Witam Was serdecznie! Rozpoczynam nowy cykl przepisów na blogu. Będziemy pakować kolorowe, domowe jedzonko do szkoły, pracy lub na uczelnię ;) Zauważyłam, że własnoręcznie robione pudełeczka
Czerwona PorzeczkaJeśli śledzicie mnie na profilu facebookowym, to wiecie, że od tygodnia przygotowuję sobie lunchboxy do pracy ;) Wbrew pozorom nie jest to łatwa sztuka, wymyślić i
Czerwona PorzeczkaNie macie pomysłu jak wykorzystać brzoskwinie? W takim razie podrzucę Wam jeden z najpyszniejszych! Niesamowicie kruche ciasto, puszysta pianki i skąpane w słońcu brzoskwinie. Nie
Czerwona PorzeczkaZawsze zastanawiałam się do jakiego ciasta lub deseru dodać czerwone porzeczki, i oto mam. Pyszne, ekspresowe placuszki twarogowe, do których czerwone porzeczki pasują rewelacyjnie. Placuszki można upiec na patelni na oleju, lub w wersji odchudzonej upiec część w piekarniku. Posypane cukrem pudrem lub polane pysznym syropem Toffi Viktoria Cymes zniknęły w migu(...)SKŁADNIKI : 250 g chudego twarogu 1 szklanka mleka 2 jajka 3 łyżki cukru 25 g drożdży 2 szklanki mąki pszennej 150 g czerwonej porzeczki ojej do smażenia syrop toffi lub białej czekolady Victoria Cymes do polania
Kulinarne Fantazje MarioliDziś Lubelska Blogosfera Kulinarna zjednoczyła siły. Kolejna odsłona Lubelskiego Kociołka i - porzeczki w roli głównej. Zwykle mówiąc porzeczki - myślimy o czarnych. A przecież czerwone są też bardzo dobre, a białe ? Białe są rewelacyjne. Wspaniale sprawdziły się w lemoniadzie. Bo lemoniada nie musi być tylko cytrynowa ;) Składniki: 450 g białych porzeczek ( mogą być z ogonkami ) 3 łyżki cukru trzcinowego gałązki świeżej(...)mięty plasterki pomarańczy lub cytryny/limonki opcjonalnie - melon Wykonanie Porzeczki opłukać, nie obrywać z korzonków. Owoce umieścić w rondlu, zasypać cukrem i gotować kilka minut, aż się rozpadną. Rozgotowane owoce przetrzeć przez bardzo gęste sito. Powstały gesty sok - nasza baza do lemoniady - odstawić do ostygnięcia. Do butelki/dzbanka włożyć 2-3 gałązki mięty, plasterki pomarańczy i ewentualnie kulki wycięte
kolorowotorcikowotaką wodę możemy oczywiście przelać do butelki wielokrotnego użytku i zabrać w drogę ;) W Internecie znajdziecie mnóstwo inspiracji, tak naprawdę ile ludzi, tyle pomysłów :) Ja proponuję Wam połączenie porzeczki z limonką i świeżymi ziołami. WODA SMAKOWA Z PORZECZKAMI Składniki: 2 szklanki wody (u mnie gazowana) Porzeczki - rozgnieć kilka, żeby oddały smak Rozmaryn lub mięta 1 pokrojona limonka opcjonalnie ksylitol, erytrytol(...)miód, stewia kostki lodu Do butelki lub szklanki wrzuć kilka porzeczek, limonkę, dodaj zioła (ewentualnie coś do posłodzenia) i zalej wodą. Wymieszaj, wstaw do lodówki. Podawaj schłodzoną z kostkami lodu. Mam nadzieję, że przekonałam Was do samodzielnego przygotowywania wody owocowej. Na koniec zapraszam Was jeszcze na powiązane wpisy, z których dowiecie się ile wody powinniśmy pić (link) , jak przekonać się
Powiedz dietom nieczasie lata staram się wykorzystywać sezonowe owoce do przygotowania mojego śniadania, czyli, według dietetyków, do najważniejszego posiłku w czasie dnia. Tym razem są to czarne porzeczki świeżo zerwane z krzaczka. Pamiętajcie to bomba witaminowa witaminy C ! Nasze danie możemy przygotować poprzedniego dnia wieczorem, a rano tylko je wymieszać. Na zdrowie i na dobry początek dnia ! Jogurtowe śniadanie z czarną porzeczką(...)Czas przygotowania: 10 minut + 20 minut oczekiwanie Składniki: 1/2 szklanki czarnej porzeczki + 2 łyżki 2 łyżki płatków jęczmiennych lub innych 200 ml naturalnego jogurtu opcjonalnie miód do posłodzenia Wykonanie: Pół szklanki porzeczek dokładnie blendujemy, Mus przelewamy do słoiczka lub do miski, przykrywamy go jogurtem, a następnie wsypujemy płatki, Wszystko dokładnie mieszamy i słodzimy miodem, jeśli jest taka potrzeba
