por - 13968 przepisów (strona:344/932)

Wyciskarka Artnico – recenzja + FILM 184

myślcie jednak, że to oznacza wieki czekania na sok! Nic podobnego, sam proces trwa bardzo krótko. Przyjemne zaskoczenie spotkało mnie również jeśli chodzi o poziom głośności. Do tej pory korzystałam z sokowirówki, która potrafiła obudzić pół bloku. Teraz wyciskam soki i nie mam wrażenia, że ktoś wierci mi dziurę w głowie (choć oczywiście niewielki dźwięk się wydobywa, co jest normalne

Powiedz dietom nie
Lody z awokado 155

wiem, że pora roku może nie do końca sprzyja spożywaniu lodów, ale co mi tam Dzisiejszy deser polecam szczególnie rodzicom małych niejadków (głównie wersje z karobem), które nie przepadają za awokado. W takiej formie ten nieco mdły owoc jest znacznie smaczniejszy i przystępniejszy, więc z powodzeniem można go przemycić w diecie dziecka. Kto jeszcze nie wie, dlaczego tak namawiam

Powiedz dietom nie
Zupa z selerem naciowym 140

Szybka i zdrowa zupa którą rozgrzejemy się w zimne dni. Zupa selerowa z akcentem papryki jest bardzo dobra. Korzystajmy z warzyw dostępnych o tej porze roku. 4 gałązki selera naciowego 2 marchewki 4 ziemniaki 1/3 selera korzenia 1 papryka czerwona 1/2 papryki zielono czerwonej sól, pieprz 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 1 litr bulionu drobiowego masło klarowane natka pietruszki

wesoła kuchnia
Kulinarne podróże Magalie - MORAWY część I 151

najcenniejszych zabytków należą również cztery XV wieczne figury Ojców Kościoła umieszczone przy głównym ołtarzu. Udostępnione do zwiedzania krypty kryją między innymi relikwie świętej Urszuli oraz zbiór szat liturgicznych. W porze lunchu zaproponuję Wam również coś nietypowego, bo sklepy … z kanapkami. W Czechach bardzo popularne, znajdują się właściwie w każdym mieście. Sklep który miałam okazję odwiedzić przypominał nieco nasze sklepy

Garniec Magalie
Korzenny krem dyniowy 133

zasmakowało? Jak widać na zdjęciu, ze zwykłymi herbatnikami 😊 Może jednak podać go do świeżego pieczywa, czy też przełożyć nim ciasto. Lekko korzenny smak i zapach wspaniale pasują do przedświątecznej pory 😊 Składniki: 1 szklanka odciśniętego mocno z wody puree dyniowego 1 łyżka esencji waniliowej 6 łyżek syropu klonowego 2/3 łyżeczki mielonego cynamonu 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1/4 łyżeczki mielonych goździków

Codzienna kuchnia niecodzienna
ciasteczka na choinkę dekorowane masą cukrową 183

pieczenie z mamą świątecznych ciasteczek, dlatego też zawsze angażuję w to moją córeczkę. Kiedy w domu czuć już zapach pierniczków to znaczy, że Święta tuż-tuż:)  Do tej pory zawsze ciasteczka choinkowe lukrowałam (np. jak te- klik)  a w tym roku postanowiłam pobawić się masą cukrową. Użyłam białej masy kupionej w sklepie moja-cukiernia.pl  i zabarwiłam ją barwnikami

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Śledzie w sosie śmietanowo-chrzanowym z jabłkiem i rodzynkami 168

Wigilii i Świąt pozostały zaledwie dwa tygodnie więc najwyższa pora zastanowić się jakie śledzie w tym roku będą na naszym świątecznym stole. Nie zawsze robię i podaję takie same. Muszą być obowiązkowo śledzie w oleju z cebulką bo to przysmak Żarłoczka, ale ja wolę śledzie po kaszubsku. Zrobię jeszcze jakieś inne, może właśnie takie z jabłkami i chrzanem? Są bardzo

