porzeczki - 3095 przepisów (strona:42/207)

Pieczone jabłka z amarantusem dla dorosłych 133

było wykorzystać, by się nie zmarnowały. A że dziś kończy się akcja amarantusowa ( "Na moim obrusie potrawa z amarantusem" ), którą organizuję, postanowiłam upiec je z amarantusem :) z dodatkiem czarnych porzeczek, które zostały mi z robionego w ubiegłym roku likieru cassis (gdy przyjdzie sezon, na pewno przepis tutaj umieszczę). Porzeczki są nasączone alkoholem, zatem jeśli chcemy upiec jabłka dla dzieci, musimy(...)rodzynkami, żurawiną, jagodami goji itp. Składniki (na 3 osoby): 3 jabłka 3-4 łyżki amarantusa ekspandowanego łyżeczka miodu łyżeczka masła pół łyżeczki cynamonu łyżeczka oleju 2 łyżki czarnych porzeczek, które zostają po zrobieniu nalewek Środki umytych jabłek wydrążyć. Zrobiłam to specjalnym gadżetem, który dostałam kilka lat temu w prezencie. Jabłka umieścić w foremce i polać olejem. W miseczce wymieszać miód

Weekendy w domu i ogrodzie
Szarlotka z budyniową pianką 355

Moje wspomnienie z dzieciństwa to szarlotka na kruchym spodzie z pyszną, kruchą posypką na wierzchu. Dziś przedstawiam Wam podobną, jednak troszkę odmienioną wersję szarlotki, z mięciutką

Czerwona Porzeczka
Kotlet z piersi kurczaka z pieczarkami i serem 671

Dziś Studencki Wtorek numer 14! Zapraszam Was na bardzo proste danie, z którym na pewno każdy sobie poradzi i będzie mógł cieszyć się trochę innym wydaniem

Czerwona Porzeczka
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną 247

Wszędzie robi się coraz bardziej zielono i przede wszystkim ciepło!:) Taka pogoda sprawia, że chętniej zjadamy lekkie i kolorowe dania. Dzisiaj mam właśnie dla Was coś

Czerwona Porzeczka
Lidl. Kolekcja win francuskich na święta. Wszystkie smaki świątecznej radości. 108

pachnie i dobrze smakuje. I ta cena. Dekantować przed podaniem. Château Colombier-Monpeloup Pauillac 2008 (59,99 zł) na początku dominują nuty stajenne, ustępujące z czasem aromatom wiśni, czarnej porzeczki i ciemnej gorzkiej czekolady. Taniny ładnie wtopione. Dorze zbalansowane. Dekantować przed podaniem. Dobrze będzie smakować w towarzystwie dań z wieprzowiny, wołowiny oraz z serami. Château Andron Blanquet Saint-Estephe(...)Kolejne typowe Bordeaux. Dominują aromaty czarnej porzeczki, dojrzałej wiśni, ciemnej czekolady, suszonych śliwek. „ Poważne wino” podawać do dań z wołowiny a nawet z dziczyzny. Vieux Château Bourgneuf Pomerol 2007 (99 zł). Drogie ale po prostu pyszne. Michał Jancik poleca to wino do kaczki i ma absolutną racje. Wino dobrze zrównoważone. Pachnie ziemią, lasem, kamienistą ziemią. W ustach dominują aromaty wiśni

królestwo garów
Tortilla szpinakowa 265

Nareszcie upragniony piątek i weekend :) A jak weekend to obowiązkowo musi być imprezowa przekąska.  Doskonała do piwa ;) Przepis na 10 sztuk placków tortilli, ja robiłam

Czerwona Porzeczka
Deser jogurtowy z kiwi i płatkami owsianymi 489

Pyszny lekki i pożywny deser, a do tego mega pozytywnie zielony! ;) Polecam!:) Składniki: 3 sztuki dojrzałych kiwi jogurt naturalny 300g (najlepiej gęsty) płatki owsiane ziarna słonecznika

