Moje pierwsze pierniczki! :))Świąteczny nastrój panuje już u mnie od tygodnia ;) W mieszkaniu pachnie piernikiem, wszędzie pełno brokatu, gwiazdek i innych świątecznych ozdób.Piernikowe choinki
Czerwona PorzeczkaJak tam był u Was Mikołaj?;)Bo ja byłam niezbyt grzeczna (podobno) i muszę niestety czekać do świąt...Gdzie nie zajrzeć mamy już świąteczny lub prawie
Czerwona PorzeczkaSer camembert uwielbiam, mogę go jeść bez niczego ;) Ale w takiej postaci jest po prostu obłędny, chrupiąca skórka i płynny środek, po prostu bajka!:)Musicie
Czerwona PorzeczkaBurak to strasznie niedoceniane warzywo, a przecież dostęp do niego mamy cały rok, w cenie jak najbardziej przystępnej- około 1 zł za kilogram.O syropie najpierw usłyszałam
Czerwona PorzeczkaJak widzicie moją kuchnię ostatnio opanowały kasze :)Dziś zapraszam Was na pyszną zapiekankę z kaszą gryczaną. Zawsze jadłam kaszę gryczaną, w sypkiej postaci, jako dodatek do
Czerwona PorzeczkaJedna z najzdrowszych kasz, gdzie by się nie spojrzało widnieją same jej plusy.Najpierw się naczytałam o jej cudownych właściwościach, przyszedł czas, żeby jej spróbować ;)Muszę przyznać
Czerwona PorzeczkaMięciutkie, puszyste i wspaniale pachnące ;)Do kawy lub na drugie śniadanie w sam raz :) Aż wstyd się przyznać, że powstały przypadkowo, ponieważ musiałam wykorzystać produkty, które
Czerwona PorzeczkaUwielbiam owoc granatu za jego wspaniały smak. Dodatkowo- ma mnóstwo pozytywnych właściwości możecie poczytać o nim więcej, bo te wymienione poniżej to nie wszystkie
Czerwona PorzeczkaMój ostatni eksperyment w kuchni, który wyszedł świetnie- sama nie spodziewałam się, że efekt końcowy będzie taki fajny. Jak już kiedyś wspominałam, zaprzyjaźniam się z wątróbką
Czerwona PorzeczkaNiedawno na blogu gościła już podobna wersja sałatki- o tutaj ;)Zamysł sałatki bardzo zbliżony- taki sam kurczak i sos, jednak nieco inne dodatki sprawiają, że cała
Czerwona PorzeczkaZa oknem coraz bardziej szaro i ponuro, dlatego dobrze jest przygotować coś, co poprawi nam nastrój ;)Wspaniała zupa na chłodne jesienne dni. Aromatyczna i rozgrzewająca
Czerwona Porzeczkaskończenia się budyniu. DODATKI:1 mały słoiczek powidła z czarnej porzeczkikilka łyżek dżemu z jeżyn2 garście krokantu pistacjowego Callebautmała garstka Paillete Feuilletine Callebautkilka jeżyn, mogą być mrożonekilkanaście porzeczki czarnej może być mrożonakilka listków miętykilka łyżek wiśniówki do nasączeniakilka łyżek wody przegotowanej do nasączeniaWYKONANIE:Wystudzony biszkopt pokroiłam na trzy równe blaty. każdy blat nasączyłam mieszanką wody i domowej wiśniówki. Powidła(...)czarnej porzeczki i dżem z jeżyn włożyłam do rondelka i podgrzałam lekko, wszystko wymieszałam i powstałą mieszanką owocową posmarowałam pierwszy blat, przykryłam drugim i docisnęłam lekko. Drugi blat posmarowałam malinową masą budyniową, przykryłam trzecim blatem. Na koniec wierzch i boku tortu posmarowałam malinową masą budyniową. Boki obłożyłam krokantem pistacjowym, zrobiłam wzorki, wierzch posypałam Paillete Feuilletine, czyli takimi delikatnymi płatkami
Blondynka GotujeJest to bardzo dobra, lunchowa sałatka :) Możecie śmiało zapakować ją do pojemnika i zabrać do pracy lub na uczelnię. Plus jest też taki, że możecie ją
Czerwona PorzeczkaBardzo fajny dodatek do obiadu i nie tylko, bo można je zajadać również same ;) Mają słodko-ostry posmak, taki jak najbardziej lubię w potrawach. Do tego
Czerwona PorzeczkaWątróbka- mój koszmar od dzieciństwa, aż do teraz, bo trochę z przymusu udało mi się z nią zaprzyjaźnić :) Drobiowa wątróbka jest dużo delikatniejsza w smaku niż
Czerwona Porzeczka