Smaczna Pyza
Koktajl poprawiający przemianę materii 623

trafiają do moich koktajli. Zimą podstawowym składnikiem jest jabłko i wymiennie sok z grejpfruta lub pomarańczy, które dostarczają mi dużą dawkę błonnika i witaminy C, tak niezbędnej o tej porze roku. Bazą tego koktajlu jest jabłko, sok z grejpfruta, sok z cytryny lub limonki i odrobina miodu, ewentualnie inny środek słodzący. Urozmaiceniem koktajlu jest ziarno chia oraz mielony młody jęczmień

Kuchcik gotuje
Sałatka z czerwoną fasolą i porem 266

Składniki: puszka czerwonej fasoli, 1/2 pora, 1/2 puszki kukurydzy, 200g sera żółtego ( ja użyłam red leicester, ale może być inny ), sól, pieprz, majonez. Przygotowanie:                         Smacznego

W kuchni u Moniki
Pieguski - pomarańczowe muffinki z makiem i polewą z białej czekolady 151

Czasami pakuję je w urocze opakowania i sprawiam radość osobom bliskim i dla znajomych. Kuszą swoją delikatnością, cudownym zapachem i idealnym połączeniem składników. Co prawda - sprawdzą się o każdej porze roku, ale jako na świąteczny wypiek - pasują jak najbardziej. Szczególnie pięknie wyglądają w uroczych papilotkach, które są do nabycia w PapilArt . (8 sztuk) 110g mąki pszennej 85g cukru

Di gotuje
Surówka z kapusty pekińskiej 166

sobie niedzielnego obiadu bez dodatków do mięs i ziemniaków. Ostatnio na moim stole królują buraczki . Jednak przychodzi też czas, że mam ochotę na coś lekkiego. Wtedy przygotowuję surówkę z pora . Tym razem jednak postawiłam na kapustę pekińską. Można z niej zrobić naprawdę kulinarne cuda. Używam jej do potrawki z kurczaka , nie raz wykorzystałam też kapustę pekińską do zupy . Surówkę

Pobite gary Barbary
Cebularze wypiekane na śniadanie 199

już drugie moje "wypiekanie na śniadanie". Cebularze to bardzo pyszne drożdżówki wytrawne z cebulą, choć ja do tej pory  trochę inaczej je piekłam. Ten przepis jest równie świetny, a dodatek maku podkręca wypiek. Trochę jedynie zmniejszyłam zawartość soli, gdyż używam jej niewiele. Zmieniłam również kształt i osypałam brzegi odrobiną maku, bo przepadam za takimi rantami obsypanymi ziarenkami

Gotuj Sam!
Chleb żytni z sezamem 131

pory chleb na zakwasie piekłam z różnymi ziarnami. Tym razem spróbowałam dodać sezamu, który tak lubię. Chlebek  w tej wersji wszystkim zasmakował, mnie też :) Chleb żytni z sezamem 3 łyżki aktywnego zakwasu 1/2 szklanki sezamu 1/2 szklanki otrębów żytnich 1/2 kg mąki pszennej (650) 1/2 kg mąki żytniej 1 łyżeczka soli 3 szklanki ciepłej wody (nie gorącej!) tłuszcz

Gotuj Sam!
Botwinka z ryżem i wkładką mięsną 210

Jeszcze raz o  botwince, tym razem  ugotowanej na solidnym bulionie wołowym z dodatkiem ryżu. Zupa jest syta i w zupełności może nasycić Twój brzuszek w porze obiadu. Botwinka z ryżem i wkładką mięsną 1 pęczek botwinki 1,5 litr rosołu wołowego gotowane mięso z rosołu 8 łyżek ugotowanego ryżu  sól, pieprz  do smaku 1 łyżeczka

Gotuj Sam!
Ciasto jagodowe bez pieczenia 170

Dziś koniecznie mimo późnej pory muszę podać Wam przepis tego ciasta. Kilku osobom oobiecałam. Jest bardzo proste a zarazem smaczne. Można wykorzystać czarne jagody leśne, jak ja lub jagody kamczackie czy też borówki amerykańskie.  Ciasto jagodowe bez pieczenia 500 ml leśnych jagód 500 ml kremówki 250 serka mascarpone 4 galaretki cytrynowe   250 g biszkopcików około 50 g obranych

Gotuj Sam!

Proponowane wyszukiwania