Puszyste, mięciutkie i długo świeże- to najlepsze bułki jakie udało mi się upiec. Doskonale zarówno na słono jak i na słodko. I ten żółty kolor! ;) Przepis
Czerwona PorzeczkaSzukacie czegoś na wyjątkowy obiad? Dobrze trafiliście! ;) Bardzo lubię, kiedy widzę przepis, dosyć prosty w wykonaniu, a do tego wychodzi wspaniale aromatyczny i pyszny. Mogę wtedy
Czerwona PorzeczkaJak na dzisiejsze śniadanie to chyba się spóźniłam, ale może wykorzystacie przepis jutro albo w weekend ;) Idealnie puszyste, mięciutkie i pachnące, a do tego ten pozytywnie
Czerwona PorzeczkaBo czasami najprostsze rozwiązania są najlepsze ;) Miałam ochotę na danie zawierające cieciorkę- bardzo lubię jej delikatny orzechowy posmak. W internetowej skarbnicy wiedzy wyczytałam, że warto ją
Czerwona PorzeczkaWiem, że burrito jest zawinięte w tortillę, ale chcąc zmniejszyć trochę kaloryczność obiadu postawiłam na przepis na Naleśnillę od Dietetycznych Fanaberii . Muszę przyznać, że danie było
Czerwona PorzeczkaPysznie czekoladowe, delikatne i rozpływające się w ustach... Dodatkowo pięknie się prezentuje i mimo kilku warstw, nie jest wcale skomplikowane i czasochłonne. To ciasto z rodzaju
Czerwona PorzeczkaW końcu pada deszcz, może będzie więcej czasu na gotowanie ;) Dziś zapraszam na bardzo smaczny obiad. Jest to jedno z moich ulubionych połączeń mięsno-owocowych ;) Obłędnie
Czerwona Porzeczkatapecie są owoce, więc to z nimi głównie współpracuję w te upalne dni... Dziś zapraszam na sok, który łączy w sobie troszkę malin, troszkę agrestu i troszkę czarnej porzeczki. Idealny na teraz jak i na zimę do herbatki. Składniki: Na ok 4l soku: 2,5l agrestu 2,5l malin 2,5l czarnej porzeczki 2 kg cukru skórka otarta(...)cytryny Sposób przygotowania: Uzbierane owoce przepłukujemy pod bieżącą wodą. W sokowniku umieszczamy naprzemiennie owoce np. maliny- odrobina cukru- porzeczki- cukier- agrest- cukier- skórka z cytryny- maliny- cukier- agrest- cukier- porzeczka- cukier. Całość stawiamy na wolnym ogniu i gotujemy. Gdy na spodzie sokownika uzbiera się więcej soku przelewamy do wyparzonych butelek i szczelnie zakręcamy. Odstawiamy do góry dnem aż do ostudzenia
Kuchnia w czekoladzieCześć! Przedstawiam Wam nowy cykl wpisów pt. "Kartka z zeszytu", będą tu trafiały przepisy, które uważam za godne polecenia, a które nie mają zdjęcia. Czasem po
Czerwona PorzeczkaNigdy nie robiłam ciasta z arbuzem, jak tylko zobaczyłam przepis na stronie I Love Bake , pomyślałam, czemu nie, tak pięknie wygląda, trzeba sprawdzić jak smakuje ;) I
Czerwona PorzeczkaPuszysty ciemny biszkopt z dżemem porzeczkowym z bitą śmietaną. SKŁADNIKI (forma 22 x 22 cm) Biszkopt 400 g dżem z czarnej porzeczki litr śmietanki 36% 2 łyżki żelatyny 2 łyżki cukru pudru cukier waniliowy SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Żelatynę zalać ¾ szklanki gorącej wody dokładnie wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Do schłodzonej śmietany dodać cukier puder orz cukier waniliowy(...)stanie się sztywna. Wystudzony . biszkopt . przekroić . na . dwa . blaty. Pierwszy blat posmarować połową dżemu, następnie dżem posmarować połową bitej śmietany, przykryć drugą częścią biszkoptu, posmarować dżemem z czarnej porzeczki, ponownie dżem posmarować bitą śmietaną. Całość posypać np startą czekoladą lub porzeczkami i schłodzić. rrarossa@gmail.com
RAROSSASzał porzeczki, jagód i malin! Uwielbiam twórczo czyścić lodówkę :) Tym razem ostał mi się napoczęty jogurt naturalny ze zbliżającym się do końca terminem przydatności. No cóż z nim począć - no oczywiście że upiec ciasto jogurtowe !!! Z racji, iż jogurtu było ciut więcej niż w oryginalnym przepisie (do podejrzenia choćby tu - Ciasto jogurtowe z czarną porzeczką lub tu - Ciasto jogurtowo(...)cukru waniliowego (wyrób własny TU ) 3 kubeczki mąki pszennej - u mnie tortowa 2 łyżeczki proszku do pieczenia - czubate 5-6 garści mrożonych lub świeżych owoców letnich - u mnie czerwona porzeczka, jagody i maliny Do dużej miski wyłożyć jogurt. Wbić całe jaja. Kubeczka po jogurcie użyć do odmierzenia oleju i dolać do reszty płynnych składników. Rozbełtać łyżką. Kubeczek po jogurcie umyć
Grunt to przepis!homogenizowany, śmietanę kremówkę i maślankę naturalną. Na masę serową wylałam galaretkę o smaku owoców leśnych. Deser jest lekki, nie za słodki, delikatnie kwaśny za sprawą borówek amerykańskich i czerwonych porzeczek, idealny na piękne i słonecznie popołudnie. Wygląda apetycznie i smakuje pysznie. Ciasto można zrobić z innymi owocami. Jeszcze nie raz poczęstuję tym ciastem moich gości. TORCIK NA ZIMNO(...)BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI I PORZECZKAMI CZERWONYMI. Składniki: około 100 g biszkoptów okrągłych 400 g serka naturalnego homogenizowanego 200 g śmietany kremówki 30% 350 ml maślanki naturalnej 100 g cukru 1 łyżka domowego cukru waniliowego 200 g borówek amerykańskich 100 g porzeczek czerwonych 5 czubatych łyżeczek żelatyny 100 ml gorącej wody 1 opakowanie galaretki o smaku
Zakątek rozkoszy kulinarnychPoszukiwałam sałatki w miarę lekkiej, ale z dodatkiem majonezu. Warunkiem było, że nie mogła zawierać makaronu ani ryżu. I tak z kulinarnych fanaberii powstała bardzo fajna
Czerwona Porzeczkatłuszczu i na mące orkiszowej. Do tego, biorąc pod uwagę połączenie z owym angielskim porterem, oczywisty wydał mi się dodatek lodów kawowych... z dodatkiem kwaśnej nuty czarnych porzeczek, które równoważą wszystko. Po tym deserze nie czujemy się ani "zasłodzeni", ani ciężko. Jest to idealny balans smaków, danie które dzięki połączeniu z tym właśnie typem piwa staje się całością(...)nagrzanym do 175 stopni na 40 minut. Po tym czasie studzimy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i tak przygotowaną polewą polewamy brownie. Składniki: Lody kawowe z czarną porzeczką bez maszyny (na 8-10 gałek): 1 puszka słodkiego mleka skondensowanego 8 łyżek mocnej kawy 1/2 szklanki czarnych porzeczek Mleko skondensowane mieszamy z kawą i porzeczkami niezbyt dokładnie
Mango Papaja