por - 13968 przepisów (strona:354/932)

Żurek z białą kiełbasą i jajkiem 182

Żurek przepyszny! Składniki: 300 gramów białej kiełbasy (surowej lub parzonej, ja miałam surową) 500 ml zakwasu na żurek 2 marchewki 1 pietruszka 300 gramów wędzonego boczku 1/4 selera 1 por 1 łyżeczka posiekanej dymki 1 łyżeczka świeżego majeranku 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżeczka chrzanu ze słoika  3 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 3 ząbki czosnku kilka suszonych

Szczęśliwa kuchnia
Orkiszowe pierogi z nadzieniem z dyni i czerwonej soczewicy 156

cebulę, a następnie dodać startą dynię Doprawić do smaku czosnkiem granulowanym, solą z chili i pieprzem ziołowym Do podduszonych warzyw dodać ugotowaną soczewicę i całość wymieszać Teraz pora na ciasto pierogowe: mąkę, jajko, masło klarowane i sól wsypać do miski i wymieszać składniki. Następnie dolewać porcjami wodę i mieszać. Gdy ciasto zacznie gęstnieć, ugniatać je aż do momentu uzyskania jednolitej

Szczęśliwa kuchnia
Chutney z ananasa i chili 186

Chutney z ananasa i chili. Chutney to gęsty sos używany w kuchni indyjskiej, który przygotowuje się z owoców i warzyw, oraz przypraw. Kupiłam dojrzałego ananasa, a o tej porze roku można je kupić dosyć tanio, można z nich przygotować wytrawny chutney z ananasa z dodatkiem pikantnej papryczki chili i rozgrzewającego imbiru i aromatycznego tymianku. W smaku ten chutney jest mixem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
filety śledziowe w sosie warzywno-pomidorowym... 272

potraw w płynie 2 łyżki, ocet 10 % 1 łyżeczka, pomidory 8 sztuk/dojrzałe,miękkie, woda 2 szklanki w robocie kuchennym na tarczy do warzyw zetrzeć obraną cebulę, włoszczyznę z porem kupiłam u rybaków świeże, większe śledzie bez głów tzw. tuszki, w domu je wyfiletowałam - opłukać pod zimną wodą, odsączyć je na durszlaku, przełożyć do miski, posypać je kucharkiem, pieprzem

W Mojej Kuchni Lubię
chrupiąca sałatka z kurczakiem 138

Wiadomo, że o tej porze roku trudno o świeże, chrupiące i smaczne warzywa. Mam jedną dziwną zasadę; w sklepach i na straganach wącham warzywa, nie będę kryć - głównie pomidory...nie wiem, czy macie pojęcie, jak trudno znaleźć pomidory pachnące pomidorami! Czasem (hmm, rzadko) zdarza się znaleźć właśnie takie warzywa, pachnące świeżością i latem, kupuję wówczas większą ilość i zjadamy

6niebo
Black & White veggie coffee 116

się spodobało ich tworzenie, że do tej wyjątkowej kawy postanowiłam użyć jednego z nich.  Zdrowa, bezkofeinowa i wegańska wersja Ice coffee, to coś co smakuje o każdej porze roku, ale jak wiadomo- latem najbardziej.  Zapiszcie więc przepis, bo nigdy nie wiadomo kiedy się może przydać! Składniki: 3 łyżeczki kawy zbożowej Inka z błonnikiem ok 150ml wody 200ml mleka

Kuchnia w czekoladzie
ŚWIĄTECZNE MUFFINY PIERNIKOWE 125

Już niedługo Święta Bożego Narodzenia, pora pomyśleć o Wigilii i świątecznym stole. Dziś mam dla Was przepis na świąteczne muffiny piernikowe. Korzenny zapach unosił się w całym domu, przez moment poczułam już magię świąt :) Muffiny wyszły przepyszne, wilgotne w środku. Koniecznie musicie spróbować a może i u Was zagoszczą na świątecznym stole :) Z podanych składników wyszło

