por - 13968 przepisów (strona:335/932)

Juszka - prosta i pożywna. 163

stosuję. Jest to suszony grzybek i już na talerz kleks gęstej śmietany. Wiele osób prosi o postne dania, takie na czas przedświąteczny. Ta zupa, na pewno pasuje do obecnej pory, każdy ją  może do siebie dopasować indywidualnie i wedle własnych potrzeb komponować. Smacznego

Dieta moja pasja
Wigilijny czerwony barszczyk z pieczonych buraków 181

jednak wymaga trochę zachodu, na przykład wcześniejszego upieczenia buraków, ale zaręczam, opłaca się! Do przygotowania około 3 litrów barszczu potrzebujecie: 10 buraków 2 kwaśne jabłka 6 marchewek 4 pietruszki pora selera cebuli 3 ząbków czosnku A to wszystko w średnim rozmiarze :) Naszykujcie również garść suszonych grzybów 5 liści laurowych 5 ziaren ziela angielskiego dwie łyżeczki majeranku łyżeczkę lubczyku pieprz

Pichceniomania
Nuggetsy sojowe 216

kotletami sojowymi, to mamy dla Was przepis z ich użyciem, ale z zupełnie innym efektem smakowym. Przedstawiamy nuggetsy sojowe, które z przyjemnością zagoszczą na Waszym stole nie tylko w porze obiadowej. Nie musimy chyba dodawać, że wykonanie jest proste, latwe i przyjemne? :) Nuggetsy sojowe Przepis na ok. 12 sztuk Potrzebujemy: 1 opakowanie kotletów sojowych 100 g sól, pieprz 2 liście

Bananowe Pole
Wigilijna zupa grzybowa 187

domowym makaronem, łazankami, albo jak u mnie z ręcznie robionymi włoskimi świderkami. Składniki: 1 garść suszonych podgrzybków 1 garść suszonych borowików 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera 1 kawałek pora (10 cm) 1 mała cebula 2-3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 4 ziarenka czarnego pieprzu 1 łyżka mąki 1 łyżka masła sok z cytryny sól, pieprz 2 łyżki

Kulinarne Inspiracje
Krem z dyni 188

świeżej dyni. Jednak taka zupę możemy przygotować pod koniec sierpnia lub na początku września, wtedy zaczyna się sezon na dynie. Zachęcam również do gotowanie kremu z dyni o każdej porze, ale wtedy używać mrożonej dyni. Składniki: 1-2 kg dyni 3 szklanki bulionu drobiowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 marchewki Śmietana kremówka 18% Sól, pieprz Oliwa z oliwek Sposób

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Żeberka duszone w kiszonej kapuście 231

Danie jednogarnkowe, bardzo proste do przygotowania, smaczne zarówno z ziemniakami jak i bagietką. Nie należy do dań dietetycznych, ale przecież nie jemy żeberek zbyt często. Sezon zimowy to najlepsza pora, by je koniecznie przygotować! Zapraszam do przepisu! Składniki: 2 kg żeberek (2 paski) 1 kg kiszonej kapusty smalec do obsmażania sól, pieprz papryka w proszku- słodka 2 cebule 2 listki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Top 8 przepisów w listopadzie 2016 226

kliknij po przepis. Czerwona kapusta w słoikach na zimę. Jestem troszkę zaskoczona, że ten przepis trafił do najczęściej odwiedzanych przepisów w listopadzie. Nie spodziewałam się, że o tej porze roku tak wiele osób robi przetwory. Ale bardzo się cieszę, że przepis trafił w Wasz smak i z niego korzystacie. Przepis:  kliknij po przepis

W kuchni u Moniki
Kurczak w ziołowej panierce 203

Przepisów na piersi z kurczaka jest wiele. Uwielbiam kurczaka w porach , którego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Mój mąż z kolei przepada za daniem chińskim . Przychodzi jednak czas, kiedy chce mi się zjeść zwykłego kotleta drobiowego. Jale jak go urozmaicić, żeby do kuchni nie wdarła się nuda? Najlepiej poszaleć z przyprawami. Kurczak przygotowany w ten sposób jest pyszny i bardzo

