por - 13968 przepisów (strona:349/932)

Fusilli ze szpinakiem i białą kiełbasą oraz Pecorino Romano DOP 125

chwycił Was głód dość późno? Tak powiedzmy po 20.00? Ja zazwyczaj nie jadam po 20.00 ,ale zdarza mi się zgrzeszyć, bo jestem słaba i...zrobić sobie makaron o tej porze.... Makaron dobra rzecz,bo szybko się robi.I jest na niego tysiące sposobów.Można improwizować ile wlezie ,zawsze ze smacznym skutkiem. Tak właśnie powstał u mnie makaron wieczorny,co można zauważyć

Z Kuchni Do Kuchni
Jak zoptymalizować układanie jadłospisu – platforma kcalmar.com 119

pory kiedy planowałam posiłki zaczynałam od przejrzenia lodówki, zaplanowania posiłków na które miałam ochotę i podzieleniu ich na konkretne dni. Następnie trzeba było zrobić zakupy mając w myśli składniki potrzebne do tych dań. Dodatkowym czynnikiem było dbanie o zdrowie i kontrolowanie kalorii, które jest trudne przy takim układaniu jadłospisu. To dość skomplikowany system, więc szukałam gotowych rozwiązań jak zautomatyzować

Ugotowane pozamiatane
“Słodko, zdrowo, świątecznie” – recenzja 141

które pomogą nam zbudować naszą słodką kosmetyczkę. Wszystkie te przepisy sfotografowane były w pełnym słońcu w czasie wakacji na działce, więc nie wymagają skomplikowanego sprzętu kuchennego. Lato to najlepsza pora na robienie zdjęć, bo oferuje dzienne światło i szczęśliwe buzie dzieci, ale przepisy typowe dla lutego i grudnia są na nich dziwnie słoneczne. Nic nie szkodzi, bo zdrowsze wersje świątecznych

Ugotowane pozamiatane
Najlepsze książki o fermentacji 2016 153

dotyczy właśnie fermentacji, powstała jako antidotum na wszechobecne marnowanie żywności. Przetwory umożliwiają nam przecież nie tylko rozwijanie własnej kreatywności przez produkowanie żywności, sezonowość i zachowywanie smaku typowego dla danej pory roku na później, ale też oszczędności na żywności i możliwość obdarowania najbliższych nawet, jeśli mamy ograniczony budżet. Co bym ukisiła z przepisów z tej książki? Dobrze wygląda kiszony soliród, rzodkiewki

Ugotowane pozamiatane
Szafranowe love – ciasto z szafranem 263

Szafranowe love! W niedzielę mamy pierwszy Adwent, więc pora zacząć adwentowe wypieki. Jak zwykle u mnie króluje szafran. W Polsce szafran jest wciąż mało znany. Jednakże w Europie, zwłaszcza w Szwecji szafranowe wypieki na święta i w Adwencie są bardzo popularne. Osobiście przepadam za szafranem, a ciasto z szafranem na święta to mus! W niedzielę świętujemy pierwszy Adwent

codojedzenia
Królik gajowego według Badylarki 158

czas może być dłuższy lub krótszy. Mięso jest upieczone, gdy stanie się miękkie i samo będzie odchodzić od kości. Do tak przygotowanego królika świetnie pasują różne surówki. O tej porze roku polecam surówkę z fenkułu i radicchio

Weekendy w domu i ogrodzie
Węgierska galuszka z boczkiem 117

chrupko. Posypać galuszkę. Na Wegrzech galuszka jest tak popularna jak u nas ziemniaki. Zakupiłam na węgierskim targu sitko do kluseczek i od tamtej pory danie to często gości w mojej kuchni. {jcomments

To co kocham
Biały baton bakaliowy 111

porze roku w kuchni królują bakalie. Oto moja propozycja prostego i lekkiego deseru z rodzynkami, orzechami włoskimi i płatkami kukurydzianymi. Składniki: • 1/2 masła • 1/2 szklanki wody • 1/2 szklanki cukru • 1 cukier waniliowy • 2 szklanki mleka w proszku • 1 czekolada biała • sok z 1/2 cytryny • 1 szklanka orzechów włoskich • 3/4 szklanki rodzynek • 2 szklanki

To co kocham
Faworki zwane chrustem 116

wchodziło mi tylko 5 sztuk. Miały ogromne pęcherze powietrza i „gęsią skórkę”, co podobno jest pożądane. I dzięki dodatkowi piwa niesamowicie kruche. Do tej pory zawsze smażyłam w oleju, ale wszędzie czytałam, że powinno się w smalcu, więc spróbowałam. W smaku nie czułam różnicy, ale ideologicznie bardziej mi odpowiada

To co kocham
Muffinki czekoladowo-marchewkowe 90

zwiększa przepływ energii. Magnez, który zawiera czekolada, reguluje sprawność komórek nerwowych, a cynk i selen zwiększają wydzielanie endorfin, tzw. hormonów szczęścia. Czekolada smakuje o każdej porze roku, teraz szczególnie, gdy na przedwiośniu oczekujemy na wiosenne słońce. Do muffinek użyłam 4 czekolady i kakao. Wysoki poziom szczęścia gwarantowany! Składniki na 18 sztuk

To co kocham
Mazurek waflowy z kajmakiem 99

babki, babeczki z zaparzaną pianą, rurki z kremem, rolady, serniki, wuzetki, pychotki i wiele innych. 5-6 pełnowymiarowych ciast to było minimum, do tej pory zresztą u Mamy na każde święta stoły uginają się od słodkości. Ja zrobiłam mazurka trochę oszukanego, nie tradycyjnego na kruchym cieście, ale z wafli

To co kocham
Tort Śmieciuch 139

Przepis tak stary jak mój najstarszy pożółkły zeszyt z przepisami. Ostatni raz robiłam ten tort dość dawno, aż przyszła pora na powrót do przeszłości i oto jest. Prosty, szybki i zawsze się udaje. Nikt nie widzi czy biszkopt wyrósł, masy nie trzeba ucierać i nie ma problemu ze składaniem w całość

To co kocham

Proponowane wyszukiwania