Moje wspomnienie z dzieciństwa to szarlotka na kruchym spodzie z pyszną, kruchą posypką na wierzchu. Dziś przedstawiam Wam podobną, jednak troszkę odmienioną wersję szarlotki, z mięciutką
Czerwona PorzeczkaDziś Studencki Wtorek numer 14! Zapraszam Was na bardzo proste danie, z którym na pewno każdy sobie poradzi i będzie mógł cieszyć się trochę innym wydaniem
Czerwona PorzeczkaWszędzie robi się coraz bardziej zielono i przede wszystkim ciepło!:) Taka pogoda sprawia, że chętniej zjadamy lekkie i kolorowe dania. Dzisiaj mam właśnie dla Was coś
Czerwona Porzeczkapachnie i dobrze smakuje. I ta cena. Dekantować przed podaniem. Château Colombier-Monpeloup Pauillac 2008 (59,99 zł) na początku dominują nuty stajenne, ustępujące z czasem aromatom wiśni, czarnej porzeczki i ciemnej gorzkiej czekolady. Taniny ładnie wtopione. Dorze zbalansowane. Dekantować przed podaniem. Dobrze będzie smakować w towarzystwie dań z wieprzowiny, wołowiny oraz z serami. Château Andron Blanquet Saint-Estephe(...)Kolejne typowe Bordeaux. Dominują aromaty czarnej porzeczki, dojrzałej wiśni, ciemnej czekolady, suszonych śliwek. „ Poważne wino” podawać do dań z wołowiny a nawet z dziczyzny. Vieux Château Bourgneuf Pomerol 2007 (99 zł). Drogie ale po prostu pyszne. Michał Jancik poleca to wino do kaczki i ma absolutną racje. Wino dobrze zrównoważone. Pachnie ziemią, lasem, kamienistą ziemią. W ustach dominują aromaty wiśni
królestwo garówNareszcie upragniony piątek i weekend :) A jak weekend to obowiązkowo musi być imprezowa przekąska. Doskonała do piwa ;) Przepis na 10 sztuk placków tortilli, ja robiłam
Czerwona PorzeczkaPyszny lekki i pożywny deser, a do tego mega pozytywnie zielony! ;) Polecam!:) Składniki: 3 sztuki dojrzałych kiwi jogurt naturalny 300g (najlepiej gęsty) płatki owsiane ziarna słonecznika
Czerwona PorzeczkaPrzez tę długą zimę chwilami miałam wrażenie, że już nigdy nie nastąpią ciepłe dni, pełne słodkich smaków. Ale na szczęście nastał ten czas. Ogrody pełne aromatycznych sezonowych przysmaków: wiśni, porzeczek, agrestu, malin. Czereśnie i truskawki niestety już się kończą. Kilka dni temu postanowiłam wykorzystać to, że udało mi się kupić truskawki w przystępnej cenie i jeszcze dobrym stanie, a Teściowie(...)przekazali nam mieszankę kompotową (porzeczki czerwone, borówki, maliny). Przygotowałam orzeźwiający kisiel owocowy. Ten prosty przepis mojej Mamy pozwala w kilka minut utrwalić świeży aromat owoców w orzeźwiająco lekkiej konsystencji kisielu. Składniki (na 3-4 miseczki deserowe): po garści ulubionych owoców kompotowych ( polecam wiśnie, czereśnie, porzeczki, jagody, maliny) woda cukier do smaku ok. 1 czubatej łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Umyte owoce
Kuchnia po mojemuJak się nie ma weny do gotowania, trzeba się wybrać na targ z warzywami i owocami, tam rodzą się najlepsze pomysły :D Zapraszam na bardzo prosty
Czerwona PorzeczkaLeniwa niedziela z pysznym śniadaniem- nie ma nic lepszego! :D Przepis na około 8-9 sztuk. Składniki: Naleśniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 3/4szklanki mleka 3/4
Czerwona PorzeczkaCiasto, które zachwyca wyglądem i smakiem ;) Jest przy nim trochę pracy, ale uwierzcie mi, warto :) Składniki: Ciasto jasne: 6 białek 1 szklanka i 2 łyżki cukru
Czerwona PorzeczkaTo spaghetti to moje awaryjne danie sesyjne, bo zawsze wychodzi go duża porcja i mogę być pewna że zjem smacznie ;-) Dodatkowo świetnie przechowuje się w zamrażarce
Czerwona PorzeczkaCzujecie wiosnę?:) Ja bardzo ;) A jak wiosna to tylko twarożek- uwielbiam :) Robić twarożek nauczyła mnie moja mama, jeszcze w czasach, gdy mój wiek można było przedstawić
Czerwona PorzeczkaBardzo lubię piec ciasta i to różne, drożdżowe, przekładane, kruche... Jednak sernik ma w sobie coś takiego, jak to powiedzieć, najbardziej wyjątkowego ;) Kremowa masa serowa
Czerwona Porzeczkaznalazłam na blogu 2 smaki. Składniki: ćwierć dużego arbuza; kostka sera feta; mała cebula czerwona; sok z 1 limonki; natka pietruszki; listki mięty; kilka czarnych oliwek; 2 garści porzeczki czerwonej; oliwa z oliwek; 1 łyżka miodu; Wykonanie: Cebulę pokroić w cieniutkie wiórka lub kostkę, zalać ją sokiem wyciśniętym z limonki i odstawić do lodówki na minimum pół godziny. Arbuza(...)schłodzonego w lodówce) pokroić na plastry grubości 1-1,5 cm, wyjąć pestki, odciąć skórkę i pokroić w kostkę. Porzeczki umyć i osuszyć. Pietruszkę i miętę drobno pokroić, oliwki pokroić w plasterki. Arbuza, cebulę, porzeczki, pietruszkę i miętę wymieszać. Całość polać oliwą z oliwek wymieszaną z miodem. Składniki przełożyć do salaterki, na wierzch wyłożyć ser feta pokrojony w kostkę. Sałatkę
In my kitchenWiem, wiem po świętach ciężko patrzeć na jedzenie ;) Ale dziś kolejny Studencki Wtorek. Dziś mam dla Was lekkie danie, pełne warzyw i bardzo przyjemnych smaków ;) Składniki
Czerwona Porzeczka