Zapisując niedawno na blogu przepis na ciasto z jabłkami Ewy Wachowicz , zdałam sobie sprawę z faktu, że nie było tu do tej pory przepisu na ciasto, które najczęściej gości na moim stole. Szarlotka to jedno z tych ciast, które zawsze wychodzi i smakuje wszystkim. Zapach świeżo upieczonej szarlotki był kiedyś trikiem w sprzedaży mieszkań - podobno ewentualni nabywcy łatwiej podejmowali
Weekendy w domu i ogrodzieByły mięciutkie i smaczne kopytak to teraz pora na surówkę do nich ;) Składniki na 2 osoby: 1/3 główki kapusty pekińskiej 1 korzeń pietruszki kawałek selera 1/2 marchwi 1/2 jabłka 2 łyżki oleju rydzowego 2 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz, szczypta cukru, sok z 1/3 cytryny 1. Kapustę szatkujemy nożem, marchew, pietruszkę, seler - ścieramy na średnich oczkach tarki. Jabłko ścieramy
Gotowanie...to proste !widziałam malutkie, malusieńkie dziurki, takie idealne jak od igły, które sobie od razu wytłumaczyłam nastrzykiwaniem wędliny (tak wiem, to już zboczenie:) Jeśli i Wy macie dość „wędlin”, pora zakasać rękawy, udać się po konkretny kawałek schabu i zrobić coś swojego. Taki schab idealnie komponuje się ze wszystkimi kanapkowymi dodatkami – ogórkami, pomidorami o musztardzie, chrzanie i ćwikle
Mieszam w Garnkutakowy certyfikat. Napój pachnie słodko-owsiano i tak też smakuje. Bardzo naturalny smak, słodziutki, mimo braku dodatku cukru. Skład - bardzo dobry. Chyba najlepsze mleko owsiane jakie piłam do tej pory. Polecam :) NAPÓJ MIGDAŁOWO-KOKOSOWY woda * mleko kokosowe (3,3%) - krem kokosowy, woda * cukier * migdały (1,3%) * sól * węglan wapnia * środek zagęszczający: gellan, guma guar * emulgator: lecytyna sojowa
Zdrowie na języku :Pgrzech czy zabawę. Czyż szkoła nie powinna się zajmować nauką? W dzisiejszych czasach potrzeba nam humoru! Śmiech to najlepsze lekarstwo na zdrowie, zarówno psychiczne jak i fizyczne. Najwyższa pora aby Kościół Katolicki dostosował swoje nauki na miarę XXI wieku i przestał walczyć ze śmiechem . The post Halloween – dynia czy Chrystus appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniajakie to cudne danie Mama przygotowuje i trochę nie wierzyłam. Muszę się przyznać, że tarta jest cudowna w smaku. To takie szybkie danie z prostych składników. Sprawdzone w porze obiadowej jak i na spotkaniach koleżeńskich. Spróbujcie – jestem przekonana, że Wam też będzie smakowało. Do przygotowania 4 porcji tarty potrzebujemy: – wędzonego łososia (ok 250 g) – kulkę mozzarelli
Szybko Tanio Smacznieprzepyszną zapiekankę z chleba i toffee. Długo się zastanawiałam jak resztki chleba można by zagospodarować i przyszedł mi do głowy poniższy pomysł na ciepłą zapiekankę, którą można podać w porze śniadania lub jako deser. Zresztą przekonajcie się sami. Do przygotowania zapiekanki potrzebujemy: – 2 jajka – 1/2 szklanki mleka (ok 100 ml) – resztki chleba (ja użyłam 2 croissanty
Szybko Tanio Smacznieprzygotowuje się w tempie ekspresowym. Do przygotowania potrzebujemy: – 1 słoik marynowanych pieczarek – 1 puszka ananasa – 1 puszka kukurydzy – 1 jabłko z czerwoną skórką – 1 por (biała część) – 1 świeży ogórek – majonez/jogurt – świeża pietruszka (nie miałam pietruszki i dodałam koperek) – sól, pieprz Wszystkie warzywa pokroić w drobną kostkę. Dodać majonez/jogurt, drobno pokrojoną
Szybko Tanio Smacznieobecnie jestem na diecie i nie chcę zaprzepaścić tego co udało mi się osiągnąć. Zapewne zwróciliście również uwagę, że często smakuję różne dania na bazie komosy – do tej pory tylko w wersji wytrawnej. Dzisiaj zapraszam Was na przepyszny i zdrowy koktajl właśnie z ugotowaną, czerwoną komosą! Do przygotowania 2 porcji koktajlu potrzebujemy: – 200-300 ml mleka roślinnego
Szybko Tanio SmaczniePropozycja na drugie śniadanie, podwieczorek lub przekąskę o każdej porze dnia i nocy. Placuszki można zjadać same lub w towarzystwie ulubionej konfitury, masła orzechowego lub innego smarowidła. Składniki są bardzo zdrowe, nie znajdziecie tu ani grama mąki, masła czy cukru. Dla dbających o linię przypadnie do gustu zatem niska zawartość kaloryczna. Polecam na małe co nieco, gdy w czasie diety
coolinarnastrefa.blogspot.compastą curry, oliwą, solą i pieprzem. Odstawić do lodówki. Na włoszczyźnie ugotować wywar. Dodać listki laurowe, ziele angielskie, czosnek, podpaloną cebulę, sól, pieprz, kawałek imbiru, szczyptę lubczyku, marchewkę, pora, pietruszkę i seler. Miękkie warzywa przełożyć na talerz, bulion przecedzić. I wstawić znów na gaz. Do wywaru dodać trawę cytrynową i ugotować w nim paseczki kurczaka. Następnie wlać mleko kokosowe
Gaździnka warzyPodblaszek gromadny Lyophyllum decastes i kępkowiec jasnobrązowy to jeden i ten sam gatunek grzyba. Grzyba jadalnego i smacznego, o którym porozmawiamy dzisiaj bo jeszcze rośnie o tej porze - zdjęcia robiłam zaledwie 3 dni temu. Tak to jest w polskiej nomenklaturze mykologicznej, że wiele gatunków grzybów ma nawet kilka różnych nazw. Naukowcy czasami nie mogą się dogadać i każdy uważa
Smaczna PyzaJesień to wspaniała pora roku, która obfituje we wszelkiego rodzaju cudowne warzywa, które możemy wykorzystać na milion różnych sposobów. Jednym z takich jesienno - zimowych warzyw jest seler, który jak już kiedyś wspominałam jest warzywem nieco niedocenianym, a to bardzo nie dobrze, ponieważ posiada on wiele zalet, jest bardzo zdrowy o czym pisałam nieco więcej przy okazji zupy selerowej , a przede
Codzienne Gotowaniegolonką Naturrino ; Pieczony boczek na musie z jabłek, ziemniaki puree z sosem tymiankowym ; Było pysznie i wesoło :) W przemiłej atmosferze z blogerkami minął dzień, pora wracać do domu, na drogę dostaliśmy produkty nowej linii którymi zjadali się domownicy
Kulinarne Fantazje MarioliLekka kolacja to niewątpliwie sałatka z kaszy, brokułów i orzechów. Lekkie sałatki to moja specjalność. Przyrządzam je na ciepło i zimno w zależności od pory roku i ochoty. Używam różnego rodzaju kaszy, warzyw, orzechów czy nasion aby je urozmaicić. Każda kasza ma swój specyficzny smak. Osobiście lubię sałatki z kaszą gryczaną prażoną. Nie stronię też od pęczaku . Sałatka z bulgur
codojedzenia