roku robiłam te same pierniczki (przepis możecie znaleźć tutaj ) i w końcu postanowiłam, że pora na odmianę Lebkuchen to bardzo aromatyczne, miękkie pierniki z dodatkiem mielonych migdałów i kandyzowanej skórki pomarańczowej. Bardzo chwalone na innych blogach kulinarnych i teraz już wiem dlaczego Z podanej porcji wychodzi 25 średniej wielkości pierników. 250 g mąki pszennej tortowej 85 g zmielonych migdałów
Bulliotutaj same pyszności: migdałowa kasza jaglana z truskawkami, wegański omlet z kurkami, groszkiem i cukinią lub kolorowa miska zdrowia :-) smarowidła do chleba: pasty do kanapek z bobu i awokado, pora i orzechów włoskich i inne zupy: np: czosnkowo - jaglana, z pieczonych buraków z malinami (chętnie, oj chętnie) i inne :-) dania główne: zapiekanka pasterska, tort kapuściany z farszem warzywno - ryżowym
kruche babeczkichwycił Was głód dość późno? Tak powiedzmy po 20.00? Ja zazwyczaj nie jadam po 20.00 ,ale zdarza mi się zgrzeszyć, bo jestem słaba i...zrobić sobie makaron o tej porze.... Makaron dobra rzecz,bo szybko się robi.I jest na niego tysiące sposobów.Można improwizować ile wlezie ,zawsze ze smacznym skutkiem. Tak właśnie powstał u mnie makaron wieczorny,co można zauważyć
Z Kuchni Do Kuchnipory kiedy planowałam posiłki zaczynałam od przejrzenia lodówki, zaplanowania posiłków na które miałam ochotę i podzieleniu ich na konkretne dni. Następnie trzeba było zrobić zakupy mając w myśli składniki potrzebne do tych dań. Dodatkowym czynnikiem było dbanie o zdrowie i kontrolowanie kalorii, które jest trudne przy takim układaniu jadłospisu. To dość skomplikowany system, więc szukałam gotowych rozwiązań jak zautomatyzować
Ugotowane pozamiatanektóre pomogą nam zbudować naszą słodką kosmetyczkę. Wszystkie te przepisy sfotografowane były w pełnym słońcu w czasie wakacji na działce, więc nie wymagają skomplikowanego sprzętu kuchennego. Lato to najlepsza pora na robienie zdjęć, bo oferuje dzienne światło i szczęśliwe buzie dzieci, ale przepisy typowe dla lutego i grudnia są na nich dziwnie słoneczne. Nic nie szkodzi, bo zdrowsze wersje świątecznych
Ugotowane pozamiatanedotyczy właśnie fermentacji, powstała jako antidotum na wszechobecne marnowanie żywności. Przetwory umożliwiają nam przecież nie tylko rozwijanie własnej kreatywności przez produkowanie żywności, sezonowość i zachowywanie smaku typowego dla danej pory roku na później, ale też oszczędności na żywności i możliwość obdarowania najbliższych nawet, jeśli mamy ograniczony budżet. Co bym ukisiła z przepisów z tej książki? Dobrze wygląda kiszony soliród, rzodkiewki
Ugotowane pozamiataneSzafranowe love! W niedzielę mamy pierwszy Adwent, więc pora zacząć adwentowe wypieki. Jak zwykle u mnie króluje szafran. W Polsce szafran jest wciąż mało znany. Jednakże w Europie, zwłaszcza w Szwecji szafranowe wypieki na święta i w Adwencie są bardzo popularne. Osobiście przepadam za szafranem, a ciasto z szafranem na święta to mus! W niedzielę świętujemy pierwszy Adwent
codojedzeniaczas może być dłuższy lub krótszy. Mięso jest upieczone, gdy stanie się miękkie i samo będzie odchodzić od kości. Do tak przygotowanego królika świetnie pasują różne surówki. O tej porze roku polecam surówkę z fenkułu i radicchio
Weekendy w domu i ogrodziechrupko. Posypać galuszkę. Na Wegrzech galuszka jest tak popularna jak u nas ziemniaki. Zakupiłam na węgierskim targu sitko do kluseczek i od tamtej pory danie to często gości w mojej kuchni. {jcomments
To co kochamporze roku w kuchni królują bakalie. Oto moja propozycja prostego i lekkiego deseru z rodzynkami, orzechami włoskimi i płatkami kukurydzianymi. Składniki: • 1/2 masła • 1/2 szklanki wody • 1/2 szklanki cukru • 1 cukier waniliowy • 2 szklanki mleka w proszku • 1 czekolada biała • sok z 1/2 cytryny • 1 szklanka orzechów włoskich • 3/4 szklanki rodzynek • 2 szklanki
To co kochamwchodziło mi tylko 5 sztuk. Miały ogromne pęcherze powietrza i „gęsią skórkę”, co podobno jest pożądane. I dzięki dodatkowi piwa niesamowicie kruche. Do tej pory zawsze smażyłam w oleju, ale wszędzie czytałam, że powinno się w smalcu, więc spróbowałam. W smaku nie czułam różnicy, ale ideologicznie bardziej mi odpowiada
To co kochamzwiększa przepływ energii. Magnez, który zawiera czekolada, reguluje sprawność komórek nerwowych, a cynk i selen zwiększają wydzielanie endorfin, tzw. hormonów szczęścia. Czekolada smakuje o każdej porze roku, teraz szczególnie, gdy na przedwiośniu oczekujemy na wiosenne słońce. Do muffinek użyłam 4 czekolady i kakao. Wysoki poziom szczęścia gwarantowany! Składniki na 18 sztuk
To co kocham