerwonych porzeczek Przygotowanie; 1/2 pokruszonej bezy wkładamy do szklaneczki, wierzch posypujemy 2 łyżeczkami czerwonych(...)porzeczek oraz układamy pokrojone na ósemki śliwki węgierki. Układamy kolejną warstwę bezy. Pozostałe porzeczki ugniatamy widelcem i układamy na wierzchu deseru
Moja smaczna kuchniakrzaczku dojrzały czerwone porzeczki, zerwałam, włożyłam do miseczki... Co by z nich dobrego zrobić ? Na dżem ich za mało... w takim razie będzie ciacho. Drożdżowe, moje ukochane. Z odrobiną dżemu rabarbarowego. Boskie. Puchate, delikatne. Zróbcie koniecznie. Drożdżowe zawijańce z dżemem rabarbarowym i czerwoną porzeczką Proporcje na formę o wymiarach 25 x 25 cm Czas przygotowania: 180 minut Składniki(...)esencji waniliowej rozpuszczone masło do posmarowania ciasta Nadzienie: 2 łyżki rozpuszczonego masła 1/2 łyżeczki cynamonu 2-3 łyżki dżemu rabarbarowego kilkanaście gałązek czerwonych porzeczek Wykonanie: W ciepłym mleku rozpuszczamy pokruszone drożdże i łyżeczkę cukru, dodajemy łyżkę mąki, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut
Kulinarne przygody GatityOd jakiegoś czasu łosoś i camembert to jedno z moich ulubionych połączeń smakowych. Wypróbowałam je już wcześniej gdy robiłam pizzerinki na cieście brokułowym . Dziś zamiast brokułowego
Czerwona PorzeczkaOwoce porzeczek są bardzo zdrowe i smaczne :) Aby cieszyć się ich smakiem cały rok polecam sok z czarnej porzeczki ! Składniki: 3 kg czarnych porzeczek 30-50 dag cukru Wykonanie: Porzeczki umyć, osączyć, oczyścić z szypułek, wymieszać z cukrem i odstawić na dwie godziny. Następnie wsypać do kosza parownika i parować około 50 minut. Gorący sok przelać do wyparzonych butelek
Tradycyjna Kuchnia