Kulinarne przygody GatityHot-dogów nie było u mnie ho ho ho i jeszcze dłużej! Jeśli o nie chodzi, jestem bardzo wymagająca. Bułka ma być puszysta, mięciutka i
Czerwona PorzeczkaDrodzy , ciasto pyszne przedstawiam! Bezstresowe, łatwe i widowiskowe. Na pewno znacie! Ja robiłam je już z borówką kiedyś, ale miało jasne ciasto. Dlatego postanowiłam zrobić ciasto ciemne i z porzeczką. Jest to ciasto idealnie skomponowane, to ciasto, które Was orzeźwi i zaskoczy. Pozytywnie. Istnieje jego wiele wersji na internecie. Ja poszłam tropem Kulinarnej Maniusi i dotarłam do przepisu(...)simple kitchen , gdzie lekko zmodyfikowałam składniki, ale i tak jest pysznie. Będziemy potrzebowali formy o wymiarach mniej więcej 25 x 30 cm. Mamy sezon na czerwoną porzeczkę, więc ciasto jak najbardziej w temacie. Warto je zrobić, zniknie szybko, bo jest pyszne! Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 250 g masła 1 szklanka cukru trzcinowego Demerara Symbio 4 żółtka 2 łyżki
Z Kuchni Do KuchniLody, lody dla ochłody! :) To mój ulubiony letni deser :) Jagodowa wersja jest wspaniała, to nic, że język i zęby całe niebieskie, smak jest niesamowity :) Są
Czerwona PorzeczkaDzisiaj zapraszam na pyszne, chrupiące kawałki kurczaka przygotowane bez dodatku tłuszczu. Panierka przygotowana z płatków kukurydzianych sprawdza się wspaniale. Proste i szybkie danie, zachwyci każdego!
Czerwona Porzeczkanumerem jeden jest mięta, dodaję ją prawie do wszystkiego. Do dzisiejszego dżemu dałam niezbyt wiele cukru. Myślę, że dobrze będzie się komponować z mięsem czy z oscypkiem zamiast żurawiny. Porzeczki zawierają dużo pektyny, dlatego nie warto dodawać substancji żelujących. Dżem spokojnie się zetnie bez tego dodatku. Składniki: 1,2kg oczyszczonych porzeczek 40dag cukru parę gałązek mięty Porzeczki wrzucamy do rondla(...)zasypujemy cukrem i gotujemy na małym ogniu. Gdy owoce lekko się rozgotują, wrzucamy miętę. Jak tylko dżem zacznie gęstnieć (ok. godziny) wyciągamy gałązki ziela, porzeczki przekładamy do słoików. Jeśli dżem przeznaczony jest do dłuższego przechowywania, warto go zapasteryzować ze względu na małą ilość cukru
Wrzosowa PolanaCzerwona porzeczka już dojrzała na krzaczkach, więc pora ją wykorzystywać. Lubię ją w wypiekach ponieważ przełamuje słodki smak. Dzisiaj pyszne muffinki z porzeczką i chrupiącą kruszonką. Składniki: 350 g mąki pszennej 150 g cukru kokosowego ale-raj 2 duże jajka 170 ml oleju 200 g jogurtu naturalnego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g migdałów w płatkach 1 szkl(...)czerwonej porzeczki (po obraniu) Kruszonka: 100 g mąki pszennej 50 g masła 50 g cukru kokosowego Przygotowanie: w jednym naczyniu połączyć mokre składniki - jajka, olej, jogurt naturalny. W drugim naczyniu połączyć suche składniki - przesiana mąka, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia, migdały. Do mokrych składników wsypać suche i wymieszać łyżką do połączenia się składników. Na końcu dodać umyte i obrane porzeczki
Ala piecze i gotujeCzy mam tu jakiś amatorów ogrodnictwa?:) Ja w tym roku, pierwszy raz w życiu posiałam sobie bazylię, oregano, miętę i koktajlowe pomidorki, trochę kwiatuszków na balkon
Czerwona PorzeczkaZrobiło się trochę chłodniej, pomyślałam, że można by zjeść coś bardziej kalorycznego ;) Zatęskniłam za śledziami, wiem, że to kompletnie nie czas na nie, bardziej
Czerwona Porzeczka