Zrób to smacznie
Siekane kotleciki drobiowe z serem + RECENZJA Wielkiej Księgi Kuchni Polskiej 193

przelicznik miar i kaloryczność niektórych składników potraw. Ponadto przeczytać można sporo wskazówek i ciekawostek kulinarnych, zarówno na samym początku, jak i pomiędzy przepisami. Większość z tych, które do tej pory przeczytałam, była napisana staropolskim, czasem niezrozumiałym dla mnie językiem. Przepisy opisane są dość lakonicznie. Krótko, na temat i nie zawsze ze zdjęciem gotowej potrawy. Jednak tak szybki opis wystarczy

Anioszek w kuchni
Kakaowe ciastka kruche z piernikowa nutka czyli Slodki Czwartek odc.117 123

małych dystansach? Dla mnie jako mamy nie lada wyzwaniem okazało się zapanowanie nad własnymi nerwami o Córcię... Ale jest lekarstwo na ukojenie nerwów. CIASTECZKA!!! Do Świąt jeszcze miesiąc ale pora już myśleć o świątecznych wypiekach. W tym roku postanowiłam, że prym będą wiodły ciasteczka. Dlatego też otwieram cykl pt. "ŚWIĄTECZNE CIASTECZKA". Szukam więc tych najpyszniejszych i najbardziej wyjątkowych receptur

Dzieje kuchennej Wiewióry
DOMOWE CIASTKA ZE SKWAREK 127

ja.Ciastka są kruche,chrupkie , pełne dzieciństwa smaków.W tym roku , niestety zostały tylko 8 szt.bo reszta przez moje rozmowy z siostrzenicą,spaliły się na węgiel ,co jeszcze do tej pory się nie zdarzyło.Tak więc zdjęcia nieciekawe,ale co tam...   3 szkl.mąki 2 szkl.skwarek 1 szkl.cukru pudru kupiec 3 jajka 1 op.cukru waniliowego szczypta soli ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~` Skwarki zemleć.Wyrobić

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Nędza podawana kiedyś podawana i dziś. 84

będzie ociekał w dół. Masę ogórkową mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, skórką, szczypiorkiem i pokrojoną w kostkę rzodkiewką. Dodajemy cayenne według upodobań, ewentualnie solimy i gotowe. O tej porze, taka mizeria może być nawet potrawą rozgrzewającą. Do tego ziemniaki z piekarnika i mamy pyszny, prosty obiad. I tyle w temacie, niech inni mają tzatziki my mamy swoją mizerię

Dieta moja pasja
Kawa Inka z dynią, cynamonem, kardamonem i bitą śmietaną 184

wszystko! Teraz można kupić Inkę wzbogaconą wapniem i witaminami. Jak dla mnie w sam raz :-) Wieczory są długie, na dworze coraz to zimniej, więc nic tylko pora zrobić pyszną kawę Inka z dynią, cynamonem, kardamonem i bitą śmietaną. Nie tylko przyjemnie nas ogrzeje, ale również poprawi humor. Przepis na 4 normalne szklanki lub 2 bardzo duże. SKŁADNIKI 7 kopiastych łyżeczek

Passions hobbies life
Hasło tygodnia - zakręcone w słoiku (rok później). 109

matematyka?), że to ja wymyślam pierwsze hasło tygodnia po urodzinach i nie mogłem odmówić sobie tej sentymentalnej przyjemności, by powtórzyć zadanie z naszego debiutu. Zakręcone w słoiku rok później. Pora jest taka, że właściwie powinniśmy pakować do tych słoików jakieś świąteczne smaki. Porobić świąteczne prezenty kulinarne. Dodać do nich świąteczne aromaty i w ogóle upchać tyle magii (nie - magi

zadanie-gotowanie
Wołowina suszona- beef jerky 205

pokojowej przez 1-2 dni. Gotowe! Po wyjęciu z piekarnika wołowina powinna być sucha, ale jeszcze elastyczna- nie zeschnięta na wiór. Warto więc w trakcie suszenia sprawdzić, czy nie pora wyciągnąć ją wcześniej. Tak przygotowane beef jerky możemy przechowywać i spożyć nawet do miesiąca od przygotowania! Efekt końcowy na pierwszy rzut oka nie wygląda może ciekawie, ale zapewniam, że smakuje

Aromatyczne Podróże