naturalny na tyle na ile było to możliwe. Najważniejsze, że młodej smakuje. Składniki: dwa udka kurczaka kilka wątróbek drobiowych jajko bułka kajzerka rosół/bulion trzy marchewki dwie pietruszki por kawałek selera lubczyk ziele angielskie pieprz sól liście laurowe mała cebula(przypiec nad ogniem lub w piekarniku) majeranek Wykonanie: Udka zalać zimną wodą tak aby pokryły całość i gotować
Pysznie & Pięknieniewiadomego powodu w dniu chorych na epilepsję całe tabuny ludzi kupują jakieś kiczowate pierdółki pokroju serduszek, maskotek itp. Z tegoż samego niewiadomego powodu wykazują zwiększoną aktywność w kuchni w porach wieczornych. Aktywność przejawia się na wielu płaszczyznach, choć o wspólnym mianowniku:) Ze względu na to, ze to blog kulinarny skupimy się tutaj na przygotowywaniu potraw. walentynki from Jan kowalski
Kryzysowa Książka Kucharskajuż trzecia edycja flaczków na tym blogu. Po flaczkach z żółciaka i z chleba przyszła pora na kolejny pomysł wykorzystujący dary natury póki jeszcze są, bo to już ostatni gwizdek. Na szczęście tylko na kanie. Wkrótce pojawią się inne rzeczy ;) Składniki: - kanie (im większe tym lepszy efekt) - cebula - marchewka - majeranek - musztarda Wykonanie: Kapelusze grzybów myjemy, kroimy w cienkie paski
Kryzysowa Książka Kucharskatasznik. Nie bez kozery nazywany "chlebkiem" :) Dobry dodatek do wielu potraw, choć co wytrwalsi potrafili nazbierać tego tyle, że starczyło na pastę do chleba :) Okazuje się, ze o tej porze można jeszcze spotkać pędy orlicy, o której pisałem już tutaj :) Na nasypie szukamy szczawiu, a w lesie szczawiku zajęczego. Wieść głosi, że nadaje się nawet do deserów :) Znalazłem też mniej
Kryzysowa Książka Kucharskausłyszelibyśmy w naszym zakątku świata gdyby nie film z 2009 roku, ale nie można jej odebrać pewnych zasług. Główna to taka, że pokazała szarym gospodyniom domowym, które do tej pory tylko odgrzewały gotowce, jak proste może być gotowanie. Nie można pominąć faktu, że była to w ogóle postać ciekawa, a przede wszystkim odważna. Dzięki swojemu samozaparciu stała się pierwszą kobietą
Kryzysowa Książka Kucharskatakimi istotami pomagały substancje psychoaktywne, a w czasach kiedy nie było jeszcze takich ludzi jak Ryszard Jakubczyk pozyskiwano takie substancje z dziko rosnących roślin, w tym grzybów. Od tamtej pory grzyby są zawsze na wigilijnym stole. Składniki: - kapusta kiszona - grzyby suszone - paczka mąki - pół szklanki wody - pół szklanki soku z buraków Wykonanie: Grzyby zalewamy wrzącą wodą i czekamy aż się
Kryzysowa Książka Kucharskadojdzie do sytuacji w której mięsa najzwyczajniej zabraknie. Zostanie albo hodowane sztucznie w laboratorium, albo zastąpione produktami z mączek. Ale z czego te mąki? Z tego co do tej pory, ale i z bardzo wartościowego składnika jakim są robaki. Robaki i tak już spożywane są w wielu częściach świata, a i u nas zajadamy się produktami z tajemniczym barwnikiem E120
Kryzysowa Książka Kucharskatakimi istotami pomagały substancje psychoaktywne, a w czasach kiedy nie było jeszcze takich ludzi jak Ryszard Jakubczyk pozyskiwano takie substancje z dziko rosnących roślin, w tym grzybów. Od tamtej pory grzyby są zawsze na wigilijnym stole. Składniki: - czerstwy chleb - budyń śmietankowy - grzyby - ugotowana biała fasola - suszone śliwki Wykonanie: Budyń rozpuszczamy w wodzie. Chleb kroimy na kromki, każdą z nich
Kryzysowa Książka Kucharskasposób na frytki. Co prawda same frytki zostały wymyślone w Belgii, ale nic by z tego nie było, gdyby nie ziemniaki, które pochodzą właśnie z Peru, gdzie do tej pory istnieje tam kilka tysięcy ich odmian. Zresztą znajduje się tam International Potato Center, w skład którego wchodzi największy na świecie bank genów ziemniaka. Z ciekawostek kulinarnych mogę dodać
Kryzysowa Książka KucharskaJesienny wpis z typowych składników występujących o tej porze roku. Lubię pieczone ziemniaki i postanowiłem wzbogacić ich smak dynią, której jest wyjątkowo dużo. Dostałem takich 5 i przetwarzam na różne sposoby już od sierpnia :) Do tego ziemniaki, których zasadniczo w naszym kraju nie brakuje. W końcu plagi stonki mamy już za sobą, chociaż kto wie, może jeszcze powrócą :) Kolejny
Kryzysowa Książka Kucharskatrzymane przy stole było przygotowane dla ducha jakiegoś przodka. Problem w tym, że aby zobaczyć takiego ducha trzeba się wspomóc substancją halucynogenną. Tą rolę odgrywały grzyby, które od tej pory są zawsze na wigilijnym stole. Składniki: - wędzone jabłka - grzyby suszone Wykonanie: Zalewamy wrzątkiem i moczymy co najmniej godzinę. Jabłka wrzucamy do garnka z wodą i gotujemy. Dodajemy grzyby wraz
Kryzysowa Książka Kucharskazagrożeń jakie były, a zagrożenia były ogromne, na każdym kroku. H: Ja pamiętam jak było oblężenie Warszawy i byłam z mamą w szpitalu. Przynieśli fasolówkę. Ja do tej pory nie potrafię takiej fasolówki zrobić, taka była pyszna. Cokolwiek bym nie robiła, nie ma takiego smaku. Jednak głód to najlepsza przyprawa
Kryzysowa Książka Kucharskabyło nie lada wyzwanie, do którego od dawna się już przymierzałam. Wyrwana kartka z gazety leżała i czekała no odpowiedni moment. Z racji szampańskiego kremu Nowy Rok to idealna pora, by się nim delektować. Właśnie bardzo ciekawy krem z dodatkiem szampana polecam Waszej uwadze, jest w smaku mocno alkoholowy, niestety tylko dla dorosłych. Od siebie dodałam cienuteńką warstwę kruchego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!nitek makaronu spaghetti i nie wmieszanej w masę żurawiny jest znacznie ciekawszy dla oka, oryginalny. Do masy mięsnej można dodać też pozostałe warzywa z rosołu - pietruszkę, seler, cebulę, por czy co tam się w Waszym rosole znajduje. Dzięki temu smak będzie dodatkowo wzbogacony, a i samego pasztetu będzie więcej ;) Na kilka dni przed Świętami dostałam propozycję od Papil
Kolorowy PrzepisownikKrokiety takie tradycyjne, mięsne, mogłabym jeść o każdej porze dnia i nocy. Oczywiście są pyszne, ale takie zamiłowanie do nich jest też pewnie spowodowane tym, że przygotowuje się je „od święta” i tęskni się za tym smakiem. Tym razem postanowiłam wypróbować krokieciki jarskie, z nadzieniem pieczarkowym, i wiecie co? Te również są wspaniałe:) Do tego farsz jest mega
Smaki Na Talerzu