więcej. Jeżeli nie zmieścisz wszystkiego na talerzu, możesz wziąć dokładkę. Do tego kawa lub świeże soki. Szkoda, że nie można przy stole posiedzieć cały dzień. Niestety restauracja działa w porze lunchu do 15, a później otwiera się na kolację od 19.30. Quiche ze szpinakiem i marchewką od razu zdobył moje serce w tej restauracji. Przypomina trochę tartę w wersji wytrawnej
Pink EnvelopeZima to piękna pora roku, o ile dostarcza białego puchu i słonecznej pogody. W przeciwnym wypadku mrozy i chlapa mogą być uciążliwe, jednak mamy sposoby, by z nimi walczyć! Herbata Miód Imbir Pieprz Cytryna Bardzo prosty przepis na rozgrzewającą herbatę, która dodatkowo wzmocni odporność w okresie jesienno-zimowym. Herbatę zaparzamy tak, jak zwykle. Użyjcie zwykłej, czarnej herbaty. Sprawdzi się zarówno
MarcinChefkruche ciasteczka z nadzieniem z pasty migdałowej. Do ciasta nie dodaje się cukru, co doskonale równoważy smak słodkiego wnętrza. Różnią się bardzo od ciastek, które przygotowywałam do tej pory. Przede wszystkim rodzajem ciasta, ale też wykorzystaniem pasty migdałowej. która jest nowością w mojej kuchni. Słodycze marokańskie często są tłuste i słodkie, smaży się je na oleju i dodatkowo polewa miodem
zadanie-gotowanieporze roku w mojej kuchni królują warzywa korzeniowe i bulwy, które łatwo się przechowuje zimą, no i oczywiście kiszonki ;) Dziś mam dla was przepis na pieczone bulwy i korzenie z quinoą i dressingiem z kiszonej cytryny, przyprawione kuminem i kolendrą. Czujecie już ten aromat? Ja użyłam warzyw w nietypowych kolorach, ale możecie skorzystać z takich, jakie akurat macie pod ręką
Quinoa Raz!skrapiam taką galaretkę octem spirytusowym, ale zalecam raczej użycie octu jabłkowego lub soku z cytryny. Będzie zdecydowanie zdrowiej 😊 Składniki: -cały kurczak -włoszczyzna: marchewka, pietruszka, seler, cebula, por -4 liście laurowe -4 ziela angielskie -4 ząbki czosnku -sól, pieprz do smaku -opakowanie żelatyny na 2,5 l wody Do dekoracji: -groszek konserwowy -jajka ugotowane na twardo Kurczaka porcjujemy
Kulinarne przemysleniaPewnie dlatego unikałam jak ognia "tego kulinarnego tematu". Już teraz wiem, że wiązało się to z masową ilością, jaką przyszło mojej mamie robić i pojemnością naszych żołądków. Do tej pory robiłam kluski ziemniaczane na słono , i kluski na słodko . Przepisów na kluski na pewno na blogu będzie coraz więcej. Tym razem mój wybór padł na kluski leniwe. Często robię
Pobite gary Barbarydrugie. Sezonowość. Jest zima. Styczeń. Truskawki? Serio? Mrożone ok, ale świeże lepiej sobie odpuścić. Obecnie mamy sezon na buraki , fenkuł, marchewkę (mój króliczek jest w siódmym niebie), pietruszkę, por, seler, gruszki, jabłka . Obiad na już! Po trzecie. Czas! Wszyscy żyjemy w pośpiechu i większość z nas wychodząc z pracy, na pewno nie chce spędzić reszty dnia przy garach
rabarbarowoDziś przepis na pyszny sos pomidorowy z… cukinii. Był już tutaj przepis na cukiniowy ketchup. Tym razem pora na ziołowy sos, który sam w sobie jest pyszny, a jednocześnie stanowi bazę do wielu potraw, o czym przekonacie się w dalszej części. 1,5kg. cukinii 0,5kg. cebuli dwie duże marchewki sól 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 ostrej papryczki
MarcinChefniemielonym twarogiem podana w niewielkich kokilkach. Mamy zimę, więc warto zadbać o coś rozgrzewającego z samego rana. Ja jestem wielbicielką takich fit deserków i mogłabym je jeść o każdej porze dnia, co dobrze widać po ilości wpisów w zakładce " Przepisy FIT ". Składniki: (na 4 porcje) 100 g kaszy kuskus 1 łyżeczka miodu 200 g mleka
Nastoletnie Wypiekaniejest umiar. Osoby, które piją więcej niż dwie filiżanki dziennie powinny postarać się ją ograniczyć. Jeśli po wypiciu kawy nie możesz zasnąć, to zrezygnuj również z picia jej w porach wieczornych. Pamiętaj jednak, że jedna filiżanka dziennie kawy wysokiej jakości z pewnością nie wpłynie negatywnie na Twoje zdrowie. Post Czy kawa jest zdrowa? pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!naturalny na tyle na ile było to możliwe. Najważniejsze, że młodej smakuje. Składniki: dwa udka kurczaka kilka wątróbek drobiowych jajko bułka kajzerka rosół/bulion trzy marchewki dwie pietruszki por kawałek selera lubczyk ziele angielskie pieprz sól liście laurowe mała cebula(przypiec nad ogniem lub w piekarniku) majeranek Wykonanie: Udka zalać zimną wodą tak aby pokryły całość i gotować
Pysznie & Pięknieniewiadomego powodu w dniu chorych na epilepsję całe tabuny ludzi kupują jakieś kiczowate pierdółki pokroju serduszek, maskotek itp. Z tegoż samego niewiadomego powodu wykazują zwiększoną aktywność w kuchni w porach wieczornych. Aktywność przejawia się na wielu płaszczyznach, choć o wspólnym mianowniku:) Ze względu na to, ze to blog kulinarny skupimy się tutaj na przygotowywaniu potraw. walentynki from Jan kowalski
Kryzysowa Książka Kucharskajuż trzecia edycja flaczków na tym blogu. Po flaczkach z żółciaka i z chleba przyszła pora na kolejny pomysł wykorzystujący dary natury póki jeszcze są, bo to już ostatni gwizdek. Na szczęście tylko na kanie. Wkrótce pojawią się inne rzeczy ;) Składniki: - kanie (im większe tym lepszy efekt) - cebula - marchewka - majeranek - musztarda Wykonanie: Kapelusze grzybów myjemy, kroimy w cienkie paski
Kryzysowa Książka Kucharskatasznik. Nie bez kozery nazywany "chlebkiem" :) Dobry dodatek do wielu potraw, choć co wytrwalsi potrafili nazbierać tego tyle, że starczyło na pastę do chleba :) Okazuje się, ze o tej porze można jeszcze spotkać pędy orlicy, o której pisałem już tutaj :) Na nasypie szukamy szczawiu, a w lesie szczawiku zajęczego. Wieść głosi, że nadaje się nawet do deserów :) Znalazłem też mniej
Kryzysowa Książka Kucharska