Czerwona Porzeczka
Orzeźwiający kisiel wieloowocowy domowej produkcji. 142

Przez tę długą zimę chwilami miałam wrażenie, że już nigdy nie nastąpią ciepłe dni, pełne słodkich smaków. Ale na szczęście nastał ten czas. Ogrody pełne aromatycznych sezonowych przysmaków: wiśni, porzeczek, agrestu, malin. Czereśnie i truskawki niestety już się kończą. Kilka dni temu postanowiłam wykorzystać to, że udało mi się kupić truskawki w przystępnej cenie i jeszcze dobrym stanie, a Teściowie(...)przekazali nam mieszankę kompotową (porzeczki czerwone, borówki, maliny). Przygotowałam orzeźwiający kisiel owocowy. Ten prosty przepis mojej Mamy pozwala w kilka minut utrwalić świeży aromat owoców w orzeźwiająco lekkiej konsystencji kisielu. Składniki (na 3-4 miseczki deserowe): po garści ulubionych owoców kompotowych ( polecam wiśnie, czereśnie, porzeczki, jagody, maliny) woda cukier do smaku ok. 1 czubatej łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Umyte owoce

Kuchnia po mojemu
Pierś z kurczaka po hawajsku 347

Jak się nie ma weny do gotowania, trzeba się wybrać na targ z warzywami i owocami, tam rodzą się najlepsze pomysły :D Zapraszam na bardzo prosty

Czerwona Porzeczka
Naleśniki kakaowe z twarożkiem i truskawkami 140

Leniwa niedziela z pysznym śniadaniem- nie ma nic lepszego! :D Przepis na około 8-9 sztuk. Składniki: Naleśniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 3/4szklanki mleka 3/4

Czerwona Porzeczka
Oczy carycy 355

Ciasto, które zachwyca wyglądem i smakiem ;) Jest przy nim trochę pracy, ale uwierzcie mi, warto :) Składniki: Ciasto jasne: 6 białek 1 szklanka i 2 łyżki cukru

Czerwona Porzeczka
Spaghetti bolognese- najprostsze i najlepsze! :) 160

To spaghetti to moje awaryjne danie sesyjne, bo zawsze wychodzi go duża porcja i mogę być pewna że zjem smacznie ;-) Dodatkowo świetnie przechowuje się w zamrażarce

Czerwona Porzeczka
Twarożek kanapkowy 174

Czujecie wiosnę?:) Ja bardzo ;) A jak wiosna to tylko twarożek- uwielbiam :) Robić twarożek nauczyła mnie moja mama, jeszcze w czasach, gdy mój wiek można było przedstawić

Czerwona Porzeczka
Sernik królewski 386

Bardzo lubię piec ciasta i to różne, drożdżowe, przekładane, kruche...  Jednak sernik ma w sobie coś takiego, jak to powiedzieć, najbardziej wyjątkowego ;) Kremowa masa serowa

Czerwona Porzeczka
Sałatka z arbuza i sera feta 129

znalazłam na blogu 2 smaki. Składniki:  ćwierć dużego arbuza; kostka sera feta; mała cebula czerwona; sok z 1 limonki; natka pietruszki; listki mięty; kilka czarnych oliwek; 2 garści porzeczki czerwonej; oliwa z oliwek; 1 łyżka miodu; Wykonanie: Cebulę pokroić w cieniutkie wiórka lub kostkę, zalać ją sokiem wyciśniętym z limonki i odstawić do lodówki na minimum pół godziny. Arbuza(...)schłodzonego w lodówce) pokroić na plastry grubości 1-1,5 cm, wyjąć pestki, odciąć skórkę i pokroić w kostkę. Porzeczki umyć i osuszyć. Pietruszkę i miętę drobno pokroić, oliwki pokroić w plasterki. Arbuza, cebulę, porzeczki, pietruszkę i miętę wymieszać. Całość polać oliwą z oliwek wymieszaną z miodem. Składniki przełożyć do salaterki, na wierzch wyłożyć ser feta pokrojony w kostkę. Sałatkę

In my kitchen