por - 13968 przepisów (strona:341/932)

Forszmak 130

był to więc rodzaj przekąski. Niezwykle popularny forszmak w latach 80-tych królował w polskich restauracjach, gdzie podawany był  jako danie główne. Do tej pory smak forszmaku pozostał niezmienny i w takiej samej postaci jak przed laty można się nim delektować. Zmienia się tylko rodzaj mięsa, bo nie jest reglamentowane jak przed

To co kocham
Sernik z masłem orzechowym 127

sernik z dżemem z czarnej porzeczki, z jagodami, z dynią, marcepanem, adwokatem, zieloną herbatą Matcha, białą i ciemną czekoladą, kawą czy wytrawny z porem. Przepis na sernik z masłem orzechowym znalazłam u Nigelli i upiekłam bardzo podobny wzorując się

To co kocham
Kompot wigilijny z suszu 179

wędzonych owoców, które kupiłam nieświadomie. Kompot był bardzo ostry i mocno palony, i nawet dodatek gruszek i czereśni go nie uratował. Monika do tej pory wypomina mi to nieudane dzieło, a z Michałem wspominają go na każdej Wigilii. Składniki: • 10 suszonych śliwek • 10 suszonych moreli • 10 plastrów suszonych jabłek • 10 połówek suszonych

To co kocham
Pasta fasolowa z chrzanem 171

tłustym i słodkim świąteczno-noworocznym obżarstwie przyszła pora na zdrowe jedzenie. Ja standardowo przytyłam dwa kg, ale jeden już zrzuciłam i z przyjemnością wracam do mojego normalnego żywienia, chociaż rodzina tęskni za bigosem, sycącymi sałatkami i glutenowym ciastem. Wczoraj miałam ogromną ochotę na ostrą, fasolową pastę do chleba, chociaż chleba

To co kocham
Muffinki bananowe z czekoladą 168

Prosty przepis, szybkie wykonanie i 20 porcji słodkości do kawy. Pachną bananem i czekoladą, i nastrajają wyjatkowo optymistycznie w pochmurny dzień o każdej porze roku. Składniki: • 300 g mąki pszennej • 125 g miękkiego masła • 2 dojrzałe banany • 3 jajka • 1/4 szklanki mleka • 3/4 szklanki cukru pudru • 1 gorzka czekolada • 1 łyżeczka proszku

To co kocham
Ogórkowa z kaszą jaglaną 157

pory gotowałam zupę ogórkową z ryżem lub z ziemniakami. Tym razem połączyłam ziemniaki i kaszę, ale jaglaną zamiast ryżu. Dobrze jest czasami poeksperymentować w kuchni, bo wychodzą różne ciekawe smaki, niby znane ale w nowej odsłonie. Nam ta zupa bardzo smakowała, a seler naciowy dodał jej nowego smaku. Składniki: • 2  marchewki

To co kocham
Chleb bezglutenowy 3 ziarna 178

najlepszy chleb bezglutenowy, jaki do tej pory jadłam i upiekłam. Wszystkie inne poszły w kąt, a ten mogę jeść bez przerwy. Jest mokry, zwarty, o niezwykle chrupiącej skórce nawet po rozmrożeniu. Przyjemnie chrupie dzięki dużej ilości zdrowych nasion. Nasiona lnu wszyscy znają, a chia to nasiona należące do superfood

To co kocham
Tort czekoladowy z truskawkami 151

małym życzę szczęśliwego dzieciństwa! A w prezencie bardzo czekoladowy tort z truskawkami! Za najlepszy tort moja rodzina i znajomi uznali do tej pory tort szwarcwaldzki. Na bazie tego tortu powstał więc czekoladowy tort z truskawkami, gdzie wiśnie zastąpiłam właśnie truskawkami. Okazał się równie pyszny, lekki i wiosenny, a zarazem prosty

To co kocham
Nalewka bzowa kwiatowa 141

łączce, po której spaceruję z moim psem Leo, rośnie sobie piękny, samotny krzew bzu czarnego, który o tej porze roku pięknie kwitnie i niesamowicie pachnie. Od razu pomyślałam o przygotowaniu nalewki, a że mam Złotą Księgę Nalewek, więc od pomysłu przeszłam do czynu. Nigdy nie piłam takiej nalewki

To co kocham
Naleśniki z serem i truskawkami 136

truskawkami. Truskawki są rozgniecione widelcem, ale można zmiksować je i wtedy powstanie sos do naleśników. Takie naleśniki najlepiej smakują o tej porze roku w sezonie truskawkowym. Składniki na 20 naleśników: • olej do smażenia naleśników • masło do odsmażenia naleśników • truskawki Ciasto • 2 szklanki mleka • 1 szklanka gorącej wody • 1/2 łyżeczki soli • 3 jajka

To co kocham
Wytrawny chłodnik truskawkowy z awokado 200

końcu na dworze jest gorąco. Nie tak jeszcze jak bym chciała, bo czekam na te największe upały, ale jest to już pora na chłodnik. Proponuję z truskawek i awokado, lekko wytrawny czyli o naturalnej słodyczy truskawek. Pachnie koperkiem i bazylią, chrupie migdałami i orzechami

To co kocham
Tatar wołowy 148

postanowiłam go jakoś oswoić po swojemu. Przygotowany z dużą ilością przypraw, cebuli, oliwek i marynowanych warzyw wyszedł bardzo smaczny. Dziwię się więc, że do tej pory omijałam tatara z daleka. Może to była kwestia zaufania do jakości mięsa i jajka podawanego w restauracjach? Kultywując więc zasadę „wiem

To co kocham
Smażona pierś kaczki z owocami 167

pory piersi kaczki podsmażałam, a potem piekłam w piekarniku. Tym razem przygotowałam ją inaczej. Smażenie rozpoczęłam od zimnej patelni, dość długo na stronie ze skórą, trochę mniej na drugiej i bez dodatku tłuszczu. Ten sposób smażenia powoduje, że tłuszcz wytapia się powoli, a nie ścina od razu na gorącej

To co kocham
Tradycyjna sałatka grecka 173

pory uważałam, że sałatka grecka jest na bazie sałaty. Podczas pobytu w Grecji jadłam prawdziwą tradycyjną grecką sałatkę i bardzo zaskoczyło mnie, że podawana jest w małych porcyjkach (dla jednej osoby), a na wierzchu każdej sałatki leży plaster sera w jednym kawałku polany oliwą i posypany ziołami. W Grecji nazywana

To co kocham
Dyniowe leczo 147

Dalsza część dyniowych przysmaków na blogu. Było klasyczne leczo z cukini, tera pora na leczo dyniowe. Właściwie to trochę taki gęsty bigosik z kiełbasą, bardzo smaczny i pożywny. Składniki: • 1 kg dyni • 2 cebule • puszka kukurydzy • 1 pęto kiełbsy cienkiej, u mnie toruńska • sól, pieprz, papryka słodka i ostra • 3 liście laurowe

To co kocham