Pobite gary Barbary
Sałatka z kukurydzy, z papryką, zielonym ogórkiem i czarnuszką 154

kolację czy deser, dobrze smakuje także na śniadanie. Z warzyw gotowanych i surowych można zrobić również pyszny i zdrowy obiad. Sałatki chętnie przygotowuję, nie tylko na wyjątkowe okazje. Każda pora roku to bogactwo warzyw i owoców, równie kolorowych, soczystych i smacznych. W okresie jesienno-zimowym najbardziej smakują mi sałatki z chrupiącymi warzywami, a im więcej mają kolorów, tym lepiej. Wierzę

Moja smaczna kuchnia
Orkiszowy chlebek bananowy 190

dodatek pełnoziarnisty i pełen zdrowia! Ten chlebek zapewni Wam sporą dawkę mocy na kolejne śnieżne, zimowe dni. ;) Idealnie sprawdzi się w towarzystwie kawy, zarówno o poranku, jak i w porze podwieczorku.  Płatki orkiszowe możecie zastąpić po prostu mąką orkiszową. Ja takowej nie miałam, więc musiałam dodatkowo wspomóc się malakserem. Myślę, że z innych rodzajów płatków  ( jak owsiane

Kuchnia Ellie
Gulasz wołowy z warzywami 231

środek z pestkami - wyrzuciłam Paprykę - w paski Pieczarki - w półplasterki Zagotowałam wodę Rozgrzałam bardzo mocno olej kokosowy i wrzuciłam mięso. Podsmażyłam chwilę, na mocnym ogniu, żeby szybko zamknąć pory w mięsie Przełożyłam mięso do salaterki. Na tym samym oleju, na którym smażyło się mięso, podsmażyłam cebulę z czosnkiem Następnie dodałam pozostałe warzywa. Przełożyłam mięso do warzyw i zalałam wrzątkiem

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Długo dojrzewająca polędwica paprykowo-czosnkowa 261

Długo dojrzewająca polędwica paprykowo-czosnkowa Początek grudnia , to pora , kiedy zaczynam zabierać się za domowe wędliny takie jak polędwiczka dojrzewająca . Wędzonki i te długo dojrzewające , które najbardziej lubimy " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height

Ogrodnik w podróży
Sałatka z brukselką i salsiccia 224

Smaczna i pożywna. Kolorowa i zdrowa. Brukselka dominuje na sklepowych półkach. W Szwecji w postaci gorącej przystawki do świątecznego mięsa, a u mnie w domu ulubione warzywo o tej porze. Gorące sałatki z udziałem ziemniaków i innych warzyw robię bardzo często. Nie lubię jeść samych ziemniaków za wyjątkiem młodych. W sałatce smakują mi najbardziej. Brukselka musi być ugotowana al dente

codojedzenia
Tajlandia od kuchni 209

plaży Kolejnym hitem okazały się być desery ryżowe. Ten najbardziej znany - sticky rice i mango urzekł mnie do tego stopnia, że czasem jadłam go kilka razy dziennie. Niekoniecznie w porze deseru ;) Kleisty ryż, mleko kokosowe i mango. Prosty. Idealnie kremowy. Mdląco słodki, przełamany kwaskowym, soczystym owocem. GE-NIAL-NY! Na uwagę zasługuje również ryż z bananem wędzony w liściach palmowych

Zawsze głodna!
RO-T od FITaqua Amii czyli filtr kuchenny dla wymagających 195

pływa – mówiąc kolokwialnie – a na późniejszej herbacie nie tworzy się osad.      Cena No dobrze, ale ile to kosztuje? Mniej niż może się Wam wydawać. Do tej pory od większości znajomych słyszałam o filtrach kuchennych oscylujących na poziomie 4.000zł-5000zł i sama byłam przekonana, że tyle trzeba wydać na taki filtr. Nic bardziej mylnego! Filtr kuchenny

Gotowanie i blogowanie